Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Oslo kommune Helse- og velferdsetaten Mat i barnehagen Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Oslo kommune Helse- og velferdsetaten Mat i barnehagen Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m."— Utskrift av presentasjonen:

1 Oslo kommune Helse- og velferdsetaten Mat i barnehagen Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m

2 3000 måltider… 6 Mer enn 3000 måltider i løpet av årene i barnehagen

3 Tid for mat

4 Måltidene i barnehagen Grunnlag for vekst, utvikling og trivsel Lære for livet Forebygge livsstilssykdommer

5 Mat og måltider = lære for livet Matvarer Matstell og servering Estetikk Kreativitet Kultur Språk Naturfag Bruk av redskap Motorikk Arbeidsoppgaver Skikk og bruk Sosialt samvær Hygiene Voksne er rollemodeller

6 Mat og måltider Natur, miljø og teknikk Kunst, kultur, kreativitet Kropp, bevegelse, helse Antall, rom og form Kommunikasjon, språk og tekst Etikk, religion og filosofi Nærmiljø og samfunn Mat og måltider del av barnehagens fagområder

7 Måltider Matvarer Mengder Næringsinnhold

8 Grunnleggende behov

9 Næringsstoffer - hovedgrupper Vann Fett Karbohydrat Protein Vitaminer Mineraler Sporstoffer

10 Tilsatt sukker Anbefalt: Maksimalt 10 prosent av energiinntaket fra tilsatt sukker. For barn i barnehagealder tilsvarer dette: ½ liter brus inneholder 50 gram sukker 2 dl drikkeklar saft inneholder 15 gram sukker Et lite beger fruktyoghurt inneholder 7-13 gram sukker Barn 1-3 år30 gram15 sukkerbiter Barn 4-6 år40 gram20 sukkerbiter

11 Matvarer med tilsatt sukker Prosentvise bidrag til inntak av tilsatt sukker for 4-åringer. Gjennomsnittelig inntak av tilsatt sukker var 55 gram per dag.

12 Kunstige søtningsstoffer Cyklamat Acesulfam K Aspartam Sakkarin Mannitol Xylitol Sukralose Sorbitol Laktitol Maltitol Hydrogenert glukosesirup Til barn under 3 år bør det ikke gis mat eller drikke som er kunstig søtet Til barn over 3 år bør inntaket begrenses Tyggegummi, pastiller, brus, yoghurt, ketchup, syltetøy

13 Grønnsaker, frukt og bær Spis fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag Halvparten bør være grønnsaker ”5 om dagen”

14 Grønnsaker, frukt og bær Eksempel på fem porsjoner Frokost½ banan Lunsj1 gulrot og 2 ringer med paprika Mellommåltid¼ eple og 1 skive kålrot Middag1 bukett brokkoli og 1 skje erter Kvelds½ appelsin

15 Frukt, bær og grønnsaker Pålegg Brød og korn Drikke Matpakka

16 Hvor grovt er brødet?

17

18 Nøkkelhullsmerking

19 Drikke ”Vann er den beste tørstedrikken.”

20 Hjemmet og barnehagen Måltider Matpakke Drikke Frukt og grønnsaker Nok tid til å spise Trivelig spisemiljø Bursdagsfeiring Hvem har ansvar for hva?

21 Tannpuss Søtsaker gir lett hullVann når tørst Tannkrem med fluor

22 Fysisk aktivitet Barn og unge anbefales å være i allsidig aktivitet minst 60 minutter hver dag

23 Nettsider Informasjon om mat fra offentlige myndigheter: Helse- og velferdsetaten: Her finnes idébank for mat i barnehage og lenker til Barnekonvensjonen Forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler m.v. Veileder til forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler m.v. Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen Forskrift om rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver Helsedirektoratet: Den offentlige helseportalen:

24 Bestilles kostnadsfritt på Materiell om ernæring for barn


Laste ned ppt "Oslo kommune Helse- og velferdsetaten Mat i barnehagen Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google