Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Høgskolen i Oslo Behovet for ernæring Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv Kull 2007 Sissel Eeg-Larsen høgskolelektor.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Høgskolen i Oslo Behovet for ernæring Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv Kull 2007 Sissel Eeg-Larsen høgskolelektor."— Utskrift av presentasjonen:

1 Høgskolen i Oslo Behovet for ernæring Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv Kull 2007 Sissel Eeg-Larsen høgskolelektor

2 Energiomsetningen Energi- balanse Energi- regulering Energi- forbruk Energi- inntak Basalstoffskifte Fysisk aktivitet Sult, metthet, appetitt (hypothalamus) Mat Drikke

3 Måleenheter for energi Kalori: 1 kalori er den varmemengden som skal til for å øke temperaturen i 1 liter vann med 1º C Joule: 1 joule er den energimengde som er nødvendig for å løfte 1 kilo 1 meter opp 1 kcal tilsvarer 4,2 kJ

4 Energigivende næringsstoffer Fett Protein Karbohydrater

5 Ikke energigivende næringsstoffer Mineraler og sporstoffer Vitaminer Vann

6 Protein Alle proteiner er bygget opp av ca. 20 aminosyrer.aminosyrer Proteinene kan grovt sett deles i to grupper: 1.Fiberprotein (strukturprotein) 2.Globulære proteiner (fysiologisk aktive proteiner 1 gram protein gir 4 kcal (17kJ) 15% av energi-tilførselen bør komme fra protein

7 Karbohydrat Karbohydratene klassifiseres i tre grupper: 1. Monosakkarider 2. Disakkarider 3. Polysakkarider 1 gram karbohydrat gir 4 kcal (17kJ)1 gram karbohydrat gir 4 kcal (17kJ), men hva er glykemisk indeksglykemisk indeks 55% av energi-tilførselen i hverdagskostholdet bør komme fra karbohydrat

8 Fett (lipider) Triglycerider er det fettstoffet som forekommer i størst omfang. Et annet fettstoff er f.eks. kolesterolkolesterol Triglycerider består av fettsyrer og glyserol. Fettsyrene deles i tre grupper: 1.mettede fettsyrermettede fettsyrer 2.enumettede fettsyrerenumettede fettsyrer 3.flerumettede fettsyrerflerumettede fettsyrer 1 gram fett gir 9 kcal (38 kJ) Ca. 30% av energi-tilførselen bør komme fra fett

9 Kroppens fettdepot

10 Mineraler og sporstoffer Mineraler og sporstoffer er uorganiske grunnstoffer og kan ikke forbrennes. De utgjør ca. 4% av kroppsvekten, mens de organiske næringsstoffene (protein, fett, karbohydrater og vann) utgjør ca 96%. Noen av stoffene må tilføres kroppen i 'større' mengder, f.eks. kalsium og fosfat, mens andre stoffer trenger vi bare i ørsmå mengder, f.eks. jern, jod, sink, selen, kobber. Mineralene og sporstoffene må tilføres kroppen gjennom mat og drikke. Kroppen kan ikke danne dem selv.

11 Vitaminer Vitaminer er små organiske stoffer som er helt nødvendige for kroppens stoffskifte. Vitaminene må tilføres gjennom maten. Vitaminene deles inn i to grupper: 1.De fettløselige (A, D, E, K) 2.De vannløselige (B-gruppen, C)

12 Frie radikaler Frie radikaler dannes som et resultat av normal oksidativ metabolisme. Mange sykdommer, medikamenter, røyking, alkohol, stråling og miljøgifter fremmer dannelsen av frie radikaler i kroppen. Hvis slike reaktive molekyler ikke nøytraliseres av antioksidanter, kan viktige komponenter skades, f.eks. enkelte membranstrukturer, lipoproteiner, RNA og DNA.

13 Antioksidanter Antioksidanter er stoffer som beskytter andre stoffer ved selv å bli oksidert. De styrker kroppens forsvar mot ødeleggelse av cellevegger og cellestruktur, og dermed kroppens kamp mot giftstoffer fra røyk, alkohol, forurensning, bakterier, virus og kreft. Eksempler på antiosksidanter: vitamin A, E, C og Q10 kartenoider flavonoider selen sink

14 Matvarepyramide

15 ’Gammel’ matpyramide

16 ’Ny’ matpyramide

17 Vurdering av ernæringsstatus Hensikten med å vurdere ernæringsstatus er å oppdage skjevheter i ernæringsforholdene, og dermed legge grunnlag for intervensjoner som tar sikte å opprettholde eller gjenopprette balansen mellom tilførsel, forbruk og tap av næringsstoffer. Kategorier for vurdering: 1.Klinisk vurdering og antrometiske data 2.Kostanamnese og kostregistrering 3.Psykososiale og kulturelle forhold 4.Biokjemiske data og analyser

18 BMI (Body Mass Index) BMI er et mål på kroppsmasse. Den norske betegnelsen er Kropps Masse Indeks (KMI). BMI regnes ut slik: Vekten (kg) : høyden (m)²

19 Intervensjoner Helsefremmende og forbyggende tiltak: Kostopplysning – individuelt, smågrupper, befolkningsgrupper Behandlende tiltak: Hjelpe til å spise Administrere forordnet medisinsk behandling Støtte og veiledning i forhold til kost og tilrettelegging


Laste ned ppt "Høgskolen i Oslo Behovet for ernæring Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv Kull 2007 Sissel Eeg-Larsen høgskolelektor."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google