Jens Nørve og Hans Nilsson 8. Juni 2015

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Behov for forskning og utvikling knyttet til brukerinvolvering i offentlige IT-prosjekter Asbjørn Følstad, SINTEF IKT Oslo, 10. juni, 2004.
Advertisements

Prosjekt ”Kompetansetillitsvalgtes rolle og kompetanseprofil” Fellesforbundet, konferanse om fag- og yrkesopplæring 30.november 2010.
PALS – Skoleomfattende tiltaksmodell
Utviklingsprosjekt Region nord Mål for dette året • Finne et interesseområde/tema ( 3-4 samarbeider) • Planlegge undervisningen med grunnlag.
Tips og råd for praktisk kompetansearbeid
E-handel.
Strategisk ledelse og IKT
Difi-strategien Erfaringer og resultater av strategiprosessen
Styringsmodeller Lars Tveit, KS.
Jan Helge Luth Praktisk bruk av IKT i undervisningen
Koordinerende enhet Brukerutvalget NLSH 13. Juni 2006.
Miljø- og samfunnsansvar i offentlige anskaffelser i Vestfold
Norm for informasjonssikkerhet Helse-, omsorgs- og sosialsektoren.
Videreføring av EFV (EFV-V) Ambisjonsnivå EFV-V prosjektet 4.september 2013.
IA-nettverk Samarbeid mellom. Målsetting for IA-nettverk Gi økt kompetanse til nøkkelpersoner i bedrifter som vil forbedre sin praksis knyttet til Inkluderende.
Regionalt kompetansesenter odontologi M-N Presentasjon Fylkesutvalget
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Opplæring for pasienter og pårørende Samlet oversikt over tilbud.
Prosjekt- og porteføljestyring i Telenor Nett
Riksantikvarens universitets- og høgskolesatsing Orientering om Utviklingsnett, Riksantikvarens rolle og programmet i dag.
USIT 2.0 Status og framdrift Allmøte 28. april 2011 Hallgerd Benan
IKT i undervisningen Science camp Halmstad 12. april 2011 Torgeir Selle.
KOMPETANSE FOR INNOVASJON En universitetspilot ved UMB Forskningsdirektør Odd Jarle Skjelhaugen.
Program 08:30 Velkommen 08: :05Gjennomgang av resultater og funn Direktør Hans Christian Holte, Difi 09: :15Innbyggerundersøkelsen – Et viktig.
Høgskolen i Oslo Videre om Oslomodellen Integrering av IKT i allmennlærerutdanninga med vekt på flerfagsdidaktikk IKT-utvalget ved LUI Vibeke.
TAKK!. Hvorfor blir Lokal-Sentral innlemmet i IHR?
Teaser Rådgivning og kvalitetssikring Kompetansetiltak ledere Finn veien e-læring Finn veien e-læring Faglige nettverk Modenhets- undersøkelse Kurs og.
Arve Sandvoll Prosjektveiviseren 2.0
Ås kommune God samhandling til det beste for barn og unge i Ås kommune «Ansatte i ulike tjenester møter det samme barnet, hvordan gir vi da barnet et helhetlig.
Leverandørmøter - EPJ Én til én-møte - april 2016.
Presentasjon – Econa Riksrevisjonens stilling i statsapparatet Riksrevisjonen er direkte knyttet til Stortinget og er uavhengig av forvaltningen.
Regionalt lederutviklingsprogram Programmet er utarbeidet i et samarbeid mellom: Vest-Agder Fylkeskommune kommunene i Knutepunkt Sørlandet Mandal kommune.
Prosjekter i offentlig sektor – noen fallgruver Frede Wiberg Hermansen Politidirektoratet.
Egenvurdering av økonomisk stønad og råd og veiledning til unge mellom 17 og 23 år Laholmen 16. juni 2016 Nina Westby Evensen.
Nettverk Hvorfor nettverk? Nettverksarbeid i høst Anne Gunn Svorkmo, Svein H. Torkildsen.
Norsk mal: Startside fullfarge fornye – forenkle – forbedre.
Tilbudskonferanse Utvikling av kursopplegg basert på Prosjektveiviseren.no
Prosjekt ”Pårørende en ressurs”
Prosjektpresentasjon for [Virksomhet]
Asbjørn Følstad, SINTEF IKT Oslo, 10. juni, 2004
Møte i nettverk for informasjonssikkerhet - NIFS
KOMPETANSE FOR INNOVASJON En universitetspilot ved UMB
Hva har vi sett? Hvilke råd har vi gitt? Hjelper rådene?
Rammer for og organisering av eForvaltningen
12. mai 2016 Allmøte USIT.
Dilemmatrening Difis opplæringsmateriell informasjonssikkerhet.
Samarbeidsgruppemøte 5.november 2015 SAK: 5 Status veikartarbeidet
Direktoratet for forvaltning og IKT
Samarbeidsgruppemøte 5. november 2015
Porteføljestyring – hva er det?
Tema 8 Strategier for hvordan kommunene bør gå fram når plan- og byggesaksprosessen skal digitaliseres (sjekkliste på noe av det som må vurderes nærmere.
Statpeds digitaliseringsprosjekt
25. desember 2018.
Nytt i HiOAs prosjektmodell: Mal for gevinstplan v2_0 - september 2017 Gevinstplanlegging og -styring handler om å få noe igjen for strevet.
Å veve sammen et samfunn: sosialøkologi i nærmiljøet
Digital styringsmodell og prioriteringsprosess for prosjekter
Anskaffelsen som prosjekt
Hvordan lager du en åpen kravspesifikasjon og behovsbeskrivelse når du skal lage en IKT-løsning Rammer og føringer Det offentlige i Norge kjøper inn varer.
Eksempel på roller og ansvar i kompetansearbeidet
Dialogmøte Regional ordning kompetanseheving barnehage
Modenhetsvurderinger som grunnlag for kontinuerlig forbedring
Utskrift av presentasjonen:

Jens Nørve og Hans Nilsson 8. Juni 2015 Invitasjon til dialog om kompetansetiltak for prosjektstyring i offentlig forvaltning Jens Nørve og Hans Nilsson 8. Juni 2015

Formål og tiltak Vellykkede digitaliserings-prosjekter Kurs og kompetansetilbud i markedet Vellykkede digitaliserings-prosjekter Virksomhetens kompetansetiltak Leverandør-utviklet verktøystøtte Finn veien elæring Kurs og brukermøter Rådgivning Faglige nettverk ….. Modenhets-undersøkelse Rådgivning og kvalitetssikring Kompetansetiltak ledere

Community and nettworks Hovedkomponenter – kompetanseutvikling i prosjektledelse Community and nettworks Supporting tools 1 2 Classrom training Four full day courses each year High level introduction to the recommended project model. 3 E-learning Free online e-learning tool Based on the recommended project model 4

Direktoratet for forvaltning og IKT Målbildet realiseres gjennom prosjekter Enkel informasjon på Internet Målgrupperettet kommunikasjon (Vertikal integrasjon) Individuelt tilpasset kommunikasjon (Horisontal integrasjon) Samhandling med andre virksomheter Ledelsens strategiske mål Portefølje Program Prosjekt Nå- situasjon Nytte Kompleksitet Direktoratet for forvaltning og IKT

god praksis – erfaring og forskning! Ulik tilnærming til prosjektstyring i offentlig sektor i dag Fragmentert bilde også innad i den enkelte virksomhet; det kan være stor prosjektmodenhet i IT-enheter, men svært lav modenhet i fagavdelingene. Status for prosjektgjennomføring i offentlig sektor: IT i praksis 2012; 68% har ikke en enhetlig, helhetlig prosjektmetodikk i sin virksomhet Undersøkelsen viser en klar sammenheng mellom prosjektmodenhet og hvor vellykkede digitaliseringsprosjektene er

Prosjektveiviseren.no En foil også som viser prosjektveiuvoisrene med noen morsomme og kule ting

Helhetlig styring fra idé til praksis Gjennomføring er målet – Porteføljestyring styrker gevinstrealisering ? !  Behov for noe NYTT Utviklet noe NYTTIG Ny løsning er NYTTIGGJORT ? Behov for noe NYTT ! Utviklet noe NYTTIG  Ny løsning er NYTTIGGJORT

Mål med prosjektveiviseren Prosjektveiviseren bidrar til bedre planlegging, prosjekteierstyring, fokus på gevinstrealisering mv Den er dermed ett av flere virkemidler som bidrar til flere vellykkede prosjekter Felles modell for offentlig sektor gir mulighet for felles erfaring og læring på tvers i offentlig sektor. Det er ikke hensiktsmessig at alle offentlige virksomheter etablerer ulike prosjektmodeller med ulikt språk og begrepsbruk. En prosjektmodell i regi av det offentlige, bidrar til å ivareta IT-politiske føringer (Digitaliseringsrundskrivet) og eksisterende veiledere, og retningslinjer som gjelder for prosjekter med offentlig finansiering integreres i modellen. En felles prosjektmodell i offentlig sektor, legger til rette for mer effektivt samarbeid med leverandør- og konsulentmiljøene En felles prosjektmetodikk legger også til rette for porteføljestyring Digitaliseringsrundskrivet; Er det noen som vet hva det er? Hva formålet er? Hvilke type føringer som ligger i rundskrivet? Eksempler?? Rundskrivet gir føringer for hvordan virksomhetene skal digitalisere for å tilby bedre tjenester og effektivisere driften. Det inneholder viktige pålegg og anbefalinger fra ulike regelverk og beslutninger sentralt, for å lette oversikten for virksomhetene. I tillegg redegjør rundskrivet for prosessen med IKT-relaterte investeringer i 2015-budsjettet. Direktoratet for forvaltning og IKT

Direktoratet for forvaltning og IKT PV – 4 hedagskurs i året Se; http://www.difi.no/kurs/2015/05/hvordan-lykkes-med-digitaliseringsprosjekter-i-offentlig-sektor-prosjektveiviserenno Neste kurs 15 september og 17 november. Utviklingen 2013 – 2015 Fler og fler deltagere (ca 60 på siste kurs) Gode evalueringer Fler og fler kompetansemiljøer involveres som innledere Direktoratet for forvaltning og IKT

Støtte fra leverandører (med fokus på verktøy) Altså, verktøy er gode ha, helst fler enn ett, helst en full kasse, og vi er veldig glade for at leverandørmarkedet nå har startet med å tilby verktøy for å støtte opp under metodikken i Prosjektveiviseren. Det kommer stadig flere på banen, og her skal du få en rask titt på noen av dem. ??

Eks; et nettverket DIFI DnK DFØ NSB Lyse Energi Statens jernbanetilsyn DSS Helsedirektoratet Arbeidstilsynet Friprogsenteret Asker kommune

E-læring Finn Veien (lansert mai 2015) Direktoratet for forvaltning og IKT

Deltakere i porteføljenettverket

Direktoratet for forvaltning og IKT

2. Presentasjon av e-læringskurset Finn Veien

Formål og tiltak Vellykkede digitaliserings-prosjekter Kurs og kompetansetilbud i markedet Vellykkede digitaliserings-prosjekter Virksomhetens kompetansetiltak Leverandør-utviklet verktøystøtte Finn veien elæring Kurs og brukermøter Rådgivning Faglige nettverk ….. Modenhets-undersøkelse Rådgivning og kvalitetssikring Kompetansetiltak ledere

Fakta om kurset 6 moduler, ca 10 min/modul Struktur Animasjoner, Flervalgsoppgaver, Informasjonssider og Oppgaver Vi veiledes gjennom kurset av Finn Veien, en erfaren prosjektleder, og maur…

Ønsket virkning inspirasjon til å ta i bruk en felles metodikk for prosjektstyring inspirasjon til å snakke om digitalisering hjelpe virksomheten i gang med Prosjektveiviseren forståelse for sentrale temaer i styring av digitaliseringsprosjekter

Målgrupper Prosjekteiere Prosjektledere Avdeling / seksjon /virksomhet Dep/ Virksomhetstyring Prosjekteiere Prosjektledere Avdeling / seksjon /virksomhet Prosjekter Virksomhetsledelse Prosjekteiere Prosjektledere Prosjektmedarbeidere

Moduler Digitalisering og digitaliseringsprosjekter Til Moodle Digitalisering og digitaliseringsprosjekter Prosjektveiviseren – hva og hvorfor Konseptfasen Planleggingsfasen Gjennomførings- og avslutningsfasen Realiseringsfasen

Anbefalt gjennomføring HR-funksjonen samarbeider med «ildsjel» prosjektmetodikk / virksomhetsutvikling Systematisk gjennomføring Legg til rette for faglige drøftinger og oppgaveløsning God ledelsesforankring Få ledelsen med: snakk om dette med gjennomføring av prosjekter, digitalisering, erfaringer fra dig prosjekter …. Systematisk: Vurder avdelinger/ seksjoner, prosjekter eller hele virksomheten, se det i sammenheng med andre tiltak og kurs dere gjennomfører

Distribusjon av programmet Virksomhetens eget LMS Difi’s LMS Samarbeidspartnere (KS/KommIT) Leverandører av kurs/kompetanse på prosjektstyring

Støttemateriell Teaser Prosessveileder Presentasjon som kan tilpasses (ppt) Oppgaveark Tegneseriestriper med 4 budskap som kan benyttes i presentasjon mm. Lastes ned på Difi.no

3. Diskusjon om blant annet.. mulige måter dette kan inkluderes og integreres i kurs-/kompetanseutviklingstjenester andre typer kurs basert på prosjektveiviseren kurs rettet mot avgrense målgrupper, for eksempel prosjekteiere eller styringsgrupper .. Direktoratet for forvaltning og IKT

Formål og tiltak Vellykkede digitaliserings-prosjekter Kurs og kompetansetilbud i markedet Vellykkede digitaliserings-prosjekter Virksomhetens kompetansetiltak Leverandør-utviklet verktøystøtte Finn veien elæring Kurs og brukermøter Rådgivning Faglige nettverk ….. Modenhets-undersøkelse Rådgivning og kvalitetssikring Kompetansetiltak ledere

Er det behov for dette da? Riksrevisjonen: «Virksomhetene jobber ikke målrettet med gevinstrealisering» Kompetanse på gevinststyring er for lav Simula – forskning: Et forsiktig anslag tyder på at ca. 4 milliarder av investeringene resulterer i små eller ingen nytteeffekter Difi’s kartlegging høst 2014 viste stort behov/etterspørsel - kompetansetiltak for ledere It i praksis Tilbakemeldinger på aktiviteter og kurs Regjeringen utålmodighet Direktoratet for forvaltning og IKT

Status nå – vår vurdering/hypoteser Godt tilbud prosjektledelse generelt For lite tilbud tilpasset offentlig sektor Sterk økende etterspørsel etter kurs/sertifisering PRINCE2 Økende etterspørsel fra det offentlige på etter komp utvikling MSP / MOP Tydeligere forventninger til sammenhenger mellom rammeverkene Det finnes ikke noe godt og tilpasset tilbud til prosjekteiere og oppover i styringsvertikalen Dato Direktoratet for forvaltning og IKT

Deres syn på offentlig sektors behov? Type kurs Generelle åpne kurs Tilpasset virksomhet / prosjekt Hva sier tilbakemeldinger dere får? Behov for vekttall/sertifisering? Mulighet for synergier mellom dagens tilbud og Prosjektveiviseren? Målgruppetilpasning? Prosjekteier Prosjektleder Styringsgrupper …. Dato Direktoratet for forvaltning og IKT

Direktoratet for forvaltning og IKT Veien videre Samarbeid med Difi som eier av PV? Eget oppfølgingsmøte – en-til-en Som en del av kompetansetilbudet Mulig å koble tilbud med videreutvikling PV (læringssløyfte) Samarbeid med akademia/andre? Vekttall Sertifisering Nettverk for porteføljestyring og behov for MoP-kurs? Dato Direktoratet for forvaltning og IKT