KUNNSKAPSBASERT PRAKSIS

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Høgskolen i Oslo Hvordan matcher studenters trening i kunnskapsbasert praksis med yrkeslivets krav? ved Anett Kristin Kolstad, 1. bibliotekarstipendiat.
Advertisements

Senter for kunnskapsbasert praksis
Forskrift og veileder til forskrift; Nasjonale tjenester
Hjerneslag -epidemiologi
Samhandlingsreformen Rett behandling på rett sted til rett tid
Skrivetrening Profesjonsstudiet (1.-3. semester)
Nasjonal strategi for diabetesområdet
Plass for psykologien i psykiatrien? Faget, makten og æren
Opplæringstilbud rettet mot pasienter og pårørende Nasjonal kursdatabase.
Senter for kunnskapsbasert praksis
Sykehuset Innlandets satsingsområde
Hva er Kunnskapsbasert praksis og hvordan kan vi få til?
Lillebeth Larun, Sosial- og helsedirektoratet
Samhandlingsreformen og brukermedvirkning
Prosjektet ”Nasjonalt pasientregister for muskelsyke”
Helsebiblioteket - sett fra en allmennpraktiserende leges synsvinkel
Forebygging av urinveisinfeksjoner Hvorfor trenger vi prosedyrer?
Kunnskapsbasert praksis (KBP) litt om trinnene…….
Strategi for forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) Bjørg Th. Landmark.
Hva er en kunnskapsbasert praksis?
Innføring av nutritionDay på sykehjem
Jan Ove Rein, Katrine Aronsen NTNU Medisinsk bibliotek Juni 2013
Kunnskapsbasert praksis - noe for operasjonssykepleiere?
Hvordan overleve i grenseland mellom økonomi og fag.
Kunnskapsstatus Hva sier forskningen? 1.amanuensis Kjell-Arne Solli.
Hvordan jobbe kunnskapsbasert?
Medieanalyser Helse Midt- Norge Oppsummering
Ambulerende Rehabiliteringsteam ART - Drammen Sykehus -
Opplæring for pasienter og pårørende Samlet oversikt over tilbud.
Forebyggende innsatser i skolen
Oppsummering av FOU - prosjekt
Å arbeide kunnskapsbasert i Alderspsykiatrien
Hva slags kunnskap trenger vi
Helsebiblioteket.no ”...og bedre skal det bli!” 9. oktober 2006, Grete Strand.
”nye” forskning.no Nina Kristiansen, februar 2008.
Prosjekt: Bedre individuell refusjon Fagdag i helseøkonomi 3. mars 2009.
Brownson 2003 Centre for evidence-based medicine 1999.
Helse – Midt 6. mars 2012 Erik Torjussen A-larmBrukermedvirker.
Hvordan utvikle kompetanse som bygger både på klinikk og forskning? Prosjektleder Finn Aasheim Opptrappingsplanen for psykisk helse Spesialistprosjektet.
2002 Toril Bakke FAGLIGE RETNINGSLINJER Toril Bakke HELSELSEPERSONELLOVEN: § 4 : Helsepersonell skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til.
Studieopplegget Bakgrunn Innhold Gjennomføring av studiegrupper
Barn som pårørende – satsning og lovendring Bergen 3.desember Siri Gjesdahl.
KVALITETSSIKRING AV SÅRBEHANDLING
Myndiggjorte medarbeidere – mer aktiv omsorg
Hvorfor og hvordan praktisere en kunnskapsbasert praksis?
Helsebiblioteket.no – gratis kunnskapsressurser for helsepersonell
”the beginning of the wisdom lies not in the answer, but in the question”
Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten John-Arne Røttingen og Gro Jamtvedt Status for Kunnskapssenteret og Helsebiblioteket Dekanmøtet i medisin.
Ny strategiplan mot hiv
Hvorfor er kunnskapsbasert praksis viktig?
Å redusere unyttig helseforskning i Norge ved å bruke systematiske oversikter – kommentar sett fra erfaring med forskningsetiske vurdering i REKVEST Berit.
Kunnskapsesenterets nye PPT-mal Kunnskap og Kunnskapssenteret RHF Topplederprogram 28 januar 2014 Magne Nylenna, direktør, professor dr.med.
KOMITE FOR HELSE OG SOSIAL SLAGBEHANDLING I AKUTTFASEN HÅKON T. NORDLI, KLINIKKDIREKTØR NEVROKLINIKKEN.
Helse Sør-Øst RHF Gode og likeverdige helsetjenester til alle som trenger det, når de trenger det, uavhengig av alder, bosted, etnisk bakgrunn, kjønn og.
Nasjonal faglig retningslinje for behandling og rehabilitering av rusmiddelproblemer og avhengighet Webcast 1 Brukermedvirkning ved valg av behandlingsmetode.
Nasjonalt nettverk for fagprosedyrer – hvorfor? Karin Borgen Prosjektleder, Prosedyreprosjektet, Seksjon for spesialisthelsetjenesten, Kunnskapssenteret.
Etisk refleksjon.  Porsgrunn deltok i 1. pulje i KS sin satsing «Sammen om etisk kompetanseheving»  Prosjektleder i 20% stilling i prosjektperioden.
Innføring i Kunnskapsbasert praksis og litt om studieoppgave 2 Klasse C og D 13.november 2013 Anett Kolstad og Kari Dahl.
Fremtidens tjenester – et skapende blikk inn i glasskulen God samhandling barn og unge – Nettverk i Agder. Tirsdag 25. august 2015 Av Anders Johan W. Andersen.
Vurderingskompetanse et kurs om klinisk blikk og ansvar Øvre Eiker og Nedre Eiker kommuner høsten 2015 Arr: Kommunehelsesamarbeidet Drammensområdet.
Vurderingskompetanse klinisk blikk og ansvar Hensikten er å styrke og videreutvikle medarbeidernes kliniske blikk og ansvar i den tjenesten de utøver.
Slik vil samhandlingsreformen gjøre helse og omsorg bedre Ekspedisjonssjef Bjørn Erikstein Det nasjonale dekanmøtet i medisin Oslo, 6. juni 2011.
Presentasjon av Pasientforløp Arbeidsvurdering
Retningslinjer for klinisk praksis
Standardisert pasientforløp Langvarige rygg- og nakkeplager Tverrfaglig poliklinikk rygg-nakke-skulder Utarbeidet våren 2015.
Mulighetene for en videreutdanning
Standardisert pasientforløp Kronisk lymfatisk leukemi
KVALITETSPOLITIKK for Rehabiliteringsklinikken
Kunnskapsbasert praksis på individ- og samfunnsnivå
Seksjon for primærhelsetjenesten
Utskrift av presentasjonen:

KUNNSKAPSBASERT PRAKSIS Anne lyngroth

Tema Hva er kunnskapsbasert praksis Hvor finne forskning/artikler Hvordan kan vi jobbe kunnskapsbasert

Erfaringsbasert kunnskap Forskningsbasert kunnskap Erfaringsbasert kunnskap Kunnskapsbasert praksis Brukerkunnskap og brukermedvirkning Kontekst Jamtvedt, kunnskapssenteret.no

Vi må reflektere over egne praksis!

Bruker /Pasient Møtt med respekt Ikke tilfeldig behandling Ikke unødvendige undersøkelser Brukermedvirkning, men hva når pasienten ikke kan samtykke? Får pasientene valg?

KUNNSKAP ER VIKTIG Vi ønsker å møte pasienten våres med respekt og gi de riktig behandling og det beste tilbudet. Fakta: 20% av alle pasienter opplever å få feilbehandling i alle land som er undersøkt BMJ2005. PE Hjort 2007 30-40% får ikke behandling i henhold til vitenskapelig dokumentasjon Schuster, Mcglynn, Brook (1998) GrolR (2001) Baserer vi kunnskapen vår på det vi lærte på skolen, eller har vi tilegnet oss ny kunnskap? Hvorfor gjør vi det på akkurat den måten? Er det riktig å behandle såret med den prosedyrer, hvordan oppfølging er best for en pasient med type 2 diabetes? Hvordan opptrening/pleie er best etter lårhalsbrudd eller slag? Hvordan kan vi forebygge fall? Hvis jeg kommer på sykehuset og skal opereres, eller til legen med en sykdom håper jeg at de behandler meg ut fra nyeste kunnskap. Og ikke det som var lurt når de gikk på skolen! Hvordan skal vi vite om vi gir pasientene den riktige behandlingen hvis vi ikke søker kunnskap om hva som er best?

Gjelder det Norge? Praksis har stor variasjon (stell av sår) 39% av feilbehandlingene fører til sykehusinfeksjon (A-hus) 40-50% kan forebygges Hofteoperasjoner variasjon på 10 dager

HELSEBIBLIOTEKET.NO Setting personalmøte. Jeg går på et studie i Bergen som heter kunnskapsbasert praksis. Studiet handler om å anvende forskning i praksis. Forskning er utrolig viktig, og det gjør at vi kan være med å gjøre omsorgen for våre pasienter bedre, det er allikevel liten hensikt med forskning hvis ingen bruker det som kommer fram. På studiet kunnskapsbasert praksis har vi lært hvor vi kan søke kunnskap og det har jeg lyst til å vise dere litt av nå. Hvor mange har hørt om helsebiblioteket? Her kommer en video som sier noe om hva helsebiblioteket. www.youtube.com – helsebiblioteket – nyttig på nett for helsepersonell 3,14 min

3 HOVED OMRÅDER OPPSLAGSVERK NASJONALE RETNINGSLINJER OPPSUMMERT FORSKNING Når jeg begynte å kikke på helsebiblioteket på disse områdene, ble jeg utrolig hekta og det var veldig spennende. Prøv å se….

OPPSLAGSVERK KJENTE: Felleskatalogen Norsk legemiddelhåndbok BMJ Best Practice og UpToDate Kliniske oppslagsverk basert på forskning Diagnose Prognose Behandling Forebygging Bruk det til raske oppslag i pasientmøte eller til generell faglig oppdatering. Hva baserer vi kunnskapen vår på? Det er ikke så lenge siden jeg gikk på sykepleierskolen, men er det fortsatt riktig det jeg lærte? Jeg tok vare på alle skolebøkene mine, men ser at det ikke er her jeg bør gå for å få kunnskapen.

NASJONALE RETNINGSLINJER Utarbeides av helsedirektoratet Retningslinjer reflekterer hva som er god faglig praksis Et hjelpemiddel Ikke rettslig bindene, men dersom man velger løsninger som i vesentlig grad avviker fra de anbefalinger som er gitt i retningslinjene, bør dette dokumenteres og begrunnes. Hvor mange har hørt om nasjonale retningslinjer? Følger vi noen?

Noen aktuelle retningslinjer: Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring Det antas at mellom 20 og 50 prosent av pasientene i institusjon har en underernæringstilstand. Helsedirektoratet har utarbeidet nasjonale anbefalinger for å identifisere, forebygge og behandle underernæring.

Noen aktuelle retningslinjer: Diabetes Forebygging, diagnostikk og behandling Nasjonal retningslinje for behandling og rehabilitering ved hjerneslag

Systematiske oversikter En systematisk oversikt gir oversikt over hva som finnes av forskning på et bestemt område og kvaliteten på forskningen Du kan søke i databaser eller etter oppsummert forskning etter tema eks. eldre.

ENGELSK WWW.GOOGLE.COM Språkverktøy Klipp ut hele teksten og lim den inn Så har du den nesten på norsk

IMPLEMENTERINGS METODER 1. Nasjonale retningslinjer Finne ny kvalitetssikret oppsummert forskning Søke etter kunnskap på bakgrunn av en problemstilling