Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Forebyggende kostholdsråd mot hjerte- og karsykdom Eivind Meland, Seksjon for allmennmedisin, UiB.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Forebyggende kostholdsråd mot hjerte- og karsykdom Eivind Meland, Seksjon for allmennmedisin, UiB."— Utskrift av presentasjonen:

1 Forebyggende kostholdsråd mot hjerte- og karsykdom Eivind Meland, Seksjon for allmennmedisin, UiB

2 Dagens quiz Hvor stor relativ risikoreduksjon for hjerte- og karsykdom oppnås med følgende intervensjoner? Statiner Fet fisk/ fiskeolje Middelhavs/ kardioprotektiv diett Kolesterolsenkende kost

3 Dokumentasjonskriterier - forebyggende kostholdsråd Hva kan virke (dokumentert i kontrollerte studier, efficacy) Er studiene gjennomført i en klinisk praksis som likner allmennpraksis (implementérbarhet, effectiveness) Har liknende intervensjoner vært gjennomført med hell i allmennpraksis

4 Kolesterolsenkende kost – hva er det? Reduser inntaket av fett Reduser inntaket av mettet fett Erstatt mettet fett med umettet fett Bruk minst mulig sukker og alkohol hvis høye TG og overvekt Reduser inntaket av kolesterolholdige matvarer

5 Kolesterolsenkende kost Inviterer til s.k. forbuds-motivasjon? Vanskelig å implementere trass stor innsats –Oxcheck- og Family heart-studien Noe inkonsistent dokumentasjon –Epidemiologiske studier –Intervensjonsstudier

6 NSAMs forebyggende kostholdsråd Fet fisk 2-3 ganger per uke, alternativt tran/fiskeolje Middelhavsdiett: Mer brød, rotfrukter, grønne grønnsaker, frukt (ingen dag uten), fjørfekjøtt og rapsolje eller andre oljer rik på alfalinolensyre (oliven-/solsikke-/ soyaolje) - effekt uavhengig av lipider el BT TDNL nr 22, 2000; nr 9, 2001

7 Slanking – innsats og resultater Slanking er mangelfullt dokumentert med harde endepunkt Ofte tilbakefall – dårlige langtidsresultat i klinisk praksis Gruppebehandling sannsynlig bedre langtidsresultat enn individveiledning spesielt hos høyrisiko individer Store ressurser ved høy risiko viser effekt og reduserer diabetes 2 insidensen radikalt, bedre enn metformin (slankeråd og tilbud om organisert trening)

8 Er overvekt farlig - edruelig dokumentasjon Øker risiko for KV-sykdom og død noe Øker risiko for diabetes 2 Totaldødelighet blant overvektige og slanke menn med god fysisk form er ikke forskjellig Fete menn med god form har lavere KV dødelighet enn slanke menn i dårlig form

9 Er overvekt farlig - edruelig dokumentasjon Sjansen for å få diabetes er svært lav hos overvektige som ikke klarer å slanke seg, men som klarer å mosjonere mer (4 timer per uke eller mer) Til forskjell fra slankeråd er råd om fysisk aktivitet dokumentert med harde endepunkt

10 To snaps og salte peanøtter? Moderat (1-3 enheter per dag) alkoholbruk ikke dokumentert i kliniske studier Sannsynlig helseskadelig som befolkningsrettet strategi, spesielt hos unge Store forskjeller i kohortstudier på “eldre” høyrisiko individer - observasjonsevidens! Saltrestriksjon reduserer BT. Er mangelfullt dokumentert med harde endepunkt

11 Andre nøtter, kanel og fiber Nøtter og vannløselige fiberprodukter reduserer totalkolesterol Kanel reduserer kolesterol, triglycerider, blodsukker og insulinresistens Men altså: manglende dokumentasjon med harde endepunkt

12 Glykemisk index -ladning Sammenlikner arealet under belastningskurven med glukosebelastning Inntak av matvarer med høy GI er forbundet med de fleste parametre i det metabolske syndrom (insulin, polyfagi, lipider etc) Frukt, rotfrukter, belgfrukter, grønnsaker Ikke dokumentasjon på harde endepunkt Langtidsstudier (12 mndr) viser reduserte TG, og HDL- kol, men økt Tot-kol og LDL-kol sammenliknet med lav- kalori og fettfattig kost

13 Dagens quiz Statiner Fet fisk/ fiskeolje Middelhavs/ kardioprotektiv diett Kolesterolsenkende kost % % (14%) (død) % 15%

14 Konklusjoner Fet fisk eller fiskeolje (omega-3) (?) Mer (grovt) brød, rotfrukter, grønne grønnsaker, frukt (ingen dag uten), fjørfekjøtt og rapsolje eller andre oljer rik på alfalinolensyre (oliven-/solsikke-/ soyaolje) Bruk mer energi på råd om fysisk aktivitet enn slanking

15 Kostholdsråd - prøv deg Frank Frugaard kommer til kontroll hos deg 4 uker etter utskrivelse fra medisinsk avdeling ved ditt lokalsykehus Under konsultasjonen spør du om han fikk noen råd om kostholdet ved utskrivelsen Han legger brosjyren: Kolesterol- reduserende kost på pulten og sier det er vanskelig for ham å leve slik

16 God informasjon - noen kriterier Pasienten er verbalt aktiv Tar utgangspunkt i pasientens mestrings- forventninger Formulerer budskapet positivt Anerkjenner pasientens vansker Anerkjenner pasientens autonome valg Interesse over tid


Laste ned ppt "Forebyggende kostholdsråd mot hjerte- og karsykdom Eivind Meland, Seksjon for allmennmedisin, UiB."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google