Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

H. Nilssen 09 BRA MAT|| Kurstreff 2. H. Nilssen 09 BRA MAT|| Målsettinger og motivasjon Det søte livet… og andre Karbohydrater.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "H. Nilssen 09 BRA MAT|| Kurstreff 2. H. Nilssen 09 BRA MAT|| Målsettinger og motivasjon Det søte livet… og andre Karbohydrater."— Utskrift av presentasjonen:

1 H. Nilssen 09 BRA MAT|| Kurstreff 2

2 H. Nilssen 09 BRA MAT|| Målsettinger og motivasjon Det søte livet… og andre Karbohydrater

3 H. Nilssen 09 BRA MAT| Overvektgrupper UNN Målsetninger • Hovedmål • Bedring av helse og forebygge sykdom • Delmål • Normalisere blodfettverdier • Normalisere blodsukker og insulinresistens • Redusere vakta • Strategi = livsstilendring • Sunnere kosthold • Fysisk aktivitet

4 H. Nilssen 09 BRA MAT| Strategi • Bevisstgjøring • Ansvarliggjøring • Mestring

5 H. Nilssen 09 BRA MAT| Sentralt i mestringsstrategien er: • Motivasjon • Vanebygging

6 H. Nilssen 09 BRA MAT| Motivasjon er nødvendig ved endringer ! Motivasjon = Mål x Lyst x Troen på mestring (Martin E. Ford, 1992)

7 H. Nilssen 09 BRA MAT| Vane BelønningStimuli Handling

8 H. Nilssen 09 BRA MAT|| Må det søte liv smake søtt?…. …. Hva er galt med det søte??

9 H. Nilssen 09 BRA MAT| Fordøyelse og blodsukkersvingninger

10 H. Nilssen 09 BRA MAT| Insulinets virkninger • F å r sukker fra blodet og inn i kroppens celler • Omdanner sukker til fett • Lagrer fett • Hemmer nedbryting av fett (hemmer vektreduksjon) • Lagrer sukker • Bygger protein fra aminosyrer (ved trening)

11 H. Nilssen 09 BRA MAT|| Hva inneholder maten?

12 H. Nilssen 09 BRA MAT| Kostsirkelen = anbefalt kosthold Protein E% (4 kcal/g) Essensielle aminisyrer Karbohydrater E-% (4 kcal/g) Stivelse Fiber Fytokjemikalier med mer. Fett E-% (9 kcal/g) essensielle fettsyrer Ca P

13 H. Nilssen 09 BRA MAT| Karbohydrat Forskjellige typerKilder _________________________________________ • Disakkarider farin, laktose, maltose • Polysakkarider (stivelse) potet, mel, pasta, ris, mais • Karbohydrater med fiber grove kornprodukter, grønnsaker, frukt

14 H. Nilssen 09 BRA MAT|| Brød Langsomme karbohydrater Raske karbohydrater Brød med 80% hele korn Surdeigs -brød Grov- brød Kneip Loff Pasta, ris mm Hele korn Bønner, Linser Erter Pasta RisFine hvete- gryn Potetmos Kokt potet Mellom- grovt Metthet som varer

15 H. Nilssen 09 BRA MAT| Glykemisk Indeks tabell ?

16 H. Nilssen 09 BRA MAT| A-vitamin E-vitamin D-vitamin B1 B2 C-vitamin Kalk Jern Høyt sukkerinntak gir lavere inntak av vitaminer og mineraler

17 H. Nilssen 09 BRA MAT| Det er enkelt å få i seg mye sukker når en drikker det! • En halv liter brus gir ca 25 sukkerbiter • En liter brus gir ca 440 kcal • En halv liter brus om dagen tilsvarer 9125 sukkerbiter i året.

18 H. Nilssen 09 BRA MAT|| Karbohydrater- stivelsesrike matvarer • Brød, korn, mais • Poteter • Ris, pasta • Belgvekster (bønner, linser, tørre erter)

19 H. Nilssen 09 BRA MAT|| Grovhetsmerking brød • Fint: 0-25% sammalt mel og hele korn • Mellomgrovt: 25-50% sammalt mel og hele korn • Grovt: 50-75% sammalt mel og hele korn • Ekstra grovt: % sammalt mel og hele korn

20 H. Nilssen 09 BRA MAT|| Raske karbohydrater • Naturlige sukkerarter • Tilsatt sukker

21 H. Nilssen 09 BRA MAT|| Kostfiber g/dag

22 H. Nilssen 09 BRA MAT| Fiber i kosten (kornprodukter, grønnsaker og frukt) Fiber i norsk kosthold: ca 16 g pr dag Anbefalt: g pr dag • Kornprodukter • havregryn4 g pr dl • kn. brødca 1,5 g pr stk • grovt brødca 3 g pr skive • kneippbrød1,5 g pr skive • Grønnsaker • erter/bønner/maisca 5 g pr porsjon • potet/grønnsakerca 3 g pr porsjon • Frukt og bær ca 1-3 g pr dl • Nøtter ca 6 g pr dl • Fibertilskudd: Linfrø og hvetekli, Allbran pluss

23 H. Nilssen 09 BRA MAT| Tarmens helse er viktig • Tarmen er kroppens største immunorgan • Bakterieflora i tarmen er viktig - lager nødvendige næringsstoffer • Skiller ut avfallsstoffer • Fiber i mat er nødvendig for tarmens bakterieflora og funksjon

24 H. Nilssen 09 BRA MAT|| Fordeler med mye fiber  God fordøyelse  Metthet som varer  Bedre vektkontroll  Redusert risiko for hjerte- karsykdommer og enkelte kreft typer

25 H. Nilssen 09 BRA MAT|| Fargerikt og fiberrikt • 1 porsjon havregryn 5g • 2 biter kålrot (150g) 3 g • 4 knekkebrød 8g • 1 kiwi (65g) 2g • 200 g naturris 3g • Grønne erter (125g) 6g • Gulrøtter (125g) 3g • 1 eple (125g) 2g Totalt 32g

26 H. Nilssen 09 BRA MAT|| Tallerkenmodellen

27 H. Nilssen 09 BRA MAT|| Næringsstoffer i potet, ris og pasta

28 H. Nilssen 09 BRA MAT|| Måltidsvaner • Spiser du til faste tider? • Spiser du frokost?

29 H. Nilssen 09 BRA MAT|| DRIKKE • Velg vann som tørstedrikk. • Velg brus og saft uten sukker hvis du har lyst på drikke med litt smak.

30 H. Nilssen 09 BRA MAT| Søtningsprodukter Nutrena er laget på cyklamat og sakkarin Canderel er laget på aspartam Splenda er laget på sucralose =0 kcal HERMESETAS = Aspartam og Acesulfam K

31 H. Nilssen 09 BRA MAT|

32 | Oppsummering ”søte liv” • Velge grovt og fargerikt i hverdagen. - Grovt brød (>50% grovt mel/korn), helkorn, havregryn - Frukt og grønt - Bønner, linser, erter • Matvarer med naturlig sukker er næringsrikt og sunt • Begrense inntaket av matvarer med tilsatt sukker

33 H. Nilssen 09 BRA MAT|| Hjemmeoppgaver til neste gang • Ny(e) målsetting(er). Husk vær realistisk! • Ta med tom - emballasje

34 H. Nilssen 09 BRA MAT| Lykke til !

35 H. Nilssen 09 BRA MAT| Eksempel på nyttig bruk av baderomsvekta

36 H. Nilssen 09 BRA MAT| Verdens mest effektive slankekur!

37 H. Nilssen 09 BRA MAT| Hvordan få oppnå match-vekta?


Laste ned ppt "H. Nilssen 09 BRA MAT|| Kurstreff 2. H. Nilssen 09 BRA MAT|| Målsettinger og motivasjon Det søte livet… og andre Karbohydrater."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google