”Kompetanseheving og utdanningsmuligheter for tospråklige lærere” Eidene 21. september 2010 Gro Svolsbru.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Lån og stipend til utdanning i utlandet
Advertisements

Hopp i det! Studietilbud i utlandet
UTDANNINGSTILBUD VED IMT 2010/2011
KOMPETANSEKRAV Tilsettingskurs januar 2014
Seksjonsleder/hygienesykepleier
Doble bachelorgrader – formelle krav og muligheter Beth Linde Studie- og forskningsseksjonen.
Nye lærerutdanninger «8-13-reformen».
ENTREPRENØRSKAP FOR LÆRERE OG SKOLELEDERE Videreutdanning 30 studiepoeng Entreprenørskap i skolen Entreprenørskap er et utdanningsmål og en opplæringsstrategi.
Søknadsfrist 26. mai 2008 Studiested Stord Du kan finne mer informasjon om skolen og studiene på KONTAKTPERSONER Bjørg Sørfonden Bye -
”Vurdering av hjemmesider” ”Vurdering av hjemmesider” en undersøkende oppgave om førsteklassenes hjemmesider. Av Fouzia, Benedicte og Svein.
Marirosa Seu Stokkmo og Assad Nasir
FAGTOS (tidligere TOS) – hvor er vi og veien videre?
Studietilbudet til Høgskolen i Østfold
Bø hotell 4. desember 2012 Solveig Hals
Videreutdanning i PPT Videreutdanning for ansatte Lederutdanning.
N YE GRUNNSKOLELÆRERUTDANNINGER Laholmen 12. november.
Grunnskolelærerutdanning Struktur, mulig løsning og noen utfordringer.
Praksis i ny grunnskolelærerutdanning
Den informasjonskompetente lærer Et samarbeidsprosjekt mellom Høgskolen i Bergen, Hordaland fylkesbibliotek og praksisskoler i Hordaland Presentasjon ved.
Student ved UiAs lærerutdanninger 14. november 2013 Rådgiver Connie Goul.
Universitetets største utfordring: Instituttenes største utfordring: Studentrekruttering
En helhetlig tilnærming til lærerutdanning
Flerfaglig gruppe for MINORITETSSTUDIER
Høgskolen i Hedmark Avdeling for lærerutdanning, seksjon heimkunnskap HK 1.
Grunnskolelærer-utdanningene GLU 1-7 og GLU 5-10
Fra FLU til BLU Ny barnehagelærerutdanning
Nye lærerutdanninger «8-13-reformen». Nye rammeplaner for fem lærerutdanninger Praktisk-pedagogisk utdanning for allmennfag (PPU-A, ennå ikke vedtatt)
Hvordan arbeider bibliotekutdanningen ved HiO for å møte kompetansebehovet i UH-institusjonene? Innlegg på UHRBs åpne møte om kompetansebehov og kompetanseutvikling.
Utvikling av samarbeidsformer mellom lærerutdanningen og skole- og barnehageeier 6 mill til prosjektet 27 søknader –Variasjon ift innfallsvinkel, omfang,
Kompetanse for kvalitet
Efl/Institutt for lærerutdanningsfag
Lærerutdanning 2005 Leikny Øgrim, Monica Johannesen IT-seksjonen Personalseminaret, LU
Valgfagsnettverket Et samarbeid om valgemner i Informasjonsteknologi for lærere Presentert på NKUL Monica Johannesen & Leikny Øgrim Høgskolen i.
Erfaringer med styrking og allmenngjøring av det flerkulturelle perspektivet i lærerutdanningen Lærerutdanningskonferanse NAFO Oslo 23 og 24 mars Innlegg.
Høgskolen i Bergen’s arbeid for læring og deltakelse av språklige minoriteter i barnehager og skoler Innlegg ved førstelektor Ida M. Knudsen på Fylkesmannens.
Minoritetsspråkliges møte med norsk utdanning den vanskelige prosessen. Bergen Vest Rotary klubb 21 november 2005 Ida M. Knudsen og Rosa Herdlevær.
Skolelederemøte ©Byrådsavdeling for oppvekst 1 Kunnskapsløftet – litt info Fag- og timefordelingen Forslag 5 uketimer Årstrinn. Tas opp.
Lærerutdanning ved Universitetet i Agder
AGENDA PRESENTASJON AV MEDARBEIDERE REGLER FOR PERMISJON
AGENDA PRESENTASJON AV MEDARBEIDERE REGLER FOR PERMISJON EKSAMENSRESULTATER UNDERVISNING/ORGANISERING VURDERING OG OPPFØLGING ELEVENES ARBEIDSMILJØ /
Struktur for tilpasset opplæring i forhold til minoritetsspråklige elever.
Kurs nye praksislærere 28. oktober 2014 Toril Hanssen 1.
Masterdag
Valg av fag til Vg3 Foreldremøte Oslo kommune
Valg av programområde og fag til Vg2
Opptak til høyere utdanning
Høgskolen i Oslo Introduksjon til Informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) Nye førskolelærerstudenter ved Avdeling for lærerutdanning 2004/2005 Eli.
Kompetanse for kvalitet Videreutdanning mill kr 37 nye tilbud høsten 2010, samlet 91 videreutdanningstilbud med omfang 30 studiepoeng Fire nye.
ITA1110R - Sommerkurs i italiensk språk og kultur i Roma Sommeren 2015
Forkurs, TRES og Y-veien
TEMA MODERSMÅL , KONFERENS 2009
Idrettsfag. VG1VG2VG3 12 timer per uke felles programfag/ valgfrie programfag (idrettsfag) 17 timer per uke felles programfag/ valgfrie programfag (idrettsfag)
Velkommen til Studieorienteringsdag! : Dine muligheter : Studentene forteller : Pause : Velg ett studiested.
Valg av programområde og fag til Vg2 Et viktig valg for tiden din her på Nadderud, og for veien videre.
Velkommen til Det juridiske fakultet Kriminologi Demokorati og rettigheter i informasjonssamfunnet Master i rettsvitenskap.
Driftsstudium i Oslo? 9. mars Driftsstudium i Oslo? HiST utfordres stadig av sin eier, Kunnskapsdepartementet, på en mulig økning av antall studieplasser.
Velkommen til Informasjonsmøte for foreldre OM VIDEREGÅENDE OPPLÆRING.
Lærerutdanninger i endring Kristian Andersen, studieleder GLU Ingvild Ruhaven, studieleder 8-13 Rådgiversamling åpen dag, 16. mars 2016.
Fagforbundets stipendordning Hvem kan søke? Yrkesaktivt medlem Ikke lærlinger, elev- og studentmedlem Har du vært yrkesaktivt medlem, men går over til.
Om praksis - praksisplan og vurderingsrapport Samarbeids- og vurderingsmøte TOSBA/TOS Studieleder Vibeke Bjarnø 11. JANUAR 2016.
Endringer i kompetansekrav undervisning Gjeldende fra 1.august 2015.
Den energiske læreren Vil du bli noe stort? En lærer har stor påvirkning på andres liv. Som lærer kan du gi barn og unge de beste forutsetninger for å.
Kompetanse for mangfold
Denne informasjonen gjelder for
Velkommen til informasjonsmøte for foreldre
Opptakskrav til master i pedagogikk
Studieleder Vibeke Bjarnø Fagansvarlig Aina Fossum
Institutt for grunnskole- og faglærerutdanning
Velkommen til infomøte om desentralisert lærerutdanning i Nord-Troms
Tone Milde Seniorrådgiver
Utskrift av presentasjonen:

”Kompetanseheving og utdanningsmuligheter for tospråklige lærere” Eidene 21. september 2010 Gro Svolsbru

Bachelorstudium - faglærerutdanning for tospråklige lærere 3-årig utdanning; 180 studiepoeng Kan tas som deltidsstudium Kan tas ved flere høgskoler og universiteter / kan kombineres Er samlingsbasert og nettbasert (med unntak av HiO) Et felles nettsted:

Opptakskrav Generell studiekompetanse Realkompetansevurdering Ikke krav om engelsk

Gjennom studiet skal studentene utvikle didaktisk og fagdidaktisk kompetanse som dreier seg om å kunne forberede, gjennomføre, analysere og vurdere læreprosesser, undervisning og læreplaner på systematiske og gjennomtenkte måter i møte med elever med stort mangfold både i kulturell og sosial bakgrunn og i interesser og evner. sosial kompetanse som er knyttet til evnen til å ta andres perspektiv, lytte, samarbeide og gi respons og virke som korrektiv. I arbeidet sammen med jenter og gutter i ulike aldre, så vel som i samarbeid med hjem, kolleger og nærmiljø, er det viktig for lærere å ha en allsidig sosial kompetanse.

kulturell og estetisk kompetanse som er en nøkkel- dimensjon både i hverdagsliv og skole. Møtet med en mangfoldig og krevende kultursituasjon, dagens flerkulturelle skolehverdag, og globale utviklings- utfordringer stiller omfattende og nye krav til estetisk, kulturell og sosial kompetanse hos lærere i norsk skole. kompetanse til å vurdere grunnlagsspørsmål som omfatter yrkesetiske dilemmaer så vel som spørsmål om hvordan skolens samfunnsoppdrag og valg av profil og innhold kan forstås og bør konkretiseres og utformes. endrings- og utviklingskompetanse som er en nøkkelressurs i en skole som i økende grad møter utfordringer til fornyelse både innenfra og utenfra. I skolen skal nye generasjoner møte oppgaver og tema som gir kunnskap og innsikt til å møte dagens og morgendagens utfordringer. Det krever lærere med kompetanse og mot til å ta fatt på profesjonelle utviklingsoppgaver.

Studiet kvalifiserer for undervisningskompetanse som faglærer i det morsmål og det (de) undervisningsfag som inngår i studentens studium å kunne bygge på utdanningen til allmennlærer å kunne bygge på utdanningen til mastergrad

Studiets oppbygning 30 stp generell pedagogikk 30 stp flerkulturell pedagogikk 30 stp morsmål30 stp språkdidaktikk, inkludert grunnleggende lese- og skriveopplæring 30 stp undervisningsfag

Modellen ved Høgskolen i Oslo 30 stp flerkulturelt arbeid i skolen 30 stp pedagogikk 30 stp morsmål eller valgfrie fag 30 stp valgfrie fag 30 stp skolefag

Innpassing av fag De generelle bestemmelser gjelder om innpassing av utdanning fra andre institusjoner Tidligere avlagte fageksamener fra institusjoner i utlandet på 30 studiepoeng eller mer som gir grunnskolerettet kompetanse Det mulig å innvilge delvis innpassing Studenter som har fått innvilget innpasning skal normalt gjennomføre en fagdidaktisk oppgave i praksis

Praksis 12 uker veiledet praksis jevnt fordelt gjennom studiet, ikke på egen skole Arbeidsområdene i praksis skal sammen med fagkunnskap og didaktikk knyttet til studiefagene være med å bevisstgjøre studentene på arbeidet som tospråklige lærere i den norske grunnskolen. Studentene må få praksiserfaringer i større grupper med norske og minoritetsspråklige elever. Det flerkulturelle perspektivet er sentralt i forhold til alle arbeidsområdene. (Fagplanen for praksis)

Høgskolen i Oslo; fagplaner tilrettelagt for studentene ved bachelor-studiet Under forutsetning av tilstrekkelig studiesøkning er avdelingens mål å kunne tilby minst tre av de følgende fagene hvert år, og slik at disse fagene er tilbudt i løpet av en periode på tre år: Flerkulturelt arbeid i skolen Pedagogikk 30 stp Urdu med språkdidaktikk Tyrkisk med språkdidaktikk Matematikk 30 stp Naturfag 30 stp KRL 30 stp Samfunnsfag 30 stp

Tilbys ved: Høgskolen i Oslo r/Bachelorstudium-faglaererutdanning-for- tospraaklige-laerere r/Bachelorstudium-faglaererutdanning-for- tospraaklige-laerere Høgskolen i Hedmark Universitetet i Agder udier/faglaererutdanning_for_tospraaklige_lae rere udier/faglaererutdanning_for_tospraaklige_lae rere Høgskolen i Bergen =V30PED2M =V30PED2M Høgskolen i Vestfold? Nesna?

Stipend Stipend kan innvilges for å gjennomføre studier som tilfredsstiller krav til utdanning for personer som skal tilsettes i undervisningsstilling. for eksempel videreutdanning med sikte på å få godkjent allmennlærer- eller faglærerkompetanse, for eksempel påbygging til en tospråklig bachelorgrad. Stipendordningen omfatter ikke påbygging på allerede godkjent lærerutdanning. Kr for 60 studiepoeng eller kr for 30 studiepoeng. Stipendet er skattepliktig. Den enkelte søker skoleeier, det vil si kommunen, fylkeskommunen eller privatskoleeier, via skolens ledelse innen 15.mars Det er skoleeier som prioriterer og innstiller søkere og sender søknad til NAFO innen 15.april Mer info på

Annen kompetanseheving Høgskolene lager etterutdanningskurs for kommunene på forespørsel, såkalt ”skreddersøm” For eksempel: Larvik kommune i samarbeid med Høgskolen i Vestfold, 72 timers kurs for alle morsmålslærerne. Mulighet til å søke om opptak ved Høgskolen og gjennomføre kurset med 15 stp. Samarbeid mellom kommuner om å arrangere kurs, evt på fylkesplan