- Kjeder av karbonatomer

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvordan kan vi lage salt av syrer og baser?
Advertisements

Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Aminosyre Arginin.
Kapittel V Næringsstoffer.
Atmosfæren og Stråling
Dannelse og anvendelse
Organisk kjemi - kjeder av karbonatomer
Velkommen til 2. dag på Engia
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Organisk kjemi – hydrokarboner
Organisk kjemi – funksjonelle grupper i molekyler
Har du noen gang lurt på? Hvordan man lager parfyme?
Kap.12. Organisk kjemi Karbonforbindelser Rettlinjede Forgrenede
Avfall og avfallsbehandling
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Gener og arv.
KARBOKSYLSYRER Kjennetegnes ved at de inneholder en karboksylgruppe:
Johanne Molnes Harkjerr
Fossilt brensel. Anvendelse
KARBONATOMETS KJEMI Oppbyggingen til 30 millioner forskjellige stoffer
Oppbygning av stoffer Kjemiske endringer
Atomer, molekyler m m.
Alkoholer, aldehyder, ketoner, karboksylsyrer, karbohydrater
Karboksylsyrer.
Vannforurensninger l Forurensninger –Næringssalter –Organisk stoff, oppløst og partikulært –Sure gasser –Mikroorganismer –Miljøgifter.
Estere, fettstoffer og proteiner
Eller: Organisk kjemi er omtrent som å bygge med LEGO
Organisk kjemi 1 Hydrokarboner.
Alkoholer, aldehyder, ketoner, karboksylsyrer, karbohydrater
Elektronegativitet. Kjemiske reaksjoner og bindinger
Materiens oppbygning: Atomer, molekyler og partikkelmodellen
Estere, fettstoffer og proteiner
Varme, uorden og spontanitet
GENERELT OM ORGANISK KJEMI. Organisk kjemi Det finnes millioner av organiske forbindelser – Dette skyldes karbonatomets sin evne til å danne lange kjeder.
Karbonkjemi – frå planter til plast Organiske stoff  Ei samnemning på alle stoff som inneheld karbon.
Viktige grunnleggende begreper innen kjemi -Kjemiske reaksjoner – Nina Aalberg/ Ellen Andersson - Skolelaboratoriet.
Alkoholar. Kjemiske kjenneteikn Alkoholar har ei -OH-gruppe, elles er dei bygd opp som alkana Har også namn etter alkana med like mange C- atom samt –ol-ending.
Hva er kjemi? Alt i naturen består av stoffer Hvordan er de bygget opp? Hvilke egenskaper har de? Hvordan kan stoffene reagere med hverandre og danne nye.
Lipider Fettstoffer av biologisk opprinnelse Lipidene deles i flere typer o Triglyserider o Di- og mono- glyserider o Fettsyrer o fosfolipider o Stereoider.
Hvilket alternativ har mest alkohol?. Hva trenger vi å vite for å regne ut dette?
-kjedar av karbonatom.  Organiske stoff er, med få unntak, alle stoff som inneheld karbonatom  30 millionar ulike organiske sambindingar- 95% av alle.
Organisk kjemi - kjeder av karbonatomer Kunne fortelle om grunnleggende kjemi Kunne forklare noen typiske trekk ved organiske stoffer Kunne tegne skallmodellen.
ATOMET Minste del av en ting…… Elektroner, protoner, nøytroner, skall.
Syrer og baser - Stoffer med motsatt virkning. Syrer  Finnes i bær og frukt, men disse er svake syrer  Andre syrer er giftige og etser  Smaker surt,
Etanol – mer enn et rusmiddel Etanol – rusmiddel, brensel, løsemiddel.
Grunnstoffene og periodesystemet
Kva er spesielt med organiske stoff? - Ei mengd stoff som tidlegare berre var kjende frå planter og dyr, blir no framstilte i laboratorium. - Det vert.
SYRER OG BASER - STOFFER MED MOTSATT VIRKNING. SYRER FINNES I BÆR OG FRUKT, MEN DISSE ER SVAKE SYRER ANDRE SYRER ER GIFTIGE OG ETSER SMAKER SURT, ETSER.
Prøvemuntlig: -Fenomener og stoffer -Kropp og helse
Organisk kjemi.
Karbonkjemi – vi repeterer
KARBON.
ORGANISK KJEMI.
Olje og gass Oljelandet Norge.
Utskrift av presentasjonen:

- Kjeder av karbonatomer Organisk kjemi - Kjeder av karbonatomer

Organiske stoffer Alle stoff fra dyre- og planteriket blir kalt for organiske stoffer Alle andre stoff er uorganiske Organiske stoffer inneholder karbonatomer (noen få unntak) Noe som er spesielt med karbon er at det kan knytte til seg mange andre grunnstoff

Hydrokarboner Er organiske forbindelser som bare inneholder hydrogenatomer og karbonatomer Består av 3 grupper, der karbonatomene er knyttet sammen på ulike måter Alkan, alken og alkyn

alkan Har bare enkeltbindinger mellom karbonatomene (det vil si at ingen atomer deler mer enn et elektronpar) Hydrokarbonene har et fornavn og etternavn. Fornavnet sier hvor mange karboner stoffet inneholder, og etternavnet hvilken gruppe det er Eksempel: ETAN Fornavn: ET – betyr 2 karbonatomer Etternavn: an – betyr at det er et alkan

Alkanenes egenskaper Lengden (antall karbonatomer) avgjør om et hydrokarbon er gass, væske eller fast form. 1-4: Gass 5-17: Væske Mer enn 17: fast form Hydrokarboner har vannskrekk, dvs. at de ikke løser seg i vann (olje på sjøen) Polar (vann), upolar (hydrokarbon)

Alken og alkyn Alken Har en dobbeltbinding mellom 2 av karbonatomene i kjeden. Binder seg derfor til 2 færre hydrogenatom Alkyn har en trippelbinding mellom 2 av karbonatomene i kjeden. Binder seg til 2 fære hydrogenatom enn alken. Er bygget opp på samme måte som alkan, men med andre etternavn  -en og -yn

Alkoholer Har en oh-gruppe i stedet for et hydrogenatom Finnes en alkohol for hvert hydrokarbon Er blandbar med vann pga de er polare Siden de har samme egenskaper er de en egen stoffgruppe Alkoholen har samme fornavn som hydrokarbonet, men med endelsen –ol

metanol Ch3oh Ble kalt tresprit fordi det tidligere ble lagd ved tørrdestillasjon av tre (varmet opp uten luft) Lages idag fra naturgass Svært giftig væske Dannes maursyre i kroppen hvis den drikkes.

etanol Alkohol som finnes i øl, vin og sprit I industrien lages dette ved å la eten reagere med vann. Er også giftig, men får en person for mye vil han/hun sovne eller spy før det blir livsfarlig Store mengder over lang tid kan skade indre organer Viktig løsemiddel som brukes i parfyme og etterbarberingsvann

Flerverdige alkoholer Alkohol kan inneholde to eller flere hydroksylgrupper (oh- gruppe) Vi kaller dem da toverdige eller flerverdige alkoholer Eksempel: Glykol (frostvæske, avising av fly) Glyserol (seig og tykk væske som brukes i sukkertøy og håndkrem)