Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

| Bra mat for bedre helse- Kurstreff 2 Innhold: Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! •Introduksjon til hvilke næringsstoffer.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "| Bra mat for bedre helse- Kurstreff 2 Innhold: Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! •Introduksjon til hvilke næringsstoffer."— Utskrift av presentasjonen:

1 | Bra mat for bedre helse- Kurstreff 2 Innhold: Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! •Introduksjon til hvilke næringsstoffer som er i maten, fokus på karbohydrater og fiber. •Erfaringsutveksling, mål og endringer – runde rundt bordet.

2 |

3 |

4 |

5 | Målsettinger og motivasjon • Hvordan har det gått siden sist? • VIKTIG AT deltagerne får si noe om sine erfaringer.

6 | Må det søte liv smake søtt?….

7 | Fordeler med mye fiber  God fordøyelse  Metthet som varer  Bedre vektkontroll  Redusert risiko for hjerte- karsykdommer og enkelte kreft typer

8 | Fargerikt og fiberrikt • 1 porsjon havregryn 5g • 2 biter kålrot (150g) 3 g • 4 knekkebrød 8g • 1 kiwi (65g) 2g • 200 g naturris 3g • Grønne erter (125g) 6g • Gulrøtter (125g) 3g • 1 eple (125g) 2g Totalt 32g

9 | Grovhetsmerking brød • Fint: 0-25% sammalt mel og hele korn • Mellomgrovt: 25-50% sammalt mel og hele korn • Grovt: 50-75% sammalt mel og hele korn • Ekstra grovt: % sammalt mel og hele korn

10 |

11 | Måltidsvaner • Spiser du til faste tider? • Spiser du frokost? Gir rom for utveksling og åpenhet!

12 | Tallerkenmodellen Tallerkenmodellen kan øke bevisstheten om porsjoner og foredeling av mat på tallerken! Praktiske eksempler!

13 | Tallerkenmodellen Tallerkenmodellen kan øke bevisstheten om porsjoner og foredeling av mat på tallerken! Praktiske eksempler!

14 | Hjemmeoppgaver til neste gang • Ny(e) målsetting(er). Husk vær realistisk! Ta med tom - emballasje Undertekst Til neste gang: • Arbeid med å øke inntaket av frukt og grønt •Ta med emballasjer til neste gang Motiver til å reflektere over erfaringer som kan diskuteres på neste kurstreff. Dele ut faktaark om fiber.

15 | Bra mat- kurstreff 3 Undertekst: ”Fettkvalitet” og varedeklarasjon

16 | Målsettinger og motivasjon • Erfaringer siden sist.

17 | • Hva er dine kilder til fett i kosten? Diskusjon om kilder til fett i kosten. Deltagerne får anledning til å sette ord på sine tanker om fett, fettkilder, utfordringer og mål. Gi deltakerne litt tid til å reflektere, og si noe om det de allerede vet og kan.

18 | Fettkvalitet Gir rom for diskusjon.

19 Stor forskjell på fettinnholdet melkeprodukter - mesteparten er mettet fett 20 % 1% 35 % 8 % Helmelk 3,9% Lettmelk 1% Ekstra lettmelk 0,5% Skummetmelk 0,1%

20 | Hvor ofte velger du fisk? Undertekst Innspill fra deltagerne om egne vaner.

21 | Smør, margarin, oljer • Hva bruker du? • Hvor mye/ ofte? • På brødskiver • I matlaging Underteskst: Deltagerne formidler og reflekterer rundt egne vaner.

22 | Fettinnhold i alternativer til saus Vær bevisst mengde som brukes

23 | Praktisk oppgave: Varedeklarasjon • Ingredienser • Totalt energiinnhold (kcal/ kJ) • Fett: Type og mengde • Karbohydrater: Kostfiber, tilsatt sukker • Saltinnhold

24 | Planlegge • Skriv Handleliste • Les Varedeklarasjon Undertekst: Hovedbudskap: bli bevisst hva som kan kjøpes inn.

25 | Oppgaver til neste gang • Spise 5 om dagen. • Lese varedeklarasjoner. • Vær bevisst fettkvalitet Undertekst Planlegg innkjøpene og benytte handleliste, eks. på nye mål

26 |

27 | Bra mat Kurslederkurs Praktiske oppgaver

28 | Bra mat Kurslederkurs Oppsummering Praktiske oppgaver

29 | Bra mat for bedre helse Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.

30 | Målsettinger og motivasjon • Hvordan har det gått siden sist?

31 | Mat og økonomi • Er sunn mat dyrt? • Utgifter til mat • Erfaringer

32 |

33 |

34 |

35 |

36 | Kurslederheftet Faktaarkene Evalueringsskjemaet Presentasjonen til kursøktene Ligger elektronisk på at/


Laste ned ppt "| Bra mat for bedre helse- Kurstreff 2 Innhold: Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! •Introduksjon til hvilke næringsstoffer."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google