Finansieringsordninger for bedre samhandling 22.oktober 2009 Utarbeidet for KS av Peter Emmerich Hansen, Jesper Luthman og Kari Sletnes fra Implement,

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Individuelle planer Foreldrekurs 2005.
Advertisements

Kompetanse i lys av samhandlingsreformen
Nye krav til oppfølging av sykmeldte fra 1.mars 2007
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
Samhandlingsreformen
Samhandlingsutfordringer sett fra helsemyndighetenes perspektiv
N orges mest framtidsrettede fagskole, der fagmiljøene møtes og kompetanse utvikles SAMHANDLIGSREFORMEN Pål Storå avd.leder helsefag fagskolen.gjovik.no.
Kommunen og samhandling - utfordringer
Samhandlingsreformen – status og utfordringer Grenlandstinget 20. januar 2012.
Haugalandsløftet Møte i styringsgruppen Kari Ugland, samhandlingssjef.
«Ferdig rehabilitert, men ikke ferdig»
Samhandlingsreformen – en mulighetsreform Høstkonferansene 2009.
2007 Utfordringer for finanspolitikken Steinar Holden Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo Faglig-pedagogisk dag, 3. jan.
| 1 Øyeblikkelig hjelp Prosjektdirektør Jon Hilmar Iversen Helsedirektoratet –
Samhandlingsreformen Kommunestyresalen 16.5 og og19.06 og Signe Louise Berthelsen Rigmor Måntrøen Mette Braathen.
NAMDALSKONFERANSEN OKTOBER 2011 HVORDAN VELGER KOMMUNENE I MIDTRE NAMDAL Å MØTE UTFORDRINGENE I SAMHANDLINGSREFORMEN Eva Fiskum prosjektleder samhandlingsreformen.
Samhandlingsreformen og nye helselover Sentermøte 15. desember 2011 Wenche Jensen.
Samhandlingsreformen, - på veg til en reform Forutsetninger og muligheter Strategikonferansen KS Finnmark, Alta 10. februar 2010 Magne Nicolaisen, regiondirektør.
Inntektssystemet Kommunenes inntekter Ansvar, målsetting og verktøy Arbeid med inntektssystemet Forbedringer for å oppnå målsettingen Vår anbefaling Samhandlingsreformen.
Regionale seminarer om økonomiske virkemidler i samhandlingsreformen og styringsdata Direktør Gudrun Haabeth Grindaker, KS.
Morgendagens kompetanse
Regionalt senter for samfunnssikkerhet og beredskap
Veien videre for den slagrammede
1 Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken Hamar, 5. desember 2005 Framtidas regioner og kommuner - regjeringas målsettinger, forsøk og erfaringer så langt.
KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL
samkommune.no ISK, Levanger kommune og Verdal kommune - Dialogseminar , Røros – Egenevaluering – Ola Stene 1 Innherred samkommune.
Harmoni II 12-K samarbeid (eller ikke…..) i en teknisk og funksjonell form i dag og i morgen. Interkommunal kommunikasjon. Samarbeidsløsninger med.
Oppsummering av FOU - prosjekt
Frivilliges innsats og plass i fremtidig eldreomsorg
Prosjekt: Bedre individuell refusjon Fagdag i helseøkonomi 3. mars 2009.
Husbankens boligsosiale utviklingsprogram
Medfinansiering – erfaringer fra Danmark Presentasjon av KS’ FoU, datert 22.oktober 2009 med mer Basert på rapport utarbeidet for KS av Peter Emmerich.
Kostnadsbesparelser ved sammenslåing av kommuner Audun Langørgen, Rolf Aaberge og Remy Åserud.
Samhandlingsreformen Av Vigdis Giltun. Riktig diagnose: Må samle et helhetlig ansvar for helsetjenesten Behov for mer spesialiserte helsetjenester i kommunene.
Kommuner for folks behov Tid for systemendringer Kommunal- og regionalminister Erna Solberg KS ordførerkonferanse i Oslo
Samhandlingsreformen Av Kari Kjønaas Kjos. Riktig diagnose: Et mer helhetlig ansvar for helsetjenesten Flest mulig helsetjenester i kommunene Tiltak for.
”Regjeringens reformtanker” Statssekretær Lisbeth Normann Bergen
Seminar Dagkirurgi i Norge 7 februar 2014: Finansieringsordninger som fremmer utvikling av dagkirurgi Tor Iversen.
Psykologer i kommunene
Kommunenes rolle i den nye helsereformen Nils Fr. Wisløff rådmann i Drammen kommune og medlem i helsereformens ekspertgruppe.
Samhandlingsreformen – Hva skjer?
Energi Statssekretær Frank Jenssen.
Samhandlingsreformen – en mulighetsreform Høstkonferansene 2009.
Samhandlingsreformen SAFO SørØst Høstmøte Hva er samhandlingsreformen? Forebygge fremfor bare å reparere Få kommune og Spesialisthelsetjenesten.
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlings- reformen Rådmann Arve Semb Christophersen Larvik kommune Larvik – der det gode liv lever!
Hvordan kan stat og kommune være brobyggere mellom offentlig sektor og innbyggerne? Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Servicekonferansen 2003.
Barnehagekontoret Styrermøte 14.februar Barnehagekontoret Statens kompetansesatsing for barnehageansatte i 2013 Vennskap og deltakelse Omsette formålsparagrafen.
Statlige bindinger på kommunene. 2 Bakgrunn og problemstilling Staten benytter et bredt spekter av virkemidler i styringen av kommunene. −Tre hovedtyper:
Helse Finnmark – der sola aldri går ned.... Innretningen på Samhandlingsreformen i Finnmark – synspunkter fra Helse Finnmark HF Presentasjon til Fylkesmøte.
1 Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Stavanger, 21. april 2005 Om kommunegrenser og regioner - hvordan skal vi forme framtidens Norge?
Stortingsmelding 47 Samhandlingsreformen. KS Midt-Norge Presentason | 2009 DET ER BÅDE TVERRPOLITISK OG TVERRFAGLIG ENIGHET OM AT DET VIL VÆRE BEHOV FOR.
Samhandlingsreformen – en mulighetsreform Høstkonferansene 2009.
Agenda Kaupang Hermansverk Finn Arthur Forstrøm Fylkeskommunes økonomi og driften i
Hvordan unngå strid mellom kommune og helseforetak? Betyr det noe for pasientene og samfunnsøkonomien hvem som står ansvarlig? Rikard Nygård Overlege BUP.
| Workshop om samhandlingsstatistikk - SSB og Helsedirektoratet | 1 Samhandlingsreform og to nye lover: Behov for ny kunnskap.
1 1 Kartlegging av data om lokalmedisinske sentre Bakgrunn, utfordringer og anbefalinger.
Samhandlingsreformen Stiklestad, 15. juni 2010 Daniel Haga Direktør for samhandling HMN - Hvilke utfordringer er det reformen skal løse?
Kommuneundersøkelsen vår 2015 For NHO juni INNSIKT SOM BRINGER DEG VIDERE Bakgrunn OppdragsgiverNHO KontaktpersonPer Øyvind Langeland HensiktFormålet.
1 STATUS PROSJEKT PSYKISK HELSE OG RUS Overordnet samarbeidsutvalg 7. desember 2015 Prosjektleder Kari Engen Sørensen.
Oppsummering av FOU - prosjekt
Fokus på koordinerende enhet
Kongsvinger - Kommunesammenslåing.
Statlige bindinger på kommunene
Statsbudsjettet 2018 Statssekretær Paul Chaffey Bø, 13. oktober 2017.
Halvdan Skard 2. September 09
Åsnes - Kommunesammenslåing.
Oppsummering av FOU - prosjekt
Innspillskonferanse folkehelsemeldingen
Boligsosialt utviklingsprogram
Presentert på Strategikonferansen
Utskrift av presentasjonen:

Finansieringsordninger for bedre samhandling 22.oktober 2009 Utarbeidet for KS av Peter Emmerich Hansen, Jesper Luthman og Kari Sletnes fra Implement, og Finn Arthur Forstrøm og Even Korsvold fra Agenda.

Felles utfordring - ulik tilnærming Norge ikke er alene om å søke etter grep for å styrke innsatsen i primærhelsetjenesten på en måte som bidrar til å redusere behovet for spesialisthelsetjenester og dermed også ressursforbruket. Gjennomgangen viser at Finland, Sverige, Skottland og Danmark har valgt ulik miks av tiltak for å få til dette. Gjennomgangen viser at ulike økonomiske insitamenter, som for eksempel kommunal medfinansiering, kan bare spille en medvirkende rolle, som ett av flere virkemidler. –Dette gjelder også for Danmark hvor det er etablert et system med kommunal medfinansiering

Erfaringer fra Danmark På bakgrunn av gjennomførte intervjuer, gjennomgang av eksempler samt noen få gjennomførte evalueringer, er det tvilsomt om den kommunale medfinansiering, slik den har vært brukt og slik regelgrunnlaget har vært frem til nå, har hatt de ønskede effekter i Danmark. Det er i hvert fall sannsynlig at den kommunale medfinansiering verken i omfang eller gjennomslag har hatt de effekter som man opprinnelig hadde håpet. Regjeringens nye utspill (offentliggjort i oktober 2009) avspeiler at det er behov for tilpasninger av konseptet for kommunal medfinansiering, dersom effekter for alvor skal oppnås.

Vurderinger av den foreslåtte medfinansieringsordningen på 20 % i Stortingsmelding nr. 47 Egnet til å premiere kommuner som gjennom god innsats allerede har et tjenestetilbud, og som ved dette bidrar til reduksjon av behovet for spesialisthelsetjenester. Lite egnet som virkemiddel for at kommunen skal bygge opp tilbud til erstatning for tilbud innenfor spesialisthelsetjenesten. Bidrar til bedre samhandling mellom ulike deler av helsetjenesten i de tilfellene der det er etablert fellesfinansiert samhandlingstiltak

Alternative finansieringsgrep Basert på danske erfaringer Skal en øke den kommunale medfinansieringens sin rolle til også å være et virkemiddel for å bygge opp alternativ (i kommunal regi) til tilbud innenfor spesialisthelsetjenesten krever dette at: –det bør være godt dokumentert kausalsamband (forhold mellom årsak og virkning) mellom økt innsats innenfor primærhelsetjenesten og reduserte ytelser innenfor spesialisthelsetjenesten. –andelen kommunal medfinansiering må være høyere, innenfor prioriterte områder med godt dokumentere kausalsamband, enn de forslåtte 20 % i Stortingsmelding 47 Dette er i hovedsak i tråd med de vurderinger som nå gjøres i Danmark

Alternative finansieringsgrep Mer helhetlig tilnærming nødvendig Kommunal medfinansiering og andre aktuelle virkemidler må vurderes mer helhetlig og vurderes ut fra påvirking/ samvirkning med andre deler av finansieringssystemet, produsentsystemet, styringssystemet og kundesystemet. –Her er fastlegenes funksjon og rolle helt vesentlig. Samlet sett viser gjennomgangen at den langt mest effektive – og kanskje også den enkleste vei, hvis man ønsker å endre balansen mellom helseoppgavene i kommunal og regional/statlig regi er å gradvis justere størrelsen på rammebevillingene mellom oppgavesystemene i forhold til hverandre. Finland demonstrerer at kommunal finansiering kan være et særdeles effektivt grunnlag for optimal drift av helsetjenester –Eksemplene på den samlede effektivitet ser ut til å oppnås først når sykehus- og primærhelseressurser samles under ”samme tak”. Et tiltak som neppe er aktuelt i Norge.

Kommunenes styringsmulighet Kommunestrukturen med mange små kommuner med liten økonomisk bæreevne for håndtering av utgiftsvariasjoner er en utfordring. –Danmark har håndtert dette gjennom kommunesammenslåing –Finland har håndtert dette ved å bruke lovvirkemiddelet til å dele landet inn i sykehusdistrikter, og etablert samkommuner. For tiden gjennomføres en omfattende kommunestrukturreform, der målsettingen er at en kommune, eller eventuelt et samarbeidsområde, som har ansvar for primærhelsetjenesten og sosiale tjenester skal ha minimum innbyggere. Dersom en i Norge skal bruke interkommunale samarbeid for å imøtekomme kostnadsvariasjonene må det etableres forpliktende avtaler om hvordan kommunenes totale utgifter til medfinansiering skal fordeles på hver av kommunene etter forhåndsdefinerte kriterier –Bruk av samkommuner etter finsk mønster kan være en måte å organisere et slikt samarbeid på.