Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Oslo kommune Helseetaten Mat i barnehagen Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Oslo kommune Helseetaten Mat i barnehagen Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m."— Utskrift av presentasjonen:

1 Oslo kommune Helseetaten Mat i barnehagen Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.

2 Oslo kommune, Helseetaten MÅLTIDER Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen Sosial- og helsedirektoratet 2007 Barnehagen bør: 1. Legge til rette for minimum to faste, ernæringsmessig fullverdige måltider hver dag med medbrakt eller servert mat 2. Sette av god tid til hvert måltid, minimum 30 minutter til å spise, slik at barna får i seg tilstrekkelig med mat 3. Legge til rette for å kunne spise frokost for de barna som ikke har spist frokost hjemme 4. Ha maksimum 3 timer mellom hvert måltid. Noen barn, særlig de yngste, kan ha behov for å spise oftere 5. Legge til rette for at de voksne tar aktivt del i måltidet og spiser sammen med barna 6. Legge til rette for et godt fungerende og trivelig spisemiljø 7. Sørge for god hygiene før og under måltidene og ved oppbevaring og tilberedning av mat 8. Ivareta måltidenes pedagogiske funksjon

3 Oslo kommune, Helseetaten MAT OG DRIKKE Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen Sosial og helsedirektoratet Maten bør varieres over tid og gi varierte smaksopplevelser 10. Måltidene bør settes sammen av mat fra følgende tre grupper: Gruppe 1: Grovt brød, grove kornprodukter, poteter, ris, pasta etc. Gruppe 2: Grønnsaker og frukt/bær Gruppe 3: Fisk, annen sjømat, kjøtt, ost, egg, erter, bønner, linser etc. 11. Plantemargarin og olje bør velges framfor smør og smørblandede margarintyper 12. Drikke til måltidene bør være skummet melk, ekstra lettmelk eller lettmelk 13. Vann er tørstedrikk mellom måltidene, og bør også tilbys til måltidene 14. Mat og drikke med mye tilsatt sukker bør unngås 15. De fleste markeringer og feiringer bør gjennomføres uten servering av søt og fet mat og søt drikke

4 Oslo kommune, Helseetaten Måltidene i barnehagen Grunnlag for vekst, utvikling og trivsel Lære for livet Forebygge livsstilssykdommer Mer enn 3000 måltider i løpet av årene i barnehagen

5 Oslo kommune, Helseetaten Næringsstoffer - hovedgrupper Vann Fett Karbohydrat Protein Vitaminer Mineraler Sporstoffer

6 Oslo kommune, Helseetaten Frukt, bær og grønnsaker Pålegg Brød og korn Drikke Matpakka

7 Oslo kommune, Helseetaten Grønnsaker, frukt og bær Spis fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag Halvparten bør være grønnsaker ”5 om dagen”

8 Oslo kommune, Helseetaten Grønnsaker, frukt og bær Eksempel på fem porsjoner Frokost½ banan Lunsj1 gulrot og 2 ringer med paprika Mellommåltid¼ eple og 1 skive kålrot Middag1 bukett brokkoli og 1 skje erter Kvelds½ appelsin

9 Oslo kommune, Helseetaten Grønnsaker, frukt og bær kan spises: Friske Oppdelte Kokte Ovnsbakte I salater I gryterett, risrett og pastarett I suppe På pizza Som pålegg eller pynt

10 Oslo kommune, Helseetaten Hvor grovt er brødet?

11 Oslo kommune, Helseetaten

12 Nøkkelhullsmerking

13 Oslo kommune, Helseetaten Drikke ”Vann er den beste tørstedrikken”

14 Oslo kommune, Helseetaten Matvarer med tilsatt sukker Prosentvise bidrag til inntak av tilsatt sukker for 4-åringer. Gjennomsnittelig inntak av tilsatt sukker var 55 gram per dag

15 Oslo kommune, Helseetaten Kunstige søtningsstoffer Cyklamat Acesulfam K Aspartam Sakkarin Mannitol Xylitol Sukralose Sorbitol Laktitol Maltitol Hydrogenert glukosesirup Til barn under 3 år bør det ikke gis mat eller drikke som er kunstig søtet Til barn over 3 år bør inntaket begrenses Tyggegummi, pastiller, brus, yoghurt, ketchup, syltetøy

16 Oslo kommune, Helseetaten Salt Det spises mer salt enn anbefalt i Norge Tips for å redusere saltinntaket: Ikke ha salt ved bordet Ikke tilsett ekstra salt i halv- eller helfabrikata Bruk friske eller tørkede urter i maten Halvér saltmengden i matoppskrifter Lag mat av mest mulig rene råvarer Bak brød selv Tynn ut saltinnholdet i posesupper ved å tilsette grønnsaker, belgvekster, poteter og for eksempel fisk

17 Oslo kommune, Helseetaten Tannpuss Søtsaker gir lett hullVann når tørst Tannkrem med fluor

18 Oslo kommune, Helseetaten Fysisk aktivitet Barn og unge anbefales å være i allsidig aktivitet minst 60 minutter hver dag

19 Oslo kommune, Helseetaten Hjemmet og barnehagen Måltider Matpakke Drikke Frukt og grønnsaker Nok tid til å spise Trivelig spisemiljø Bursdagsfeiring Hvem har ansvar for hva?

20 Oslo kommune, Helseetaten Nettsider Informasjon om mat fra offentlige myndigheter: Helseetaten: – Egne nettsider om ernæring for barnehagen. Her finnes blant annet idébank for mat i barnehagen og lenker til aktuelle nettsider som f. eks Fiskesprell og MER-barnehager – Materiell bestilles kostnadsfritt på e-post: Helsedirektoratet: – Bra mat i barnehagen, 2008 – Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen 2007 Norges Astma- og Allergiforbund:

21 Oslo kommune, Helseetaten Materiell om ernæring for barn Bestilles kostnadsfritt på


Laste ned ppt "Oslo kommune Helseetaten Mat i barnehagen Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google