Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Helse, kosthold og trening Odd Erik Frantzen, HFIK.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Helse, kosthold og trening Odd Erik Frantzen, HFIK."— Utskrift av presentasjonen:

1 Helse, kosthold og trening Odd Erik Frantzen, HFIK

2 Om meg selv Småbrukersønn – hadde nesten alt vi trengte av mat hjemme. Kjøpte mjøl, sukker og fisk Friidrett fra 10 års alder. Trente mye og aleine. Allsidig Har trent andre utøvere fra 1978 Idrettshøyskole – friidrett og turn/ Fysioterapi Trener på nasjonalt nivå Ga nyre til bror med diabetes 1 i Datter fikk diabetes Niese og nevø fikk dia 1 nesten samtidig. Bror dør av bivirkninger etter diabetes Treffer Dag Skapes et utrolig miljø rundt våre barn. HFIK fra Mer fett og mindre karbohydrater. Dette tar av i Drar til Stockholm for å høre på de fremste forkjemperne for LCHF nov 2009.

3 Helse Sykehus kontra helsehus Snakker om forebygge sjukdom med de beste ernæringstiltakene

4 Helse Sykehus kontra helsehus Kan gå på helsa laus Snakker om at alt fokus på medisinering kan gjøre menneskene dårligere enn nødvendig

5 Helse Sykehus kontra helsehus Kan gå på helsa laus Overskudd- mat, søvn, trening, hormoner

6 Helse Sykehus kontra helsehus Kan gå på helsa laus Overskudd- mat, søvn, trening, hormoner Snakker om at søvn er like viktig som mat for overskuddet i hverdag, skole og trening Kjenn etter at dere har overskudd i treningsarbeidet. Kjenn at dere som utøvere har kontroll over nervene. Legg listen passe høyt.

7 Helse Sykehus kontra helsehus Kan gå på helsa laus Overskudd- mat, søvn, trening, hormoner Fysisk og psykisk helse

8 Helse Sykehus kontra helsehus Kan gå på helsa laus Overskudd- mat, søvn, trening, hormoner Fysisk og psykisk helse Sosial helse Snakker om å ta vare på hverandre i trening og kkonkurranse

9 Kosthold Inspirert av Tim Noakes

10 Om Tim Noakes 64 år gammel, Sør-Afrikaner

11 Om Tim Noakes 64 år gammel, Sør-Afrikaner Har arbeidet som idrettsfysiolog hele livet. Under dette en berømt forsker innen treningsfysiologi, kost og ernæring.

12 Om Tim Noakes 64 år gammel, Sør-Afrikaner Har arbeidet som idrettsfysiolog hele livet. Under dette en berømt forsker innen treningsfysiologi, kost og ernæring. Har vært en habil utholdenhetsutøver selv

13 Om Tim Noakes 64 år gammel, Sør-Afrikaner Har arbeidet som idrettsfysiolog hele livet. Under dette en berømt forsker innen treningsfysiologi, kost og ernæring. Har vært en habil utholdenhetsutøver selv Har vært talsmann for «high carb diets» i idrett frem til Han godtok dette uten å forske på det selv, som han sier

14 Om Tim Noakes 64 år gammel, Sør-Afrikaner Har arbeidet som idrettsfysiolog hele livet. Under dette en berømt forsker innen treningsfysiologi, kost og ernæring. Har vært en habil utholdenhetsutøver selv Har vært talsmann for «high carb diets» i idrett frem til Han godtok dette uten å forske på det selv, som han sier – Fikk selv diabetes 2 og la om til mindre karbo og mer fett i kosten Snakker om at diabetikere med fordel kan redusere inntaket av karbohydrat og erstatte dette med skikkelige fettstoffer

15 Fettfobi Starter i 1977, i den amerikanske ernæringslobbyen Noakes mener vi må tenke profitt for å forstå trendene i ernæring Det normale for menneskene var begrenset karbo-tilgang Statens ernæringsråd 20% protein, 25% fett og 55% karbohydrater Nyfødte babyer får igjennom morsmelken 20 % prot, 40 % fett og 40 % karbohydrat. Noakes mener at ingen trenger å gå høyere i karbohydratinntaket.

16 Regulering av sult Hjernen regulerer dette selv, om vi lever av naturen i naturen. Karbohydrater stimulerer til økt insulinproduksjon Insulin er et anabolt og sultskapende hormon Fett inneholder hormonet LEPTIN som gir økt metthetsfølelse Snakker om at karbohydrater som sukker og varer av hvitt mel akselererer sulten ut over det nødvendige. Fett virker mer mettende. Viktig å lære å ha et naturlig forhold til fett som en naturlig del av kostholdet.

17 Insulinresistens Stort helseproblem i stadig yngre år Betyr at cellene ikke får normal hjelp av insulinet Viktig å se individet, fordi vi har svært forskjellig evne til forbrenning av de forskjellige næringsstoffene. Genetiske forskjeller! Noen kan spise masse karbohydrater uten umiddelbar negativ effekt, andre får stor økning i insulinproduksjon og vekt. Dette kan ødelegge idrettsgleden for mange unge Snakker om alle som ufrivillig pådrar seg for mye vekt og hemmes i fysisk aktivitet. Her vil redusert karbohydratinntak kunne hjelpe.

18 Vektkontroll Reduksjon foregår alltid på en «høyfettdiett» Lett å gå ned men vanskelig å holde vekten nede Insulinkonsentrasjon er avgjørende for vektkontroll Snakker om at vektreduksjon innebærer forbrenning av kroppsfett. Når vektnedgangen er gjennomført må personen være flink til å erstatte kroppsfettet med fett i kosten.

19 Karbo, insulinresistens og BMI Det ser ut til at mengde karbohydrat i kosten bestemmer hvor mye et menneske spiser totalt Hver enkelt av oss har en grense for hvor mye karbohydrat vi kan spise for å beholde en normal BMI Langtidsblodsukker (HbA1c) kan si noe om karbohydrattoleranse. Under 5.0 er topp. Over 6.1 er på grensen til diabetes

20 Karbohydrater og prestasjon i idrett T. Noakes mener at ingen idrettsutøvere har nytte av mer enn 200g karbohydrat om dagen. Eller 1 g karbohydrat/ minutt trening T. Noakes påpeker også at LCHF ( lite karbuhydrat og mere fett) virker dårlig på prestasjonen hos enkelte utøvere. Man må da finne frem til det nivået av karbohydrat som fungerer godt Ingen grunn til å benytte mye karbohydrat på lett trening. LCHF bedrer også fettomsetningen Utøvere i idretter med stor intensitet presterer dårligere på streng LCHF. Øk da karbohydratinntaket men ikke mer enn nødvendig. Husk at noen personer er karbohydrattilpasset og noen er mer fetttilpasset

21 Mat før, under og etter trening Spis senest 3 timer føre hard trening/ Unngå middag før trening og konkurranse. Ikke innta karbohydrater mellom siste måltid og treningstart Om økten er hard og over min kan det suppleres med drikke med naturlig karbohydrat. Ca 5 % løsning. Det er positivt om måltidet etter trening/ konkurranse inneholder naturlige: - proteiner fra - kjøtt, fisk, fugl, egg, mm - fettstoffer fra- meierismør, kotelettfett, entrekote, lam, feit fisk mm - karbohydrater fra – poteter, rotgrønnsaker, bønner, erter, tomat mm - salater, løker, mm HUSK! Dere blir hva dere spiser!!

22 Fett, mer enn energi At proteiner er kroppens byggesteiner er halve sannheten 67% av hjernen er fett Cellemembraner er 40 % mettet fett, 40 % umettet fett og 20 % kolesterol Spesielle fettceller isolerer nervetrådene Kolesterol er også basismolekylet for dannelse av: - kontakter mellom nerveceller, - mannlige og kvinnelige kjønnshormoner mm Fett er også basis i alle hinner som skal beskytte mot omverden. Hud, slimhinner, mm Drar med seg A-, D-, E-, og K-vitaminer inn i kroppen

23 Karbohydratkilder Sukker – tomme kalorier Frukt/ Bær – naturlige vitamin- og mineralholdige Mel – For mange svært belastende for mage- og tarmfunksjon. Fint mel er tomme kalorier. Poteter – naturlig vitamin og mineralholdig Ris – polert ris er tomme kalorier/ naturris er som potet Nudler – ofte tomme kalorier Rotgrønnsaker – masse vitaminer og mineraler Bønner og erter – masse vitaminer og mineraler Nøtter og kakao (mørk sjokolade) – masse vitaminer og mineraler

24 Andre kjente teoretikere på LCHF Atkins årene Gary Taubes Jeff Volek Stephen Phinney Andreas Eenfeldt/ Kostdoktorn Sofie Hexeberg

25 Aerob kapasitet og utholdenhet Viktig med skikkelig kontroll på terskeltreningen(se Ingebrigtsen) Den aerobe utholdenheten er avhengig av mye treningstid Perfekt «arena» for opptrening av fettforbrenningen. Fettomsetningsevnen kan bedres 500%. Kaggestad mener at trening under 80% av maks aerob kapasitet for en stor del kan foregå med ketogene metabolitter (fett) Legger generelt sett grunnlaget for det å orke mye trening (Mye av Johnsrud Sundby sine 1100 treningstimer finner vi her) Ren-Eng sitter inne med mye fagkompetanse her

26 Den røde tråden Den første treneren jeg hørte bruke termen aktivt var: Agne Bergvall, Carolina Klűft sin trener Den treningstermen som siktes til her er PROGRESJON. Evnen til nøyaktighet skiller topptreneren og de nest beste treneren ( se Levandovski) Særlig utfordrende ved bytte av trener og/ eller miljø Vi har tradisjonelt et sterkt norsk friidrettsmiljø fra år og noe svakere bredde mellom år

27 Kunsten å påvirke en kropp Treneren må altså ha kunnskap om: ANATOMI FYSIOLOGI – dagens tema BIOMEKANIKK PEDAGOGIKK PSYKOLOGI

28 Avslutning Takk for en spennende stund sammen med dere Husk at all naturlig mat hører hjemme på en toppidrettsutøvers bord Nyt og ta dere god tid til alle måltider HUSK OGSÅ: «Du blir hva du spiser» Lykke til med treninger og konkurranser alle sammen !! oef


Laste ned ppt "Helse, kosthold og trening Odd Erik Frantzen, HFIK."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google