Heidi Nilsen, Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse /06/04/05 - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Automatisk.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Vesentlige kapasitetsendringer i basisperioden 15. august 2011 George Nicholas Nelson.
Advertisements

Forelesning 3, Geo 212 Toakset indikatriks Relieff Egenfarge
Høyere livskvalitet -færre bekymringer. Ny teknologi – nye muligheter Eiere: Konseptutviklingen startet våren Tryggere Hjem AS ble stiftet:
NN/dag/mnd/år - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Filetforum Tromsø Kvalitet på superkjølte torskeloins Leif.
Kartforklaring Fjordlinje
Stråling fra stjernene Fysikk 1
John R. Isaksen/10. oktober 2006 © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Kan fiskeflåtens atferd harmoniseres med fiskeindustriens.
Kilder: Ligger på hjemmesiden  Din side Din side  PC World Norge PC World Norge  Akam.no (1) Akam.no  Akam.no (2) Akam.no (2)  Online Online.
BESKYTTET MOBILITET: DEN GODE, DEN ONDE OG DEN GRUSOMME KILDE: TOSHIBA EUROPE GMBH.
Fjernvarmedagene 2011 Termografering av rørnett
KOSTRA KOmmune STat RApportering
Prosjektet ”Aktiv Hverdag” i Narvik Kommune
Kompetanseprogram for FoU-strategi og –ledelse i sjømatnæringa Landskonferansen 2013 Astri Pestalozzi, prosjektleder (tel )
Velkommen til EDB Lønn og Personal lansering
Deteksjon av kveis - utvikling av teknologi for kommersiell anvendelse
NABin fagmøte 2005 Hvordan velge riktig bindemiddel? Oslo 11. oktober 2005.
Morten Hyldborg Jensen Aker Seafoods ASA
Elektromagnetisk stråling
Seminar 3.februar 2009 Strategisk Støykartlegging og Handlingsplaner Atle Stensland, 3.februar 2009 Datterselskap av Ingemansson Technology AB Strategiske.
test- og godkjenningsordningen
Jens Østli, Filetforums møte i Tromsø, 13. og 14. juni Kan gjengis hvis kilde oppgis MARKEDSTEST OG MARKEDSAKSEPT ”SUPERKJØLING” Morten Heide og.
Tøff konkuranse! Forholdet mellom Norge og Chile
NN / DATO - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis KLIPPFISK I PORTUGAL APRIL 2007 Betydningen av produktinformasjon Hvilken.
Ringvirkninger av verdikjeder i norsk fiskeri- og havbruksnæring
STRÅLING Er energi som sendes ut fra en strålingskilde i form av bølger eller partikler. Kan være synlig (lys) og usynlig (radiofrekvens) energi.
Gruppe 3 Henning, Andre, Mats, Per A. og Vegard 1/73.
Roboter og matematikk!.
Presentasjon av ”Overhallaprosjektet” Bredbåndskrevende læringsmetoder i Namdalen NVU konferansen 2005 Håvard Sørli
1 Hvitfisk – hva skjer? Kolbjørn Giskeødegård SUROFI 9. mai 2008 Kolbjørn Giskeødegård.
Trøndelag – verdensledende innen havbruk Muligheter og ønsker knyttet til areal Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
NIFES er nasjonalt referanselaboratorium for kvalitetsreduserende og humanpatogene parasitter i fisk NIFES overvåker pelagisk råstoffkvalitet mht parasitter.
Deteksjon og følging av overflatefartøyer på avstander
Hovedfagspresentasjon
3 X FJORDBYEN 1. april 2005 Ellen S. de Vibe, direktør i Plan- og bygningsetaten Fremtidsbildeprosessen og Fjordbyprogrammet.
STRÅLEFYSIKK - STRÅLEVERN ABSORPSJON AV STRÅLING
Vern av kysttorsk 2012.
Nor-Fishing 2014 Informasjon om fangstbehandlingsprosjekter Roar Pedersen, Fagsjef Fartøyteknologi, FHF.
Ny bløggemaskin for villfisk
«Synlighet i mørket» Trafikksikkerhet 2014
Teknologi for et bedre samfunn Velkommen til Avslutningsseminar ”Automatisk fangstbehandling av hvitfisk om bord på snurrevadfartøy” 1 Nor-Fishing 21..august.
KOMPETANSE FOR INNOVASJON En universitetspilot ved UMB Forskningsdirektør Odd Jarle Skjelhaugen.
Noen kommentarer til Kostrat evalueringen EVA-8 Hurdalsjøen 5-6 september 2002 Hans Torvatn, SINTEF Teknologiledelse.
Betydning av spektroskopiske metoder i industrien
Teknologiledelse 1 Økt sikkerhet og effektivitet i boring og produksjon Jostein Sveen Smartere Sammen Smartere Sammen ® En fire-faset prosess.
Fiskeindustrien i Lofoten
6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis SØKELYS FERSKHET - Om bruk av lys for ferskhetsbestemmelser ”Spektroskopiske.
Utviklingsfondet for skogbruket Skogprogrammet Bidrag til FoU – fokus på fremtiden Kristin Danielsen Avdelingssjef Landbruk og marin virksomhet Norges.
VS2010 Verdiskaping bedriftsutvikling gjennom bred medvirkning Programkoordinator Anne Marit Skulberg Norges forskningsråd.
Organisk Spektroskopi Applied Spectroscopy KJM3000 Vår 08 Pensumbok : ”Introduction to Spectroscopy” by Pavia, Lampman, Kriz Kurset overlapper med KJ220.
Masterskolen 2012 : Introduksjon Opplegget for Masterskolen –Opplegget, timeplan med mer Elementene i en masteroppgave –Teori, metode og empiri (data)
Stråleterapi – moderne teknologi i kampen mot kreften
AST1010 – En kosmisk reise Forelesning 4: Fysikken i astrofysikk, del 1.
Roboter og matematikk!. beregne omkretsen på forskjellige hjul lage en testbane etter oppgitte mål beskrive en sammenheng med hjulenes omkrets, og kjørt.
Naturvitenskapen Foto: Getty images/Thinkstock. Naturvitenskap i dagliglivet Diskuter: Er kunnskap om naturvitenskap viktig for Helse? Forbruk og produksjon?
Regionalt system for medikamentell kreftbehandling
Oppgavestruktur <Fag> <Navn> Institutt for statsvitenskap
Prosjektnavn Firmanavn Talerens navn
Prosjektbeskrivelse PROSJEKTNAVN Prosjekteier: …
KOSTRA arbeidsgruppe IPLOS
Organisk Spektroskopi Applied Spectroscopy KJM3000 Vår 06
Fase 0 Fase 1 Fase 2 Fase 3 Førkommersiell anskaffelse (PCP)
Årshjul 2018 – styremøter Helgelandssykehuset HF
Årshjul med faste aktiviteter
Den spektrale skogen …og byen
PILOT-E Raskere fra idé til marked
Organisk Spektroskopi Applied Spectroscopy KJM3000 Vår 2012
Styringsgruppemøte Allforsk 20. Mai 2019
Mottakskontroll av fiskeråstoff til klippfisk Ålesund 2019
Regne på bølgelengde, periodetid, frekvens og bølgehastighet Bølger er langsbølger eller tversbølger. Tversbølge (vannbølger, lysbølger) Langsbølge (lydbølger)
Utskrift av presentasjonen:

Heidi Nilsen, Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse /06/04/05 - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Automatisk kontroll av fremmedlegemer og kvalitetsfeil i næringsmiddelproduksjon Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse Næringsmiddelprogrammets seminar 6. april 2005 Heidi Nilsen Fiskeriforskning Karsten Heia, Agnar Sivertsen

Heidi Nilsen, Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse /06/04/05 - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Automatisk kontroll Krav til instrumentell deteksjon –Helst mer sensitiv enn manuell –Helst raskere (”prosessfart”) enn manuell Deteksjon mulig dersom ”feilobjekt” har egenskaper som skiller seg (vesentlig) fra ”produksjonsobjekt”

Heidi Nilsen, Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse /06/04/05 - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Deteksjonsprinsipper –UV/VIS/NIR spektroskopi –Optisk avbildning –NMR –Magnetisme –Røntgen –Elektrisk impedans –Ultralyd

Heidi Nilsen, Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse /06/04/05 - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Automatisk Kvalitetskontroll i Filetindustrien Deteksjon av bein – Røntgen Deteksjon av kveis – Avbildende Spektroskopi

Heidi Nilsen, Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse /06/04/05 - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Automatisering i norsk filetindustri – prosesslinje Mottak SløyingFersk isPalletering Pakking KvalitetsKontroll Filetering Frys Bein- plukking KKTrimming Porsjonering Fersk ?

Heidi Nilsen, Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse /06/04/05 - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Automatisk kvalitetskontroll av fiskefilet - Utfordringer stor råstoffvariasjon –art (torsk, sei, hyse, pollack) –størrelse –tid etter fangst –sesong –fangstredskap prosesshastighet (typisk 1 filet/s)

Heidi Nilsen, Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse /06/04/05 - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Automatisering - Kvalitetskontroll Uønskede elementer Bein Kveis Svarthinne Skinnrester Blodflekker Foto: Frank Gregersen, Fiskeriforskning

Heidi Nilsen, Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse /06/04/05 - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Automatisk produksjonslinje for fjerning av pin bone og deteksjon av restbein i hvitfiskfilet Utviklingsprosjekt 2001 – 2003 Finansiert av FHF fondet, Innovasjon Norge og Marel hf, 38 mill NOK Filetindustri: Styringsgruppe Leverandører: Marel hf, Carnetech Forskning: Fiskeriforskning – kartlegging av bein, deteksjonsalgoritmer Evaluering: Sintef Teknologiledelse

Heidi Nilsen, Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse /06/04/05 - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Kvalitetskontroll - Bein bein: naturlig, men uønsket komponent finnebein spåmanns-bein tykkfisk-bein lokalisering kjent Foto: Sjurdur Joensen, Fiskeriforskning

Heidi Nilsen, Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse /06/04/05 - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Kvalitetskontroll - Bein Deteksjon og fjerning Kartleggingsfase –Valg av røntgenleverandør Utviklingsfase –Programvare og plukkeenhet Uttestingsfase –I norsk filetbedrift Kommersialisering

Heidi Nilsen, Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse /06/04/05 - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Kvalitetskontroll - Bein Forberedende arbeid: Kartlegge –Antall / posisjon tykkfisk-bein etter filetering –Beinas lengde og diameter –Bruddstyrken til beina –Nødvendig trekkraft for å fjerne beina, avhengig av ferskhet og filetstørrelse Inkludere sesong

Heidi Nilsen, Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse /06/04/05 - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Kvalitetskontroll - Bein Sammenheng mellom bein nr (posisjon) og lengde

Heidi Nilsen, Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse /06/04/05 - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Kvalitetskontroll - Bein Bruddstyrke avhengig av beintykkelse

Heidi Nilsen, Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse /06/04/05 - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Beindeteksjon - røntgen Bein absorberer mer stråling enn muskelvev

Heidi Nilsen, Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse /06/04/05 - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Beindeteksjon - røntgen Røntgenbilde av filet – med og uten algoritme for påvisning av bein

Heidi Nilsen, Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse /06/04/05 - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Beindeteksjon - røntgen Røntgenbilde av filet – med bruk av algoritme for påvisning av bein

Heidi Nilsen, Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse /06/04/05 - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Beindeteksjon - røntgen Metoden er nå kommersielt tilgjengelig, i bruk på filetbedrifter Teknologien videreutviklet for beindeteksjon ved produksjon av kyllingfilet Foto: Frank Gregersen, Fiskeriforskning

Heidi Nilsen, Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse /06/04/05 - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Foto: Frank Gregersen, Fiskeriforskning Deteksjon av kveis i hvitfisk - Utfordringer variasjon i farge: hvit, gul, rosa, rød, brun variasjon i størrelse og orientering lokalisering: tykkfisk, buk, i mørk/lys muskel struktur i fiskemuskel blodflekker kveis bak skinnrester og rester av svarthinne

Heidi Nilsen, Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse /06/04/05 - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Manuell deteksjon av kveis tidkrevende anstrengende kostbart subjektivt ser kveis inntil 5 mm ned i filet Foto: Fiskeriforskning

Heidi Nilsen, Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse /06/04/05 - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Deteksjon av kveis 2002 – 2005 Samarbeid mellom Fiskeriforskning og MATFORSK (SINTEF F&H deltok i første fase) Finansiert av Norges Forskningsråd og FHF fondet; 8,3 mill NOK Prosjektvarighet: aug – des. 2005

Heidi Nilsen, Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse /06/04/05 - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Avbildende spektroskopi lampe speil spektrograf/ kamera Registrere informasjon om farge og form (spektralt og romlig) på samme tid

Heidi Nilsen, Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse /06/04/05 - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Deteksjon av kveis avbildende spektroskopi for automatisk deteksjon av (overflate)kveis, blodflekker, etc. – stasjonær filèt –multivariate analyseteknikker –analyse basert på utvalgte bølgelengder –skiller mellom kveis og blod

Heidi Nilsen, Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse /06/04/05 - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Detektert kveis markert med grønt 8 mm 5 mm 3 mm Fillettykkelse 25 mm 3 mm 3-5 mm 2-3 mm 1 mm Fillettykkelse 10 mm Eksempler på resultat av kveisanalyse – stasjonær filet

Heidi Nilsen, Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse /06/04/05 - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Deteksjon av kveis – stasjonær filet Kan automatisk påvise kveis ned til 8 mm, dvs dypere i fileten enn hva som er synlig for mennesker Måleprinsippet er robust i forhold til tykkelsesvariasjoner på filetene Måleprinsippet er relativt enkel å implementere

Heidi Nilsen, Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse /06/04/05 - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Kveisdetektor for ”fisk i fart” Detektor fra Norsk Elektro Optikk, bygget i henhold til spesifikasjoner for ”filet i fart” Detektor bygges inn i prosesseringsenhet fra Baader GmbH (tysk utstyrsleverandør) Prototyp Foto: Fiskeriforskning

Heidi Nilsen, Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse /06/04/05 - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Kveisdetektor for ”fisk i fart” kveis Eksempel på avbildning, hastighet på transportbånd 5 cm/s. God kontrast mellom kveis og muskel

Heidi Nilsen, Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse /06/04/05 - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Kveisdetektor for ”fisk i fart” Mål: 1 filet / sekund ~ 40 cm / sekund ~ 55 Mb / sekund

Heidi Nilsen, Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse /06/04/05 - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Deteksjon av kveis – videre arbeid april-mai: oppsett av pilotsystem i Fiskeriforsknings forsøkshall mai- aug: testkjøring og dataanalyse sep: evaluering sep-okt.: industriell testkjøring nov: analyse og evaluering, industriseminar Kommersialisering………

Heidi Nilsen, Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse /06/04/05 - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Oppsummering Automatisk kontroll av kvalitetsfeil og fremmedlegemer: –Gjennomførbart i de fleste tilfeller –Utvikling og kommersialisering: ressurskrevende For best resultat: –Få med utstyrsleverandører –Få med foredlingsindustrien –Få med forskerne I et konstruktivt samarbeid Foto: Frank Gregersen, Fiskeriforskning