Vann anno 2015: Mindre sur nedbør, men nye utfordringer venter

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Produksjon og forbruk av elektrisk kraft i Norge
Advertisements

Alger, fiskefór og biodrivstoff
Hva skjedde på klimatoppmøtet i Durban? Bård Lahn
Forside.
Å være eller å drite i været
Industriell verdiskapning en mulighet for gode klimatiltak? Stortingets klimaforlik, klimatiltak og virkemidler i industrien Terje Lien Aasland, Næringskomiteen.
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Vannforvaltning og landbrukstiltak Bjørn Gimming Østfold Bondelag Son,
Konsekvenser av klimaendring
Statens engasjement vdr CO 2 -håndtering Bjørn-Erik Haugan, Adm. dir.
Morten Fossum, Trondheim Energi Fjernvarme AS
Norwegian Ministry of Transport and Communications Rammebetingelser for bruk av gass i transportsektoren Anne Brendemoen.
1 1 Veien mot lavutslippssamfunnet Klimapolitikk i et lite land.
Kap 3. Luft og luftforurensning:
Modeller til studier av effekter (impacts) av klimaendringer på hele økonomien CGE-modeller, –hele den formelle økonomien –i varierende grad ikke-markedseffekter.
Europeiske selskapers tilpasning til EUs klimapolitikk Jon Birger Skjærseth CREE-CICEP 2012.
1 Brita Bye CREE Seminar, KLD, 31. mars 2014 Hvordan skal vi innrette teknologi- og klimapolitikken? Modeller for endogen teknologiutvikling.
Gjennomføringen av pengepolitikken Hilde C. Bjørnland Universitetet i Oslo K onferanse om pengepolitikk i Norges Bank, 26. mars 2004.
Vannforurensninger Forurensninger Næringssalter
Energisektorens bidrag og muligheter til å nå klimamålene Steinar Bysveen Adm. dir., EBL Eneregirådet, EBL – drivkraft i utviklingen av Norge.
Hvordan påvirker klimaendringene de marine økosystemene?
1 Kari B. Mellem, SSB Hvor ender byggavfallet - og hvor mye oppstår? Byggavfallskonferansen 2011.
Dag A. Høystad Energirådgiver.
Syrer og baser Syrer og baser har ulike egenskaper
Norges Bank 1 Pengepolitikken og utsiktene for norsk økonomi Sentralbanksjef Svein Gjedrem Hammerfest 10. oktober 2005.
Klimaendringene gir mer kraft og lavere forbruk Mer regn gir mer kraft: + 5 TWh i TWh i TWh i 2050 Varmere vintre gir lavere forbruk.
Fornybar kraft og varme
Statsbudsjettet 2009 Høring i finanskomiteen Steinar Bysveen Administrerende direktør, EBL Høring i finanskomiteen, 17. oktober 2008 EBL – drivkraft i.
Biogasskonferanse Ørland Asbjørn Johnsen
Å være eller å drite i været -om å skape et rettferdig klima.
Biogassproduksjon i Landbruket Oslo, 23. okt
St.meld. Nr. 39 klimautfordringene – landbruket en del av løsningen
Sement som en del av klimaløsningen!
Møte med OED 18. desember 2007 Jan Harsem / Terje Løkken.
Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO 1001.
Infrastruktur og rammebetingelser i Vestlandsregionen Energirike Topplederforum 2009 konsernsjef Atle Neteland 1.
Zero Emission Resource Organisation
Mange bekker små gjør en stor Å! Fra helhetlig tenkning til helhetlig handling i ? Kristin Uleberg Vest-Agder fylkeskommune Prosjektleder for.
Ny klima og energistrategi i Troms
20 minutter Fremtidens boligutvikling - effektive kollektive knutepunkter – vi må bo tettere og høyre? Petter Eiken 19 mars 2015 Bedre byrom der mennesker.
På veg mot Framtidens byer Statssekretær Heidi Sørensen, Miljøverndepartementet Samling i Oslo mars 2009 Foto: Peder Vold.
Håndfunksjon og habiliteringstjenester hos førskolebarn med cerebral parese Gunvor L. Klevberg PhD-stipendiat, ergoterapeut Takk for invitasjonen…. For.
ECON 3910 Innføring i miljøøkonomi, vår 2008 Foreleser: Finn R. Førsund.
Forvaltning av vassdraga våre – sur fortid, men blid fremtid? Fylkesmannen i Vest-Agder TEFA-seminar 12. mars 2015.
Vannforurensninger l Forurensninger –Næringssalter –Organisk stoff, oppløst og partikulært –Sure gasser –Mikroorganismer –Miljøgifter.
PH og stoffskifte - Workshop
Forurensninger over landegrenser1 ECON 3910 Innføring i miljøøkonomi, vår 2008 Forelesning 10 Forurensninger over landegrenser Kapittel 5 Foreleser: Finn.
Klimajobber i nord Broen til framtiden 2015 Gaute Håkon Holand Wahl.
Page1 Borregaards strategi for å fornye sin varmeenergiforsyning Østfoldkonferansen 26. januar 2006 Tuva Barnholt Direktør, innkjøp og forsyning.
Enova-quiz Spørsmål og svar fra Enova-heftet Energi for framtiden.
Klima- og miljøutfordringer Miljøvernsjef Jane Nilsen Aalhus.
Fornybar energi-utbygging - hjelper det klimaet? Professor Ånund Killingtveit CEDREN/NTNU SRN-seminar: Natur, klima og energi Håndtverkeren, Oslo 29. april.
Hundvåg Svømmehall Arkitektur Energi og miljø Kathrine Kastellet – Arkitekt Laila Løhre - Arkitekt Bernt Krogh - Prosjektleder Kathrine Kastellet – Arkitekt.
Energi- og klimaplan i Rendalen kommune. Vedtatt i slutten av 2010 Mål: – Å redusere utslipp med i over 10 % i forhold til 1990 nivå – Dette betyr en.
Natur og samfunn på kollisjonskurs. Frisk natur?
Årsaker til miljø- og ressursproblemer Produksjon og forbruk – dagens høye velstandsnivå i de vestlige landene er et resultat av industrialiseringen som.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Kjære forskere!   Dere er invitert til øya Engia i forbindelse med prosjektet IEA – Energi for framtida. Som dere kanskje skjønner har dere en viktig.
Framtida er bioøkonomisk
Klimasmart bruk av drivstoff i landbruket
Spørsmål og svar fra Enova-heftet Energi for framtiden
Wenche Teigland,
Klima Så enkelt at bare en fysiker kan forstå det…
Klima Så enkelt at bare en fysiker kan forstå det…
7 Økonomi og miljø Er forurensning en kostnad? Hvorfor ikke ha totalforbud mot forurensning av luft, jord og vann? Hva har økonomer å bidra med i forurensningsdebatten?
Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO 1001.
Samfunnsfag 8. klasse Atmosfæren – lufthavet rundt jorda
Utskrift av presentasjonen:

Vann anno 2015: Mindre sur nedbør, men nye utfordringer venter Øyvind Kaste, NIVA

Tema Status for sur nedbør og forsuring Kan vi stole på modell-prediksjonene? Mindre sur nedbør, men brunere vann Kan det bli for lite kalsium for dyr i vann? Klimaavtaler vil også redusere sur nedbør Fornybar energi gir også miljøutfordringer

Utslipp til luft

Konsentrasjoner i nedbør Kilde: NILU

Trender i innsjøer Garmo mfl. 2014

Trender i innsjøer, forts. Garmo mfl. 2014

Sure episoder Etter hvert som forsuringen avtar vil flere vassdrag gå over fra å være kronisk sure til episodisk sure Klimaendring gir økt frekvens og intensitet av flommer, og dermed økt fare for sure episoder «Syre-trykket» i episodene vil avta med avtakende S-deposisjon Fra: Evans et al. 2008

Kan vi stole på modellene? Test av MAGIC-prediksjoner for 2010, gjort for 20 år siden:

Modellert versus målt svovel og nitrogen i nedbør Helliwell et al. 2014

Modellert versus målt svovel og nitrogen i vann Helliwell et al. 2014

Mindre sur nedbør, men brunere vann…

TOC-trender i innsjøer Negativt i forhold til drikkevann Både positive og negative effekter på vannøkologi Garmo mfl. 2014

Øst/vest-gradient i TOC Viktige faktorer: Nedbørmengde Jordsmonn Skogdekke

Agder – mest skog i øst

Paradoks: Redusert sur nedbør gir lavere kalsium i vann Kan det skape problemer for vannlevende dyr? Hvite sirkler: Ca + Mg Sorte sirkler: ANC Garmo mfl. 2014

Utsikter til enda mindre sur nedbør Revidert Gøteborg-protokoll pålegger ytterligere reduserte utslipp innen 2020 Nye klimaavtaler vil også redusere sur nedbør Mindre bruk av fossilt brensel vil redusere både CO2, SO2 og NOx utslipp

Men, overgang til fornybar energi kan også innebære miljøutfordringer … Sterkere utnyttelse av vannkraftressursene må balanseres i forhold til vassdragsmiljø

Fornybar energi og miljøutfordringer … Intensivering av skogbruket for å produsere biobrensel vil gi økt verdiskaping, men kan også påvirke vannressursene

Oppsummering Forsuringen fortsetter å avta, men kalkingen må fortsette Redusert sør nedbør har gitt mer TOC og mindre kalsium Klimaendring gir økt risiko for sure episoder Nye klimaavtaler vil gi mindre sur nedbør i framtiden Økt produksjon av fornybar energi vil kunne gi større press på vassdragsmiljøet i årene som kommer Mot mer komplekst trusselbilde for fisk: Fra én hovedfaktor (forsuring) til kombinasjon av flere stressfaktorer

Takk for oppmerksomheten!