Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Ernæring og helse Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Ernæring og helse Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog."— Utskrift av presentasjonen:

1 Ernæring og helse Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog

2 Kostråd ved revmatisme • Følg de vanlige kostrådene som gjelder hele befolkningen! • Noen kan få symptomer ved inntak av histaminrike matvarer/histaminfrigjørende matvarer som svinekjøtt, rødvin, røkt kjøtt, appelsiner, tomater, rød paprika, jordbær og kakao • Noen velger å ha et vegetarisk kosthold (obs. B12)

3 Hjertevennlig mat

4 Ernæringsrelaterte faktorer som kan påvirke kolesterolverdiene og blodtrykk: KolesterolBlodtrykk Mat:  Mettet fett ↑↑  Umettet fett ↓↓  Kolesterol ↑  Fiber ↓  Natrium (salt) ↑ Alkohol ↑ Kaffe ↑ Overvekt ↑↑

5 , side 5 Hvilke matvarer inneholder mettet fett?

6 , side 6 Mettet fett

7 , side 7 Kolesterol

8 , side 8 Hvilke matvarer inneholder umettet fett?

9 , side 9 Umettet fett

10 , side 10 Hvor mye fisk spiser du?

11 Omega-3-fettsyrer • Reduserer bruken av NSAIDs • Anbefalt 3 gram pr. dag? • Balansen mellom omega-3-fettsyrer og omega-6-fettsyrer viktig (vestlig kosthold antatt å være betennelsesfremmende) –bytt ut solsikkeolje med rapsolje!

12 , side 12 Hvor mye omega-3-fettsyrer spiser du?

13 Fem om dagen??

14 Oppsummering av kostråd • Lettvintmetoden: tallerkenmodellen • Gjøre forskjell på hverdag og fest

15

16 Vitamin D • Nesten ingen spiser nok! • Anbefale tilskudd (i dag er 10 µg/dag (400 IE) den offisielle anbefalingen) • Høydosetilskudd: inntak på under 50 µg/dag er antatt trygt. Er det høyere, må man vurdere å måle 25-OH-D3, PTH og Ca hver tredje måned. • Ved påvist mangel, anbefales Afi-D2-forte • Anbefalingen øker jo mer man lærer om D- vitamin!

17 Alternative dietter • Er dietten/tilskuddet direkte farlig? – Relis.no • Er dietten mangelfull? • Trenger dietten justeringer?

18 Metoder i ernæringsveiledning

19 Er målet et perfekt kosthold? Ha realistiske forventninger!

20 Filosofien ved lærings- og mestringssentre

21

22 Læringsmetoder • Bilder og matvareforpakninger – Det du ser, husker du bedre – Å kunne forstå innholdsdeklarasjonen • Lunch eller matlagning – Det du smaker, husker du enda bedre! • Kostråd med pekefinger? – Provoserende og skaper motstand – Ta utgangspunkt i pasientens kosthold, gjøre små justeringer • Fleip eller fakta • Gruppediskusjoner – det du sier selv, har du mer lyst til å gjøre! • Gruppeoppgaver – Forandre en meny eller forbedre en oppskrift

23

24


Laste ned ppt "Ernæring og helse Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google