Snåsa kommune Småkraft i Indre Namdal Innlegg på planseminar Snåsa hotell torsdag 13. oktober 2011 Truls Eggen, Snåsa kommune.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
12.Studienreise nach Finnland,
Advertisements

Norgga Luonddugáhttenlihttu Nordområdesatsing: Regjering mot miljø Gunnar Reinholdtsen Sentralstyret Norges Naturvernforbund.
Kvinner og politikk Kvinnelig valgmobilisering i Nord-Norge: Glasstak eller etterslep? Marcus Buck.
Litt mer om PRIMTALL.
Snåsa Geir Rannem Nord-Trøndelag fylkeskommune Strategi for små vannkraftverk i Nord-Trøndelag Status – muligheter – interesser - strategier.
PLANLEGGING SMÅKRAFTVERK AV EN STØRRE GRUNNEIER
Nettilkobling av små kraftverk
Teknologi for et bedre samfunn 1 Asbjørn Følstad, SINTEF Det Digitale Trøndelag (DDT) Brukervennlig digitalisering av offentlig sektor.
Konferansen ”Energi, miljø og industri” Førde, 16. november 2007
Oppstart planprosess Høring av planprogram Vindmølle – Lars Hoem, Rye Informasjonsmøte Rye Bedehus Eirik Lind.
Kommunens engasjement og kommuneplanen
Dagens rammebetingelser for å utvikle miljøvennlig energiproduksjon
Den Norske Turistforening Vassdragsvern, bruk og næring Jan Olav Nybo Den Norske Turistforening.
NRKs Profilundersøkelse NRK Analyse. Om undersøkelsen • NRK Analyse har siden 1995 gjennomført en undersøkelse av profilen eller omdømmet til NRK.
Raskiftet vindkraftverk
Faktor 10 © ØkoBygg – et program i GRIP.
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
Fra forelesningene om involveringspedagogikk Et utviklingsarbeid Philip Dammen Manuset er under arbeid.
Kapittel 14 Simulering.
Foreløpige tall pr Randi Sæther
FYLKESMANNEN I HEDMARK
Institutt for naturforvaltning (INA)
Miljø Klima Regional utvikling Sysselsetting
1 Årsmøte NFF Tromsø, 1.juni.2007.
Regionskontorenes historie… 1 av 6 norske regionskontorer i Brussel - Stavangerregionens Europakontor Midt Norges Europakontor Nord Norges.
Legemeldt sykefravær etter IA og næring. 2. Kvartal IA før mars 2003Ikke IA avtale Endring Endring I alt 7,1 05,96,01,7 Jordbruk,skogbruk.
Samfunnsøkonomisk analyse av vindmøller
1 BM-dagen 29.okt BM1 Fysisk miljøplanlegging Studieprogram for Bygg- og miljøteknikk Meny Prosjektoppgaven Arealbruk og befolkning Transport og.
Fornybar verdiskapning Hardangerrådet Ulvik, 13
Om skog, bioenergi og klimanøytralitet
Fra forelesningene om involveringspedagogikk Et utviklingsarbeid Philip Dammen Manuset er under arbeid.
NM i prototyping - Yggdrasil 2014
Virksomhetsrapport Oktober Innhold 1. Oppsummering 2. Hovedmål 3. Pasient 5. Aktivitet 4. Bemanning 6. Økonomi 7. Klinikker 2.
En bedre kraftsituasjon i Midt-Norge
Innherred En vekstkraftig evig grønn ungdom
Fornybar energi i Nord-Norge
Forskningssamarbeid i UH-nett Vest: Status, utvikling og perspektiver Sigmund Grønmo Samarbeidsmøte HiB 30. november 2010.
To accompany Quantitative Analysis for Management, 8e by Render/Stair/Hanna 15-1 © 2003 by Prentice Hall, Inc. Upper Saddle River, NJ Kapittel 15.
Klimakonferanse 29. mars 2007 Sunndal kommune Gunnar Olav Furu.
Fylkesdelplan Mosseregionen – Regional utvikling Regionalt samarbeid innb i tettsteder (9/10) i kommune- sentrene (4/5) i.
Nytt dobbeltspor Oslo – Ski Follobanen
Fjernvarmeprosjekter i Telemark og Vestfold
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
1 Trivsel Utvalg Trives svært godt Trives godt Trives litt Trives ikke noe særlig Trives ikke i det hele tatt Snitt Trivsel Brannfjell skole (Høst 2014)
1 KLIMA Innen 2020 skal utslippene av klimagasser i Trøndelag reduseres med 30% sammenlignet med Trøndelag skal spille en ledende rolle i forhold.
Olje- og energidepartementetwww.regjeringen.no/oed Sigurd Tveitereid Energi- og vannressursavdelingen Olje- og energidepartementet
Fornybar energi, komparative fortrinn for Sogn og Fjordane.
Kommuneplanens arealdel og konsekvensutredning rådgiver Geir Davidsen
FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Fylkesdelplan for vindkraftverk 2009 – 2021 i Nordland.
1 Fylkesplan for Østfold med fokus på klima og energi Fylkesplan  Tre grunntemaer  10 satsingsområder  6 mål og indikatorer for miljø Levekår.
FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Innspill til planprogram Fylkesdelplan små vannkraftverk.
Nye Oterholtfoss kraftverk Melding om planlegging – åpent folkemøte Ditt lokale energiselskap - et kraftsenter i lokalsamfunnet 1.
Energi- og klimaplan i Rendalen kommune. Vedtatt i slutten av 2010 Mål: – Å redusere utslipp med i over 10 % i forhold til 1990 nivå – Dette betyr en.
Olje- og energidepartementetwww.regjeringen.no/oed Retningslinjer for små vannkraftverk Bente Anfinnsen, rådgiver Energi- og vannressursavdelingen, OED.
Byregionprogrammet for Namsosregionen «Infrastruktur som grunnlag for økt samhandling og økonomisk vekst»
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Den naturlige skolesekken Utbygging av Fossum Bruk.
Høringsmøte fylkesdelplan for vindkraft i Nordland Mosjøen 4. september 2009.
Regional Utviklingsarena Skog Scandic Rock City, Namsos 5. februar 2016 Skogprosjekt Namdal Knut Sklett Prosjektleder.
Fylkeskommunene ”Fra tjenesteprodusent til regional utviklingsaktør” – sykehusene over til staten Ansvarsreformen Regionreformen
Organisering av arbeidet Planutvalg og styringsgruppe Fylkesrådet Prosjektgruppe Fylkesmannen i Nordland, KS, NHO Reiseliv, Norges vassdrags- og energidirektorat.
Kommune-og fylkestingvalg høsten 2007 – hva gjør vi? generalsekretær Harald Tronvik FRIFO.
Hva har skjedd i Forollhogna siden området ble vernet for 11 år siden – verneverdier, næring, bosetting. Utfordringer videre Forollhognakonferansen 29.
Regionalt miljøprogram
Nåsituasjon Virkning av reformer
Natur- og miljøvernstrategien for DNT
Kulturbasert næringsutvikling i distrikta
Miljøstrategiprosjekt Telemark 2017 «Telemarkindustriens posisjon i det grønne skiftet» Status Steinar Kvisle og Grant Gundersen Periti AS.
Nettverk for karriere-veiledning
Utskrift av presentasjonen:

Snåsa kommune Småkraft i Indre Namdal Innlegg på planseminar Snåsa hotell torsdag 13. oktober 2011 Truls Eggen, Snåsa kommune

Snåsa kommune Regionalt fokus på småkraft i fylkesdelplan for Indre Namdal UNDER MÅL 3.1: ”INDRE NAMDAL SKAL VÆRE ET KRAFTSENTER FOR NATUR- OG KULTURBASERTE NÆRINGER” finner vi –STRATEGI 3.1.7: UTNYTTE POTENSIALET FOR PRODUKSJON AV FORNYBAR ENERGI. UNDER MÅL 4: INDRE NAMDAL SKAL HA EN GOD INFRASTRUKTUR, finner vi –STRATEGI 4.6; IVARETA, SIKRE OG VIDEREUTVIKLE GODE ENERGILØSNINGER I REGIONEN

Snåsa kommune Krevende planutfordringer for kommunene For tiden jobbes det for påvirke til en lettere behandlingsprosess knyttet til konsesjonserverv for småkraftverk og for å bedre kommunenes kompetanse innen saksbehandling og arealplanlegging vedrørende kraftutbygginger. Dette planseminaret er en del av oppfølgingen

Snåsa kommune Lokal betydning av kraftutbygging i IN Perspektiv: I 4 av de 6 kommunene betyr allerede gjennomført utbygging mye for kommunenes evne til å løse oppgaver med samfunnsbygging og velferdstjenesteproduksjon.  Kraftinntekter  eiendomsskatt fra verker og bruk  styrket inntektsgrunnlag for fallrettighetshavere

Snåsa kommune Regional betydning Bidrag til å økt forsyningssikkerhet for Midt- Norge. –Sårbart samfunn med en tilnærmet total avhengighet av elektrisitet, også på lang sikt. Særlig gjelder dette den offentlige tjeneste- og velferdsproduksjonen. –Her er det ikke snakk om å reparere i ettertid, men å være føre var.

Potensial for småvannkraft i IN NTE NVE Antall MW GWh MW GWh Grong 6 13,1 45,85 21,1 88,2 Høylandet 4 11,5 40,25 46,1 199,5 Lierne 5 14,6 51,1 10,4 42,9 Namsskogan 16 76,7 268,45 46,7 190,8 Røyrvik 6 5,81 20,34 9,6 39,5 Snåsa 7 14,6 51,1 41,4 172,6 Samlet NT ,57 775,5 314, ,40 Herav IN ,31 477,09 175,3 733,5 IN/NT %

Global betydning Utbygging av vannkraft er – sammen med satsing på bioenergi og vindkraft - et effektivt miljøpolitisk tiltak for å redusere utslipp av klimagasser. Våre bidrag her ”veier opp” for svært mange flere enn de som bor i IN- kommunene

Snåsa kommune Utbygging må avveies mot en rekke verneinteresser Nasjonalparker/naturreservater Varig verna vassdrag Nasjonale laksevassdrag Reindrift Biologisk mangfold Landskap Kulturminner/kulturmiljø Friluftsliv inkl. fiske Reiseliv Inngrepsfrie områder (INON)

Verna vassdrag NT

Snåsa kommune Bare kjente konfliktlinjer ? 1.Skjæringspunktet mellom de miljømessig positive og miljø negative miljøkonsekvenser ? 2.Økonomisk skjæringspunkt. Har vi råd til å la være? 3.Samfunnssikkerhet ; - forsyningssikkerhet. Hvilken risiko kan vi utsette oss for ? Ublandbar miks av objektiv dokumentasjon, risikovurderinger og verdioppfatninger (som ikke kan måles og knapt kan overprøves). Altså: En glimrende arena for politikk

Snåsa kommune Småkraftverket i seg selv er ofte ikke det mest vesentlige inngrepet N atur-/areal-inngrepet ikke er knyttet til selve kraftverket og evt. inntaksdammer, men derimot til etableringen av nødvendige traséer for kraftlinjer fra kraftverket.

Utfordringer med infrastruktur Ikke bare å bygge ut vannkraftverk. Du må også kunne mate inn produksjonen på nett. Kapasitetsproblemer: Selv om nettselskapet har en plikt etter energilovforskriften til å slippe til nye kraftprodusenter, kan (må) nettselskapet nekte tilknytning dersom det ikke er forsvarlig å mate inn mer i ledningsnettet (og det ikke er besluttet å forsterke nettet ).