Velkommen 7. klasse til Newtondag!

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Nyttig energi og fantastisk elektronikk
Advertisements

Energibruk i bygninger
ELEKTRISK ENERGI FRA FORNYBARE OG IKKE-FORNYBARE ENERGIKILDER UNGDOMstrinnet vurderingskriterier til underveisvurdering Navn:____________________________________________________________________.
Strategisk plan for energibruk i Helse Midt-Norge.
Kapittel 2: Sammensatte system
Hva er energi? Energi er det som får noe til å skje.
9(4) Energi Mål for opplæringen er at du skal kunne
Energisituasjonen i Norge idag
Fysikk 1: Potensiell energi og vannkraftverk
Energi.
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Engia.
Velkommen til Newtondag!
Slik gjør vi det! Veileder for bygging av ladestasjoner.
Dannelse og anvendelse
Side Av Karina Schjølberg
Velkommen til 2. dag på Engia
Oppsummering til eksamen Kap.1, 3, 4 og 5
Fysikk og teknologi - Elektrisitet
Energieffektivisering – fokus på bygget eller systemet ?
Utnyttelse av et gassrør til Grenland
Dag A. Høystad Energirådgiver.
Fornybar energi: Bra for næringslivet, men hva med miljøet?
Kulebane Energi er stikkordet når kula skal følge en 4,5 m bane uten å falle ut. Energiloven sier at energi ikke kan oppstå eller forsvinne, men kun overføres.
Kulebane Energi er stikkordet når kula skal følge en 4,5 m bane uten å falle ut. Energiloven sier at energi ikke kan oppstå eller forsvinne, men kun overføres.
Hva er fossile brensler?
Kompetansemål Mål for opplæringen er at dere skal kunne:
Elektrisk energi fra fornybare og ikke-fornybare energikilder
Etter forarbeid, undervisning i Newton-rommet og etterarbeid ønsker vi at dere har lært:
Legg merke til import av strøm på vinterstid.
Hegg Kraft Årsrapport Kort om Hegg Kraft Produserer, overfører og omsetter energi Planlegger og bygger kraftanlegg og kraftledninger Driver regionalnettet.
Energi – ting skjer Energi – den har mange forkledninger
Møte med OED 18. desember 2007 Jan Harsem / Terje Løkken.
Fossilt brensel. Anvendelse
Velkommen til Newtonrommet!. Tema Energi og miljø Fornybar energi Økologi Robotstyring.
Eksempel på mødeskema klasse Eksempel på mødeskema 3. klasse.
Økoprofil - en miljøvurderingsmetode
Plan for dagen (ca-tider)
Kap. 3 Energi og krefter - se hva som skjer!.
Energimerking og energioppfølging i HFK Overingeniør energibruk Helge Gundersen.
Velkommen til Newtonrommet!
Oppsummering Klarte dere å løfte opp loddet med vindkraft?
Engia.
Naturfag /7 Redoks-reaksjoner.
Alternativ og ikke riktig så alternativ energi
Enova-quiz Spørsmål og svar fra Enova-heftet Energi for framtiden.
Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) Arbeider for å fremme økonomisk vekst i og handel mellom medlemslandene. Om OECD:
ENERGI FOR FRAMTIDA - på veg mot ein fornybar kvardag.
Fornybar energi-utbygging - hjelper det klimaet? Professor Ånund Killingtveit CEDREN/NTNU SRN-seminar: Natur, klima og energi Håndtverkeren, Oslo 29. april.
Bygg en kulerullebane - - om Stillingsenergi og Kinetisk energi En praktisk mekanisk øvelse som introduksjon til elektrisitetslæra av Nils Kristian Rossing.
Elektrisitetproduksjon i Noreg Læringsmål Forklare korleis elektrisk energi blir produsert og overført i Noreg Forklare funksjonen til transistorar, diodar,
Elektrisitet. Hva er elektrisitet? Det er ikke lett å forklare hva elektrisitet er.  Vi ser den ikke fordi at den er usynlig  Vi lukter den ikke og.
til Newton energi- og havbruksrom i Midt-Troms
Kjære forskere!   Dere er invitert til øya Engia i forbindelse med prosjektet IEA – Energi for framtida. Som dere kanskje skjønner har dere en viktig.
Bergarter og mineraler Booking av Newtondag
Produksjon av elektrisk energi
Begreper Uttrykk med olje Hva er råstoffet Fleip eller fakta
Elektrisitet.
Elektrisk energi Kapittel 12.
Elektrisitet og magnetisme
Kulebane Innledning: Energi er stikkordet når kula skal følge en 4,5 m bane uten å falle ut. Energiloven sier at energi ikke kan oppstå eller forsvinne,
6 : Alternativ energi Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
Spørsmål og svar fra Enova-heftet Energi for framtiden
Plusshus i kalde klima.
ENERGIKJEDE På dette bildet ser vi hele energikjeden i kulebanen, - fra energien i sola til at melkekartongen beveger seg. Første energikilde er sola som.
TEKNOLOGI, RESSURSER OG UTVIKLING UNDERVEIS GEOGRAFI KAP. 3.
Varmepumpe på Newtonrommet 90 minutter, Naturfag Vg1
Produksjon av elektrisk energi
Kjemiske reaksjoner Mål for økta:
Arbeid, energi og effekt
Utskrift av presentasjonen:

Velkommen 7. klasse til Newtondag! Plass til å skrive besøksskolen navn i mellomrommet under «Velkommen»

Læringsmål: Vite forskjellen på energikilder og energiformer, og gi eksempler på dette. Kunne gi eksempel på hvordan energi fra vann og vind ble utnyttet i eldre tid. Vite prinsippet for hvordan en generator/dynamo produserer strøm. Kunne bygge opp et energiverk ut fra en tredimensjonal byggeanvisning. Kjenne til minst tre typer energikraftverk som brukes i verden i dag, og prinsippet for hvordan de produserer energi. Vite hva som ligger i begrepet fornybar energi. Vite om ulemper og begrensninger med bruk av vann-, vind- og solkraftverk.

Dagsplan 09.00: Teori 09.40: 2 elevforsøk m/oppsummering 10.15: Bygge opp et kraftverk og en liten el-bil 10.45: Matpause og luftepause 11.30: Bygge videre +oppgaver med kraftverk og bil 12.45: Bilkonkurranse 13.15: nedrigging og oppsummering 14.00: Ferdig

Energikilder: Energiformer: «Beskriver kilder/områder hvor energi er lagret» «Beskriver hva energi kan opptre som» Et kanskje mer nøyaktig ord for «energikilder» er «energibærere» Bevegelsesenergi Stillingsenergi Vindenergi Solenergi Varmeenergi Vannenergi Jordvarme (Termisk) Strålingsenergi Bioenergi Atomenergi Fossilt energi (olje, kull, gass) Elektrisk energi Lydenergi Kjemisk energi

Energiloven: “Energi kan verken skapes eller forsvinne…. ….kun overføres fra én energiform til en annen” Muskelenergi Stillingsenergi i strengene Bevegelsesenergi i arm og racket Muskelenergi i armen overfører bevegelsesenergi til racketen. Ballen treffer racketstrengene, og strengene spennes opp, slik at de får stillingsenergi. Stillingsenergien i strengene overføres til ballen og gir ballen bevegelsesenergi. Ballen mister gradvis sin bevegelsesenergi ved at den bremses mot lufta, og etter hvert også mot bakken. Varmeenergi frigis da i lufta, på ballen og på bakken (lufta, ballen og bakken er blitt «litt» varmere). Bevegelsesenergi i ball Bevegelsesenergi i luft, varmeenergi og lydenergi

Energibruk i gamle dager Smedshammer

Kornmølle

Oppgangssag

Gruveheis - rekonstruksjon fra Kongsberg sølvgruver

Fra middelalderen: Knusemaskin til gruvedrift, men prinsippet også brukt til tresking av korn, ris, samt stamping av tøy. Kilde:http://www.waterhistory.org/histories/waterwheels/waterwheels.pdf

Vannpumpe til akvedukt

Så kom oppdagelsen av elektrisitet – det gav mange nye muligheter: Fabrikkene trengte ikke å ligge ved en elv for å få kraft. Elektrisitet gav også lys og varme, og etter hvert også ulike elektriske hjelpemidler til fornøyelse og for å forenkle hverdagen. (bilde fabrikk hentet fra www.vannkunnskap.no)

Ørsted oppdager sammenheng mellom magnetisme og elektrisitet

Faraday forsker videre på dette: Kan magnetisme brukes til å lage strøm…? Bilde:http://www.google.no/imgres?imgurl=http://www.daviddarling.info/images/Faraday_history_of_electricity.jpg&imgrefurl=http://www.daviddarling.info/encyclopedia/H/history_of_electricity.html&usg=__2ln2I2FiRJ-aN27QD6eCkR0eet0=&h=462&w=250&sz=45&hl=no&start=149&zoom=1&tbnid=1fpTE4BTxa_CFM:&tbnh=161&tbnw=88&ei=q3K2TYOIL4mM4gaz5p3NDw&prev=/search%3Fq%3Dfaraday%26hl%3Dno%26biw%3D1366%26bih%3D667%26site%3Dsearch%26tbm%3Disch1%2C3252&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=674&vpy=258&dur=751&hovh=305&hovw=165&tx=72&ty=196&page=7&ndsp=21&ved=1t:429,r:10,s:149&biw=1366&bih=667