Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Fisk Noen som har vært på fisketur? Hvorfor? Matauk eller bare moro? Renser dere selv?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Fisk Noen som har vært på fisketur? Hvorfor? Matauk eller bare moro? Renser dere selv?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Fisk Noen som har vært på fisketur? Hvorfor? Matauk eller bare moro? Renser dere selv?

2 Helsedirektoratet anbefaler
Spis fisk til middag 2 – 3 ganger i uken Det er ca. 300 – 450 gr. i uken 200 gr. av dette bør være fra fet fisk Fisk til pålegg 6 påleggsporsjoner tilsvarer 1 fiskemiddag Det er lurt å velge fiskemiddager med nøkkelhull Hvilke fete fisker har vi? Hvilke fiskepålegg har vi? Hva er nøkkelhull?

3 Hvorfor skal vi spise fisk
Det er gunstig for helsen vår Redusert risiko for hjerte- og karsykdommer Fet fisk inneholder A og D vitamin som vi trenger Det er en del av vår matkultur og tradisjon Hva trenger vi vitamin A og D til? Kan dere nevne tradisjoner hvor fisk inngår? Lutefisk, sild til jul, juletorsk, makrell i mai, bacalaofestival i norge/ålesund, krabbe og reker om sommeren, laksefiske skreifiske Hvilke fiskemåltider liker dere best? Laks med pesto? Sushi? Hvorfor?

4 Hva inneholder fisk Energikilder: Proteiner av høy kvalitet.
Proteiner er satt sammen av aminosyrer som kalles kroppens byggesteiner. Kroppen trenger disse for å bygge nye celler og vokse. I skjell og krepsdyr finnes en del karbohydrater, mens annen sjømat inneholder lite karbohydrater. Sjømat er en god kilde for enumettede og flerumettede fettsyrer, spesielt for de marine omega 3 fettsyrene. Dette fettet er av det sunne slaget.

5 Vitaminer og mineraler
A vitamin D vitamin B 12 vitamin Selen Jod A – viktig for synet, D viktig for å ta opp kalsium for ben og tenner, kan lage selv når det er sol, B for energiomsetning i kroppen, celledeling og dannelse av nye celler Selen er viktig for imunforsvaret, Jod, for energiomsetning og normal vekst og at hjernen skal vokse og utvikle seg.

6 Litt om Norge og fisk Hvorfor har Norge mye fisk?
Fisk er en viktig eksportvare. Kunnskap om oppbevaring av fisk var viktig tidligere når en ikke hadde frys og kjøleskap. 9 av 10 norske tørrfisker går til Italia. Tørrfisk er usaltet fisk som er tørket på fiskehjell. Klippfisk er saltet og tørket opprinnelig på klipper. I mer enn 1000 år har skreifisket vært et av verdens største sesongfiskerier. Silda – havets sølv har vært viktig for Stavanger. Alle fiskeplassen har gjort at det er boplasser langs hele kysten. Hvordan bevarte en fisken tidligere tørrfisk, saltet fisk, rakfisk, graving og røyking Hva er skrei? Skreien kommer fra barentshavet til lofoten for å gyte. Navnet kommer fra Skrida som betød å vandre. Sildalukt og det lukter penger

7 Sjømatretter Retter Typisk norsk Ikke typisk norsk
Kokt torsk med gulrotstuing Ovnsbakt torsk med ris Thaikrydrede laksekaker Reker med kokos Lutefisk Bacalao Fiskegrateng Sushi Hva annet godt kan en lage? Hvilken fiskerett synes dere er best?


Laste ned ppt "Fisk Noen som har vært på fisketur? Hvorfor? Matauk eller bare moro? Renser dere selv?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google