Arbeidslivslovutvalget Liberalisering eller nødvendig fornying? Ny embets- og tjenestemannslov.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Først vil jeg takke for at Arbeidstilsynet er invitert hit til å holde innlegg om hvordan vi jobber med på å sette fokus på helsefremmende arbeidsplasser.
Advertisements

Personalreglementet Sikrer medbestemmelse ved tilsettinger, oppsigelse og disiplinærforføyninger. Må ha 25% av de organiserte Sikrer klageadgang KY Knut.
BSY-medlemsmøte Laholmen 28. – 29. oktober 2010
Samarbeidsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv
Norsk Skolelederforbund Samling – Troms 24. november 2009
Arbeidsmiljø i hjemmetjenesten Sandefjord 8.Mars 2007
Tilsettinger Felleskurs for rektorer og tillitsvalgte, våren 2008.
ANSETTELSER! Kort gjennomgang av ansettelses – rutinene
Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005.
Arbeidsmiljø 2008.
ASD – Ot.prp. Nr. 49 ( ) MOD – Ot.prp. Nr. 67( )
NETTVERK TV BHG MARS 2011 Inkluderende arbeidsliv – IA avtale
1. oktober 2010 Advokat Eli Aasheim
Det gode arbeidsmiljø; Arbeidsmiljøloven som rettesnor
Omstillingsprosesser i staten
Diskrimineringsvernet i barnekonvensjonen og i norsk rett
Oppsigelse - virksomhetens forhold
Kortkurs fra Utdanningsforbundet Østfold
Omstilling og omorganisering-tillitsvalgtes rolle
Systematisk Helse- Miljø- og Sikkerhetsarbeid Arbeidsmiljøloven
Eva Borhaug, advokat i Parat /
OVERTALLIGHET OG NEDBEMANNING
FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Tema: Arbeidstid. Definisjon Arbeidstid er den tiden du står til disposisjon for din arbeidsgiver. Arbeidsfri er den tid arbeidstaker.
Noen valg er viktigere Arbeidslivet etter Stortingsvalget 2013.
Noen valg er viktigere Arbeidslivet etter Stortingsvalget 2013.
Reformer og tiltak som berører spillereglene i det norske arbeidslivet Statsråd Dagfinn Høybråten NHOs årskonferanse 2005.
Oslo kommune Sykehjemsetaten Arbeidsmiljøloven Kai Jensen.
Likestillings- og diskrimineringsombudet
YS/STLKY/KLF Knut Ellstrøm Personalreglementet  Sikrer medbestemmelse ved tilsettinger, oppsigelse og disiplinærforføyninger.  Må ha 25% av de organiserte.
Flåtestyring og kontroll med ansatte utenfor fast arbeidssted
OSA saker og utfordringer
Oppsigelse og omstillingsprosesser
MEDBESTEMMELSE OG ROLLEN SOM TILLITSVALGT PÅ ARBEIDSPLASSEN
JUR5620 Personvern - forelesning Arbeidsgiveres tilgang til ansattes e-post Vilkår for fjernsyns- overvåking (videoovervåking)
Universitetet i Tromsø
Rådmannens arbeidsrettslige stilling ved kommunesammenslåing
Arbeidsmiljøundersøkelse
Arbeidstaker eller oppdragstaker?
Arbeidsrett En gjennomgang av regelverket. Oversikt over regelverket  Lov om arbeidsmiljø (fra 17. juli 2005)  Forholdet mellom individuell og kollektiv.
Arbeidslivet under press Regjeringens forslag til endringer av arbeidsmiljøloven.
Medlemsmøte 11.november 2004 Regjeringens moderniseringsarbeid Moderniseringsarbeidet startet med regjeringen Stoltenberg i 2001.
Meldemsmøte 11. november 2004 Inkluderende arbeidsliv Bakgrunn for arbeidet er et høyt og økende sykefravær, stadig lavere reell pensjonsalder, en avtakende.
Endringer i arbeidsmiljøloven Midlertidig ansettelse Arbeidstid Utarbeidet av Norsk Sykepleierforbund.
EN BEDRE ORGANISERT KIRKE ? Respons og innspill til høringsprosessen
Endringer i arbeidsmiljøloven Arbeidstid Midlertidig ansettelse.
ARBEIDSRETT.
Arbeidslivet under press Høyre, Fremskrittspartiets, Venstre og KrFs endringer av arbeidsmiljøloven.
IA-avtalen IA, Side 2 Myndighetene Arbeidstakere Arbeidsgivere.
Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?. Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?
Arbeidslivet under press Høyre, Fremskrittspartiets, Venstre og KrFs endringer av arbeidsmiljøloven.
K A F F E K U R S – ARBEIDSMILJØLOVEN Fagforbundet sier nei takk!
Tillitsvalgtes rolle under omstilling Individuelle konsekvenser? Sørmarka 2016.
Arbeidstidsordninger Fagforbundets politikk 24.februar 2015 Jorunn Iversen Bente Stokker Knutsen.
Krav til rekrutteringsprosessen Må stillinger lyses ut? Hovedregel = JA Hjemmel: ikke lovfestet, men følger av hensyn til potensielle søkere og allmennheten.
1 Kaffekurs omarbeidsmiljøloven VALGKAMP FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Valgkamp Tema: Arbeidsmiljøloven og retten til heltid.
Arbeidsmiljøkurs 9.mai Arbeidsmiljøloven 2.Arbeidsmiljø – hva er vi snakker om? 3.HMS-aktørene 4.Medarbeiderskap - medvirkning 5.Møteplasser.
ATV-KURS – alle kommunale Arbeidsmiljøloven: Endringer + lokale dokumenter §§ 14.9 og 14.4a.
5.1 Innledning I arbeidsretten ser vi på ulike regler som regulerer ansettelsesforhold. Vi skiller mellom individuell og kollektiv arbeidsrett. I den.
Kveldskurs for nybegynnere 15.mars 2016 Geir Egil Paulsen Arkitektbedriftene i Norge Lovverket bestemmer Offentlige rammebetingelser som må tilfredsstilles.
Fagforbundets lønnspolitikk er en viktig del av forbundets prinsipp- og handlingsprogram. I prinsipprogrammet heter det:. Fagforbundets lønnspolitikk.
Digital opplæring Samarbeidskompetanse og medbestemmelse.
Storting og regjering Vedtar lover og regler Setter i verk lover og gjennomfører politikken (departementene) Vedtar budsjetter og fordeler økonomiske ressurser.
Arbeidsgivers styringsrett Konvertert fra spesialkurs.
Arbeidsrett vs. elevrett Når lærernes arbeidsrettslige vern står mot elevenes rett til et godt skolemiljø Cecilie R. Sæther, KS Advokatene Lederkonferansen.
FØRSTEHJELP VED OMSTILLINGER OG ARBEIDSKONFLIKTER FOR LEDERE SOM ARBEIDSTAKERE Arbeidslivet preges stadig mer av omstillinger og konflikter Dette rammer.
Arbeidsgivers styringsrett Grunnopplæring del 2. Historie Industriell revolusjon og salg av arbeidskraft Arbeidstakerne samlet seg om krav mot arbeidsgiver.
HTV-konferanse februar
«Bare plunder og heft» Erfaringer med midlertidig ansettelse og deltidsansattes rett til utvidet stilling i kommunal sektor.
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Omstilling, Omorganisering, Nedbemanning Arbeidstilsynets rolle og regelverk
Utskrift av presentasjonen:

Arbeidslivslovutvalget Liberalisering eller nødvendig fornying? Ny embets- og tjenestemannslov

Generell liberalisering Krav om økt effektivitet og rasjonalisering Desentralisering av ansvar og fullmakter, ”avgjørelsen skal fattes så nært brukeren som mulig” Gjennomgang (forenkling) av lovverket i arbeidslivet Gjennom utvalg er det fokusert på å utrede ”lov som styringsverktøy”

Arbeidslivslovutvalgets mandat Forenkling/teknisk gjennomgang Arbeidstid Stillingsvernet Medvirkning/samarbeid Psykososialt/organisatorisk arbeidsmiljø Regulering ved lov eller avtale Bedriftshelsetjenesten Ikke-diskriminering Arbeidsgiver- og arbeidstakerbegrepet Kontroll og overvåking Virksomhetsoverdragelse

Arbeidslivslovutvalget Utvalget skal legge vekt på følgende hovedområder En lov som best mulig ivaretar både virksomhetenes, arbeidstakernes og samfunnets behov Som bidrar til et inkluderende arbeidsliv Et godt og forutsigbart regelverk ved omstillinger Å modernisere/forenkle lovgivningen for arbeidslivet

Arbeidslivslovutvalget HOVEDKONKLUSJONER Samme stillingsvern i statlig, kommunal og privat sektor Ingen kan sies opp uten saklig grunn Følger av usaklig oppsigelse: Ugyldighet og erstatning 12 måneders vern mot oppsigelse pga sykefravær Vern av varslere Informasjon og drøftinger

Arbeidslivslovutvalget Store endringer i Tjenestemannsloven Utvidet bruk av midlertidig ansatte Liberalisering av arbeidstidsreglene Lovfestet rett til fleksitid, (hvis det kan gjennomføres uten ulemper for virksomheten) Retten til å stå i stilling blir redusert Kontroll av e-post forutsetter samtykke

Arbeidslivslovutvalget Generelt dårligere rettigheter for arbeidstakerne Tydeligere at arbeidsgiver har ansvar for systematisk HMS-arbeid Lov som styringsverktøy

Tjenestemannsloven Store endringer i loven – noen av forslagene ligger i abeidslivslovutvalgets mandat å utrede, andre ligger i eget høringsnotat

Bortfall av tilsettingsorgan Lovefestet kvalifikasjonsprinsippet Avvikling av tilsettingsråd for overtallige Bortfall av forhandlingsrett på tjenestereglement Avvikle ventelønnsordningen Tjenestemannsloven

Arbeidslivslovutvalget Er alle fornyinger til beste for samfunnet, arbeidslivet og arbeidstakerne, eller er endringene et redskap for økt handlefrihet, som igjen fører til økt styringsrett for arbeidsgiver?