Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kapittel 10 Prosjektvett Tilleggsfil. Bruk verktøyet riktig.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kapittel 10 Prosjektvett Tilleggsfil. Bruk verktøyet riktig."— Utskrift av presentasjonen:

1 Kapittel 10 Prosjektvett Tilleggsfil

2 Bruk verktøyet riktig

3 Metode for å anslå antall reinsdyr

4 1: Klargjør mål og restriksjoner

5 2: Let etter alternativer Skallebank Etter fem års forskning og utvikling har det store legemiddelfirmaet du jobber i oppnådd medisinsk suksess med prosjektet ”Skallebank”. Det nyutviklede produktet har en helt unik kjemisk sammensetning og vurderes som mye bedre enn alle andre tilgjengelige midler mot hodepine. Prosjektet har så langt medført årlige utbetalinger på ca. 20 millioner kroner i hele utviklingsperioden. Dette er vesentlig mer enn forventet da prosjektet ble startet i år 2000. Det vurderes nå i 2006 å søke verdenspatent for Skallebank. Dette forventes å kreve en engangsinvestering på 20 millioner kroner, samt en årlig avgift og juridisk bistand på 10 millioner kroner (målt i faste priser). Patent vil gi henimot sikker beskyttelse i 10 år.

6 Basert på tidligere markedsundersøkelser for et tilsvarende produkt har ledelsen anslått etterspørselskurven for de nye hodepinetablettene som følger: Dette er pris til forbruker. Nettopris til produsent er omtrent halvparten av pris til forbruker. Variable produksjonskostnader er budsjettert til kr 10 per eske. Årlige faste kostnader (eks. renter og avskrvininger) er budsjettert til 30 mill kroner per år. Det er nødvendig å investere 50 millioner i anleggsmidler for å kunne produsere tabletten Skallebank industrielt.

7 Bedriften ønsker å sammenligne patenteringsmuligheten med flere alternativer. Hvis man prissetter som monopolist uten pantentering regner man med at det vil ta fire år før det foreligger en billig piratkopi av tabletten. Av strategiske hensyn vil ikke din bedrift ønske å gå inn i noen priskrig med slike pirater. Dersom selskapet velger en pris 30 % lavere enn monopolprisen, blir piratene mindre aggressive. Det forventes da å ta syv år før det foreligger en billig piratkopi. a.Gi styret i bedriften et velbegrunnet råd om patenterings- og prissettingsspørsmålet b.For å vinne erfaring til fremtidige utviklingsprosjekter er du spesielt bedt om å vurdere prosjektet sett som helhet c.Diskuter hvordan din lønnsomhetsanalyse påvirkes av at bedriften allerede i dag har flere brukbare produkter mot hodepine. d.Redegjør kort for hvordan patentlovgivning kan øke en bedrifts vilje til å investere i produktutvikling.

8

9 Last ned regnearket SkallebankSkallebank

10

11

12 b. Prosjektet sett som helhet

13 c: Skallebank og Tømmermann Selskapet har sannsynligvis allerede produkter mot hodepine. Sannsynligvis vil Skallebank ha negative ringvirkninger mot Tømmermann Redusert salg av Tømmermann innebærer at grensekostnaden for Skallebank øker og dermed også prisen Redusert dekningsbidrag for Tømmermann skal belastes Skallebank.

14 d: Patentering og produktutvikling For at noen skal være villige til å investere i produktutvikling, må det være mulig å sikre seg en betydelig del av de verdiene som fremkommer dersom produktutviklingen er vellykket. Mulighet for patentering kan bidra til at den som skaper verdier, også kan kapre dem.

15 3: Kartlegg konsekvenser og vurder viktighet Ulike metoder for å skaffe opplysninger 97 32 1 3 68 8 49 19

16 4: Fjern skylapper Splint og bjelke

17 7: Risiko, sikkerhetsillusjon

18 Prestholt 2,9 km Prestholt 3 km

19

20

21 8: Hev blikket Hvem (eller hva) skal ut?

22


Laste ned ppt "Kapittel 10 Prosjektvett Tilleggsfil. Bruk verktøyet riktig."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google