Etapper på veien Inspiria Science Center, Sarpsborg 6.2.2013 - Støy i planleggingen - Ulf Winther, Norsk forening mot støy Byfortetting og gode boligmiljøer:

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ny lov om folkehelsearbeid
Advertisements

UU og Fylkesmannens rolle
Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
Tore Mauseth, plan- og miljørådgiver Årsmøte Støyforeningen 15.mars 2012 Støyhåndtering etter plan- og bygningsloven.
Nyere tids kulturminner i kommuneplanens arealdel
Folkehelsemeldinga Implikasjoner for samfunnsmedisinere i kommunene
Planlegging og samfunnsutvikling
Klikk for å redigere undertittelstil i malen STØY Temamøte: Hvordan skal Oslo kommune revidere sin handlingsplan mot støy Ratab-Ul-Lissan Malik Statens.
Fylkeskommunens rolle og innretning på folkehelsefeltet
Krav til Universell utforming i ny plan- og bygningslov og byggteknisk forskrift Marita Grande.
Teknisk forskrift (TEK 10) og universell utforming
Samarbeidsavtale mellom Plan- og bygningsetaten og bydelene
Hva bør en støyfaglig veileder ta opp
Folkehelsestatistikk – muligheter, hensyn, begrensninger
Er vi rusfaglig klar for samhandlingsreformen?
Planstrategi som nytt verktøy
STATENS BYGNINGSTEKNISKE ETAT BYGGEREGLER, BYGNINGSTEKNIKK, PRODUKTDOKUMENTASJON OG GODKJENNING AV FORETAK Funksjonsrettede krav er ikke krav i veiledning!
FOLKEHELSE OG PLAN FOLKEHELSEPARTNERSKAPET TRYSIL 12. OG 13. FEBRUAR 2009.
EU-støykartlegging og kommunal handlingsplan mot støy Oslo torsdag 6
Hva bør en støyfaglig veileder for byene ta opp ? Forskningsleder Ronny Klæboe.
Nasjonalt forventningsbrev Statens forventninger/erfaringer
Om å disponere masteroppgaver i forvaltningsinformatikk
Om å disponere masteroppgaver
Opplæringspakken for barnerepresentantene Juridisk forankring av hensynet til barn og unge.
Handlingsplan mot støy i Oslo kommune
Regionalplan for Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene og Setesdal Austhei = Heiplanen Hva, hvorfor, litt hvordan. Muligheter.
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Fylkesmannen i Sør-Trøndelag Folk og samfunnBarnehage og opplæring Barn og foreldreHelse og omsorgMiljø og klimaLandbruk, mat og reindrift Kommunal styringPlan.
Informasjon og nyheter: Ny plandel til plan- og bygningsloven Framtidens byer - Fornebu Seniorrådgiver Øyvind Aarvig.
Klikk for å legge inn navn / epost / telefon Folkehelsetilsynet i Oslo og Akershus 2014 Møte for ledende helsesøstre og kommunejordmødre i Akershus
Fusdalbråten botiltak - et botiltak med recovery orientering.
Barnerepresentanten’s (BR’s) rolle Kenneth Arntzen Barnerepresentant Levanger kommune.
Tjenestestedets navn Kommuneplanen – muligheter og utfordringer Mange bra forslag – mye tilpassning til god praksis Samfunnsdelen blitt tydeligere § 11-2.
Boligpolitisk strategi Mål Statistikk Disposisjon Politisk prosess PSN
FOR nr 1127: Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften)
Folkehelseoversikter – Én for alle – alle for én!.
Erfaringsfylkeprosjektet Fungerende divisjonsdirektør Ole Trygve Stigen Sandefjord,
Rana kommune -systematisering av kommunalt folkehelsearbeid – 1.Bakteppe 2.Oppbygging av det systematiske folkehelsearbeidet 3.Forklaring av modell for.
Universell utforming i TEK 10 - og Tromsø kommune.
Helsefremmende skoler og barnehager Bjørn-Are Melvik Bodø Den store roen Foto: Bjørn-Are Melvik.
Mulighetenes Oppland Oversikt over helsetilstanden og påvirkningsfaktorer som grunnlag Folkehelseloven stiller krav til fylkeskommuner og kommuner om å.
1 1 Kommunenes nye byggesaksbehandling – nye kontrollformer: Byggesaksarbeidet i endring Presentasjon Norges Forskningsråd 12. november 2004 Sosialpsykolog.
Oslo kommune Byrådsavdeling for byutvikling Plankontoret for Groruddalen Metodeutvikling i Groruddalssatsingen Nasjonal konferanse om områdeløft Hotell.
Klikk for å redigere undertittelstil i malen «Fra dokumentasjon til aksjon» Temamøte hos norsk forening mot støy 15.mars 2012 Marthe Røgeberg, seksjon.
1 Innledning på plankonferansen Utbygging av IC-triangelet innen sammen om bedre og mer effektive planprosesser.
Folkehelse og rus Avdelingsdirektør Ole Trygve Stigen.
Planlegging. I kommunene er målene formulert på ulike måter, men de fleste har mål som er knyttet til følgende tema: Levekår og livskvalitet Boliger.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
HVORDAN HAR VI DET I FAUSKE? Folkehelserådgiver Irene Larssen 1.
Planstrategitorg 21. september 2011 fylkesvaraordfører Svein Christoffersen Styringsutfordringer, prioriteringer og samhandling.
Grunnlag for gode detaljreguleringsplaner Hva forventes av kunnskapsgrunnlaget.
Arealplanlegging Kommunestyret Fagområde - Plan Medarbeidere: Wenche Hagestuen Dale, kommuneplanlegger Gunhild Haugum, arealplanlegger - 2.
Sammen for bedre: LEVEKÅR INKLUDERING NÆRMILJØ PSYKISK HELSE AKTIVE ELDRE
Kommunal planstrategi Folkevalgtopplæring Sigdal Kommune Tyrifjord Hotell
Velkommen til folkemøte Politisk: Knut Sletten, Leder Planutvalget Hans Henrik Hansen, Nestleder Planutvalget Laila Benjaminsen, Medlem Planutvalget Helge.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Innlegg – plannettverk på Sortland 6/ v/ teknisk sjef.
NÆRMILJØRAPPORT Klasse – Skolens navn1. Prosjektarbeid for 8. trinn HVORFOR ER NÆRMILJØET VIKTIG FOR OSS? Ordet miljø brukes om omgivelsene vi lever i.
Kommunal planstrategi
Kommunal planlegging.
Velkommen til folkemøte
Ny folkehelselov – behov for nye spørsmål i KOSTRA?
Ungdata i folkehelsearbeidet i Vestfold
Utfordringer knyttet til pasientsikkerhet i helse- og omsorgstjenesten
Metodeutvikling i Groruddalssatsingen
Forskrift om Internkontroll
Folketrygdens ansvarsområde (§ 10-8 Bortfall av rett til ytelser etter folketrygdloven kapittel 10)
Folkehelsemelding 2019 Den åttende levekårsundersøkelsen
Hjemmelekse Nettverkssamling klimatilpasning Østfold
Lokalt og regionalt folkehelsearbeid
Hjemmelekse Nettverkssamling klimatilpasning Østfold
Utskrift av presentasjonen:

Etapper på veien Inspiria Science Center, Sarpsborg Støy i planleggingen - Ulf Winther, Norsk forening mot støy Byfortetting og gode boligmiljøer: rød sone ikke lenger så farlig? Konferansen Støy i nærmiljø og gode bomiljøer – hva gjør vi? Oslo 24.mars 2015 – Norsk forening mot støy. Ulf Winther Sitat fra Oslos arealplan 2030, den juridiske delen (side 85): Støyproblemer skal forebygges og reduseres slik at hensynet til menneskenes helse og trivsel ivaretas, jfr. st.meld. 26 (2006–2007) Med utgangspunkt i statlig retningslinje for behandling av støy i arealplanlegging (T-1442/2012) skal kommunene i sin arealplanlegging legge til rette for forebygging av støyplager På samme side: Det foreslås en stor avvikssone (fra tek 1442) i Oslos byggesone.

Etapper på veien Inspiria Science Center, Sarpsborg Støy i planleggingen - Ulf Winther, Norsk forening mot støy Byfortetting og gode boligmiljøer: rød sone ikke lenger så farlig? Konferansen Støy i nærmiljø og gode bomiljøer – hva gjør vi? Oslo 24.mars 2015 – Norsk forening mot støy. Ulf Winther Invitten til Plan og bygningsetaten – in the flow – Oslos nye arealplan, dessuten Hovinbyen – rød-sone drøftelser er å vente. Plaster på såret: Vi har skriftlig løfte fra etaten at den stille på et møte i mai/juni Norsk forening mot støy – barometer – henvendelser årlig Nabostøyveileder og systematisk nettverkskontakt mot kommuner og fylker De 1000 henvendelsene : mange ringer fra Oslos nye boligmiljøer Handler ofte om støykildene som foreløpig ikke er kartlagt Disse ikke kartlagte støykildene kan få større negativ effekt ved fortetting Ser et uvakkert svarteperspill som gjør at støyutfordringene blir underkommunisert

Etapper på veien Inspiria Science Center, Sarpsborg Støy i planleggingen - Ulf Winther, Norsk forening mot støy Byfortetting og gode boligmiljøer: rød sone ikke lenger så farlig? Konferansen Støy i nærmiljø og gode bomiljøer – hva gjør vi? Oslo 24.mars 2015 – Norsk forening mot støy. Ulf Winther Avvikssoner griper om seg I arealplanene nå møter vi avvikssoner i forhold til T-1442 – i en rekke kommuner For å rettferdiggjøre dette brukes det grep som - Skjermingstiltak – f.eks næringsbygg mellom boligbygg og støykilde (jfr Høyenhall) - Stille side av den enkelte bolig - En glidende overgang av definisjoner. Stille rom er nå blitt soverom Kanskje også - bruk av støyabsorberende materialer I byggverk - bruk av støysvak asfalt - strengere lydisoleringsklasser Fungerer dette hittil? Oppfølging av tema vi har tatt opp tidligere i vinter, med henvisning til Kombinert med en forskningsrapport FHI og TØI, mars i fjor -

Etapper på veien Inspiria Science Center, Sarpsborg Støy i planleggingen - Ulf Winther, Norsk forening mot støy Byfortetting og gode boligmiljøer: rød sone ikke lenger så farlig? Konferansen Støy i nærmiljø og gode bomiljøer – hva gjør vi? Oslo 24.mars 2015 – Norsk forening mot støy. Ulf Winther Figur fra en rapport av Gunn Marit Aasvang, FHI, Ronny Klæboe og Astrid Amundsen, TØI.

Etapper på veien Inspiria Science Center, Sarpsborg Støy i planleggingen - Ulf Winther, Norsk forening mot støy Byfortetting og gode boligmiljøer: rød sone ikke lenger så farlig? Konferansen Støy i nærmiljø og gode bomiljøer – hva gjør vi? Oslo 24.mars 2015 – Norsk forening mot støy. Ulf Winther Hva med uteområdene? - Finnes det fullgode, vellykkede referanser for denne strategien? - Noen av rekkefølgebestemmelsene for uteområder ser ut som skrivebordskonstruksjoner, kun ment til å overbevise ved den politiske behandlingen - Mao. Effekt av avbøtende tiltakog byggtekniske krav må dokumenteres.

Etapper på veien Inspiria Science Center, Sarpsborg Støy i planleggingen - Ulf Winther, Norsk forening mot støy Byfortetting og gode boligmiljøer: rød sone ikke lenger så farlig? Konferansen Støy i nærmiljø og gode bomiljøer – hva gjør vi? Oslo 24.mars 2015 – Norsk forening mot støy. Ulf Winther Markedsføringslovens § 3, 2 ledd: Påstander i markedsføring om faktiske forhold, herunder om ytelsers egenskaper eller virkning, skal kunne dokumenteres. Dokumentasjonen skal foreligge på annonsørens hånd når markedsføringen skjer..

Etapper på veien Inspiria Science Center, Sarpsborg Støy i planleggingen - Ulf Winther, Norsk forening mot støy Byfortetting og gode boligmiljøer: rød sone ikke lenger så farlig? Konferansen Støy i nærmiljø og gode bomiljøer – hva gjør vi? Oslo 24.mars 2015 – Norsk forening mot støy. Ulf Winther.

Fra motorveier til lokalveinett Etapper på veien Inspiria Science Center, Sarpsborg Støy i planleggingen - Ulf Winther, Norsk forening mot støy Byfortetting og gode boligmiljøer: rød sone ikke lenger så farlig? Konferansen Støy i nærmiljø og gode bomiljøer – hva gjør vi? Oslo 24.mars 2015 – Norsk forening mot støy. Ulf Winther

Fra motorveier til lokalveinett Etapper på veien Inspiria Science Center, Sarpsborg Støy i planleggingen - Ulf Winther, Norsk forening mot støy Byfortetting og gode boligmiljøer: rød sone ikke lenger så farlig? Konferansen Støy i nærmiljø og gode bomiljøer – hva gjør vi? Oslo 24.mars 2015 – Norsk forening mot støy. Ulf Winther

Dette gjør planer bedre (også ved boligbygging i rød sone) §2.1 Formålet med planen Kommunen har ansvar for å ivareta befolkningens helse og dette må inngå i formålet med planene. Jfr. Folkehelseloven: § 6.Mål og planlegging Oversikten etter § 5 annet ledd skal inngå som grunnlag for arbeidet med kommunens planstrategi. En drøfting av kommunens folkehelseutfordringer bør inngå i strategien, jf. plan- og bygningsloven § Kommunen skal i sitt arbeid med kommuneplaner etter plan- og bygningsloven kapittel 11 fastsette overordnede mål og strategier for folkehelsearbeidet som er egnet til å møte de utfordringer kommunen står overfor med utgangspunkt i oversikten etter § 5 annet ledd Inspiria Science Center, Sarpsborg Støy i planleggingen - Ulf Winther, Norsk forening mot støy Byfortetting og gode boligmiljøer: rød sone ikke lenger så farlig? Konferansen Støy i nærmiljø og gode bomiljøer – hva gjør vi? Oslo 24.mars 2015 – Norsk forening mot støy. Ulf Winther