Bør pensjonsreforma reformerast? Asbjørn Rødseth Økonomisk institutt Universitetet i Oslo.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

Hva med offentlig tjenestepensjon? Statssekretær Jan-Erik Støstad Pensjonsforum
Situasjonen i pensjonskampen Kvinner på tvers
Hefte AFP Bestilt av Forsvar offentlig pensjon
© EL & IT forbundet, søndag, 22. juni 2014 Lysbilde nr.: 1 Hvordan er kravene fra LOs representantskap innfridd?: •Krav: •”- at AFP-tillegget skal utformes.
Riktig eller galt? Eller nesten riktig?. Det var elskere som skiltes seg med den største vanskeligheten. (2 feil) Jentene fikk ingen eller veldig litt.
Historien er hentet fra lang tid tilbake, da en mann straffer sin 5 årige datter, fordi hun har mistet en verdifull gjenstand. Den gang de ikke hadde så.
1 1 Pensjonsreformen Modifiserte effekter på grunn av opplegget for offentlig sektor og nytt system for skattlegging Ved Dennis Fredriksen og Nils Martin.
Velferd i Norge: Arbeid, aktivitet og trygghet
OPPGAVE 3 ORGANISASJONSPLAN.
Pensjonsordning i Statens pensjonskasse er et verdifullt ansattegode
10Velstand og velferd.
Alderspensjoner Nico Keilman Befolkning og velferd ECON 1730 Høst 2009.
Kompetansetiltak for å sikre arbeidskraft, lengre yrkesløp og lavere sykefravær Seminar om etter- og videreutdanning for seniorer i arbeidslivet Oslo 14.
Ny fleksibel alderspensjon v/Anja Søberg, seniorrådgiver NAV Hedmark
VILLEDER DAGSREVYEN OM PENSJON? ET FORSØK PÅ Å MINNE OM FAKTA.
Erling Steigum Institutt for samfunnsøkonomi Handelshøyskolen BI
Finansiering av pensjoner Maalfrid Brath [konserndir. Storebrand] Siri Bjerke [dir.NHO]
Stjernø-utvalgets møte i Sogndal 12.september 2007.
Kapittel 4 Velferdsstaten.
AFP-kravene Når du går av med AFP skal du få beregna et AFP-tillegg som gir deg samme livsvarige pensjon fra ordinær pensjonsalder (67) som om du hadde.
FOS-Forum for oppvekst i Sunnhordland. Velkommen til samling Barn og unge med store psykiske problem/åtferdsvanskar- Oppfølging av konferansen i Hgsd.
Pensjonsforum 12.november 2007
Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning Ragnar Frisch Centre for Economic Research Knut Røed Offentlige tjenestepensjoner.
Våre mål iår (sånn omtrentlig pr nå):
© EL & IT forbundet, tirsdag, 15. juli 2014 Lysbilde nr.: 1.
1 Rapport fra Uførepensjonsutvalget EISS 7. juni 2007 Faksimile av forsiden.
Gullkantede stortingspensjoner Opptjenings tid? 75-årsregelen: Når stortingspolitikerens alder pluss antall år på Stortinget til sammen når 75 år Avkorting?
Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning Ragnar Frisch Centre for Economic Research Fra yrke til otium – avgangsmønster,
Presentasjon AFP – eller Alt For lite Pensjon Roar Eilertsen Stein Stugu Tirsdag 24/ De Facto.
Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning Ragnar Frisch Centre for Economic Research Pensjonsordninger, yrkesaktivitet.
KURS FOR HTV Råd og rettleiing i arbeidet med tilsetjingssaker Torill Marie Kufaas Karlsen Anne Siri Bentsen.
Månadsbrev for juni 2013 Då lakkar det og lir for dette barnehageåret. Det er i skrivande stund berre ei god veke til barnehagen stengjer for sommarferien,
Professor Kjetil Storesletten, Universitetet i Oslo
Pensjon i historisk perspektiv
Kommunereformen - ei løypemelding v/ Astrid Aarhus Byrknes.
Nasjonalt forlik sikrer fortsatt god AFP Lønnsoppgjøret april 2008.
Introduksjon I tillegg til autentisering, bør/skal også ein sikker kanal tilby garanti for meldings- integritet og konfidensialitet.
Av Kari, May Linn, Silje og Hanne
Vanlege nynorskfeil.
Ny rammeplan for barnehagen Konsekvensar for matematikkfaget.
Kunnskapsløftet og kroppsøvingsfaget v/ Reidun Nerhus Fretland Konferanse i Loen mars 2006.
1 Kunnskapsløftet og utfordringar for lærarutdanninga Peder Haug Høgskulen i Volda.
1 KVA ER STUDENTPOLITIKK? Det handlar om å bry seg Å passe på at høgskulen overholder lover og regler Å sørge for at du får den utdanninga du har krav.
Marianne Hiltunen 2006 Læringsstilar Korleis lærer me? Korleis lærer me? Kven skal plukke Eplet for oss? Kven skal plukke Eplet for oss? - Gjer me som.
Hvem er jeg? 1.
Reinsing av vatn på Leikanger. Om oss. Me er fire elevar i 10a på Leikanger Ungdomsskule. Gruppa består av Halvard, Amalie, Hans Christer og Astrid. Me.
Visjon: Sikt høgare! Kjerneverdiar: Kompetent Aktiv Tett på.
Vilkår for regional samfunnsutvikling
Kappløpet om Afrika. Imperialisme har eksistert til alle tider og i alle verdsdelar. Imperialisme inneber at statar eller samfunn skaffar seg kontroll.
KURS I AFP OG OFFENTLEG TENESTEPENSJON Bjørnar Mjøen 1.
Pensjonsreformen og AFP Statssekretær Jan-Erik Støstad YS’ AFP-seminar 23. oktober 2007.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
Inntektsforskjeller I 2004 tjente de 5000 rikeste personene i Norge gjennomsnittlig nesten 40 ganger så mye som gjennomsnittet for hele befolkningen.
De Facto AFP NTL Forskningsinstitutter Roar Eilertsen De Facto
Informasjon ny alderspensjon. Agenda | Informasjon om ny alderspensjon Konsekvens nytt regelverk? Slik reknar du din framtidige pensjon Introduksjon.
I de fleste samfunn blir godene i dag fordelt på to måter: Fordeling gjennom offentlige budsjetter, der politikeres prioriteringer og vedtak står sentralt.
Ofres offentlig tjenestepensjon på kommisjonens alter? 12. Januar 2004 Pensjonskonferanse KLP Forsikring og Fagforbundet Jon M. Hippe, Fafo.
1 Pensjonsreformen – Effekter på offentlige finanser og arbeidsstyrken Ved Dennis Fredriksen og Nils Martin Stølen Statistisk sentralbyrå Artikkel i Økonomiske.
Lær lettare Studieteknikk for meir effektiv læring.
Kva for ein velferdsstat vil vi ha? Trygdeforskingsseminar 2. Desember 2014 Alf Erling Risa Institutt for økonomi Universitetet i Bergen.
Pensjonsreformen og AFP
Aktuarforeningen 22. mai 2008 Fredrik Haugen
Undervisningsopplegg Perspektivmeldingen 2013
Hva står på spill? Med jevne mellomrom: pensjon på forsiden av medier
Kap.5 Folketalet aukar i Europa
SLIK VERT DU FLINK TIL Å FRAMFØRE FOR ANDRE
Kommunereforma – Telemarksforsking sine utgreiingar
Forbruk, fritid og skatt fremover Må vi jobbe mer?
Den norske velferdsstatens framtid
Utskrift av presentasjonen:

Bør pensjonsreforma reformerast? Asbjørn Rødseth Økonomisk institutt Universitetet i Oslo

Disposisjon 1.Fordeling over livsløpet 2.Fordeling mellom personar 3.Framtida for velferdsstaten 4.Avslutning

Det er ikke riktig at jeg forsøker å advare mot gjennomføringen av folkepensjonen. Vi har selvsagt full rett til å ordne oss slik at vi er rikest når vi er gamle. Hermod Skånland 1964

Me hev døme på at i bygder med upptil 400 innbuarar liver berre 2 mann som er over 70 år. Sunnmøre Fiskarlag 1936 (I protest mot alderstrygda)

Dersom føremålet med ei pensjonsordning er å hjelpa folk flest med å fordela inntekt på ein god måte over livsløpet, så må pensjonen stå i forhold til tidlegare arbeidsinntekt. Da kan ein ikkje samtidig krevja at pensjonsordninga skal utjamna for mange av dei inntektsforskjellane som har vore før pensjonering.

Den rasjonelle arbeidsdelinga er at pensjonssystemet blir innretta primært med tanke på god fordeling over livsløpet og minstesikring for eldre, mens skattesystemet tar seg av fordelinga mellom personar med høg og låg inntekt.

Sikring av velferdsstaten 1.Statsfinansane meir robuste i forhold til arbeidstilbod og levealder. 2.Betre incentiv til arbeid mellom 62 og Meir målretta og oversiktleg pensjonsordning, lettare å finansiera 4.Pensjonsfond tryggare enn Petroleumsfond (vonleg)

Oppfølgingspunkt Eiga pensjonsavgift Deling av pensjonsopptening mellom ektefellar på oppteningstidspunktet og kombinert pensjon Finansieringa av uføretrygda og incentiv til å ta vare på eldre arbeidstakarar med lang ansiennitet