Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

«3 muffins i døgnet» - Hva inneholder maten? Anne-Marie Aas ernæringsfaglig medarbeider i Diabetesforbudet Diabeteskonferansen, Gardermoen 26.10.2013.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "«3 muffins i døgnet» - Hva inneholder maten? Anne-Marie Aas ernæringsfaglig medarbeider i Diabetesforbudet Diabeteskonferansen, Gardermoen 26.10.2013."— Utskrift av presentasjonen:

1 «3 muffins i døgnet» - Hva inneholder maten? Anne-Marie Aas ernæringsfaglig medarbeider i Diabetesforbudet Diabeteskonferansen, Gardermoen

2 Disposisjon – Sammenligne usunn mat (muffin) med sunn dagmeny – Energiregnskap avgjørende for vektutvikling – Næringsinnhold viktig for helsa – Råd om mat heller enn næringsstoffer – Karbohydrattyper viktig for blodsukker, (kolesterol), kreftforebyggende effekt, forebygger forstoppelse – Type fett viktig for kolesterol, hjerte- og karrisiko – Hva med alkohol og helse – Kosttilskudd – Sukkererstatninger og andre tilsetninger i maten

3 1 muffin inneholder… kcal 14 sukkerbiter 2 kuvertpakker smør 0 næringsstoffer

4 VG 4.oktober 2013

5 Det er balansen som avgjør vekta!

6 - 500 kcal/d = ½ kg vekttap i uka •500 kcal i økt aktivitet –Trening i 50 min •Jogging •Rask svømming (40 m/min) •Sykling (20 km/t) •Skigåing (hurtig) •Trappegåing –Moderat aktivitet i 1 time og 10 min •Gange (7 km/t) •Svømming (25 m/min) •Sykling (15 km/t) •Skigåing (rolig) •Dans (hurtig) •500 kcal i mindre mat –1 liten pose peanøtter –1 Big Mac –1 muffins og to Bixit –1 middels pose potetgull –1,25 liter øl, brus eller juice –3 skiver brød med pålegg –2 pizzastykker –12 poteter

7 …men næringsinnholdet i maten er viktigst for helsa!

8 Nye nordiske ernæringsanbefalinger oktober 2013 •Fokus på matvarer og matvaregrupper, kostmønster heller enn næringsstoffer (karbohydrater/fett og proteiner) •Kvaliteten på fett og karbohydrater har fått større oppmerksomhet, framfor den totale mengden. ▫Åpner for et større spenn i anbefalt inntak av karbohydrater og en økning i matvarer med mye enumettet og flerumettet fett

9

10 Men er dette gode kostråd for en som har diabetes?

11 Nye data fra EPIC-cohorten: livsstilsfaktorer og dødelighet  Ca 6400 personer med diabetes og uten diabetes fulgt i ca 10 år  Nederland, Tyskland, Italia, Sverige, Spania og Danmark  Økt dødelighet ved diabetes  De samme livsstilsfaktorene var assosiert med dødelighet hos personer med diabetes og de som ikke hadde diabetes, men assosiasjonene var sterkere hos de som hadde diabetes  Økt dødelighet  Smør og margarin-inntak  Ved diabetes også kaker og kjeks og søt drikke  BMI og midje/høyde  Røyking (også tidligere røykere)  Redusert dødelighet  Grønnsaker  Frukt  Belgvekster  Nøtter, frø og kjerner  Planteoljer  Fjærkrekjøtt  Pasta  Fysisk aktivitet D. Sluik et al. Diabetologia, oktober 2013

12  Økt dødelighet  Smør og margarin-inntak  Ved diabetes også kaker og kjeks og søt drikke  BMI og midje/høyde  Røyking (også tidligere røykere)  Redusert dødelighet  Grønnsaker  Frukt  Belgvekster  Nøtter, frø og kjerner  Planteoljer  Fjærkrekjøtt  Pasta  Fysisk aktivitet

13 Karbohydrater og karbohydrater… Bilder: Shdir/NDF, Fotograf Sveinung Bråthen

14 Søte fristelser – hvor mye/lite?

15 Norske kostråd (Helsedir. 2011) Nasjonale kliniske retningslinjer - diabetes (Helsedir. 2009): Begrens inntaket av tilsatt sukker ‐ Det anbefales at man begrenser inntaket av næringsfattige matvarer med mye fett og sukker som saft, brus, leskedrikker, nektar, søte kjeks, søte bakervarer, godteri og snacks ‐ Inntaket av tilsatt sukker bør begrenses til mindre enn 10 % av det totale energiinntaket

16 Hvor mye er «litt godteri» og «kose seg med en gang i blant”? A.50 gram sjokolade e.l. på ”lørdag” B.30 gram sjokolade e.l. en gang i måneden C.100 gram sjokolade i løpet av uken D.Noen biter mørk sjokolade en gang i måneden 100 g= 540 kcal 45 g sukker 100 g= 600 kcal 30 g sukker

17 Hvor mye tilsatt sukker er ok å spise når du har diabetes? 10% av energiinntaket = g sukker eller sukkerbiter per dag Dette betyr i praksis: – i laker, som krydder, i brød – frukt og juice – melk og melkeprodukter – kaffemat og desserter – godterier, søtsaker

18 Karbohydrat og karbohydrattelling Nasjonale kliniske retningslinjer - diabetes (Helsedirektoratet 2009):  For personer som bruker hurtigvirkende insulin bør dosering av insulin tilpasses mengde karbohydrat i måltider, drikke og snacks

19 Skal man beregne samme mengde insulin til 30 g karbohydrater fra halvgrovt brød som 30 g KH fra pumpernikkelbrød? Halvgrovt brød 30 gram karbohydrat Pumpernikkelbrød 30 gram karbohydrat

20 Bilder: Shdir/NDF, Fotograf Sveinung Bråthen

21 Fett - det er ikke ett fett!

22 Umettet fett framfor mettet fett •Umettet fett –gunstig innvirking på blodlipidene –ingen virkning på blodsukker og insulinresistens –....men like fetende som mettet fett •Velg myke plantemargariner, flytende margarin og planteoljer på brød og i matlaging

23 3 usunne eller 18 sunne skiver... Bilder: Shdir/NDF, Fotograf Sveinung Bråthen

24 Tallerkenmodellen Fisk, kjøtt, egg Poteter, ris, pasta Grønnsaker og frukt Bilder: Shdir/NDF, Fotograf Sveinung Bråthen

25 Kjøtt og kjøttprodukter

26 Rødt kjøtt/kjøttprodukter Norske kostråd (Helsedirektoratet 2011):  Begrens inntaket av rødt kjøtt (storfe, svin, sau og geit) til 500 gram (2 middager med rødt kjøtt samt en begrenset mengde kjøttpålegg) per uke  Velg kjøtt og kjøttprodukter med lavt innhold av fett og salt - rent kjøtt bør fortrinnsvis benyttes

27 Inntak av rødt kjøtt/ kjøttprodukter og hvit kjøtt ** p< 0.01: DMT2 vs. NORKOST-DM Mann-Whitney-test Aas AM, Bjerkan K et al 2013

28 Alkohol •Godt for hjerte? •Øker blodtrykk og triglyserider •Energirikt –1 glass vin ca kcal –½-liter øl ca 250 kcal •For de som velger å drikke alkohol anbefales et lavt/moderat inntak: –kvinner: opp til 10 g/dag (tilsvarer 1 glass vin) –menn:opp til 20 g/dag (tilsvarer 2 glass vin) DNSG 2004, h-dir 2009, h-dir 2011

29 Kosttilskudd

30 Søtningstoffer kunstig eller naturlig?

31 Balanse mellom hvor mye du spiser og hvor mye du beveger deg er avgjørende for vekta, men hva maten inneholder er viktigst for helsa!


Laste ned ppt "«3 muffins i døgnet» - Hva inneholder maten? Anne-Marie Aas ernæringsfaglig medarbeider i Diabetesforbudet Diabeteskonferansen, Gardermoen 26.10.2013."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google