Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Tone L. Bie, 2014. Bakgrunn: • På Sporet –prosjektet 2009 -2011: Fysisk aktivitet og sunt kosthold for brukere og ansatte. • Kurs i Helsedirektoratet.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Tone L. Bie, 2014. Bakgrunn: • På Sporet –prosjektet 2009 -2011: Fysisk aktivitet og sunt kosthold for brukere og ansatte. • Kurs i Helsedirektoratet."— Utskrift av presentasjonen:

1 Tone L. Bie, 2014

2 Bakgrunn: • På Sporet –prosjektet : Fysisk aktivitet og sunt kosthold for brukere og ansatte. • Kurs i Helsedirektoratet 2010 • Forskning fra HIOA Tone L. Bie, 2014

3 Bort med vaffelkulturen! • Helseperspektiv • Ansattes rolle og ansvar Tone L. Bie, 2014

4 Kurs avholdt i: • Brennaveien bosenter • Ulvefaret • Rotnesbeitet • Kruttverket ( pågår) Tone L. Bie, 2014

5 Tilpasset brukergruppa • Mye bilder • Smaksprøve hver kveld • Forenklet refleksjon • Repetisjon hver gang Tone L. Bie, 2014

6 Kursdager/datoInnhold 1.Bra mat for bedre helse. Velkommen på kurs 2.Må det søte liv smake søtt? 3.Fettkvalitet og varedeklarasjon 4.Maten er servert! Matøkonomi 5.Fargerik mat i hverdagen. - Veien videre PROGRAM Tone L. Bie, 2014

7 Matvaner Tone L. Bie, 2014

8 Vann å drikke • Renser kroppen • Bra for tennene • Bra for magen Tone L. Bie, 2014

9 Frukt og grønt • Styrker immunforsvaret • Kan bidra til å forebygge • Hjerte- karsykdommer • Noen former for kreft • Overvekt Tone L. Bie, 2014

10 5 om dagen i praksis 2 frukt, 3 grønnsaker • Frukt/ juice til frokost • Frukt/ grønnsak til lunsj • Grønnsaker, bønner til middag • Bær til dessert • En grønnsak som mellommat Tone L. Bie, 2014

11 Fysisk aktivitet – Bruk minst 30 minutter hver dag til fysisk aktivitet tilsvarende hurtig gange. – Aktiviteten kan gjerne deles opp i bolker i løpet av dagen. – Begrens mengden mat og drikke med høyt energiinnhold og lite næring, som brus, godteri og snacks. Tone L. Bie, 2014

12 Brødsirkelen • Fint: 0-25% sammalt mel og hele korn • Mellomgrovt: 25-50% sammalt mel og hele korn • Grovt: 50-75% sammalt mel og hele korn • Ekstra grovt: % sammalt mel og hele korn Tone L. Bie, 2014

13 Sunt pålegg Tone L. Bie, 2014

14 Heller………. Enn….! Tone L. Bie, 2014

15 Sunt fett Tone L. Bie, 2014

16 Kurskveld 3: (eksempel) • Fett: ulike typer • Smaksprøve: dipp og grønnsaker Tone L. Bie, 2014

17 Planlegge handleturen • Handle inn stort • Hold deg til handlelisten – unngå utskeielser • Hold deg til handlelisten – unntatt tilbud på ”sunn mat”… • Ha god tid – les og sammenlign • Ikke vær sulten Tone L. Bie, 2014

18 Sunne middager • Kokebok fra Helsedirektoratet: Eksempel: • Kylling • Fisk • Svinekjøtt • Grønnsaksretter • Supper Tone L. Bie, 2014

19 KURSBEVIS Det bekreftes at: ___________ har deltatt på tilrettelagt kurs i BRA MAT for bedre helse Februar / mars 2014 Kursleder: Tone L. Bie Tone L. Bie, 2014


Laste ned ppt "Tone L. Bie, 2014. Bakgrunn: • På Sporet –prosjektet 2009 -2011: Fysisk aktivitet og sunt kosthold for brukere og ansatte. • Kurs i Helsedirektoratet."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google