Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog"— Utskrift av presentasjonen:

1 Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog
Ernæring og helse Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog

2 Kostråd ved revmatisme
Følg de vanlige kostrådene som gjelder hele befolkningen! Noen kan få symptomer ved inntak av histaminrike matvarer/histaminfrigjørende matvarer som svinekjøtt, rødvin, røkt kjøtt, appelsiner, tomater, rød paprika, jordbær og kakao Noen velger å ha et vegetarisk kosthold (obs. B12)

3 Hjertevennlig mat

4 Ernæringsrelaterte faktorer som kan påvirke kolesterolverdiene og blodtrykk:
Mat: Mettet fett Umettet fett Fiber Natrium (salt) Alkohol Kaffe Overvekt

5 Hvilke matvarer inneholder mettet fett?

6 Mettet fett 6

7 Kolesterol

8 Hvilke matvarer inneholder umettet fett?

9 Umettet fett

10 Hvor mye fisk spiser du?

11 Omega-3-fettsyrer Reduserer bruken av NSAIDs Anbefalt 3 gram pr. dag?
Balansen mellom omega-3-fettsyrer og omega-6-fettsyrer viktig (vestlig kosthold antatt å være betennelsesfremmende) –bytt ut solsikkeolje med rapsolje!

12 Hvor mye omega-3-fettsyrer spiser du?

13 Fem om dagen??

14 Oppsummering av kostråd
Lettvintmetoden: tallerkenmodellen Gjøre forskjell på hverdag og fest

15

16 Vitamin D Nesten ingen spiser nok!
Anbefale tilskudd (i dag er 10 µg/dag (400 IE) den offisielle anbefalingen) Høydosetilskudd: inntak på under 50 µg/dag er antatt trygt. Er det høyere, må man vurdere å måle 25-OH-D3, PTH og Ca hver tredje måned. Ved påvist mangel, anbefales Afi-D2-forte Anbefalingen øker jo mer man lærer om D-vitamin!

17 Alternative dietter Er dietten/tilskuddet direkte farlig?
Relis.no Er dietten mangelfull? Trenger dietten justeringer?

18 Metoder i ernæringsveiledning

19 Er målet et perfekt kosthold?
Ha realistiske forventninger!

20 Filosofien ved lærings- og mestringssentre

21

22 Læringsmetoder Bilder og matvareforpakninger Lunch eller matlagning
Det du ser, husker du bedre Å kunne forstå innholdsdeklarasjonen Lunch eller matlagning Det du smaker, husker du enda bedre! Kostråd med pekefinger? Provoserende og skaper motstand Ta utgangspunkt i pasientens kosthold, gjøre små justeringer Fleip eller fakta Gruppediskusjoner det du sier selv, har du mer lyst til å gjøre! Gruppeoppgaver Forandre en meny eller forbedre en oppskrift

23

24


Laste ned ppt "Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google