1 Jobb og omsorgsklemma for gamle foreldre Heidi Gautun Forskningsstiftelsen Fafo.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Tør å sette grenser! Diskusjonsopplegg om ungdom og alkohol -
Advertisements

895 studenter på Universitet i Oslo deltok undervisningsåret 2009/2010 på emner hvor forelesningene på tatt opp og lagt på nettet (Podcastet) Alle disse.
I.
HVORFOR VELGER ELEVEN Å DELTA NÅ?
Hjemmeoppgave 1: Å høre etter NAVN: ……………………………….. DATO: ……………………….
Psykiske utfordringer ved MS
Jobb design.
”Ærligere sammen” Anne Brigitta Langmoen Kvelland.
Arbeidsliv og rus. Generell del Grunnopplæring Januar/februar 2011 Bedriftssykepleier/HMS rådgiver Bodil Elise Gilje Tumyr.
Fremtidsbilder og familiens betydning Noen hovedfunn og perspektiver.
Levanger kommune rådmannen Dialogseminar Åre 15. – Rådmannen Ola Stene - Status og hovedutfordringer 1 Status og hovedutfordringer pr 16. februar.
Først vil jeg takke for at Arbeidstilsynet er invitert hit til å holde innlegg om hvordan vi jobber med på å sette fokus på helsefremmende arbeidsplasser.
MBS OmsorgsSkolen - Vennesla
HVORDAN MØTE MENNESKER MED SAMTIDIG RUS- OG PSYKISKE LIDELSER 21.September 2011 Lars Linderoth Overlege Rehabiliteringspoliklinikken Bærum DPS.
Omsorg for barn og permisjon
Åpenbaringen av Jesus Del 1. Jesu lengsel.
Arbeidslivskurs og språkpraksisoppgaver tilpasset B-løpselever
Kompetanse og kompetanseutvikling blant seniorer Seminar om etter- og videreutdanning for seniorer i arbeidslivet 14. oktober 2008 Anna Hagen.
Rettigheter og plikter i arbeidslivet
44 Hector om skikk og bruk I Norge
Utarbeidet av Synovate MMI v/ Kathrine Steen Andersen Februar 2008 Rapport for Postbanken Parforhold og økonomi 2008.
Oppgave 42 Finn feilene i setningene, og gi forslag til riktige setninger. Her finnes det selvsagt mange muligheter og ikke én fasit.
Bruker- og medarbeiderundersøkelser 2012 – Tilnærming, hovedkonklusjoner og resultater KONGSVINGER KOMMUNE.
VELKOMMEN TIL URO OPPLÆRING
YRKESETISKE RETNINGSLINJER FOR SYKEPLEIERE
Oppgavehefte.
BOLIG OG ARBEID? Bolig betyr Alt! Av Laila Bakke-Larsen.
Et arbeidsliv for alle! Jon Valestrand - tillitsvalgt for Fellesforbundet ved Åstvedt AS.
826 – Han gikk den tunge veien
1 Kommentar til statsbudsjettet: Et sykere Norge Kjetil Bjorvatn Institutt for samfunnsøkonomi NHH 10. oktober, 2006.
Kapittel 4 oppgave j Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
Kapittel 4 oppgave i Sett inn preposisjoner eller adverb som passer.
Hvis du dør i natt, tror du at du kommer til Himmelen?
Jeg heter Yasmin Meralli Jeg er invitert hit på grunn av mine erfaringer som Konsernsjef for mangfold og likestilling i et av Canadas største finanskonsern,
I Sykepleien nummer 11, 2012, bestemte vi å ta opp sosiale medier som tema.
PÅRØRENDE EN RESSURS Hvordan kan vi hjelpe tjenesteapparatet ? AKB-Pårørende en ressurs.
Diskusjonsopplegg om ungdom og alkohol - for foreldre med tenåringer
Foredrag Rudshøgda 19. september 2009
Muskelsykdommer = sjeldne sykdommer
Oppgave 48 Preposisjoner og faste uttrykk fra kapitlene 4 og 5.
1 2 Nasjonalt krafttak for seniorpolitikk i arbeidslivet.
morild.org en interaktiv nettjeneste i ti år Mer enn 1000 spørsmål
Bakgrunn Det er tredje gangen MMI har gjennomført undersøkelsen i Hamar kommune. Undersøkelsen er nå noe forkortet. I hovedsak lik tidligere års. MMI.
Undersøkelse om undervisningsmateriell for psykisk helse
Brukerundersøkelse av Trivselsprogrammet Høst 2013 (utdrag)
Hvordan finne den rette Jesuskirka 22. april 2007 Maren og Sven Weum.
Pårørendes forhold til tvangslidelse.
Arbeidsmiljøundersøkelse 2011
Hvilke familietilbud trenger de yngste
Oppgave 12 side 117 – 121 i arbeidsboken
Å kjøre bil og å stå i bilkø
Kapittel 36 Reza forteller om sin arbeidserfaring.
Trivselsundersøkelse 2014 Brukerundersøkelse høst 2014 (utdrag) Skoler som ble kontaktet Alle 882 trivselsskolene som var aktive høsten Besvart av.
Aldring med funksjonshemning i lokal kontekst Hege Gjertsen, Nordlandsforskning Problemstilling: Hvordan oppleves det å aldres med en medfødt eller tidlig.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Gutter som lekeressurser HOSLE BARNEHAGE
Medvirkning og medborgerskap i skolen
Lise Fornes Sosialfaglig rådgiver Trondsletten habiliteringssenter
Etiske dilemmaer i en leders hverdag
Kapittel 2 oppgave i Kjenner disse personene ansvarsfølelse?
Den røde regndressen Likestilling i barnehagen. Sandefjord
Kapittel 13 I begravelse.
Er det godt for barn å vokse opp i Sigdal? Hva kan kommunen bidra med for at det skal bli enda bedre?
Et godt tre bærer god frukt, et dårlig tre bærer dårlig frukt. Matt. 7,17 Hva tenker vi om Molde menighet?
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
Fleksible arbeidstidsordninger – muligheter og utfordringer – hva mener partene i arbeidslivet Samarbeidskonferanse 22. februar 2006 – Bente Stenberg-Nilsen.
Undersøkelse blant synshemmede For Norges Blindeforbund
Måltidsvenn Kurs for frivillige.
Kapittel 6 oppgave b Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
MÅNEDS-/ INFOBREV FOR TYRIHANS august 2018
Utskrift av presentasjonen:

1 Jobb og omsorgsklemma for gamle foreldre Heidi Gautun Forskningsstiftelsen Fafo

2  Hvor mange er i en jobb og omsorgsklemme for gamle foreldre?  Hvordan påvirkes arbeidssituasjonen?  Hvilke tiltak kan gjøre det lettere å kombinere yrkesaktivitet med omsorg for gamle foreldre?

3 Hvor vanlig er klemma?  Halvparten i aldersgruppen år har en eller to foreldre i live.  Syv av ti av disse er både yrkesaktive og gir praktisk hjelp og/eller pleie til foreldrene  58% av disse oppgir at de alt i alt har syntes det har vært vanskelig å kombinere jobb og omsorg det siste året.

Det er veldig fint at det blir satt fokus på dette i forhold til arbeidsgiver. Det må ikke glemmes hva dette gjør med de pårørende gjennom mange år. Min mann dro på jobben for 4 år siden, der ble han sittende ute av stand til å ta av seg jakka eller få tak i hjelp, han var totalt utslitt og har ikke vært på jobb siden. Jeg ble 50% uføretrygdet i 2005, kronisk muskelsyke-syndrom, med stadig betennelser. Legen lurte på om jeg hadde en jobb med mange tunge løft. Jeg har en vanlig kontorjobb, så de tunge løftene er fra foreldrepleie på kveldstid. 4

5 Hvordan påvirkes arbeidssituasjonen?  Uregelmessig tilstedeværelse på jobb  Konsentrasjonsproblemer  Forhindret i å delta i sosiale og karrierefremmende aktiviteter

6 Fravær  Brukt feriedager 31%  Betalt/ubetalt permisjon/tatt ut mer enn tre dager fra jobben 22 %  Egenmeldingsdager/vært sykemeldt 3%

7 En fraværsdag per yrkesaktiv person i aldersgruppen år for å hjelpe gamle foreldre i 2006.

8 Hvilke tiltak kan gjøre det lettere å kombinere yrkesaktivitet med omsorg for gamle foreldre?  Tjenesteapparatet  Økonomiske støtteordninger  Tilpasninger på arbeidsplassen

9 Tjenesteapparatet Færre av de med foreldre som bor i sykehjem opplever det som vanskelig å kombinere jobb med omsorgsforpliktelser for foreldre

Støtte som etterlyses fra arbeidsplassen  Holdninger; forståelse og støtte fra overordnede og kollegaer betyr mye.  Over halvparten ønsker mer fleksibilitet med hensyn til arbeidstid, dvs redusert arbeidstid eller forskyve arbeidstiden, samt ha mulighet til å jobbe hjemme. 10

11 Økonomiske støtteordninger  Kortidsordninger. Rett til fri dager for å hjelpe og pleie foreldre?  Langtidspermisjonsordninger?

Et forslag om lovfestet betalt langtidspermisjon vil sannsynligvis føre til en likestillingsdiskusjon. 12

Utfordringene vil bli større  Vi trenger mer forskning som kan være med på å gi et grunnlag for å utvikle en arbeidslivs- og velferdspolitikk som gjør det lettere å kombinere jobb med omsorg for gamle foreldre.  ”Vi var der for å hjelpe far. Noe vi gjorde med glede, men det norske samfunnet har ikke organisert seg slik at vi skal pleie foreldrene våre over lang tid. Vi forventes å være produktive i arbeidslivet- bidra til samfunnsbyggingen og skatteinntekter til det offentlige. (sitat, sønn intervjuet i VG 20/9-08). 13

Vi trenger mer kunnskap om:  Forskjeller mellom ulike deler av arbeidslivet  Arbeidssteder er ulike både mht kjønnssammensetning, utdanningsnivå, og ordnede forhold, grad av individuell frihet og produksjonspress  Å kartlegge variasjoner vil være svært viktig for å kunne utforme en arbeidslivs- og velferdspolitikk som er tilpasset ulike grupper av arbeidstakere. Arbeidstakere er ikke en ensartet gruppe, og svaret er sannsynligvis ikke en standardpakke eller løsning. 14

Undersøkelser om omsorg som gis mellom generasjoner i familien, viser at mange døtre og sønner ønsker å stille opp for sine foreldre i sine siste år. Fordi de er glad i foreldrene, og fordi de ønsker å gi noe tilbake. Å legge til rette for at familien kan stille opp handler ikke bare om et økonomisk regnestykke, men også om å gi folk mulighet til å opptre og handle med verdighet. 15