Egil Bjørløw Preben Aavitsland

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forskrift om smittevern i helsehelsetjenesten
Advertisements

Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
HMTS`s utfordringer i forhold til sine eiere. Vår utfordring i forhold til eierne (1) Historie:  Viktige føringer som ble lagt ved etablering i 2004:
AUDIT (alcohol use disorders identification test)
Elevenes arbeidsmiljø – sett i lys av «mobbe-dommen» Arild Rekve Oppvekstdirektør.
ESMA retningslinjer egnethetstest
Vaksiner relatert til bestemte yrkesgrupper
(7) Vederlag og betaling
Epidemietterretning Katrine Borgen Avdeling for infeksjonsovervåking Smitteverndagene 2008.
Tema - Kort historikk (hovedpunkter) - Roller og ansvar - Ny rammetillatelse - Brannvern.
Markedstilsyn og moduler
Folkehelsemeldinga Implikasjoner for samfunnsmedisinere i kommunene
Infeksjonskontrollprogram i Salten
Ny folkehelselov – styrer staten helseaktiviteten i kommunene?
Økonomisk kriminalitet: mediabildet og klipp fra nyere undersøkelser
Kloakkering av Røyksund
Copyright Sissel Eeg-Larsen HiO/SU Lov om helsetjenesten i kommunene av 1982, med endringer av 21.desember 2000.
Smittevern – lover og forskrifter Regional smittevernlege
IKP basert på risiko- og sårbarhetsanalyser i egen virksomhet
Forebygging av legionellasmitte – en veiledning
Rengjøring av utstyr på legekontor
Kommunens tilsyn med skadedyrbekjempere
Yrkesvaksiner - et forebyggende tiltak for vern av arbeidstakere mot farer ved arbeid med biologiske faktorer Smitteverndagene 2005 Overlege Ingrid Sivesind.
Seksuelt overførbare infeksjoner Den epidemiologiske situasjonen i Norge Smitteverndagene 10. og 11. juni 2004 Rådgiver Øivind Nilsen Avdeling for infeksjonsovervåking.
Nytt internasjonalt helsereglement
Georg Kapperud Utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer
Anbefalinger for videre henvisning etter tuberkuloseundersøkelse med Mantoux-metode Smitteverndagene Folkehelseinstituttet 26. mai 2005 Brita Winje Rådgiver.
Formidling av informasjon til helsepersonell Preben Aavitsland Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern ( )
NOIS-dagen 2007 NOIS-dag 25. april 2007 Avdelingsdirektør Preben Aavitsland, Folkehelseinstituttet.
Legionellose i Stavanger - erfaringer Helsesjef Egil Bjørløw Smitteverndagene 7. juni 2006.
SUT prosessen - status og erfaringer.
Mattilsynets arbeid med PCN – status Samling for Norsk Landbruksrådgivning – Sarpsborg 10. nov 09 Terje Røyneberg Mattilsynet, Hovedkontoret Seksjon planter.
Komite for helse og sosial Kommunaldirektør Finn Strand
Regionalt laboratorium for mat, vann og miljø i Midt-Troms
| S Blair et al. JAMA 276: , 1996 Risikofaktorer: Alle dødsårsaker N= menn; 601 dødsfall; risiko justert for andre faktorer; Aerobics Center.
Foreløpig oppsummering etter tilsyn med styring av vedlikehold
Miljørettet helsevern - hvordan kan helse- og avfallsetater i kommunene samarbeide Arild Øien Rådgiver i Helsedepartementet.
STATENS BYGNINGSTEKNISKE ETAT BYGGEREGLER, BYGNINGSTEKNIKK, PRODUKTDOKUMENTASJON OG GODKJENNING AV FORETAK Funksjonsrettede krav er ikke krav i veiledning!

Folkehelseinstituttets anbefalinger ved rotte- og musebekjempelse
Internkontroll etter alkoholloven Møte med bransjen
KUNNSKAPSBASERT PRAKSIS
Tromsø kommunes hemmelige tjenester….
Oppfølging av kommunens inntektsskapende virksomhet Forvaltningsrevisjon i Karlsøy kommune.
Mattilsynet Distriktskontoret for Midt- og Nord-Helgeland Foredrag: ”Mattilsynets fokus i forhold til drikkevannskvalitet og beredskapsplaner”. VA-fagsamling,
Bravida IK-Web Internkontrollsystem i praksis – En presentasjon av IK-Web Et nytt forretningsområde i Bravida.
Hepatitt C i MSIS Preben Aavitsland Smitteverndagene 2008 Oslo, 5. juni 2008.
Georg Kapperud Smittevern 13 – kapittel 14 Ansvar, oppgaver og rutiner ved nasjonale utbrudd Smitteverndagene
Foto: Geir Hageskal Fysisk miljø- Bygningstatus MILJØENHETEN sept 2014 – Rolf Erik Hoaas.
SARS: fra smittekjeden til en smittevernstrategi
Legionella – ny forskrift
Klikk for å legge inn navn / epost / telefon Folkehelsetilsynet i Oslo og Akershus 2014 Møte for ledende helsesøstre og kommunejordmødre i Akershus
Håndtering av nærkontakter Egil Bjørløw Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern
HUS-utbruddet - epidemiologisk etterforskning Preben Aavitsland Avdeling for infeksjonsovervåking Smitteverndagene, 1. juni 2006.
Resultat av konsernrevisjon Sykehuset Østfold
FOR nr 1127: Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften)
Evaluering av utbruddsvarslingssystemet Berit Tafjord Heier Avdeling for infeksjonsovervåking, FHI Smitteverndagene 2007.
”Legionelloseforskriftene” Smitteverndagene 31. mai – 1. juni Jens Erik Pettersen Avd. for vannhygiene.
Kikhosteepidemiologi Øistein Løvoll Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern Smitteverndagene 2004.
HEALTH ECONOMICS BERGEN Legefaglig prioritert rett til behandling Erfaringer fra Norge Oddvar Kaarbøe Universitetet i Bergen Helseøkonomi Bergen.
Nasjonale anbefalinger
Opplæring i elektromedisinsk utstyr Håndtering av opplæringsavvik i elektromedisinsk utstyr ved Oslo Universitetssykehus.
Fredrikstad, 23. – 24. november 2006
Preben Aavitsland Samling for kommuneleger,
Ny folkehelselov – behov for nye spørsmål i KOSTRA?
Tilsyn med Inneklima i skoler og barnehager
Ledningskartlegging – Ny Standard for kartlegging av ledninger, og veien videre Ivar Aanerød Kartverket
Juristsamling - Ålesund
Forskrift om Internkontroll
Utbrudd og utbruddshåndtering i kommunale helseinstitusjoner – og når skal vi screene? ... Eller må vi det egentlig? Horst Bentele, seniorrådgiver Molde,
Utskrift av presentasjonen:

Egil Bjørløw Preben Aavitsland Veileder for forebygging og kontroll av legionellasmitte fra VVS-anlegg Egil Bjørløw Preben Aavitsland Folkehelseinstituttet arbeider med nye retningslinjer for arbeidet med å forebygge og kontrollere legionellose i VVS-anlegg. Dette arbeidet er nærmest sluttført, og jeg skal nå presentere noen av de viktigste poengene, og grunnlaget for det vi er kommet fram til. Jeg kommer ikke til å gå i detalj, men kommer til å konsentrere meg om hovedpunktene. Smitteverndagene 13.06.2003

Lover og regler Lov om helsetjenesten i kommunene (§4a om miljørettet helsevern, fra 1987) Lov om vern mot smittsomme sykdommer (1994) Forskrift om vern av arbeidstakerne mot farer ved arbeid med biologiske faktorer (1997) Teknisk forskrift (Forskrift om krav til byggverk og produkter til byggverk, 1997) Forskrift om miljørettet helsevern (2003) Først litt om de lover og forskrifter som gjelder på området. Kommunehelsetjenestelovens §4a handler om miljørettet helsevern, dreier seg også om biologiske faktorers påvirkning på helsa. Kommunestyret skal etter loven føre tilsyn, og kan gi pålegg og be om de opplysninger som det finner nødvendig. Smittevernloven gir brede fullmakter for å forebygge og begrense spredning av infeksjonssykdommer. Ansvaret påligger kommunelegen for å sette i verk nødvendige smitteverntiltak. Forskriften om vern av arbeidstakerne mot biologiske faktorer gjelder også for arbeidstakere som eksponeres mot legionellabakterier, og bakterien er her klassifisert i nest laveste fareklasse (av 4 klasser), forskriften setter krav til tiltak for å beskytte arbeidstakerne. Teknisk forskrift setter krav til at bygninger og utstyr, fra §8 fremkommer det at utforming og drift skal være slik helse ikke forringes. Endelig kommer forskrift om miljørettet helsevern neste år til å gi nærmere bestemmelser, også forebyggende mot legionellose.

Anbefalinger Folkehelsas retningslinjer fra 1993 Legionelloseutbruddene i Stavanger (2001 og 2002) Europeiske retningslinjer (2003) Når der gjelder gjeldende anbefalinger, vil jeg peke på veilederen Folkehelsa ga ut i 1993, og som gir råd om forebyggende tiltak mot legionellose i VVS-anlegg. Selv om den er fra 1993, er den fremdeles aktuell, og kan fremdeles benyttes. Imidlertid kom legionellautbruddene i Stavanger i 2001 og 2002. Det er særlig i oppklaringen av årets utbrudd at det er stor forvirring blant kjøletårneiere, og det har vist seg at mange kjøletårn har vært uforsvarlig drevet. Manglende har særlig gått på mangelfull vedlikehold, risikovurdering og dokumentasjon. EWGLI, den Europeiske arbeidsgruppen arbeidsgruppen for reiserelatert legionellose ga i år ut anbefalinger, som er støttet av EU-komisjonen, og som vi har brukt som grunnlag i vårt arbeid.

Stavanger 2001 og 2002 2001: første utbrudd. 2002: andre utbrudd. Kilde ikke funnet. mangelfullt vedlikehold av kjøletårn 2003:?? Behov for nye retningslinjer Etter utbruddet i Stavanger i 2001, klarte man å finne smittekilden, og dette kjøletårnet drives nå betryggende. I 2002 hadde man et nytt utbrudd, og til forskjell fra i 2001 klarte man ikke å finne kilden. Dette var jo også nesten umulig, med bare 3 tilfeller. Imidlertid kom det fra at mange kjøletårn drives uforsvarlig, med t.d. svært dårlig vedlikehold og dokumentasjon. Man fant bare i få tilfeller dokumentasjon på at riskovurderinger var utført. Det er vanskelig å spå, i sær om fremtiden, sa Niels Bohr. Jeg har ikke tenkt å komme med en spådom om hva som kommer til å skje i 2003, men det skal ikke så mye fantasi til for å forutse at man også neste år kommer til å få tilfeller av legionellose. Det er derfor nødvendig at man er best mulig forberedt, og at man gjør det man kan for å forhindre nye tilfeller. Vi, og andre, har sett behov for økt fokus på dette feltet, og et behov for ny veilder om Legionella og VVS-anlegg.

Arbeidet med veilederen Arbeidsgruppen: (fra Folkehelseinstituttet): Egil Bjørløw, Jørgen Lassen, Vidar Lund, Truls Krogh. Konsultert fagpersonell i VVS Nå på offisiell høring FHI har derfor i hele høst arbeidet med nye anbefalinger, gruppa har bestått av EB JL VL TK. Vi ble til slutt enige om en del kritiske punkter, og sendet deretter utkastet til nye retningslinjer til utvalgte fagfolk innen VVS-bransjen, og til noen andre utvalgte. Vi i gruppa har ikke utstrakt VVS-kompetanse, og så det derfor nødvendig i å få hjelp til dette. Vi har fått inn en del kommentarer, og kommer til å gjennomgå disse, før utkastet blir sendt ut på en formell høring. Dette kommer til å skje nå med det aller første.

Mål for arbeidet Lage gode retningslinjer for norske forhold Hvordan? oversatt europeiske retningslinjer tilpasset de europeiske retningslinjer Kriterier tiltak må ha dokumentert effekt! tiltak må være gjennomførbare Vi har hatt en del mål for det arbeidet som vi har gjort. Vi har ønsket å lage gode retningslinjer for norske forhold, som kan hjelpe VVS-bransjen i arbeidet med å forebygge L. Vi har gjort dette ved at vi først fikk oversatt de europeiske anbefalingene, og har deretter tilpasset dem til våre forhold. Norge avviker på en rekke punkter, vannet vårt er for eksempel mye mykere enn i de fleste andre europeiske land, VVS-installasjonene kan være forskjellige, særlig gjelder dette vanforsyningsystemene. Det har vært særdeles viktig for oss at alle de tiltak som vi anbefaler har en dokumentert effekt, og har gjort nøye vurdering av dette, og innhentet nødvendig dokumentasjon. At alle tiltak har vært praktisk gjennomførebare er helt nødvendig for at anbefalingene virkelig blir brukt. Det er også derfor at bistanden fra VVS-bransjen har vært så viktig for oss i arbeidet.

Oppbygning av veilederen Historikk Legionellabakterien og sykdomsbilde Vannforsyningssystemer Kjøleanlegg (inkl. kjøletårn) Andre VVS-systemer Risikovurdering Metoder for vannbehandling

Essensielle punkter Risikovurdering Renhold/vedlikehold må gjøres må dokumenteres må oppdateres Renhold/vedlikehold må gjøres etter planene så ofte som risikovurderingen fastsetter starten, midten og slutten av sesongen

Kommunenes oppgaver Holde oversikt over kjøletårn Se til at forligger: dokumentasjon risikovurdering rengjøring/vedlikehold kontrolltiltak Pålegg ved avvik

Prøvetaking Kimtallprøve Legionellaprøve hygieneindikator månedlig prøvetaking (evt. ukentlig) Legionellaprøve ved utbrudd ledd i oppklaringsarbeidet ikke rutineprøver

Hvorfor ikke legionellatesting? Dyrt Australsk undersøkelse: 31 kjøletårn legionellaprøve hver uke kunne ikke gi pålitelig prognose smittefare legionellakonsentrasjon uken etter kan ikke brukes i risikovurdering Bentham RH: Current Microbiology: 41 (2000): 271-75

Oppsummering Risikovurdering Rengjøring/vedlikehold Kontrolltiltak (ikke legionellatesting!) Dokumentasjon Kommunene fører tilsyn