Oppfølging av E coli-saken Preben Aavitsland Smitteverndagene, 7. juni 2007.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forskrift om smittevern i helsehelsetjenesten
Advertisements

PLO meldinger versjon 1.6 test og pilotering
Teknisk løsning for kvalitetsregistre Regional kvalitetsregisterkonferanse 18. juni 2010 Knut Hellwege Spesialrådgiver IKT Helse Sør-Øst RHF
Samarbeid mellom barnehage og barneverntjeneste
- Avslutningsseminar prosjekt Fallende gjenstander
Status pr 3. mars kl Konsernsjef Axel Krogvig.
Bakgrunn og rammer for revisjon av rammeplan for ingeniørutdanning Seniorrådgiver Ole Bernt Thorvaldsen.
Utlendinger i landbruket
EHEC-infeksjoner og HUS: overvåking, smittesporing og oppfølging
Georg Kapperud Utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer
Epidemietterretning Katrine Borgen Avdeling for infeksjonsovervåking Smitteverndagene 2008.
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Personalseminar Avdeling for IT Høgskolen i Østfold 18.mars 2005
Ny influensa A(H1N1) – status og fremtidsutsikter Preben Aavitsland Avdeling for infeksjonsovervåking Smitteverndagene
Eli Løkken, Helsetilsynet i Nordland Merete Steen, Statens helsetilsyn
Nasjonalt utbrudd av SF E. coli O157 - Jakten på smittekilden
Trygg mat i helseinstitusjoner
Nytt utbruddsvarslingssystem
Nytt internasjonalt helsereglement
Georg Kapperud Utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer
Hvilken beredskap bør kommune- helsetjenesten ha? Fagseminar om fugleinfluensa Kommuneoverlege i Drammen kommune, Anne Wenche Lindboe Hvordan.
Hva er farlig? Konkrete råd til publikum for å forebygge smitte
Formidling av informasjon til helsepersonell Preben Aavitsland Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern ( )
NOIS-dagen 2007 NOIS-dag 25. april 2007 Avdelingsdirektør Preben Aavitsland, Folkehelseinstituttet.
Helsearbeidere smittet med blodbårne agens Smitteverndagene 4
Ny meldingskriterier i MSIS Smitteverndagene 2007 Hans Blystad Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern.
Er vi forberedt på neste infeksjonskatastrofe?
Legionellose i Stavanger - erfaringer Helsesjef Egil Bjørløw Smitteverndagene 7. juni 2006.
Blir vi syke av norsk kjøtt?
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
Mini gaiden Informasjon fra Arbeidsutvalget Nr. 15 uke 22, Ansvarlig redaktør: Jarle Berge Redaktør/produksjon: Hans Olav Kirknes Et produkt fra.
Mini-Gaiden Informasjon fra Arbeidsutvalget Nr. 28 uke 42, Ansvarlig redaktør: Jarle Berge Redaktør/produksjon: Hans Olav Kirknes Et produkt fra.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Biogassproduksjon En ny utfordring for bonden når det gjelder: tekniske løsninger kunnskap om drift kunnskap om biologi.
KomRev Trøndelag IKS juli 141 Ansvar for intern kontroll Kommuneloven § 23 pkt. 2, 2. setning: Administrasjonssjefen skal sørge for at administrasjonen.
Stortingets ombudsmann for forvaltningen
Ansvarlig søkers rolle
FOKUS: SØK Byggesaksseminar
Mattilsynet Distriktskontoret for Midt- og Nord-Helgeland Foredrag: ”Mattilsynets fokus i forhold til drikkevannskvalitet og beredskapsplaner”. VA-fagsamling,
Koppeberedskap i Norge
Tsk/noro/ Norovirus Narvik Hygienesykepleier UNN Narvik Toril Schwarz Kanstad
Evaluering av publiseringsindikatoren Oppfølging fra Det nasjonale publiseringsutvalget Vidar Røeggen Seniorrådgiver Universitets- og høgskolerådet.
Hepatitt C i MSIS Preben Aavitsland Smitteverndagene 2008 Oslo, 5. juni 2008.
Georg Kapperud Smittevern 13 – kapittel 14 Ansvar, oppgaver og rutiner ved nasjonale utbrudd Smitteverndagene
Ny MSIS database og uttrekk av statistikk på web Hans Blystad Avdeling for infeksjonsovervåking,Divisjon for smittevern Smitteverndagene ved Folkehelseinstituttet.
Krisekommunikasjon i Mattilsynet
Sars: epidemiologi, definisjon, overvåking Preben Aavitsland og Karin Nygård Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern
NY HÅNDBOK I SMITTEVERNSERIEN Oppklaring av utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer og zoonoser Georg Kapperud Nasjonalt folkehelseinstitutt Smitteverndagene.
HUS-utbruddet - epidemiologisk etterforskning Preben Aavitsland Avdeling for infeksjonsovervåking Smitteverndagene, 1. juni 2006.
Fugleinfluensa hos fugl Pandemigruppen i Drammen kommune Består av følgende personer: Beredskapssjefen Distriktssjefen for Mattilsynet Smittevernlegen.
Oslo kommune Helse- og velferdsetaten Da Oslo kokte Presentasjon Folkehelseinstituttets smitteverndager 4. og 5. juni 2008 Frantz Leonard Nilsen, smittevernoverlege.
Evaluering av utbruddsvarslingssystemet Berit Tafjord Heier Avdeling for infeksjonsovervåking, FHI Smitteverndagene 2007.
”Legionelloseforskriftene” Smitteverndagene 31. mai – 1. juni Jens Erik Pettersen Avd. for vannhygiene.
Georg Kapperud E. coli-utbruddet 2006 Smitteverndagene mai 06 X Laboratorie-basert etterforskning.
Fugleinfluensa Bekjempelse Cecilie Ruud, Mattilsynet.
Prosjekt og Prosjekt Fokus på overganger Fra barnevernstiltak til voksentilværelse Målgruppe: Utsatt og sårbar ungdom – Ettervern –
Olav Hungnes - Folkehelseinstituttet Aviær influensa A(H5N1)- diagnostikk hos mennesker Olav Hungnes WHO nasjonalt influensasenter Avd. for virologi Divisjon.
Mellom skremsler og beroligelse Kommunikasjon med publikum om fugleinfluensa Gunhild Wøien Kommunikasjonsdirektør Folkehelseinstituttet
Fakta om LA-MRSA LA-MRSA er gule stafylokokker som har utviklet motstand mot flere typer antibiotika. I 2014 har det.
Evaluering av [prosjektnavn] [navn]. Resultat kontra mål Målsetting: Oppgi opprinnelig mål eller prosjektmål –Lag en liste over de viktigste måleenhetene.
Er dagens bruk av lusemidler forsvarlig
Vesuv - modulen i CIM Kommuneoverlegemøte 14. juni 2017
Klimaveikart Agder Presentasjon for kommuner og regionråd
Veiledningstjenester ved Legemiddelverket
Evaluering av «MUSIT Ny IT-arkitektur»
Utbrudd og utbruddshåndtering i kommunale helseinstitusjoner – og når skal vi screene? ... Eller må vi det egentlig? Horst Bentele, seniorrådgiver Molde,
1. RKG sekr – innledning Reference site velferdsteknologi
Utvidelse av varselordningen fra
Mottakskontroll av fiskeråstoff til klippfisk Ålesund 2019
Utskrift av presentasjonen:

Oppfølging av E coli-saken Preben Aavitsland Smitteverndagene, 7. juni 2007

De viktigste involverte Gilde – ansvarlig for produksjon og salg Mattilsynet – ansvarlig for tilsyn Folkehelseinstituttet – ansvarlig for overvåking og utbruddsetterforskning

De viktigste involverte Gilde – ansvarlig for produksjon og salg Mattilsynet – ansvarlig for tilsyn Folkehelseinstituttet – ansvarlig for overvåking og utbruddsetterforskning

Vi er rimelig sikre på at det er Gilde kjøttdeig!

En rekapitulasjon Mandag 20. februar: –Folkehelseinstituttet blir varslet om utbruddet og etterforskningen starter Fredag 24. februar: –Resultater av innledende etterforskning offentliggjøres: ”Gilde kjøttdeig.”  Gilde trekker kjøttdeigen. Mandag 27. februar: –Folkehelseinstituttet iverksetter sin kriseplan og forsterker etterforskningen Mandag 20. mars: –Resultater av videre etterforskning offentliggjøres: ”Gilde morrpølser.”  Mattilsynet stopper pølsene.

Smittemåte for EHEC

Mulige smittemåter for EHEC Gjødsel Fingre og gjenstander Bekker og innsjøer Drikkevann Melk (upasteurisert) Badevann Grønnsaker Kjøttråvarer Overflaten på dyret Frukt Juice Kjøttprodukter

Smittekilden var funnet etter 28 dager

Hovedkritikk i egenevalueringen og den eksterne evalueringsrapporten Ikke meldingsplikt for HUS Manglende kjennskap til varslingsrutiner Sprikende primærlabdiagnostikk Manglende koordinering, arbeidsfordeling og informasjonsdeling med Mattilsynet ved nasjonale utbrudd Manglende samordning av krisekommunikasjon Manglende kvalitetssikring av kjøttdeigsporet –Men støtter at advarselen ble gitt

1. Varslings- og meldingsplikt OK Melding av Diareassosiert hemolytisk uremisk syndrom (HUS) Enterohemorrhagisk E. coli-infeksjon (allerede) Varsling av Diareassosiert hemolytisk uremisk syndrom (HUS) Enterohemorrhagisk E. coli-infeksjon Markedsføring av Smittevernvakta ( ) og  Skal sikre at utbrudd oppdages tidlig Line og Berit forteller mer…

2. Bedre lab-rutiner OK Nasjonalt utvalg under ”Referansegruppen for kvalitetsvurderinger i bakteriologi”. Nye anbefalinger for prøvetakingskriterier og diagnostiske metoder for EHEC- infeksjoner. Mulig felles nordisk anbefaling.  Skal sikre at ingen EHEC-typer overses

3. Komplettering av DNA-registeret (OK) Alle mistenkte EHEC-bakterier skal straks sendes det nasjonale referanselaboratoriet ved Folkehelseinstituttet Fra mennesker, dyr, mat og fôr Verifisering DNA-typing  innlemming i DNA-registeret  Skal sikre at utbrudd og eventuelt ”forbrytere” oppdages tidligere Georg forteller mer…

4. Bedre samordning med Mattilsynet (OK) Gjelder de nasjonale utbruddene Nytt kapittel til Smittevern 13 Også felles krisekommunikasjonsplan Utarbeides av de to etatene  Skal sikre at etatene har klar rolleforståelse og arbeidsdeling med god koordinering Georg forteller mer…

5. Bedre kvalitetssikring OK Opprettelse av Matsmittekomiteen Representanter for en rekke etater Blir en utvidet etterforskningsgruppe Supplerer Folkehelseinstituttets utbruddsgruppe og feltepidemiologiske gruppe Kan også kalle inn industriekspertise Ikke politimyndighet!  Skal sikre gode ideer og kvalitetssikring av etterforskningen Georg forteller mer…

6. Bedre etterforskning (OK) Forsterking av feltepidemiologisk gruppe med en epidemiolog/statistiker Opprettelse av nordisk nettverk Videre forbedring av intervjuskjemaer Forbedring av intervjuteknikk  Skal sikre bedre etterforskning

Risikovurdering ved spekepølser Oppdrag fra Mattilsynet til Vitenskapskomiteen for mattrygghet Analysert prosessen fra gården til produksjon og lagring ”Ikke mulig å kvantifisere risiko ved spising av spekepølse” Tiltak som kan redusere risiko: –Bedre slaktehygiene –Dekontaminering (varme) av slakteskrotter –Bedre fermentering (startkultur, temperatur, pH) –Mild varmebehandling i slutten av fermenteringen –Bruk av styrbar teknologi ved slakting, produksjon og lagring Bedre overvåking hos mennesker Bedre kartlegging hos dyr

Konklusjon Alvorlig sak Rask og effektiv etterforskning Men kunne vært raskere Grundig og nødvendig evalueringsrapport Gode forslag til oppfølging Folkehelseinstituttets oppfølgingspunkter er i rute –Flere detaljer av Line, Georg og Berit

Andre konsekvenser Mer oppmerksomhet om matsmitte generelt og EHEC spesielt Mer oppmerksomhet om spekepølser Bedre forståelse av matloven og forholdet produsent – tilsyn –Virksomhetene har selv ansvaret for produktene de frambyr –Politikere og myndigheter kan ikke overta ansvaret