Helsedirektoratet Data om kommunalt arbeid for personer med Rusmiddelproblemer _______________________________________ Et prosjekt gjennomført i perioden.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Legger dagens løsninger for e-meldinger til rette for god samhandling og dokumentasjonsprosess knyttet til fagområdene: Psykisk helsevern, barn, tverrfaglig.
Advertisements

Samhandling vedr tilbakehold i institusjon uten eget samtykke
BrukerPlan 10 kommuner i Helse Stavanger-området Kartlegging 2012
Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
AVLASTNING Melhus
Koordinatorforum 5.mai 2009 ”ReHabilitering – fra plan til praksis”
Psykisk helsevern i ny helsereform Dagsenterkonferansen 5
FAMILIENS HUS Hvor: Hoff Terrasse 20 (Senter for familiebarnehager)
Henning Mørland bydelsoverlege Bydel Sagene
Opplæringstilbud rettet mot pasienter og pårørende Nasjonal kursdatabase.
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Harald Aasen Seksjonssjef Grorud Ruspoliklinikk/Psykiatrisk Ungdomsteam Akershus Universitetssykehus HF.
BrukerPlan - Folkehelse Forskningsleder Sverre Nesvåg
Lars-Marius Ulfrstad Avdelingsdirektør Husbanken Bærum
Joachim Bjerkvik
Kommunale boliger i Kostra Muligheter og begrensninger.
Regionale seminarer om økonomiske virkemidler i samhandlingsreformen og styringsdata Direktør Gudrun Haabeth Grindaker, KS.
Boligbrua og værestedet Stovner
Veileder for helse- og omsorgstjenester til innsatte i fengsel
Norsk Ergoterapeutforbunds lederseminar De nye helsetjenestene Mette Kolsrud Forbundsleder i Norsk Ergoterapeutforbund.
Er vi rusfaglig klar for samhandlingsreformen?
Nettverkssamling om barnefattigdom
Barneverntjenesten ISK
1 Fysioterapiårsverksutvikling Hentet fra KOSTRA KOSTRA TALL PR JULI 2011.
Bakgrunnen er brev fra HOD av :
Opplæring for pasienter og pårørende Samlet oversikt over tilbud.
Nasjonal rusmestringskonferanse
Flyktningkonferansen 2008
Hvilke rettigheter har vi? Lov om sosiale tjenester
Prosjekt: Bedre individuell refusjon Fagdag i helseøkonomi 3. mars 2009.
Erfaringer fra modellkommuneforsøket
Barn og unge Barn og unge er en sentral målgruppe i forhold til arbeidet med sosial og økonomisk inkludering, noe som også gjenspeiler seg i bl.a. formålsparagrafen.
Soning som helsebringende tiltak Avdelingsdirektør Jon Hilmar Iversen Bergen 13. mai 2008.
 Sosialtjenestens ansvar etter LOST § 6-1 og § den sier at det koordinerende arbeid i forhold til rusmisbrukere er tillagt sosialtjenesten. - §
Barn som pårørende –lovendring
HVA ER HABILITERINGSTJENESTEN FOR BARN OG UNGE?
Nytt fra NAV på boligfeltet Hege Løchen, KS storbyforum
Oppfølgende tjeneste i bydel Gamle Oslo
Psykologer i kommunene
Legens rolle i tverrfaglig samarbeid om pasienter med rusmiddellidelse
Oppfølging i bolig- nye grep i bydel Stovner
Fusdalbråten botiltak - et botiltak med recovery orientering.
Drammen | Sosial- og helsedirektoratets rolle Et fagdirektorat underlagt HOD og AID  Fagdirektoratsrollen Følge utviklingen og samle inn kunnskap.
Sosialtjenesten i Bergen
Rådhuset 05. og 07.mai ”Tverrfaglig spesialisert rusbehandling” - et nytt tjenesteområde i spesialisthelsetjenesten - et nytt tjenesteområde i spesialisthelsetjenesten.
Oslo kommune Helse- og velferdsetaten Kristin Sofie Waldum Helsesøsterkongress Effektiviseringsnettverk helsestasjons- og skolehelsetjenesten.
K10 samarbeid IKT Møte med programkomiteen for ASSS 10. juni 2010.
Prosjekt og Prosjekt Fokus på overganger Fra barnevernstiltak til voksentilværelse Målgruppe: Utsatt og sårbar ungdom – Ettervern –
Fürst og Høverstad ANS Helsedirektoratet: Data fra kommunalt arbeid for personer med rusmiddelproblem og/eller psykiske vansker Referansegruppemøte
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
1 1 Psykisk helsearbeid og rusarbeid i KOSTRA Arbeidsgruppe for psykisk helsearbeid og rusarbeid SSB 16.januar 2013 Borgny Vold / Dag Abrahamsen.
| Tema for presentasjonen | 1 Arbeid med statistikk i forhold til psykisk helse- og rusarbeid ved Helsedirektoratet.
Temaplan Mennesker med nedsatt funksjonsevne Kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne 19. august 2015.
1 1 Ny versjon (3) IPLOS Møte i KOSTRA arbeidsgruppe Bjørn Gabrielsen, SSB.
| Workshop om samhandlingsstatistikk - SSB og Helsedirektoratet | 1 Samhandlingsreform og to nye lover: Behov for ny kunnskap.
1 1 Kartlegging av data om lokalmedisinske sentre Bakgrunn, utfordringer og anbefalinger.
1 1 Kartlegging av bemannede boliger innen pleie og omsorg Borgny Vold SSB
1 1 Planlagt kartlegging: Boliger med bemanning Borgny Vold Dag Abrahamsen SSB
| 1 Samhandlingsreform og statistikkbehov Arbeidet fremover | Samordningsrådet KOSTRA.
Videreutvikling av faktaark psykisk helsearbeid og rusarbeid Målet med arbeidet i 2011 var: Å lage egne indikatorer i faktaarket for kommunalt rusarbeid.
Prosjekt vår 2016 Samlokalisering av allmennlegetjenester og kommunale helse- og omsorgstjenester Økt tjenestekvalitet?
KOSTRA arbeidsgruppemøte
Brukere med psykiske lidelser som kommunalt ansatte opplever særlig ressurskrevende - samhandling og organisering En spørreskjemaundersøkelse i 67 kommuner.
Samhandlingsreformen
ET Heldøgns omsorgstilbud for rusavhengige!
KOSTRA arbeidsgruppe rus- og psykisk helsearbeid
Brukere med psykiske lidelser som kommunalt ansatte opplever særlig ressurskrevende - samhandling og organisering En spørreskjemaundersøkelse i 67 kommuner.
Data om kommunal innsats innen PSYKISK HELSEARBEID og RUS
Helse- og sosialkomiteen 28. februar 2008
Denne rapporten er unntatt offentlighet fram til offentliggjøring av fellespresentasjonen for alle kommuner i regionen.
Utskrift av presentasjonen:

Helsedirektoratet Data om kommunalt arbeid for personer med Rusmiddelproblemer _______________________________________ Et prosjekt gjennomført i perioden desember 2008 til mai 2009

Data om kommunalt arbeid for personer med rusmiddelproblemer – mandat: Kartlegge kommunale, regionale og statlige myndigheters behov for informasjon om kommunalt arbeid overfor personer med rusmiddelproblemer, hvilke data er relevante lokalt og hvilke bør innhentes for nasjonal statistikk. Rutiner for rapportering: Vurdere mulige løsninger for innhenting av data, herunder: - bruk av informasjon fra fagverktøy som er i bruk på kommunalt nivå, inkludert lokale institusjoner - hva kan fanges opp innenfor KOSTRA?

Hvem deltok: Fredrikstad Bærum Jevnaker Drammen Modum Kristiansand Sandnes Karmøy Levanger Bodø Vestvågøy Oslo Bydel Gamle Oslo Bydel Stovner Rusmiddeletaten i Oslo

Personer med rusmiddelproblem ble definert på følgende måte: Personer som søker eller får kommunale tjenester på grunn av gjentatt bruk av alkohol, narkotika eller legemidler, eventuelt i kombinasjon med andre lidelser/problemer.

Hva mente deltagerne i arbeidsgruppen er viktig å få kartlagt om kommunenes innsats innen rusfeltet: Brukere: Antall, fordelt etter: - kjønn/alder - familie/sivilstatus - boforhold - ansvar for/samvær med barn - type misbruk - IP Tjenester/tiltak: Råd/veiledning Økonomi Bolig Institusjon etter LOST Praktisk hjelp/omsorg Barnevern Helse (lavterskel, LAR) Aktivitets-/fritids- /utdannings- og sysselsettingstilbud Spesialisthelsetjenesten (bruk og ventelister)

Hva er viktig å få kartlagt om kommunenes innsats innen rusfeltet forts: Ressurser: Årsverk til de ulike tjenestene/tiltakene Utgifter til kjøpte tjenester Driftstilskudd til private/frivillige organisasjoner som har tilbud til personer med rusmiddelproblemer

Informasjonsbehov uttrykt i arbeidsgruppen, men som ikke er tatt med: Enkelte brukeropplysninger, bla: - brukerens funksjonsnivå - brukerens bakgrunn ift. fengsel/soning og behandling i spesialisthelsetjenesten Kvaliteten på tjenestene Tidsbruk til klientarbeid Enkelte klientopplysninger (yrke/aktivitet/skole)

Prøverapportering: 1. Årsverk – knyttet opp mot KOSTRA-funksjonene 2. Sosialtjenestens arbeid (registrerte klienter med rusmiddelproblem fordelt etter kjønn/alder/antall med barn under 18 år/viktigste kilde livsopphold, hvilke tiltak registreres, identifiseres rus som et problem, hvor mange klienter med rusmiddelproblem har mottatt øk.sos.hjelp eller KVP og samlet stønadssum) 3. Bo- og institusjonstilbud (kortvarige bo-/overnattingstilbud, kommunale boliger, institusjonsopphold og utgifter til kjøp av tjenester fra private) 4. Praktisk hjelp og omsorg (miljøarbeidere/bo-oppfølgere knyttet til boliger) 5. Barnevernstjenester (barnets misbruk, foreldres misbruk) 6. Oppsøkende tjenester og helsetilbud 7. Aktivitets-/fritids-/utdannings- og sysselsettingstilbud 8. Opplysninger fra spesialisthelsetjenesten (NPR) (antall henvist/tatt inn til behandling og ventetid)

Erfaringer fra prøverapporteringen: Ingen kommuner hadde data på alle områdene Et komplekst og vanskelig felt Mange kommunale tjenester er involvert Ulik organisering i kommunene Mangler felles systemer for registrering og standard for registrering av brukernes ”diagnoser” i fagsystemene Det er mulighet i alle fagsystemene å registrere rus som et problemområde, men veldig mange som ikke gjør det Innhenting av data fra fagsystemer gir de mest pålitelige data, men på mange områder er de etterspurte opplysningene ikke registrert Små kommuner klarte å fremme skaffe data selv om disse ikke fantes i fagsystemet, for større kommuner er det nødvendig å ha registrerte opplysninger som grunnlag Underrapportering, merkelappen ”rus” oppfattes som stigmatiserende og det er høy terskel for å rapporter rusmiddelproblem som årsak til tjenestebehovet – spesielt innenfor barnevernet Ingen registrering av hvilke målgrupper ulike stillinger arbeider i forhold til KOSTRA-funksjon 243 gir et lite dekkende uttrykk for kommunenes ressursinnsats i rusfeltet, gjenspeiler mer hvordan en kommune har organisert arbeidet enn selve innsatsen For vår egen del: - dobbeltrapportering –

Prøverapporteringen – konklusjoner/anbefalinger: 1. Årsverk - en avgrensning til de viktigste tjenesteområdene (øremerkede stillinger og årsverk som i minst 20 prosent er knyttet til personer med rusmiddelproblemer) - registrering av de aktuelle stillingene med entydige koder i personalsystemet - forhindre skjønnsmessige fordelinger av personalressurser 2. Sosialtjenesten - på kort sikt etablere en felles standard for problem/årsak - på lang sikt etablere en felles standard og et kodeverk for registrering av sosiale tjenester i fagsystemet og rapportering til KOSTRA – utover økonomisk sosialhjelp (bla. bo-oppfølging og miljøarbeidertjeneste) 3. Bo- og institusjonsopphold - i KOSTRA-skjema 13 slå sammen målgruppene ”rus” og ”psykiske lidelser” - i tillegg registrere opplysninger knyttet til boliger med fast bemanning og plasseringer i institusjonsopphold etter LOST (ikke tverrfaglig spes.behandling)

Prøverapportering - konklusjoner/anbefalinger 4. Barnevern Informere KOSTRAs arbeidsgruppe om et behov for presisering av rapportertingsforutsetningene for å forhindre underrapportering 5. Oppsøkende tjenester og helsetilbud Erstattes av Helsedirektoratets utvikling av en tiltaksbase over kommunenes tiltak innen rusfeltet. 6. KOSTRA-funksjon 243 Avvikles – utgiftene plasseres på andre funksjoner: 242 – råd, veiledning og sosialt forebyggende arbeid 234 – aktivisering og støttetjenester 241 – diagnose, behandling og re-/habilitering 253 – pleie, omsorg, hjelp og re-/habilitering i institusjon 254 – kjernetjenester til pleie, omsorg, hjelp til hjemmeboende 264 – kommunalt disponerte boliger

Rus og statistikk – Fredrikstad kommune – hva nå? Nedsette arbeidsgruppe med deltagere fra barnevern, NAV, rustjenesten, administrasjon og løsningsansvarlige for fagsystemene for å jobbe frem en enhetlig strategi for å møte rapporteringskravene - hva kan vi gjøre for å unngå dobbeltrapportering? - er fagsystemene utviklet til i imøtekomme kravene? Hva kan vi gjøre for å få leverandøren av fagsystemet til å tilrettelegge for våre ønsker? - kan vi få de ulike fagsystemene til å ”snakke sammen”? Implementering og opplæring – må ha forankring i ledergruppen og de ansatte må ha fokus på gode registreringer (ikke bare førstegangsregistreringene, men også ved endringer!!) Mål -> rapportering for 2010 i januar 2011

Hvor finner vi rapporten? - KOSTRA