Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Samfunnsfag 8. klasse Atmosfæren – lufthavet rundt jorda

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Samfunnsfag 8. klasse Atmosfæren – lufthavet rundt jorda"— Utskrift av presentasjonen:

1 Samfunnsfag 8. klasse Atmosfæren – lufthavet rundt jorda

2 Læringsmål Lære om hvordan atmosfæren er oppbygd
Lære om hvordan den er sammensatt Drivhuseffekten (+ KFK-gasser) Vannets kretsløp

3 Atmosfæren

4 Atmosfærens sammensetning
Atmosfæren «farger» himmelen blå. Beskytter jorda mot farlig stråling Beskytter jorda mot ekstreme temperaturforandringer 78.08% nitrogen 20.95% oksygen 0.93% argon karbondioksid Til sammen % Resterrende er edelgasser som helium, neon, krypton og xenon. Og kjemiske aktive gasser som ozon, hydrogen, karbonmonoksid, metan og dinitrogenoksid

5 Mount Everest (8848 m.o.h.) (tomme oksygenflasker)
Jo høyere opp i atmosfæren man er jo vanskeligere er det å puste fordi luftmengden blir mindre.

6 Troposfæren Troposfæren er det laget av atmosfæren som er nærmest jordoverflata. Her blir luften kaldere jo høyere du kommer. Blir varmet opp av stråling fra bakken. Det er her vi finner jordens vær. Det er her vannets kretsløp finner sted. Troposfæren er når høyest opp der det er varmest (tropene\15-20 km) og lavest der det er kaldest (polområdene\ 18km).

7 Stratosfæren Ligger over troposfæren.
Temeperatur på -50 til -60 celcius. Det er her man finner ozonlaget.

8 Ozonlaget (O3) Ozonlaget er viktig for alt liv på jorda.
Ozonlaget stopper ultrafiolett stråling. For mye stråling vil gi kreft, svekke immunforsvaret, elde huden og ødelegge synet. Det kan også påvirke DNA og påvirke veksten av planter, alger og plankton. Av 10 millioner molekyler er 2 millioner oksygen, men bare 3 molekyler er ozon. Ozonlaget har blitt skadet av menneskelagde gasser og det internasjonale samfunnet har inngått avtaler om å restaurere det til sin opprinnelige form og størrelse innen (Kilde: Forskning.no). Disse beregningene har stor usikkerhet knyttet til seg. Det kan ta lenger tid.

9 Drivhuseffekten

10 Drivhuseffekten Er en viktig prosess som regulerer temperaturen på jorda. Den fungerer slik at solstråler treffer jorda. Strålene varmer opp bakken. Jorda absorberer strålene og blir barmet opp. Jorda sender ut varmestråling. Skylag og drivusgasser reflekterer en del av varmestrålingen tilbake til jorda slik at de lavere lag av atmosfæren blir varmet opp. Naturlig drivhusgass er eksempelvis vanndamp (H20) og C02. De siste 40 årene har mengden karbondioksid i atmosfæren steget betraktelig på bakgrunn av menneskets forbruk av fossilt brennstoff.

11 Atmosfæren forklart via film (engelsk)

12 FNs klimapanel

13 Konsekvens av drivhuseffekten
Solen er ikke skyld i temperaturøkningen som har skjedd siden 1750 (den industrielle revolusjon) siden energimengden fra solen har vært noenlunde konstant. (NASA) Den globale oppvarmingen som har foregått siden 1900 har økt den gjennomsnittlige temperaturen med 0.6 grader. Fortsetter denne trenden kan isbreene smelte og havnivået stige.

14 Kiribati Alle de lavere liggende områdene i verden vil bli oversvømt om isen over Grønland og Antarktis smelter.

15 Miljøflyktninger? Dette vil fremtvinge nye migrasjonsruter blant befolkningene i disse områdene. De vil søke seg til land (høyereliggende områder) Mindre landmasse Mange forskere er derimot skeptiske til at de menneskeskapte utslippene har en slik negativ effekt på atmosfæren. Det er allikevel påvist mer ekstremvær nå enn tidligere. Land må fokusere på å motta større og sterkere stormer, flommer, tsunamier, orkaner, vannmasser, leirskred og andre naturlige katastrofer i fremtiden, og sikre bygninger mot været.


Laste ned ppt "Samfunnsfag 8. klasse Atmosfæren – lufthavet rundt jorda"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google