Laste ned presentasjonen
Presentasjon lastes. Vennligst vent
PublisertSilje Slettebakk Endret for 9 år siden
1
Overvekt Konsekvenser, årsaker, behandling Serena Tonstad, OUS 22. 11
2
WHO klassifisering – BMI (KMI)
CLASS BMI (kg/m2) Underweight <18.5 Normal 18.5–24.9 Overweight 25–29.9 Obese 30 Class I 30.0–34.9 Class II 35.0–39.9 Class III 40 NIH/NHLBI The Practical Guide. Identification, Evaluation and Treatment of Overweight and Obesity in Adults, October 2000 BMI = body mass index 2
3
Fedme – konsekvenser og tilskrivbar risiko
Hjerneslag (26%) Kortpusthet og søvnapne Hjerte- og karsykdom (14-20%) Gallesykdom og fettlever (³14%) Hormonelle forstyrrelser og stressinkontinens Hyperurikemi og podagra (20%) (Lårhalsbrudd -4%) Risikofaktorer for hjerte- og karsykdom (7-24%) Diabetes (24-50%) Cancer (3-9%) Hud (svette, cellulitt) Osteoartritt og belastningsskader (³12%)
4
Cytokiner fra fettvev og glukose-metabolisme
Rosen & Spiegelman. 2006; Nature 444,
5
Andre/direkte mekanismer
Hypertensjon Dyslipidemi Kjønn Insulin resistens LDL partikkelstørrelse Postprandial lipemi CRP Trombogenisitet Abdominal fett Andre/direkte mekanismer Endotel dysfunksjon
6
Nøkler for å forstå overvekt
Vi har et nærmest ubegrenset kapasitet til lagring av energi Alle er mer eller mindre utsatt; personer som lever i dag har hatt forfedre som har vært effektive til å overleve sult og lagre fett Teorien om at manglende energi for fosteret skaper et metabolisme som ikke håndterer overflod Fedme blir normen: hvem står i mot?
7
Leptin forteller hjernen hvor mye fett vi har
Leptin: Ett 167 amino-syre hormone produsert av fettcellene og utskilt i sirkulasjonen: Mengden leptin i blodet reflekterer fettmassen ob/ob mus har en mutasjon I genet for leptin. db/db mus har en mutasjon i genet for leptin-reseptoren ob/ob mus (venstre)
8
Badman & Flier 2005
9
Cambridge researchers
Rahilly and Farooqi Child with genetic deficiency of leptin cured by recombinant leptin 9 9
10
Response to starvation:
Leptin Hypothalamus Response to starvation: food intake energy utilization sympathetic activity weight reduction Adipocytes weight gain Leptin Hypothalamus Response to obesity: food intake energy utilization sympathetic activity 10
11
Effekten av konservativ behandling over tid
Behandlingsår 5 -20 -15 Vektendring (kg) 1 -5 -10 2 3 4 Pulver/kost Atferdsbehandling Begge
12
Mål: 5-(10%) vektreduksjon; >15% umulig utenom kirurgi
2 3 4 5 Behandling Tid Vekt
13
Reduksjon I visceral fett ~ 30 % Insulin følsomhet Glukose
Vektreduksjon ~ 10 % Reduksjon I visceral fett ~ 30 % Bukfedme Kost Fysisk aktivitet Fedmemedikament Forverrelse Lipider Forbedring Forverret Insulin følsomhet Glukose Forbedret Risikomarkører for trombose Inflammasjon Endotel dysfunksjon Abdominal fedme Etter vektreduksjon 1
14
Prioritering av pasienter
Type 2 DM, metabolsk syndrom Hjerte- og karsykdom Søvnapne Familiær belastning for DM og hjerte- og karsykdom Fettlever Infertilitet Alder under år
15
Individet og livsfaser
Barnefedme? Ungdomsfedme? Slutter å gå på byen og har heller hyggekvelder Slutter å spille håndball eller ishockey Tidsklemmen Røykeslutt Skade i belastningsapparatet Psykisk sykdom Sykemelding Medikamenter
16
Anamnesen Vekt som barn/ungdom Vektøkning- omstendigheter
Høyeste vekt- nåværende eller før? Tidligere forsøk om å gå ned i vekt Spiseforstyrrelse? Kost og aktivitetsnivå nå Er tidspunktet riktig - livssituasjon, annen sykdom
17
Enkle råd 30 min aktivitet daglig Vann som tørstedrikk 3 hovedmåltider
Evt 2-3 småmåltider daglig Fem grønnsaker og frukt daglig Fettreduserte kjøtt- og meieriprodukter Grovt brød og kornvarer (glykemisk indeks) Lite kaker, sjokolade, snacks osv.
18
2 menyer, like mye kalorier
=
19
Standard overvektsbehandling
Vektreduksjon på 5-10% i løpet av 6-12 måneder Det stopper opp! Vektstabilisering i 2-5 år (vanskelig men er målet!)
20
For å få i gang vektreduksjon
Pasienten velger et opplegg Også kommersielle kan brukes Legen kan gi enkle råd Be pasienten gjøre en kostregistrering først Medikamenter
21
Hvorfor spiser vi For å trøste oss For å belønne oss
For å takke den som har laget maten Fordi vi har magesug For å unngå å gjøre noe annet Fordi vi ser på TV Fordi vi kanskje ikke får mat senere Fordi vi kjeder oss For å dempe angst og stress For å feire Fordi klokken sier det For å være sosial Fordi vi skal snart på slankekur
22
Atferdsendring Hjelp pasienten å identifisere spesifikke mål
Når, hvor og hvordan skal man innføre endringer For noen er dagbok et hjelpemiddel Følg opp endringene ved neste besøk Ved manglende compliance hjelp pasienten å identifisere hindringer og hvordan de kan takles
23
Vektplatå: en hinder til etterlevelse
Aksepter den nye vekten hvis den er 5% eller mer under utgangspunktet Start med trening med vekter for å øke muskelmassen Hvis du spiser lite (<1400 kalorier), spis litt mer Jobb med stressmestring
24
Kost Fysisk aktivitet Medikamenter Adferd Sosial støtte
25
Kost Fysisk aktivitet Medika Adferd menter Sosial støtte
26
Vær nysjerrig Spør pasienten hva de kunne tenke seg å gjøre… Og hvordan… Gi råd mot ting som ikke virker Så følg opp! Det er viktig å huske på at det ikke skal mye til for en i utgangspunktet inaktiv person. Moderat aktivitet i ca 30 min pr dag, gjerne oppdelt i bolker, gir helsegevinst.
27
Gastrisk bypass fedmeoperasjon
28
Hvor kan du henvise? Ullevål for gruppebehandling, risikovurdering, motivering Aker for fedmekirurgi – via Ullevål aller annet sykehus Intensiv behandling (gjennom Ullevål eller annet sykehus) Hjelp 24 NIMI (Ringerike eller Ullevål stadion) Evjeklinikken Tonsåsen Idrettens helsesenter
29
Frisk kvinne 26 år Overvektig fra år; høyde 151, vekt 90, BMI 39-40 Siste år gått ned til 55 kg (egen hånd, støtte fra familie); hyppige måltider, mer frukt, grønt, rent kjøtt, i perioder mer aktiv livsstil Tatt opp skolegangen, et helt nytt liv Det krever kontinuerlig fokus å holde den nye vekten
30
Har du råd til henne? Finnes det medikamenter egnet for en slik etter-reduksjons-fase? Vil permanent fjerning av fettceller ved kirurgi øke sannsynligheten for å etablere en ny likevekt? Finnes det kosttilskudd som gir mindre trang til søtsaker? Andre råd?
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.