Foredrag på vårsamling Heia den 12. april 2013. Bakgrunn Utviklingen fra 1994 til i dag 1994: 8 st 8 stillinger direkte knyttet til skogbruk 2013: 6 stillinger.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
MILJØKOMMUNE.NO Nettbasert veileder for kommunale saksbehandlere innen planlegging og miljøforvaltning.
Advertisements

Styrenes ansvar – utfordringer og utviklingstrekk
Kystskogbrukets muligheter i framtida Landbruksseminar i Nordland ” Fremtidsbonden i lokalmiljøet ”
Det politiske landskapet
Even Mengshoel Evenstad Skog- og trenæringen er en av bærebjelkene i næringslivet i Innlandet. Verdiskapingsanalysen utført av Norsk institutt.
Årskonferansen for fylkeskommunale fagskoler 2010 Kristiansund 6. mai 2010 NOKUT informerer v/ Bjørn R. Stensby.
Uttesting av tynningsmetoder og planmetodikk egnet for Nord- Trønderske forhold Presentasjon på vårsamling Heia den 11. april 2013.
FYLKESMANNEN I FINNMARK FINNMÁRKKU FYLKKAMÁNNI
NÆRINGSVENNLIGE ASKVOLL SEMINAR FOR POLITIKERE 22.APRIL 2013.
Fylkeskommunenes forvaltningsansvar
Evenstad Vilt- og næringssenter
- EN DEL AV MATALLIANSEN • UMB - MATFORSK - AKVAFORSK Matalliansen DETTE ER TITTELEN PÅ PRESENTASJONEN 1 FEM TIPS FØR DU BRUKER MALEN!  Hovedfonten i.
mellom vern og demokrati
Orientering eierskapsseminar Adm. direktør Erik Nilssen.
1 Kari B. Mellem, SSB Avfallsstatistikk Byggavfallskonferansen 2010.
Hva er utfordringen? Innlegg på dialogmøte arrangert av Fagerbergutvalget 31 mai 2010 av Advokat Christian Hambro.
TILskudd ikke-kommunale barnehager i Fauske kommune
Veg Vårsamling Hovedplan God dokumentasjon på faktisk behov Frist første kvartal 2013 Stor spredning Ny frist: 19. Juli 2013 Sendes på minimum begrenset.
Kontroll av foryngelse Skogsamling på Heia 12. April 2013 Fylkesskogmester Rune Saursaunet.
1 Er næringspolitikk god kommunepolitikk? Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Småtinget, Kongsberg 28. august 2003.
Planstrategi som nytt verktøy
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Bygg- og anleggsavfall Kontroll med nytt regelverk ved Geir-André Thorstensen.
Avfallsplan Erfaringer fra en kommune
Kunnskapsdepartementets oppfølging på etikkområdet Ekspedisjonssjef Toril Johansson, Kunnskapsdepartementet.
Kortform: Samspillsmeldingen
Høgskolen i Oslo Tid til forskning som forhandlingstema - erfaringer fra høgskolene UHR-konferanse Trine B. Haugen.
NOU 2012:1 Til barnas beste – Ny lovgivning for barnehagene. Barnehagelovutvalget – innstilling 16. januar. Gjennomgang av barnehageloven med forskrifter.
BEDAGENE ”Hvorfor endre 31 paragrafer og gi nye forskrifter nå?” Politisk rådgiver Roger Iversen Kommunal- og regionaldepartementet BE-dagene 2003.
Miljøinformasjon og skogbruksplanlegging Hva bør vektlegges i utformingen av nye metoder og tilrettelegging av miljødata?
Husbankens boligsosiale utviklingsprogram
Mål og virkemidler i den nasjonale skogpolitikken Skogarealene brukes til mange formål og det er mange ulike interesser Skogloven, 1965, rev Grunntanke.
Barnehagereformen gjennomføres i Trondheim! Sluttspurten, Gardermoen
Videreføring av arbeidet i nettverkene i Namdalen Heia, den 12. april 2013.
Rjukan – Notodden Industriarv Nominasjon til Unescos Verdensarvliste
Utviklingstrekk og utfordringer for landbruket i Midtre Namdal. Namsos Kirsten Indgjerd Værdal Landbruksdirektør i Nord-Trøndelag.
Interkommunalt samarbeid - Skjervøy Bakgrunn kompetanse- og kvalitetsutfordringer vanskelig økonomi Kommunenes størrelse, vanskelige økonomi.
Nasjonal strand- og kystsonekonferanse Fevik 2014 Færder nasjonalpark - Innledning - Hva vil vi med den marine delen? -Innspill til sentrale myndigheter.
Ot. prp. nr. 58 ( ) om lov om etikk og redelighet i forskning Statssekretær Åge R. Rosnes.
Kommunesammenslåing og arkivspørsmål
Utfordringer for Universitets- og høyskolesektoren Per Botolf Maurseth, Innledning UHRs direktørskole
Hva blir Trøndersk landbruk sin viktigste rolle de kommende tiårene? Hvordan videreutvikle potensialet for verdiskaping? Sør-Trøndelag Fylkesting 14. april.
Innpassing/godkjenning IHR studentutveksling Leangkollen.
1 1 Kommunenes nye byggesaksbehandling – nye kontrollformer: Byggesaksarbeidet i endring Presentasjon Norges Forskningsråd 12. november 2004 Sosialpsykolog.
1 Det kongelige landbruks- og matdepartement Økt fokus på håndhevelse av bestemmelsene om foryngelse i bærekraftforskrifta -Bakgrunn og målsetning Jon.
SKOGBRUKETS KURSINSTITUTT - ”SKI - ledende på formidling av kompetanse om skog- og naturbruk” Skogfaglig samling i Rogaland 2010 Adm. dir. Sjur Haanshus.
Forventninger til FMLA-skog Direktør Janne Sollie Skogfaglig samling, Selbu
Tilskuddsordninger i skogbruket Nærings og miljøtilskudd (NMSK) Skogsveier Skogbruksplanlegging Aktivitet og forbruk 2015 og tildeling 2016.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Naturmangfoldloven 1Interessekonflikter i skog Naturmangfoldloven.
Landbruks- og matdepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 4 Landbruks- og matdepartementet ©Torbjørn Tandberg Henriette Evensen og Guro Bolstad Fagsamling,
Regional Utviklingsarena Skog Scandic Rock City, Namsos 5. februar 2016 Skogprosjekt Namdal Knut Sklett Prosjektleder.
Fagsamling skogbruk 2011 Helge Grenne ”Hva forventes av landbruksforvaltningen hos FM”
Regionalt Partnerskap hvordan gjør vi det i Østfold Torsdag 27.august 2015 Karoline Fjeldstad.
Skogsveibygging og hensynet til INON - hvilke konklusjoner foreligger Skogfaglig samling, Sandnes, Rogaland september 2010 Jørn Lileng SLF Seksjon.
PRAKTISK BRUK AV NATURMANGFOLDLOVEN VED BEHANDLING AV SKOGSAKER Fylkesskogmester Trond Rian (Noe tilpasset / justert versjon av et foredrag av juridisk.
Åste Marie Skullerud Avdelingsdirektør, Statsforvaltningsavdelingen
Ny skogbruksforskrift i Marka
Kulturminneforskning i et miljøforvaltningsperspektv
Kunnskapsgrunnlag for trøndersk landbruk
NIFS rapport om skog og naturfare: Regelverk, problemstillinger
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Ny markaforskrift og skogbruk som næring
Seksjon byggesak.
FEM TIPS FØR DU BRUKER MALEN!
FEM TIPS FØR DU BRUKER MALEN!
FEM TIPS FØR DU BRUKER MALEN!
FEM TIPS FØR DU BRUKER MALEN!
FEM TIPS FØR DU BRUKER MALEN!
Utskrift av presentasjonen:

Foredrag på vårsamling Heia den 12. april 2013

Bakgrunn Utviklingen fra 1994 til i dag 1994: 8 st 8 stillinger direkte knyttet til skogbruk 2013: 6 stillinger i alt 3 -3,5 stilling direkte knyttet til skogbruk Med «andre» oppgaver menes: jordbruk, husdyrbruk, miljøspørsmål, vilt, innlandsfisk, motorferdsel, hytter og utmarksbasert reiseliv, arealdisponeringssaker og annen type administrative oppgaver. Parallelt med denne utviklingen har skogeiersamvirket, øvrige virkeskjøpere, bruksskogene, Statskog, skogselskap, FM redusert sine staber (og endrede roller) Adm skogVeiledning og pådriving Adm skog «Andre» oppgaver. v&pv&p

Administrative oppgaver er «fordoblet» og kompleksiteten har økt vesentlig Ny skoglov (2006) – kommunen er skogbruksmyndighet Miljøforskriften (bærekraftforskriften) Forskrift om NMSK-midlene Utarbeidelse av tiltaksstrategier og retningslinjer (kontakt utvalg og politisk behandl) Forskrift om Skogfond Forskrift om planlegging og bygging av landbruksveger Saksbehandlingstid fordoblet (tar fra ½ til 2-3 år) (må kunne, og forstå regelverket) Naturmangfoldloven Ovennevnte medfører omfattende saksbehandlings- og forvaltningsmessige oppgaver for kommunene. Herunder også forhåndsgodkjenninger og høringer, kontroller og oppfølging (også i felt). Miljøhensyn vektes stadig sterkere i all saksbehandling. Det meste skal inn i kommunal saksbehandlingssystem, inkl. evt. politisk behandling. Nye begrep: Nøkkelbiotoper, MiS-figurer, prioriterte og rødlistede arter, rødlistede og utvalgte (og «andre») naturtyper, kystgranskog, kulturminner, vernskog, hønhauk og ikke minst INON (Inngrepsfrie naturområder i Norge) for å nevne de mest vanlige eksempler Ekstra oppgaver fra FM Oppfølging av oppgaver «utenpå» det som følger av kommunens ansvar som skogbruksmyndighet (som rapportering, godkjenning og kontroller, også i felt)

Skognæringas «status» før og nå 1994: 2013: Miljø- fokus Dagens skogbruk MILJØ: Utdanning, bemanning, forskning, politisk fokus, forvaltning og miljøorg. SKOGBRUK :Næringsaspektet I FOKUS, utdanning, bemanning, forskning, politisk fokus, forvaltning og veiledning

Hvilke behov har næringa framover? Gode rammevilkår Generell kompetanseheving Nyrekruttering – flere i skogbruksutdanning Skogfaglig veiledning til skogeiere og øvrige aktører God kvalitet på tjenestene Rask saksbehandling i forvaltningen Mer ressurser til veiledning og pådriveraktivitet Større stillingsprosenter på skog i kommunene? «Spissing» av den menneskelige ressursen – bedre tjenesteproduksjon – mer igjen for pengene

Målene for IN Økt aktivitet og verdiskaping Avvirkning m3/år Tynning m3/år Planting pl/ år Energiflis m3/år Ungskogpleie da/år Nybygging av skogsbilveger m/år Ombygging av skogsbilveger m/år Nybygging av traktorveger m/år

Hvordan kan kommunene i IN bidra? Kommunene kan bidra til økt tjenesteproduksjon/ og veiledning med god kvalitet og høynet kompetanse gjennom forpliktende samarbeid kommunene i mellom: Øke stillingsprosentene på skog? Spesialisering/funksjonsdeling av ulike fagområder? Delvis sammenslåing, fortsatt med funksjonsdeling? Eller full samlokalisering?

Eksempler på modeller: Spesialisering/funksjonsdeling: Skog-skjøtselSkogsveger Resultatkontr. Skogøkologi og biologi Driftsteknikk «Miljøjuss»

Eksempler på modeller: Delvis sammenslåing, med spesialisering/funksjonsdeling: Miljøjuss» Skogsveger og Skog-skjøtselResultatkontr. Driftsteknikk «Skogøkologi og biologi

Eksempler på modeller: Full samlokalisering (med kontordager i «heimkommunen») Sterkt fagmiljø

Hvilken sammenheng har så dette med Skognæringa i Indre Namdal? Adm skogVeiledning og pådriving Adm skog «Andre» oppgaver. v&pv&p Adm skogV &P «Andre» oppgaver. V & P og overgr Skognæring i IN

Takk for oppmerksomheten !