Gjenglemt tøy - et problem for dere, en ressurs for oss?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Krisetider – men ikke for oss?!
Advertisements

Ebus Management Center En liten bruksanvisning for de enkleste funksjonene.
1. 2 Vi er selskapet som går nye veier Vi bygger og vedlikeholder veier og infrastruktur 2011 etablerte vi Svevia Norge AS Vi er den største entreprenøren.
Nasjonal dugnadskampanje 2012 – En veskeholder som gleder.
Hva skjer med BA-avfallet etter at det har forlatt byggeplassen?
Hvordan ser framtiden ut for de som har investert?
SALG AV EL-FORRETNINGEN Statoil selger El-forretningen til LOS AS (Agder Energi) Classification:Status:
Om Alcoa Lista Start 1971 Elkem/Alcoa - 100% Alcoa i 2010
HOVEDOPPGAVE HIØ Tom Dan Odd-Harald.
Konsekvenser av klimaendring
Brasil bilde 1 Presentasjon:
Konsept: Pierre Robert ØKO
Samarbeid skole næringsliv Valgfag
Kildesortering! La tingene gå i.
Bioenergiprogrammet 2009/ Biogass Ørlandet 11.mai 2009.
Trondheim Helseklynge
Highlights fra markedsundersøkelse Utarbeidet av Inger Marie Brun,
Fiskeri- og havbruksnæringens betydning for Norge
Hvordan taklet fjernvarmeselskapene vinteren 2010 ? Jon Tveiten Norsk Energi 1.
Endring gjennom ledelse. Politisk styring Vekst og utvikling for barn, unge og familier Politisk styring, gjennom budsjett, lovverk, styringsbrev.
Miljøutfordringer løst i andre land ? VRI Rogaland Sola 20. januar 2012.
KLIMANYTTE AV GJENVINNING
Kartlegging av byggavfall i Nord - Norge. 2 NESO som bransjeaktør -Jack Johnsen, kompetanseleder i NESO -NESO Bransjeorganisasjon for NordNorske byggentreprenører.
1 Kari B. Mellem, SSB Hvor ender byggavfallet - og hvor mye oppstår? Byggavfallskonferansen 2011.
Oppdrag: FILMKRAFT ROGALAND SKAL UTVIKLE FILM- OG DEN AUDIOVISUELLE BRANSJEN I ROGALAND TIL Å BLI EN BÆREKRAFTIG NÆRING.
Fornybar kraft og varme
E.C. Dahls Eiendom AS ble etablert i 1986, og eier helt eller delvis et 50-talls eiendommer i Trondheim sentrum. Selskapet er en langsiktig eiendomsaktør.
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
Trender innen sjøtransport kontra landtransport
Verdikjedeanalyser av sjømat og kjøttprodukter
AFFN- Årsmøte i Tromsø 3 Mars 2011 Adm. Direktør Kjetil Romsdal.
Grønn fordelsavtale Cort Adelers gate 30 Oslo. Med grønn fordelsavtale vil vi sammen med deg redusere energi- forbruket og miljøbelastningene, samtidig.
”Be The Change You Want To
1 Informasjon om energiutnyttelse av avfall NRFs arbeidsgruppe for energiutnyttelse, Februar 2002.
Sortimentutvidelse Arbeidskrav 3 HIOA Av Anne-Sophie, Kristine og Birthe ØKO.
Oslos biogassprosjekt Ressurser i kretsløp
Farlig avfalls konferansen Farlig avfall fra husholdningene – en kommunal innsamlers bekjennelser Avd.ing. John S. Kleivset Avfall Sør AS.
Biogass - naturgass Hva er forskjell på BIOGASS og NATURGASS?
Innvandrere og deres barn i Groruddalen og Søndre Nordstrand - Hvem er de og hvordan går det med dem? Foredrag ved konferansen ”Det nye VI” 13. Januar.
”Farlig avfall 2009” i Sandvika Avfall fra bygg- og anleggssektoren – en betydelig avfallfraksjon i årene framover 16. september 2009 Rannveig Ravnanger.
2004 Representert av: ABSOLUTT Golf AS. VELKOMMEN til en ny runde på golfbanen.. Golfpegs, golfknapper, golfblyanter - det er - et produkt der passer.
S LÅR ALARM OM FATTIGE Side 27 – S VAR PÅ SPØRSMÅLENE MED UTGANGSPUNKT I TEKSTEN. 1. Hva er en slumstasjon? 2. Hvorfor slås det alarm om fattige.
انتہائی کشش اور حوصلہ افزائی تعلیمی پروگرام Undervisningsopplegg for 4. klasse Årstid :Høst Hva : samfunnsfag Tid: ca 5 timer Tema: avfall og avfallsbehandling.
Sentralvaskeriet for Østlandet -en kort presentasjon.
Klimaregnskap for Fjernvarme Jon Tveiten Norsk Energi Årsmøte 2014 Lillehammer.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Industri og miljø SGO 2300 Bjørnar Sæther. Industrivekst og forurensing Sterk vekst i industriproduksjonen i Norge og internasjonalt Generelt.
SIB 5005 BM3 Miljøteknikk Avfallshåndtering Helge Brattebø
Avfallsforum Nord 28. april 2015
Statssekretær Åge Rosnes: Hvordan bidra til økt privat finansiering av forskning – myndighetenes politikk og virkemidler.
Avfallsforum Nord 14. april 2016 Sirkulær økonomi: paradigmeskifte eller «same shit new wrapping» ? Adm.dir. Nancy A. Strand.
Oslo kommune Utdanningsetaten Brukerundersøkelse for Aktivitetsskolen 2015/ 2016 Fakta om undersøkelsen -Undersøkelsen ble holdt høsten 2015 på Bestilling.
1 Miljøfyrtårn i Østfold Hvorfor og hva er oppnådd  Forankring  Mål  Resultater  Satsing i Østfold  Feie for egen dør  Hvorfor miljøfyrtårn.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Samarbeidsmøte REN/ Lillevannsåsen sameiet
Bruk av digitale sosiale medier Presentasjon av kvantitativ undersøkelse Frokostmøte Undersøkelsen er gjennomført av Research International.
Forslag til hovedplan gjenvinning Komité for teknikk, kultur og fritid Sven m. Bjørnson, faggruppeleder gjenvinning.
Sirkulær økonomi - sett fra Miljødirektoratet
Allsidige Nord AS fra ide til bedrift.
Hjellnes Consult rapport –feb-17
Novembernytt Pytten Nå er høsten her, og vi skriver alt november. Vi legger bak oss en spennende oktober måned, med mye latter, lek og læring. Vi hadde.
Byggavfallskonferansen 2017
Materialgjenvinning av byggavfall
Norden som foregangsregion
Utviklingen av sushimarkedet i Norge 2016
7 Økonomi og miljø Er forurensning en kostnad? Hvorfor ikke ha totalforbud mot forurensning av luft, jord og vann? Hva har økonomer å bidra med i forurensningsdebatten?
Næringslivet har miljøansvar
Utskrift av presentasjonen:

Gjenglemt tøy - et problem for dere, en ressurs for oss? Fortell gjerne litt om visjonen og hvordan den holdes levende i Fretex.

Formål Attføring Bidra aktivt til at mennesker får arbeid gjennom ressurskartlegging, arbeidsrettet rehabilitering, kompetansebygging og arbeidsformidling Miljø Bidra til et bedre miljø gjennom blant annet gjenbruk og gjenvinning. Visjon: Vi gir folk grunn til å tro på framtiden! Vi sier ofte: Vi gir folk og ting nye muligheter.

Fretex startet i Oslo under navnet Elevator i 1905 Fretex startet i Oslo under navnet Elevator i 1905. Fretex fikk navnet sitt i forbindelse med oppstart i Bergen i 1972. Navnet Fretex kommer av ”Frelsesarmeens tekstiler”. Frelsesarmeen har virksomhet i 126 land.

Bilde fra moteshow i Gol – samarbeid vgs og Fretexc I 2013 ga folk 13 700 tonn til Fretex . Intensjonen til giverne er at dette er en gave til Frelsesarmeen/Fretex som kan ombrukes /komme til nytte for andre

Større fokus på ombruk Bør ikke materialgjenvinne det som kan ombrukes Ombruk forlenger produktenes levetid og gir avfallsreduksjon Kun avfall bør materialgjenvinnes. Avfallspyramiden må fungere som pyramide og ikke som et timeglass Størst CO2 reduksjon ved ombruk (5 ganger bedre enn materialgjenvinning) Ombruk bidrar til redusert bruk av jomfruelige materialer, redusert energiforbruk og klimagassutslipp knyttet til produksjon av nye tekstiler.

I Trondheim er vi gode, og kanskje best av storbyene i Norge på innsamling av tøy. I Trondheim har vi 100 innsamlingsbokser, jobber hele tiden med å finne nye steder for å øke tilgjengelighet. Vi samler inn 5 kg tøy pr innbygger i Trondheim, på landsbasis er gjennomsnittet 3 kg. ca 7 - 8 kg pr innbygger kastes i restavfallet, bør være mulig å redusere dette til halvparten. 20% er nytt tøy

Hvordan legge til rette for å øke innsamlingen? Komme nærmere der folk bor! vi skal tilby nye innsamlingsløsninger tøybokser på kjøpesenter samarbeid med kleskjeder og interiørkjeder dør til dør innsamling bedrifter, borettslag holdningsskapende arbeid blant barn og unge myndigheten må sette klare mål for ombruk forbedre dagens gode løsninger med frivillige organisasjoner

Fretex og Posten Bring Fretex får 1500 nye innsamlingspunkt gjennom Post i butikk. Fretex blir landsdekkende. Den nye Fretexposen kan hentes på Posten og sendes til Fretex for 50,- i frakt.

Noen sentrale tall Folketallet i Norge økte med 19,32% fra 1990 – 2013 mens klesimporten økte med 119% i samme tidsrom. Priser på klær og sko var like lave i 2010 som i 1980. Norske klesbutikker økte omsetningen med 2,8 prosent til 31,4 milliarder kroner i 2012. Tall fra Statistisk Årbok for 2011 viser at priser på klær og sko var like lave i 2010 som i 1980. Norske klesbutikker  økte omsetningen med 2,8 prosent til 31,4 milliarder kroner i 2012

Bruktbutikker eller secondhand-butikker 40 butikker fra Kirkenes i nord til Mandal i sør. Ca. 20% av innsamlet tøy blir solgt i butikkene, resten går til eksport Målgruppen er alle, men i dag er kunden 35 – 55. De unge må nås gjennom nye kanaler som sosiale media og nettbutikker for secondhand De unge er miljøbevisste, opptatt av å forandre verden og ta større sosialt ansvar enn tidligere 10 % av bruktomsetningen går direkte til Frelsesarmeen sitt gatearbeid, Trondheim utgjorde det 2,7 mill. i 2013.

Samarbeid om tilrettelegging og innsamling av tøy som er gjenglemt på skoler og barnehager i Trondheim kommune.

  Bakgrunn: Avfallsmengdene øker på en del områder, dette ønsker Trondheim kommune og gjøre noe med, med denne bakgrunn ble det underskrevet en samarbeidsavtale i januar i år. Vi er en trio, Trondheim eiendom, Grønn Barneby og Fretex Midt-Norge AS Gjenglemt tøy og sko i skoler og barnehager oppleves som et «problem» for mange, ansatte og foreldre. Når tøy og sko blir kastet som en del av renovasjonsløsningen i kommunene er dette å betrakte som restavfall og går rett til forbrenning, energigjenvinning. Når tøy og sko leveres i Fretex bokser eller i andre typer innsamlingsordninger er dette gaver som folk har gitt fordi de ønsker at dette skal gå til gjenbruk, eller nest best, gjenvinning.

  Avfallsreduksjon: Det fremste målet i avfallspolitikken er å redusere avfallsmengden og at veksten i avfallsmengdene er lavere enn den økonomiske veksten. Avfallsforebygging er tiltak man iverksetter før et produkt, materiale eller stoff er blitt til avfall. Tiltaket skal redusere: Mengden avfall inkludert ombruk av produkter og/eller forlengelse av produktets levetid Negative miljø- og helseeffekter som følge av genererte avfallsmengder Innholdet av helse- og miljøfarlige stoffer i stoffer i materialer og produkter Dette er de tørre fakta omkring avfallsreduksjon, det vi er i ferd med å gjøre er helt i tråd med det som myndighetene vil vi skal gjøre.  

Mål for prosjektet: Hvordan klare dette?  Lage et opplegg for ca. 250 enheter i kommunen, skoler, barnehager, helsehus, helse og velferdssenter, i tillegg kommer private skoler og barnehager som Grønn barneby organiserer, som fører til å… Redusere mengde avfall Ta bedre vare på ressursen, i dette tilfellet tøy og sko   Hvordan klare dette?  Trondheim eiendom og Grønn Barneby har i løpet av januar sendt ut invitasjoner med påmeldingsfrister. Ca. 50 enheter har meldt seg på ordningen. Fretex har delt ut hvite sekker som skal brukes til formålet, videre henter Fretex på bestilling, enhetene ringer når de har sekker som skal hentes.

  For å finne ut mer om dette må det som samles inn gå gjennom nøye sortering og analysering, vi skal finne ut: vekt, hva kan dette utgjøre i løpet av et år, 250 enheter hvordan oppbevares tøyet? se på kvalitet, anslå ca. ny pris hvor mye kan gå til gjenbruk? hvor mye kan gå til gjenvinning? hvor mye er ubrukelig? i hvor stor grad er tøy og sko merket med identitet? hvor mange minutter/timer bruker enhetenes ansatte på dette per uke? brukes det mye energi på å finne riktig eier? hva gjør foreldrene, noen blir veldig sinte, frustrasjon hva gjør elevene? ikke minst, hva koster det om dette går til restavfall? hva kan Fretex få ut av denne ressursen? hva gjøres for å begrense, hvilken informasjon gis, blir det oppfattet?

Klær og ting som hjelper Det finnes bare muligheter!