Arkadi Karpov assistentlege Akershus Universitetssykehus

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
G-U-L Unternährer Modell-Bilder © Copyright by G-U-L Unternährer.
Advertisements

Flyktninghelsetjenesten Febr. 2012
Julenøttkasus 2 Sarita Joshi lege under spesialisering Rikshospitalet - Radiumhospitalet HF 18 november 2005.
To tegninger fra HIOA som viser formisking, perspektiviske linjer og litt skyggelegging. Fra introduksjon til tegnekur nr.2 tegnet ved staffeli i ståhøyde.
SIRKULAJONSSYSTEMET  Hovedfunksjon: Transport
Fjerning av livmoren med åpen operasjon / laparotomi
Kvinner Ser seg i speilet..
Sykehistorie Rundt 60 år gammel mann. Hypertensjon og høyt tobakksforbruk Innlagt regionsykehus grunnet synsforstyrrelser og hodepine. Høy SR. Positiv.
KVINNER… For noen dager siden var jeg inne på Statoil. Da kom det en kvinne inn og spurte etter en sjuhundreogti. Vi tittet alle forundret på hverandre.
ROCKWOOL.
«STRYKEBRETTCOVER OG STATIV»
Sigrid Bjørnstad Akershus Universitetssykehus
Julenøtt nr 6 Ada Thune Ass. lege Sykehuset i Vestfold - Tønsberg.
Calvé Legg Perthes sykdom (CLP)
Sølve Sesseng Radiologsik avdeling Diakonhjemmets sykehus
JULENØTT 3 Overlege Ljiljana Vlatkovic
KØH Døgnopphold Østre Agder
Kasuistikker.
Innleggelse, stell og komplikasjoner
Kneleddets oppbygning og funksjon
Julenøtt 5 Stine Sivertsen, Lege under spesialisering
Sykehistorie 41 år gammel kvinne. Abdominalsmerter over lengre tid. Operert for ileumstenose, appendix fjernet samtidig. Mottatt 7 cm langt tynntarmsresektat.
A. Kathrine Lie Fagområde Patologi Det norske Radiumhospital HF
Haukeland universitetssykehus
Marius Lund-Iversen Akershus Universitetssykehus
JULENØTT KASUS 5: EXTRAPULMONAL LYMFANGIOLEIOMYOMATOSE (LAM)
Lars Gustav Lyckander Ass lege, SSHF Kristiansand
Patologiårsmøte nov.2005 Julenøttkasus 4 Ghania Boudjema
Pål Suhrke Assistentlege SiV Tønsberg
Standardisert pasient forløp pasienter ≥ 16 år, sp
Helsegevinster – fysisk aktivitet (om en følger anbefalingene)
Bygg en ”Påskeby” Av Kristin & Silje.
Kreftkoding 2014 en utfordring for helseforetakene
Utredning og behandling av urinveisinfeksjon i sykehjem Carl-Fredrik Bassøe Overlege, Professor Dr. med. Dr. polit. Spesialist i indremedisin og hematologi.
Utredning og behandling av hyperparathyroidisme
IFrame LEGGE TIL IFRAME. IFRAME for å legge til en iframe, kopier kodesnutten som angitt på siden du skal dele fra: f. eks.:
Cervikale resorpsjoner
Paracetamol / kodein-forgiftning
Pasient kasus H U D Sykehistorie 1 Sykehistorie 2 Sykehistorie 3
Flyktninghelsetjenesten Febr. 2012
MR i brystkreftdiagnostikk
Accessmøte - videokonferanse
Å sammenligne (finne og velge det beste) veivalg Eksempler fra tre sprintløyper, OCC 2011, Brevik (antatt relevant for sprint NM 2011) og Arendal (gammel.
De fire formene for kjønnslemlestelse
Røntgenundersøkelser ved SARS Seksjonsoverlege Knut Grønseth Thorax radiologisk seksjon Radiologisk divisjon Ullevål universitetssykehus
Hjerte- og karsykdom: ”No.1 killer of women”? Til tross for at hjerte-
Alvorlig sepsis -En oppdatering
POSTOPERATIVE OBSERVASJONER Stomiens utseende: Farge Lengde Diameter Ødem Blødninger.
Latent hypothyreose –Med vektlegging på eldre pasienter Up To Date 2001 Merck Manual of Geriatrics 1995 Kurs i endokrinologi Haukeland sykehus 2001.
Dyp venetrombose klinikk og diagnostikk Anders Waage.
Standardisert pasientforløp for nevroendokrine svulster.
Fjerning av livmoren med åpen operasjon / laparotomi
Måling av fargetall med spektrofotometer:
Segmentene og karakterisere lesjoner
Arteriesykdommer – aneurisme og disseksjon
Bruk av postoperativ strålebehandling etter prostatektomi i Norge
Case of the month Januar 2016 NFAR.
Standardisert pasientforløp for nevroendokrine svulster.
Milepælsplan eksempel 5
Nyrecellecarcinom – makroskopiske varianter
Bløtvevsarkomer: Klinikk Diagnostikk
Sorteringsleken Konkurranse steinstabling
Hodelus kan ikke hoppe eller fly
Utskrift av presentasjonen:

Arkadi Karpov assistentlege Akershus Universitetssykehus Julenøtt nr. 8 Arkadi Karpov assistentlege Akershus Universitetssykehus

Sykehistorie: 38 år gammel kvinne med lette smerter nederst i magen fikk ved UL påvist en cystisk lesjon i høyre adnex. Fjernet rutinemessig. Cysten var 11 cm i diameter og inneholdt 450 ml klar væske.

Makroskopisk: Det sees et cystisk ovarium der cystens innside er glatt og speilende. I veggen finnes en knute med fast elastisk konsistens, diameter 1.5 cm

Dette er bildet som ble lagt på nettet. Vi ser ovarium med relasjon til en stor cyste. Cyste er kledd av et flatt epitel. kanten av cysten ser vi kjertellignende strukturer og store hulrom kledd av regelmessig kuboidepitel med rosainnhold.

Knuten i cysteveggen viser en tumor som vokser i lobuli med solid vekst. Her kan vi se noen antydede sirkulære strukturer med rand vakuolisering i samme rosainnhold vi så på det første bildet.

Også tumorcellepopulasjon viste vekslende morfologi Også tumorcellepopulasjon viste vekslende morfologi. Celler med polygonale hyperkromatiske kjerner veksler stedvis med celler med ovale oppklarede kjerner med noen tendens til overlapping. De siste sees gjerne i områder med antydet papillær og trabekulær vekst.

Med større forstørrelse ser vi tydeligere de folikkellignende strukturer med rosainnhold, mens det meste av tumorvevet vokser kompakt. Stedvis viste tumor imidlertid noen antydning til papillær og trabekulær vekst

Differensialdiagnoser: Struma ovarii Malignt struma ovarii (Follikulært thyreoidea karsinom) Serøst cystadenokarsinom Sertoli-Leydig celletumor Struma ovarii kan være representert med både normalt og hyperplastisk thyreoideavev. Den siste form kan vise vekstmønster som sees i thyreoideaadenom, for eksempel mikrofollikulær, makrofollikulær, trabekulær eller solid. Såkalte oksyfile eller klare celler kan også forekomme. Immunoreaktivitet for thyeroglobulin er til stor hjelp i problematiske tilfeller, som for eksempel cystisk struma, klarcellet varianter og trabekulær arkitektur som kan bli vanskelig å skille fra Sertoli-Leydig celltumor. Malignitetsforandringer i struma ovarii er langt fra vanlig sak og i usikre tilfeller (når malignitetsdiagnose kan ikke utelukes) skal man bruke samme kriterier som ved maligne tumores i glandula thyreoidea.

TGB TTF-1 Her ser vi at tumorceller reagerer kraftig postitivt med antistoff mot både Thyroglobulin og TTF-1. Når det gjelder TGB (660-kd glykoprotei) kan farging variere betydelig og avhenger bl.an. av funksjonsintensitet. Hyperplastiske celler reagerer vanligvis sterkest. TTF-1 (homeodomain-holdig transkripsjon faktor. Regulerer ekspresjon av gener for thyroperoxidase og TGB i thyreoideavev) farger kjerner 1 2

Kriterier for follikulært thyreoidea karsinom Kapselinfiltrasjon Karinnvekst/tumortrombe Follikulært thyreoideakarsinom er vanskelig å diagnostisere fordi struma ovarii mangler nettopp kapsel.

Her er det snitt som viser ”tunger” av svulstvev som vokser inn i stroma og det hele ser ikke så veldig fredelig ut. Samtidig ser vi ikke noen ordentlig kapsel her.

Her ser vi kar med tumorceller i lumen Her ser vi kar med tumorceller i lumen. Det er naturligvis viktig å skille virkelig karinnvekst, og evt. Tumorceller i trombe fra subendotelial ansamling av tumorceller. Vi har sett flere kar perifert for tumor med samme bildet og det var en stor diskusjon i avdelingen som gikk ut på hvordan man burde definere det aktuelle.

Diagnose Monodermalt teratom Struma ovarii med usikkert malignitetspotensiale