Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kosthold og trening, noen grunprinsipper Av Tommy Aslaksen.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kosthold og trening, noen grunprinsipper Av Tommy Aslaksen."— Utskrift av presentasjonen:

1 Kosthold og trening, noen grunprinsipper Av Tommy Aslaksen

2

3 Tommy Aslaksen  Trener- utdannet, Massasjeterapeut, studert sosiologi og pedagogikk  16 år som aktiv utøver, nå med triatlon og multisport  Jobbet 6 år i treningsbransjen som foredragsholder, personlig trener, kostholdsveileder,treningsveileder, instruktør og massør  Er i dag ved ELIXIA Årvoll som leder,induviduel trening

4 Dagens tema og mål  Kort innføring i hvordan kroppen fungerer  Trening og overbelastning  Er et godt kosthold viktig?

5 Somewhere, something went terrible wrong

6 Lubben og i toppform eller slank og sliten?  Det er ikke usundt å ha 10 kilo ekstra hvis du er i god fysisk form  Trim eller trening? Almentilstand eller god kondisjon  Mosjonist eller toppidrettsutøver? Mosjon er sundt, toppidrett kan være usundt  Hvorfor ha god kondisjon? Hva kan du bruke den til? Overskudd,turer,samvær….

7 Vi er skapt til evolusjon  Men vi er fortsatt lik steinalder mennesket  Men vi er også skapt for å spare  Vår lokale evolusjon. Belastning, forbereder organismen på ny belastning  Jo høyere belastning (tid og/eller motstand) jo større ”skade”. Jo større skade jo større fremgang.

8 Superkompensasjon/overbelastning  Fortsetning for all fremgang eller motgang

9 Målsetting og motivasjon  Tren med andre, gjør det til en sosial greie  Indre kontra ytre motivasjon  Hva skjer når du hadde for høy/lav målsetting  Hva skjer når du har nådd dine mål?  Konkurrer med andre eller deg selv  Tren for å tren men ikke glem de gode opplevelsene  Varier!!!!!

10

11 Kost  Du er hva du spiser! Du er laget av mat!!  Det skal bare en gitt mengde til for å få maksimalt effekt. Tilførsel utover det øker ikke nødvendigvis effekten, i enkelte tilfeller mindre/skadelige effekter  Mindre sukker/raffinert hvorfor? Insulin og energioverskudd  Hva med kosttilskudd? Forenkler et godt kosthold og en rask restitusjon men velg mat. Velg norske og seriøse aktører.

12 Energi fra mat  Måles i kcal et ord som mange forbinder noe negativt med  Fett, karbohydrater, proteiner og alkohol  Et kilo fett 9000 kcal, veldig energitett!! Karbohydrater og proteiner ca halvparten Eksempel for normal vektig (mine hypotetiske tall) Sykle Trondheim Oslo på lagret karbohydrater,ca Lillehammer Sykle Trondheim Oslo på lagret fett, 8 ganger

13 Du er hva du spiser! Du er laget av mat!!  Mange måltider, 5-6 pr. døgn. Målet er stabilt blodsukker, jevn forbrenning og jevn prestasjon.  Mindre sukker, hvorfor? Insulin og energioverskudd  Hvordan få til jevne sunne måltider i skolesituasjon, reising/møter/resturansbesøk?

14 Fett er ikke et fett  Folk spiser mindre fett nå enn før (fettfobi)  Mettet fett lagres mer effektivt (Paulun)  Mettet fett ”ekskuderer” det gode fettet  Matvarer som oljer, nøtter, fet fisk er ekskludert fra manges kosthold pga. kilokalorier  Riktig fett er meget viktig for vår helse, inkludert immunforsvaret, forbrenningen, forebygge kreft, hjernen, nervesystemet, hud, ledd, samt ved hjertesykdom og diabetes m.m.  Transfett  Omega 3/6 ideelt 1/20, i dag 1/6

15

16 Alkohol  Veldig energi tett  Øker hjertefrekvens  Senker blodsukker  driver ut veske  Senket testosteron, øker østrogenet  Senker vitamin, mineraler og sporstoff-lager  Ved en ”fyll” så kan det gå opp til 14 dager før du har maksimal effekt av treningen

17 Protein  Det skal minimalt med et variert inntak for å få maksimal effekt - ca 30 g pr måltid til proteinsyntesen men her sies det mang og meget  Husk variasjon, animalsk og vegetabilske ”aminosyrer”  Kjøtt, fjørfe, fisk, skalldyr, magre melkeprodukter, egg, nøtter, mandler, frø. Animalsk og vegetabilsk  Senker den glykemiske indeksen, metter, bygger muskler, stabiliserer hormoner og blodsukker

18 Hva mer er viktig  Nok vann 2-3 liter rent vann  Vitaminer, mineraler og sporstoffer  Antioksidanter (vitamin a,c,d) oksydatisk stress

19 Slanking som et evighetsprosjekt!  Forstyrrer den naturlige metabotulismen/forbrenningen  Anstrengt forhold til mat  Og trening  Og egen kropp

20 LYKKE TIL !

21 Styrke og utholdenhetstrening  Kombiner styrketrening og utholdenhetsstrening  Hos godt trente kan hard styrke og utholdenhettrening i samme periode begrense fremgangen 1.Hard styrketrening som gir litt forhøyet forbrenning,energiforbruk og hormonbalanse 2.Utholdenhetstrening som gir veldig forhøyet forbrenning, veldig mye energi forbruk. Sterkere motor forbruker mer energi  Hvor mye trening? Veldig enkel oppskrift. For å bli best mulig, tren mest mulig (med overskudd)

22 Hvordan kombinere treningene med forbedret styrke og kondisjon som fokus 2 økter  Styrke og middels hard kondisjon  Hard kondisjon 3 økter En hard kondisjon i tillegg 4 økter  1 Styrke og rolig kondisjon  2 hard kondisjon  1 rolig og lang kondisjon 5 økter  2 Styrke og rolig kondisjon  2 hard kondisjon  1 rolig og lang kondisjon 6 eller flere økter  som 5 økter, men resterende rolige  La det gå 2-3 dager mellom hver harde kondisjon  Jo du kan trene rolig kondisjon hver dag (opp til 75% /maxpuls)  La det gå 2-4 dager mellom hardt styrketrening på hver muskelgruppe, dette gjelder også magemuskler.


Laste ned ppt "Kosthold og trening, noen grunprinsipper Av Tommy Aslaksen."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google