FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk? Hvorfor er fisk sundt? Hvorfor bør vi spise fisk?
Hvorfor er fisk sundt? Fisk har vært spist så lenge det har vært mennesker på jorda Vi spiser fisk fordi det er godt, sundt og variabelt. Fisk inneholder omega-3 fettsyrer som er nødvendige for kroppen i visse mengder. Fisk inneholder B-vitaminer – som vi ikke får igjennom så mye annen mat.
Fet fisk: Makrell Laks Ørret Sild Kveite Blåkveite Ål
Mager fisk: Torsk Sei Lyr Uer Lange Hyse Flyndre Steinbit
Næringsstoffer i fisk: Protein Umettet fett Kalsium Fosfor I saltvannsfisk: Jod og fluor
Vitaminer i fisk: Vitamin A – øyets vitamin Vitamin D – nødvendig for opptaket av kalsium Vitamin B – nødvendig for vevet, tennene, benbygningen og for forbrenningen av karbohydrater.
Ulike typer av fett: Umettet fett: Mettet fett: Fett fra dyr som svømmer og flyr Vanligvis mykt (flyter) i romtemperatur Essensielle (livsviktige) fettsyrer – omega-3 Reduserer faren for flere ulike sykdommer Spis mer av dette! Mettet fett: Fett fra firbente dyr Vanligvis fast i romtemperatur I kaker, sjokolade, flesk, fett kjøtt, pølser, fløte, helmelk, smør, hard margarin Spis mindre av dette!