Formelmagi 34-1 (34.2) Spenning indusert ved bevegelse (motional emf)

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Nyttig energi og fantastisk elektronikk
Advertisements

Induksjon.
Kap 02, 03 Posisjon – Hastighet – Akselerasjon
ELEKTRISK ENERGI FRA FORNYBARE OG IKKE-FORNYBARE ENERGIKILDER UNGDOMstrinnet vurderingskriterier til underveisvurdering Navn:____________________________________________________________________.
Forelesning nr.1 INF 1411 Elektroniske systemer
Formelmagi 29-1 Begrep/fysisk størrelse
ELEKTRISITET KAPITTEL 11.
KOMPETANSEMÅL OG LÆRINGSMÅL ELEKTRISITET OG STRØMKRETSER
Elektromagnetiske bølger
Gauss lov.
Arbeid - Kinetisk energi
Kondensator - Capacitor
Forelesning nr.4 INF 1411 Elektroniske systemer
Forelesning nr.6 INF 1411 Elektroniske systemer
Forelesning nr.4 INF 1411 Elektroniske systemer
Forelesning nr.6 INF 1411 Elektroniske systemer
Forelesning nr.2 INF 1411 Elektroniske systemer
Forelesning nr.7 INF 1411 Oppsummeringsspørsmål Spørsmål fra forelesningene 1 til INF
Forelesning nr.4 INF 1411 Elektroniske systemer Vekselstrøm Kondensatorer INF
Forelesning nr.5 INF 1411 Oppsummeringsspørsmål
Kræsjkurs i magnetisme
Likestrøm Ems – elektromotorisk spenning (s.15) Kjemisk (batteri)
Kinematikk Beskriver sammenheng mellom posisjon, fart og tid. Kinetikk
FLUID PROPERTIES Kap. 2 INTENSIV / EKSTENSIV
Fysikk og teknologi - Elektrisitet
Elektrisk potensial.
Magnetfelt.
Vektorfelt.
Strøm / Resistans / EMS.
Potensiell energi og Energibevaring
Laplace Differensialligninger Strategi
Kap Magnetisme Oppsummering
MagnetfeltkildeMagnetfeltkilde P. Magnetfeltkilde Magnetfelt generert av en ladning i bevegelse v q r B P Magnefelt B i punkt P generert av ladning q.
Elektrisk energi fra fornybare og ikke-fornybare energikilder
Magnetisme og elektrisitet – nære slektninger
Formelmagi 33-1 Begrep/fysisk størrelse
Formelmagi Målsetting Å få struktur på formelapparatet:
Formelmagi 31-1 Begrep/fysisk størrelse
Formelmagi 30-1 Avledet formel/ grunnleggende sammenheng
Formelmagi 27-1 Litt matematikk før vi går løs på superposisjon Sum og integrasjon: Når en sum har et stort antall ledd, kan det kan lønne seg å summere.
Formelmagi 35-1 (35.3) Forskyvingsstrøm (displacement current)
Elektromagnetisme: Første del av
Superposisjon av to bølger (framgående og reflektert) langs en x-akse.
Spektakulære begivenheter knyttet til magnetfelt i det nære verdensrommet Fysikermøtet 2003 Kjartan Olafsson og Rune Stadsnes, Fysisk institutt, Universitetet.
Forelesning nr.7 INF 1411 Oppsummeringsspørsmål Spørsmål fra forelesningene 6 og INF
1 Kap 28 Magnetfelt. 2 Magnetfelt Elektrisk ladning Q i ro genererer et elektrisk felt E. Det elektriske feltet utøver en kraft F = qE på en ladning q.
Kræsjkurs i magnetisme Start punkter Strømførende ledere og magneter lager magnetiske felt Ladede partikler i et magnetisk felt føler en kraft Kan ”utlede”
2008 INF3400 Grunnleggende digital CMOS MOS transistor i tverrsnitt Halvleder Silisum:pn overgang:
Miksing i smelte Smelte renner i et rør Uansett om det er laminær eller turbulent strømning er det en grenseflate der strømningshastigheten er nær 0 Ved.
INF3400 Del Repetisjon Transistor modell. Transistor tverrsnitt: nMOS transistor pMOS transistor.
Magnetronen Viktig komponent i radar og mikrobølgjeovn Enkel modell for virkemåten til magnetronen Går ikkje inn på detaljert forklaring av vekselverknaden.
Naturfag /8 Elektrisitet (og magnetisme)
Elektronisk løgndetektor
INF3400 Del 2 Teori Enkel elektrisk transistor modell og introduksjon til CMOS prosess.
ELEKTRISITETELEKTRISITET KAPITTEL 11. ELEKTRISITET.
Velkommen til MG Rover Norge Serviceskolen. MG Rover Norge Serviceskolen Kurs innhold Hva er elektrisk strøm Magnetisme Vekselstrøm og likestrøm Blyakkumulatoren.
Elektrisitet på barnetrinnet Grunnbegreper og praktiske forsøk Roy Even Aune Berit Bungum Vitensenteret Skolelaboratoriet i Trondheim.
«Hvorfor går strømmen motsatt vei av elektronene?»
Transistorer og lysdioder - elektronikkens arbeidshester
Elektrisitet.
Andre ordens system og vibrasjoner
Newtons lover.
Kondensator - Capacitor
Elektrisitet og magnetisme
Elektrisitet og magnetisme
Kræsjkurs i magnetisme
Kondensator - Capacitor
Kondensator - Capacitor
Kondensator - Capacitor
Utskrift av presentasjonen:

Formelmagi 34-1 (34.2) Spenning indusert ved bevegelse (motional emf) Avledet formel. Avledet fra elektrisk kraft på ladning, magnetkraft på ladning og sammenhengen mellom elektrisk spenning/potensial og elektrisk feltstyrke B l Leder

Formelmagi 34-2 Begrep/fysisk størrelse. (34.3) Magnetfluks Definisjonsformel. Definisjon av magnetfluks gjennom en flate. Forutsetning: er konstante størrelser (over flaten) A A Hva forteller formelen? Formelen er enklest å fortolke dersom vi illustrerer feltet med ved hjelp av feltlinjer: m er et mål for hvor mange feltlinjer som skjærer gjennom et areal A. Merknad: Magnetisk flukstetthet er antall feltlinjer som skjærer gjennom arealet per flateenhet (per m2):

Formelmagi 34-3 (34.4) Lenz lov Grunnleggende sammenheng. Loven gir en kvalitativ beskrivelse av hvilken retning en Indusert strøm har. Versjon 1: Den induserte strømmens retning er slik at magnetfeltet den skaper motvirker fluksendringen. Versjon 2: Den induserte strømmen vil forsøke å motvirke induksjonens årsak. En typisk bruk av denne formuleringen er å se på de magnetiske kreftene som oppstår.

Formelmagi 34-4 (34.5) Faradays lov, induksjonsloven Grunnleggende sammenheng. Om hvordan et magnetfelt kan skape spenning i en krets/spole. Den nederste formelen brukes på spoler med N viklinger. Hva forteller formelen? Den induserte spenningen i el lukket krets er lik endringen i magnetfluks per tidsenhet (per sekund) gjennom kretsens areal. Merknader: Faradays lov gir øyeblikksverdien av den induserte spenningen. Dersom vi betrakter fluksendringen DFm i et tidsintervall Dt, så finnes gjennomsnittsverdien av spenningen i dette tidsintervallet. Minuset i formelen forutsetter at vi vil regne med fortegn. Hvis ikke, kan vi bare kutte fortegnet (sett tallverditegn). Fortegnsregel: Velg flatenormal - Tommel langs flatenormal, fingrer langs positiv retning for spenning og strøm - Merk: Flatenormalen bestemmer også fortegn på fluksen B

Formelmagi 34-5 Begrep/fysisk størrelse (34.6) Indusert elektrisk felt Grunnleggende sammenheng. Om sammenhengen mellom et tids-varierende magnetfelt og det elektriske feltet som skapes/induseres. Den nederste formelen brukes når Eind og q ikke varierer langs s. Hva forteller formelen? Sammenhengen forteller at når magnetfeltet varierer i tid, så skapes/induseres et elektrisk felt , Eind, Det induserte elektriske feltet er årsak til den elektriske spenningen, e. Elektriske felt skaper alltid spenninger (V = E s). Merknad. Et indusert elektriske felt er ikke skapt av ladninger, men av et magnetfelt.

Formelmagi 34-6 (34.6) Indusert elektrisk felt inne i en spole Avledet formel. Avledet fra sammenhengen mellom spenning og elektrisk feltstyrke, Faradays induksjonslov, uttrykket for magnetfluks, pluss litt geometri. Eind s r B A Spole (snitt, spolens akse går inn i papirplanet)

Formelmagi 34-7 (11.3, 29.1, 30.1, 33.6) Oppsummering om kurveintegraler. F f q i ds E f q i ds B q ds i,f Merknader: Dersom vinkelen q og den fysiske størrelsen (F, E eller B) er konstanter, blir ligningene (forenkles ytterligere ved q = 0): Dersom 1) deles med q, så får vi 2)!! (ikke fortegnet)

Formelmagi 34-8 Begrep/fysisk størrelse. (34.8) Induktans i lukket krets/spole Definisjonsformler. Definisjon av induktansen i en krets/spole. Fm er fluksen gjennom en vikling. Hva forteller formelen? L er magnetfluks per ampere strøm som går i kretsen. Den er derfor et mål for den evnen kretsen har til å ”produsere” fluks. Siden magnetfluksen er avgjørende for å indusere spenning (se Faradays induksjonslov), vil L være et mål for evnen til å indusere spenning. B A

Formelmagi 34-9 (34.8) Indusert spenning i spole. Avledet formel. Avledet av Faradays induksjonslov og definisjon av induktans i en spole. Hva forteller formelen? Spenningen som induseres i en spole er proporsjonal med strømendring per tidsenhet (sekund). For en sinusstrøm blir derfor spenningen proporsjonal med frekvensen: Merknad. Formelen gir spenningens tallverdi. En formel med fortegn er gitt side 1066 (34.36). Denne kan virke noe forvirrende siden fortegnregelen ikke samsvarer med den som brukes i elektroteknikk.

Formelmagi 34-10 (34.8) Energitetthet i magnetfelt. Avledet formel. Avledet av definisjon av energitetthet, energi i en spole, spolens induktans, magnetisk flukstetthet i en spole og spolens volum. Hva forteller formelen? Et magnetfelt inneholder energi, og energitettheten er proporsjonal med kvadratet av flukstettheten (feltstyrken) Merknad: Tilsvarende formel for energitetthet i et elektrisk felt er: