Laste ned presentasjonen
Presentasjon lastes. Vennligst vent
1
Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog
Ernæring og helse Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog
2
Kostråd ved revmatisme
Følg de vanlige kostrådene som gjelder hele befolkningen! Noen kan få symptomer ved inntak av histaminrike matvarer/histaminfrigjørende matvarer som svinekjøtt, rødvin, røkt kjøtt, appelsiner, tomater, rød paprika, jordbær og kakao Noen velger å ha et vegetarisk kosthold (obs. B12)
3
Hjertevennlig mat
4
Ernæringsrelaterte faktorer som kan påvirke kolesterolverdiene og blodtrykk:
Mat: Mettet fett ↑ Umettet fett ↓ Fiber Natrium (salt) Alkohol Kaffe Overvekt
5
Hvilke matvarer inneholder mettet fett?
6
Mettet fett 6
7
Kolesterol
8
Hvilke matvarer inneholder umettet fett?
9
Umettet fett
10
Hvor mye fisk spiser du?
11
Omega-3-fettsyrer Reduserer bruken av NSAIDs Anbefalt 3 gram pr. dag?
Balansen mellom omega-3-fettsyrer og omega-6-fettsyrer viktig (vestlig kosthold antatt å være betennelsesfremmende) –bytt ut solsikkeolje med rapsolje!
12
Hvor mye omega-3-fettsyrer spiser du?
13
Fem om dagen??
14
Oppsummering av kostråd
Lettvintmetoden: tallerkenmodellen Gjøre forskjell på hverdag og fest
16
Vitamin D Nesten ingen spiser nok!
Anbefale tilskudd (i dag er 10 µg/dag (400 IE) den offisielle anbefalingen) Høydosetilskudd: inntak på under 50 µg/dag er antatt trygt. Er det høyere, må man vurdere å måle 25-OH-D3, PTH og Ca hver tredje måned. Ved påvist mangel, anbefales Afi-D2-forte Anbefalingen øker jo mer man lærer om D-vitamin!
17
Alternative dietter Er dietten/tilskuddet direkte farlig?
Relis.no Er dietten mangelfull? Trenger dietten justeringer?
18
Metoder i ernæringsveiledning
19
Er målet et perfekt kosthold?
Ha realistiske forventninger!
20
Filosofien ved lærings- og mestringssentre
22
Læringsmetoder Bilder og matvareforpakninger Lunch eller matlagning
Det du ser, husker du bedre Å kunne forstå innholdsdeklarasjonen Lunch eller matlagning Det du smaker, husker du enda bedre! Kostråd med pekefinger? Provoserende og skaper motstand Ta utgangspunkt i pasientens kosthold, gjøre små justeringer Fleip eller fakta Gruppediskusjoner det du sier selv, har du mer lyst til å gjøre! Gruppeoppgaver Forandre en meny eller forbedre en oppskrift
Liknende presentasjoner
© 2023 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.