Er det godt for barn å vokse opp i Sigdal? Hva kan kommunen bidra med for at det skal bli enda bedre?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Den vesle gutten og julenissetoget
Advertisements

TRIVSEL I HJEMKOMMUNEN OG TANKER OM FRAMTIDIG BOSETNING EN UNDERSØKELSE BLANT ELEVENE PÅ RISØR VIDEREGÅENDE SKOLE HØSTEN 2010.
De dårige følelsene. Veiene ut..
HVORFOR VELGER ELEVEN Å DELTA NÅ?
Hurum PPTs erfaringer med LP
Verdens 7 underverk.
Veiledning av elever / lærlinger
………………………………………………………..(Hvem i kommunen/bydelen)
Helseforum – 27. Januar 2004 Allan Andreassen Februar 2004.
Bufdirkonferansen 2011 Notater Notater Notater /.
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
44 Hector om skikk og bruk I Norge
“Reise til utlandet med oksygen”
Hvorfor øker bruken av spesialundervisning? Driverne bak økningen i bruk av spesialundervisning i grunnskolen.
Innbyggerundersøkelsen. Formål Mer kunnskap om..innbyggernes inntrykk av sin kommune..brukeres tilfredshet med tjenester og myndighetsorganer Utvikling.
Resultatene av Spørreundersøkelsen i Langesund Rotaryklubb.
Felles foreldremøte Ellingsrudåsen skolene 21
23. MAI GRATULERER MED DAGEN, ULF!.
Vi startet med å spørre dem: Hva er bra med kaninboys?”
PÅ SAMME LAG for å bedre læringsutbytte for alle
Jeg heter Yasmin Meralli Jeg er invitert hit på grunn av mine erfaringer som Konsernsjef for mangfold og likestilling i et av Canadas største finanskonsern,
Ungdata-undersøkelsene i Sandnes 2010 og 2013 Standardrapport undersøkelse (videregående skole) FAKTA OM UNDERSØKELSEN: Tidspunkt: Uke 47 – 49 (2010) /
RUS OG UNGDOM Jobbet på av: Sarem,Sander,Joakim,Johannes,
Bakgrunn Det er tredje gangen MMI har gjennomført undersøkelsen i Hamar kommune. Undersøkelsen er nå noe forkortet. I hovedsak lik tidligere års. MMI.
Undersøkelse om undervisningsmateriell for psykisk helse
ELEFANTKLUBBEN (De eldste barna)
VERDENSROMMET VI HAR NÅ JOBBET MED VERDENSROMMET I HELE NOVEMBER, OG DET HAR VÆRT KJEMPE VELLYKKET. DET HELE BEGYNTE MED AT TO GUTTER HADDE FUNNET BØKER.
Foreldreutvalget for grunnskolen i Levanger ( FGIL ) * FGIL er valgt for å være et koordinerende og felles ledd for alle Foreldre arbeidsutvalgene (FAU`ene)
Er uglen smart? Vi har forsket litt og her er svarene.
1 Jobb og omsorgsklemma for gamle foreldre Heidi Gautun Forskningsstiftelsen Fafo.
EN STOR, FIN SEI VI MÅTTE BRUKE HÅVEN, SÅ IKKE FISKEN SLET AV SNØRET. UNGENE FULGTE NØYE MED NÅR HANNA BLØGGET FISKEN.
Hvilke familietilbud trenger de yngste
Hvordan bruker ulike aldersgrupper sosiale medier?
Oppgave 12 side 117 – 121 i arbeidsboken
Aldring med funksjonshemning i lokal kontekst Hege Gjertsen, Nordlandsforskning Problemstilling: Hvordan oppleves det å aldres med en medfødt eller tidlig.
Besøk på Beracah barnehjem som ligger i Kerala i India
Sammensatte tekster ?.
Evaluering av sesongen 2009/2010 Holeværingen langrenn For styret: Ida Rosenvinge, mai 2010.
BARNAS BARNEVERN 2020.
Kapittel 2 oppgave i Kjenner disse personene ansvarsfølelse?
S TILLER TØFFERE KRAV TIL SKOLEELEVENE Side
Ungdata-undersøkelsen i Hareid 2013 Svarfordeling FAKTA OM UNDERSØKELSEN: Tidspunkt: Uke 42 – 43 Klassetrinn: 8. – 10. klasse Antall: 176 Svarprosent:
MOT v/Sandnessjøen videregående skole. Dette er MOT: MOT er en ideell organisasjon som har livet til ungdom i sentrum MOT bevisstgjør ungdom til å ta.
Oslo kommune Utdanningsetaten Brukerundersøkelse for Aktivitetsskolen 2015/ 2016 Fakta om undersøkelsen -Undersøkelsen ble holdt høsten 2015 på Bestilling.
Meldal kommune - attraktivitetsundersøkelse 2010.
Brukerundersøkelse i barnehage Rælingen kommune Februar-mars 2016 Overordnet rapport for Petrine barnehage.
Kapittel 35 Hans forteller om jobben som sosionom Hans ønsker å hjelpe andre mennesker.
Kjennskap til etablering av «Innbyggerservice» og inntrykk av informasjon fra kommunen generelt Bergen omnibus Januar 2017.
Velkommen til foreldremøte
Er det godt for barn å vokse opp i Sigdal?
«Elevenes arbeidsmiljølov» Nytt kapittel 9A
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Ungdata-undersøkelsen i Vest-Agder 2016
INNSAMLING TIL REDD BARNAS ARBEID
Ungdata-undersøkelsen i Rennesøy 2016
Å leve med assistanse Denne bolken holdes av noen som selv lever med assistent i parforholdet. Ca 1time brukes på dette. Veldig fint med dialog mellom.
Menneskerettigheter Før man går i gang med selve presentasjonen som er forløperen til IGP (individ-gruppe-plenum) arbeidet der elevene selv skal lage rettigheter.
Roller og forventninger
Ungdata-undersøkelsen i Troms 2015
Hva driver barn og unge i Asker med? Hvordan har de det?
1 Kommunikasjon.
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Undersøkelse blant synshemmede For Norges Blindeforbund
Plan for økten - Hva er Dembra? - Hva er «den ideelle skole»»?
Fest & følelser Velkommen
Bruker- og pårørendeundersøkelsen 2018
Emilios jobb som assistent
Gjennomføring - metode
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Er det godt for barn å vokse opp i Sigdal? Hva kan kommunen bidra med for at det skal bli enda bedre?

Om prosjektet Vi har gjort en omfattende undersøkelse av barnas oppvekstvillkår i Sigdal kommune. Undersøkelsen har vært for alle barn som går siste år i barnehagen, til og med sjuende klasse. Alle foreldrene til barn i denne aldersgruppen var også med i undersøkelsen. Formålet med undersøkelsen var og kartlegge om det er godt for barn å vokse opp i sigdal, og om det er noe innbyggerne her mener at kommunen kan bidra med for å gjøre stedet enda bedre for barnet. Vi valgte å lage tre undersøkelser. De minste barna og opp til skolealder fikk en nokså enkel undersøkelse. Barna fra 4. til 7. klasse fikk en litt mer avansert undersøkelse foreldrene fikk en egen undersøkelse. Alle undersøkelsene har vi satt i sammenheng, for å finne svar på spørsmålene vi har valgt og stille

Om prosjektet Dette prosjektet kom opp som en ide i forbindelse med Sigdal kommunes prosjekt «Bolyst og bli lyst» Til sammen delte vi ut 563 undersøkelser. Vi fikk tilbake 381 undersøkelser det er en svarprosent på 67,67% Vi ser at barna her vært flinkere til å levere tilbake undersøkelser, mens foreldrene har levert inn litt færre. Det var en svarprosent blant foreldrene på 44, 76%. Dette er litt under hva vi hadde håpet på, men likevel mener vi at vi kan se visse tendenser i forhold til de svarene vi har fått tilbake.

Resultater

De eldste i barnehagen til og med 3. klasse Det var 122 barn som svarte på undersøkelsen. De aller fleste sier at de har det godt i barnehagen eller på skolen, men det er 21 barn til sammen som skriver de blir ertet eller ertet litt. 17 barn skriver at de har det barelitt bra eller ikke trives i Sigdal. Resten er stort sett bra

Barn 4. – 7. klasse I aldersgruppen klasse fikk vi disse resultatene I Eggedal var det 33,3% innflyttere I Prestfoss var det 39,5% innflyttere På Nerstad var det 30,9% innflyttere

Barn klasse Grunner til at det er bra å bo i Sigdal I hele kommunen nevner veldig mange at naturen er viktig. Ro, lite og trygt miljø er også noe som går igjen i hele kommunen. På Nerstad og i Eggedal er det mange som velger og sette gode skoler og barnehager som grunner til god trivsel. Gode fritidstilbud er viktig for bosatte i Prestfoss og Eggedal, på Nerstad er det færre som har valgt dette som argumenter. Aktiviteter i bygda Fotball er den største aktiviteten i hele bygda. Skisporten og håndball er også veldig utbredt. Vi ser at på Nerstad er det flere typer aktiviteter som blir drevet enn på de andre stedene i bygda. En del av de som bor på Nerstad driver med aktiviteter som ikke finnes i bygda, og dermed er det en del på Nerstad som velger og reise ut av bygda for og oppsøke fritidsaktiviteter

Barn klasse Hva kan kommunen bidra med for at trivselen skal bli enda bedre I Eggedal og på Nerstad er det veldig mange som ønsker seg flere butikker. i hele kommunen er det ønsker om bedre veier, i tillegg er det mange i Eggedal og Nerstad som ønsker seg gangveier/fotgjengerfelt med lys som hører til. Bedre busstilbud er det ønske om i Eggedal og Prestfoss. I Eggedal og Nerstad er det ønske om klubb for klasse Det er også ønske fra noen i Eggedal og på Prestfoss om bedre fritidstilbud. På Nerstad ytres ønske om bedre svømmehall og utbedring av skolegården.

foreldregruppa Grunner for og bosette seg i Sigdal Foreldrene på Nerstad, i Prestfoss og i Eggedal gir like begrunnelser for dette valget. Egen oppvekst i bygda Nær familie og venner. Odelsrett på gård Trivsel, trygghet Godt miljø Fin natur Gode oppvekstsvilkår for barna blir nevnt av mange på alle stedene. Lave priser på boligtomter. Gode skoler og barnehager blir nevnt av mange. I Eggedal er det flere som liker nærheten til fjellet Hvordan trives barna? Samtlige foreldrene har inntrykk av at barna deres trives godt, fordi de har gode venner og barna passer på hverandre

Foreldregruppa Trygg skolevei På dette punktet ser vi at barna og foreldrene ikke er helt samstemte. I barnas undersøkelser får man et inntrykk av at kun få barn syntes de har en utrygg skolevei. Til sammen mener 15 av alle de 149 spurte barna at skoleveien er utrygg eller delvis utrygg Foreldrenes undersøkelser viser at mange av deres barn må benytte seg av en utrygg skolevei. I Eggedal svarer 34 av de 44 at deres barn her en trygg skolevei. 20 av 30 som har svart i Prestfoss, mener at deres barn har en trygg skolevei. På Nerstad svarer 13 av 33 at barnet deres har trygg skolevei. Det er hele 17 som mener at barnet har en nokså trygg eller utrygg skolevei. (3 har ikke svart) 37 foreldre/ foresatte mener at deres barn har en utrygg eller delvis utrygg skolevei.

Kommentarer av foreldregruppa. Prestfoss: Høy fartsgrense og dårlig sikt. Trengs flere møtesteder for barna Noen bussjåfører er litt slappe i jobben sin Små klasser er ikke alltid problemfrie, det kan være vanskelig og finne venner. Eggedal: Vi trenger fotgjengerfelt i Eggedal sentrum Er ikke interessert i eiendomsskatt på grunn av alt som er billigere innenfor det og bo i Sigdal gjør at ungdommen lettere kommer tilbake til Sigdal- uten avgiftene blir det billigere og bo. Flere arbeidsplasser Jeg er STOLT av og være SIGDØLING! Nerstad: Kommunen må tilrettelegge for trygg vei. Det kunne vært fint med velkomstskriv til innflyttere. Barna må krysse stor og trafikkert hovedvei. Det er viktig og arbeide for innflytting slik at miljøet ikke blir for små. Hadde vert fint med sykkelvei. Mye rask og stygg bilgjøring gjør at jeg ønsker gangvei. Savner gang- og sykkelvei etter R287 Lavere fartsgrense ved Rabbenveien Bedre utvalg av matbutikker.

foreldregruppa Dette kan kommunen bidra med for at innbyggerne kan få det enda bedre Eggedal: Noen skrev at de kunne tenke seg enda bedre ungdomstilbud/ ungdomsklubber. Noen mener at det trengs mere tilskudd til skole og barnehager. Bedre kollektivtilbud er noe som utmerker seg, noen mener at dette utbedres Et annet ønske er at svømmehallen holdes mere åpent Flere gangveier er et sterkt ønske, det samme er trygge skoleveier. Prestfoss: Noen skrev at de kunne ønske seg enda bedre aktivitetstilbud. Noen mener at det trengs mere tilskudd til skole og barnehage. Bedre kollektivtilbud Flere vil ha opprustning av Prestfoss sentrum Noen mener at politikerne må lytte mer til barn og unges ønsker. Ettermiddagsklubb for barneskoleelever.

foreldregruppa Dette kan kommunen bidra med for at innbyggerne kan få det bedre Nerstad: Foreldre/ foresatte som svarte på undersøkelsen hadde veldig mange forslag og komme med på dette punget! Det som utmerket seg spesielt var gang og sykkelveier. Bedre kulturtilbud, som konserter, teater og flere aktivitetstilbud på kulturskolen Bedre kollektivtilbud kan også her flere tenke seg

Konklusjon Barn i Sigdal har det stort sett veldig godt, men kommunen kan bidra med noen ting for at det skal bli enda bedre. Trygghet, ro, fin natur, mange fritidstilbud, gode skoler og barnehager gjør barnas oppvekst i Sigdal god. Barna trives god! Trygge skoleveier, flere gang og sykkelveier, bedre veier, bedre kollektivtilbud, ettermiddagsklubb for de eldste barna på barneskolen, mer tilskudd til skoler og barnehager for å opprettholde god kvalitet er ønsker fra barn og foreldre i bygda vår. Sitat fra foreldreundersøkelsen : «Jeg er STOLT av å være SIGDØLING!»