Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?

2 Rammedokumenter

3 Med velferdsteknologi menes først og fremst teknologisk assistanse som bidrar til økt trygghet, sikkerhet, sosial deltakelse, mobilitet og fysisk og kulturell aktivitet, og styrker den enkeltes evne til å klare seg selv i hverdagen til tross for sykdom og sosial, psykisk eller fysisk nedsatt funksjonsevne. Velferdsteknologi kan også fungere som teknologisk støtte til pårørende og ellers bidra til å forbedre tilgjengelighet, ressursutnyttelse og kvalitet på tjenestetilbudet. Velferdsteknologiske løsninger kan i mange tilfeller forebygge behov for tjenester eller innleggelse i institusjon. NOU 2011-11: Innovasjon i omsorg Hva er velferdsteknologi?

4 http://www.regjeringen.no/nb/dep/hod/dok/nouer/2011/ nou-2011-11.html?id=646812 NOU 2011-11: Innovasjon i omsorg,

5 http://www.regjeringen.no/nb/dep/hod/dok/nouer/2011/ nou-2011-11.html?id=646812 NOU 2011-11: Innovasjon i omsorg,

6 Omsorgsteknologi Omsorgsteknologi skal bidra til økt trygghet og sikkerhet og styrke den enkeltes evne til å klare seg selv i hverdagen. Bevegelsessensorer, trykksensorer og fallalarmer er eksempler på slik teknologi. http://www.hib.no/omsorgsteknologi Er det noen forskjell i innholdet i begrepene – eller er det slik at ”kjært barn” har mange navn??????

7 Bergens Tidende 22.mai 2013 7

8 Fagrapport Hva er velferdsteknologi Hvorfor satse på velferdsteknologi Hva er utfordringene Behov for lovregulering Behov for nasjonal satsing http://helsedirektoratet.no/publikasjoner/velferdsteknologi-fagrapport-om-implementering-av-velferdsteknologi-i- de-kommunale-helse-og-omsorgstjenestene-2013-2030/Sider/default.aspx

9 Ny retning i helsepolitikken Pasientens helsetjeneste Økt kvalitet Reduserte helsekøer Helse- og omsorgsdepartementet9

10 Utfordringer og forventninger Medisin og samfunn Aldrende befolkning Flere pasienter med kroniske, sammensatte lidelser Økte behandlingsmuligheter Knapp tilgang på arbeidskraft IKT Pasienter og helsepersonell forventer enkel tilgang til korrekt informasjon Mangfoldig og aldrende infrastruktur Manglende beslutnings- og prosesstøtte Rask IKT-utvikling Utfordrer pasientsikkerheten Påvirker omdømme og tillit

11 Demografisk utvikling mottakere av hjemmetjenester etter alder 1992 – 2009 <67 80-89 67-79 >90

12 Fremtidens alderdom og ny teknologi: Demografiske utviklingen Befolkningen eldes Mangel på tilgjengelig arbeidskraft Teknologi gir muligheter "Alle hjemmeboende omsorgsmottakere bør få tilbud om smarthusløsninger som en del av omsorgstilbudet. I tillegg må det åpnes opp for økt bruk av sporingsløsninger for demente." Teknologirådet: Fremtidens alderdom og ny teknologi (2009) Hvorfor satse på velferdsteknologi?

13 ”Morgendagens omsorgstjeneste skal legge til rette for at brukerne i større grad blir en ressurs i eget liv, for at lokalsamfunnets innbyggere mobiliseres på nye måter og blir ressurser for hverandre, for at velferdsteknologi blir en ressurs for brukere som dermed får bedre muligheter til å mestre hverdagen, og for at ressursene hos ideelle og frivillige organisasjoner videreutvikles og tas i bruk på nye måter” Meld. St. 29 (2012 – 2013)

14 Hvorfor satse på velferdsteknologi - hva er formålet? 1.Forebygge, behandle og tilrettelegge for mestring av sykdom, skade, lidelse og nedsatt funksjonsevne 2.Fremme sosial trygghet, bedre levevilkårene for vanskeligstilte, bidra til likeverd og likestilling og forebygge sosiale problemer 3.Sikre at den enkelte får mulighet til å leve og bo selvstendig og til å ha en aktiv og meningsfull tilværelse i fellesskap med andre 4.Sikre tjenestetilbudets kvalitet og et likeverdig tjenestetilbud 5.Sikre samhandling og at tjenestetilbudet blir tilgjengelig for pasienter og brukere, samt sikre at tilbudet er tilpasset den enkeltes behov 6.Sikre at tjenestetilbudet tilrettelegges med respekt for den enkeltes integritet og verdighet 7.Bidra til at ressursene utnyttes best mulig

15 Ulike typer velferdsteknologi 1.Trygghets- og sikkerhetsteknologi 2. Kompensasjons- og velværeteknologi 3.Teknologi for sosial kontakt 4.Teknologi for behandling og pleie NOU 2011:11 Innovasjon i omsorg

16 Teknologi i hjemmet – muligheter?


Laste ned ppt "Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google