Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Fett og helse Det er ikke ett fett. av Hanne S. Finstad.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Fett og helse Det er ikke ett fett. av Hanne S. Finstad."— Utskrift av presentasjonen:

1 Fett og helse Det er ikke ett fett. av Hanne S. Finstad

2 Fett, hva er det? Det finnes mange ulike fettmolekyler Felles for dem er at de ikke vil løse seg i vann Fettmolekyler er energirike. Fett inneholder også mange smaksstoffer. Derfor smaker fettrik mat ofte godt. Fett inneholder fettløselige vitaminer som A- og D-vitamin.

3 Hvorfor trenger vi fett? Fett gir oss energi Underhudsfett beskytter mot kulde og støt Vi kan lagre energi i form av fett Celler kan ikke bygges uten fett. Cellemembranen og veggene i de ulike rommene inni cellen er alle laget av fett. Fettcellene produserer hormoner som påvirker fruktbarhet og metthetsfølelse. Fettsyrer påvirker bruken av genene våre.

4 De viktigste fettmolekylene : Triglyserider (vi spiser ca. 90 gram/dag) Fosfolipider (vi spiser 4-8 gram/dag) Kolesterol (vi spiser ca. 0,3 gram/dag) Glyserol P-R Glyserol

5 La oss se nærmere på et triglyserid Fettsyrer Molekylet er satt sammen av glyserol og tre fettsyrer.

6 Hva er fettsyrer? Kjeder med karbonatomer Syregruppe i ene enden( -COOH) Karbonatomkjedene kan være korte eller lange. Derfor har vi både korte og lange fettsyrer. Karbonatomene kan være bundet sammen med enkeltbindinger eller dobbeltbindinger. Fettsyrer uten dobbeltbindinger, kalles mettede fettsyrer. Fettsyrer med dobbeltbindinger, kalles umettede.

7 Litt mer om umettede fettsyrer De inneholder en eller flere dobbeltbindinger. Slike bindinger gjør fettsyra mer bevegelig. Karbonatomene med dobbeltbindinger kan binde seg til andre atomer. Derfor har umettede fettsyrer mange spennende funksjoner i kroppen. De kan lett forandres til andre molekyler og få viktige signalfunksjoner.

8 Noen typiske fettsyrer mettet enumettet flerumettet

9 En mer naturtro fremstilling av en flerumettet omega-3 fettsyre. Den bukter og bøyer seg og dobbeltbindingen er ”sultne”. De vil gjerne reagere med andre stoffer.

10 Fordøyelse av Triglyserider Munn Magesekk Tynntarm (forenklet tegning) Tykktarm(forenklet tegning) lipase 1. Triglyserider 2. Glyserol og fettsyrer

11 Transport av fett i kroppen Fettsyrene som suges opp av tarmcellene er ikke vannløselige Derfor må de pakkes de i kuleformede vannløselige partikler, før de kan fraktes i blodet. Slike partikler inneholder også kolesterol og protein og kalles lipoproteiner.

12 Tynntarm Lever Muskel Fettvev blod Fettsyrenes skjebne i kroppen Fettsyrene suges sakte opp og pakkes i vannløselige partikler før de fraktes i blodet til leveren. Umettede fettsyrer i fettpartiklene minsker risikoen for at fettet skal hope seg opp i åreveggen og tette igjen blodårene. Overskuddsfett lagres i fettcellene. Aktive muskler trenger fett som drivstoff Leveren har en viktig rolle i å produsere fettpartkler (lipoproteiner) som kan fraktes via blodet til ulike deler av kroppen

13 Hva kjennetegner omega-3 og omega-6 fettsyrer? Og ordet "omega" brukes til å beskrive forskjeller i plassering av dobbeltbindingene. En omega-6 fettsyre har altså dobbeltbindingene plassert på andre steder enn en omega-3 fettsyre. Derfor er de opphav til ulike signalstoffer i kroppen. Vi mennesker kan ikke lage omega-3 eller omega-6 fettsyrer. Vi har ikke proteiner i kroppen som kan plassere dobbeltbindinger i disse posisjonene.

14 Livsnødvendige fettsyrer 1930 ble det oppdaget at rotter ikke kan leve uten omega-6 fettsyrer. Men først i 1963 ble det oppdaget at det samme gjaldt for mennesker. 1989 ble det klart at også omega-3 fettsyrer er helt livsnødvendige. Vi trenger altså å få både omega-3 og omega- 6 gjennom kosten!

15 Hvor finner vi omega-3 og omega-6 fettsyrene? Omega-6 –planter –planteoljer –frø/nøtter –kjøtt fra dyr som er foret med plantefor Omega-3 –fisk og annen sjømat –frø/nøtter –hjerne/marg

16 Inntak av fettsyrere i et historisk perspektiv Vi utviklet oss på en diett der vi spiste mye av både omega-3 og omega-6 fettsyrer. Industrialisering har ført at vi spiser mer fett og at vi spiser mindre omega-3 og mer omega-6. Faktisk spiser mange 10-20 ganger mer omega- 6 fett enn omega-3 fett. Det skaper en ubalanse i kroppen.

17 Et lavt inntak av omega-3 øker risikoen for å få: Hjertekarsykdommer Betennelses-sykdommer som gikt. Kreft Diabetes

18 Hjernen er stappfull av omega-3 fettsyrer og ny forskning tyder på at mangel på dem kan påvirke: IQ Syn Dyslexi ADHD Depresjon


Laste ned ppt "Fett og helse Det er ikke ett fett. av Hanne S. Finstad."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google