Hvordan få flere med i organiserte fritidsaktiviteter Innlegg på konferanse Ulikhet gir mulighet – sammen for beste praksis, 2.desember 2014. Gunn Strand.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Foreldre som en reell ressurs
Advertisements

Hva skal jeg snakke om •Bakgrunn NAKU •Hovedoppgaver •Prosjekter •Kommende prosjekter •NAKU trenger referansegruppe.
Inkludering i skole og fritid – en utfordring
Retningslinjer for klubben – og foreldrevettregler
Kommunale råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne – en ”vaktbikkje” også for utviklingshemmede? Gunn Strand Hutchinson, medlem av Bodø kommunale råd.
Bra mat kurs Lillehammer Bra mat kurs Erfaringer fra Modum kommune.
- Et samtaleverktøy for styrking av sosial og emosjonell kompetanse
”Laget med størst aktivitet på Nordmøre”. Strategi Styrker (Strength)Svakheter (Weakness) Muligheter (Opportunities)Trusler (Threats) 1.Engasjement.
Bestemmelser om barneidrett og Idrettens barnerettigheter
Pilotprosjektet så langt
Fylkesårsmøter 2013 Mental Helse. Vår visjon ”Alle mennesker skal ha en mulighet til å leve et liv basert på uavhengighet, selvstendighet og mestring”
Inkludering i skole og fritid – en utfordring
- Hovedrolle eller birolle
”Prosjekt selvbestemmelse” Nordmøre og Romsdal
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
Maren Esmark 25.April 2008 Ren kyst! WWFs frivillige oljevern.
Forutsetninger – barrierer - strategier VIRKNINGSFULLE TJENESTER - om å bygge opp og utvikle en virkningsfull tjeneste.
Kunnskapsdepartementet Norsk mal: Startside Tips for engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk Eller velg DEPMAL– engelsk under ”oppsett”.
”Med hodet over vannet…”
Elevenes læringsmiljø og skolens brede mandat
Fritid med bistand gir muligheter
Idrett for alle! Anne-Britt Nilsen 16. april 2008 NORGES IDRETTSFORBUND OG OLYMPISKE OG PARALYMPISKE KOMITÉ.
INKLUDERING i NORSK IDRETT
Folkehelse, idrett og friluftsliv Handlingsplan for Troms 2008 – 2013
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
SYKEHUSSOSIONOMEN GRÅTEKONE ELLER PROFESJONELL PROBLEMLØSER?
FYSISK AKTIVITET FOR PERSONER MED DEMENS
Kunnskapsdepartementet Norsk mal: Startside Tips for engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk Eller velg DEPMAL– engelsk under ”oppsett”.
Hva tenker du på ?.
Ved et veiskille? Landskonferansen 2003 Studieforbundet natur og miljø.
Hvorfor FAU? Opplæringsloven § 11-4
Framtidens kompetanser - og hvordan vi utvikler dem
Er funkiser en glemt gruppe i volleyballen? Eller kan vi være en ressurs? Oslo Vigdis Mørdre Fagkonsulent NIF.
Noen sentrale kjennetegn ved plan- og budsjettprosessen: Det ble jobbet lite med mål og strategier. Kortsiktighet, dårlig sammenheng mellom planer, budsjett.
SØRUM KOMMUNE Du kan gjøre en forskjell!
Fra studier og ut i jobb Kunnskap og rolleavklaring for UH-sektor.
Positiv fritid!. Hovedmål for NIF Å organisere idrettsaktivitet for alle funksjonshemmede ved at alle særforbundene tar det fulle ansvar for å gi et tilbud.
Skolens verdisyn Elevsyn Lærings- syn Foreldre-samarbeid
Skap et godt idrettsmiljø i klubben din - Gjennomføres av trener eller leder For utøvere.
DELTAKELSE, TILHØRIGHET OG VENNSKAP - muligheter og utfordringer
Der alle har glede av å være Referat Trenerforum 3. november November 2012.
HOLDNINGER OG HANDLINGER
Anne Ottestad Inkluderingsansvarlig Friskis&Svettis
Mellom frihet og forpliktelse Har idrettsforbundet potensiale til å møte individbaserte mosjonsbehov blant kvinner og menn? Kari Steen-Johnsen Norges Idrettshøgskole.
”Selvhjelp og Vilje” – veien til mer helse av Irene Sørensen Konferansen i Lyngen
Trio / Samarbeid Hva innebærer det?. Dommeren Trygghet Kontroll Ro Engasjement/ Entusiasme Motivere Rettferdighet Fysisk styrke.
Deltakende læring.
Oppsartsmøte Byåsen IL. ALLSIDIG TRENING, HVA ER DET? Finnes ingen regler Treningen i seg selv er lite forutsigbar Må være motiverende og utfordrende.
Startmøte Veilederutdanning Hva er et startmøte? Et møte der det gjennomføres en prosess med styret og mange ressurspersoner i klubben.
Samarbeid med frivillig Organisasjoner  Det å flytte og etablere seg på nytt er spesielt belastende for barn og unge som må lære et nytt språk, beherske.
 Velkommen til Skiskytterskolen!
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Velkommen til foreldremøte i Setskog Barnehage – Presentasjon, Sammen om barn og hvordan skal vi sammen lære barna våre sosial kompetanse?
FOLK Et femårig regionalt kultur- og helseprosjekt hvor kulturelle aktiviteter benyttes som virkemiddel i folkehelsearbeidet ( – ).
Fylkesmannen i Oslo og Akershus Nytt fra barnehageområdet Barnehageforum Ny St. melding våren 2016 Ny Rammeplan fra 2017 UDIRs støtteressurser:
Lekens egenverdi.
Aktivitetskort- «Aktiv i Asker»
Forum for natur og friluftsliv - bakgrunn for etablering - kort om utviklingen - litt om miljøutfordringer Introkurs september 2016.
FORELDREVETTREGLER Respekter klubbens arbeid. Det er frivillig å være medlem av Oppegård IL , men er du med følger du vårt verdigrunnlag : «OI – der.
Voksne for Barn Voksne for Barn 2013 Hvem er Voksne for Barn? voksne som bryr oss om barn ideell medlemsorganisasjon etablert i 1960 fremmer.
Tilbakemeldinger fra deltakere på
Kursstart i januar-februar 2018
Er velforeningen en frivillig forening?
Norsk frivillighet og organisasjonsliv: hvor, hva, hvem, hvorfor, hvordan… Hvorfor er utviklingstrekkene i norsk frivillighet og organisasjonsliv tema.
Fritidserklæring - Fra ord til handling
Stian Biong Fagsjef Byrådsavdeling for eldre, helse og arbeid
Hvorfor utvide klasserommet? B – Samarbeid
Hvorfor utvide klasserommet? B – Samarbeid
Spørrebibliotek Hvordan står det til med…
VT-prosjektet i Horten
Utskrift av presentasjonen:

Hvordan få flere med i organiserte fritidsaktiviteter Innlegg på konferanse Ulikhet gir mulighet – sammen for beste praksis, 2.desember Gunn Strand Hutchinson

Hva jeg baserer innlegget på Utviklings- og forskningsprosjekt om samarbeid mellom utekontakten og aktivitetsbaserte organisasjoner Selvbestemmelse og medborgerskap for mennesker med utviklingshemming; et forskningsprosjekt med livsløpsperspektiv Erfaringer som frivillig aktør i Innstrandens IL

Læring fra forebyggende ungdomsprosjekt Organisasjonen må ha kapasitet og en viss kompetanse Respekt for ulike roller og ulikt mandat Aktivitetskompetanse; mer enn læring av ferdigheter

Læring fra prosjekt om selvbestemmelse og medborgerskap Sandvin,J.T. og Hutchinson, G.S. Selvbestemmelse og medborgerskap for mennesker med utviklingshemming; et livsløpsperspektiv, UIN- rapport, nr Vår livsløpsstudie viser ganske tydelig at endringene i sosiale og relasjonelle levekår, dvs. større sosialt nettverk, deltakelse på flere arenaer, større frihet, det å bli lyttet til og tatt på alvor og det å få aktiv støtte for å ta egne valg, har reell betydning for utøvelse av selvbestemmelse og aktivt medborgerskap. Dette gjelder også de to eldste generasjonene som fremstår med styrket handlekraft sett i forhold il tidligere livssituasjon. Påvisning av slike sammenhenger burde kunne motivere til å se nøyere på hvordan de materielle levekårene, inklusiv tilgangen til organiserte fritidsaktiviteter, henger sammen med sosiale og relasjonelle levekår.

Læring fra arbeid i Innstrandens IL Både aktivitet og det sosiale viktig for utøverne. Det må være en aktivitet den enkelte trives med og sosialt må det fungere Aktiviteten er i hovedfokus; man er idrettsutøver og dugnadsarbeider Kapasitet og vilje til å ta i mot utøvere viktig. Foreldre må engasjere seg aktivt Skyss som barriere fjernet

Oppsummering I tillegg til styrking av livskvalitet ved at man driver med noe man liker gjennom organiserte fritidsaktiviteter er det mange tilleggsgevinster; styrking av sosiale nettverk og tilhørighet, kan bidra til styrking av selvbestemmelse og større handlekraft som medborger, er det idrett er det bra for helsen En organisasjon må ha kapasitet og vilje til å ta i mot deltakere med funksjonsnedsettelse. Foreldre må delta aktivt for å få det til

Fortsettelse oppsummering Noen ganger trenges det aktiv støtte for å gjøre seg kjent med hva som finnes, for å komme med og forbli til man får prøvd ut aktiviteten. Viktig med respekt for ulike roller og mandat når ansatte i kommunen samarbeider med organisasjoner. Å arrangere kurs kan være en innfallsvinkel til å bli kjent med aktiviteten og organisasjonen

Fortsettelse oppsummering Når man blir kjent med funksjonshemmende barrierer i organisasjonen eller i forhold som har betydning for aktiviteten må det tas opp med tanke på fjerning Skyss er mange ganger en avgjørende hindring som det må finnes løsninger på