Planstrategiverksted 2012 Regional planstrategi for Oppland v/fylkesordfører Gro Lundby og fylkesvaraordfører Ivar Odnes 25.1.2012.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Arkitekturpolitikk i Oppland fylkeskommune Hvorfor og hva?  Legg til en tekst •Regjeringens handlingsplan fra 2009: Arkitektur Nå!
Advertisements

Kommunens rolle som samfunnsutvikler er under endring
Reiseliv – Først mot fremtiden Fjellturismekonferansen 2012 BENTE BJERKNES.
Kommunal planstrategi.
PLANER og planer … Hjelper det med planstrategi?.
Biogass 09 ENOVAs program for biogass Seniorrådgiver Jens Musum Enova SF.
Kommersialisering av teknologi som satsingsområde for Trondheimsregionen Workshop 5. mars 2014 Berit Rian, leder Næringsrådet og adm. Direktør NiT.
Trondheim Helseklynge
Teknologi og samfunn Felles Næringsutviklingsprosjekt i Melhus, Klæbu og Midtre Gauldal - samhandling med FoU – miljø Sverre Konrad Nilsen.
Forskningsseminar : Forskning og utdanning Får vi det vi trenger – og trenger vi det vi får? Åpning ved President Marianne Harg.
-En artig og attraktiv skole hvor alle er unike spiller på lag VELKOMMEN Foresatte ved studiespesialisering vg 1 Byåsen videregående skole 2009/2010.
Tone Marie Nybø Solheim, direktør helse og velferd KS
Dialog om kommunal og regional planstrategi Marit Moe, KS Midt-Norge/Nord-Trøndelag, rådgiver
Planstrategi som nytt verktøy
Velkommen til plandialogdag Marit Moe, KS Nord-Trøndelag Roald Huseth, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag Karl-Heinz Cegla, Nord-Trøndelag fylkeskommune.
Bruk av ulike plantyper og utredninger
Innhold Kort om CenBio Bioenergi i verdens energimiks Bioenergi i EU
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
VRI - OPPLEVELSESBASERT REISELIV Prosjektskisse Tjøtta 13. Sept 2010 Britt Hansen.
Målbilde for byggstudiet ved NTNU i 2040
Hva betyr samarbeidsavtalene for NTNU –
Bellonas Energiforum 19.juni 2009 ENOVAs program for biogass Seniorrådgiver Jens Musum Enova SF.
Regionplan Agder 2020 Presentasjon for Regionplanens hovedmål Utvikle en sterk og samlet landsdel som er attraktiv for bosetting og næringsutvikling.
Presentasjon Regionplan Agder Regionplanens hovedmål Utvikle en sterk og samlet landsdel som er attraktiv for bosetting og næringsutvikling både.
Distriktssenteret – ny utviklingsaktør Sogndal, Halvor Holmli Direktør Distriktssenteret.
Nasjonalt forventningsbrev Statens forventninger/erfaringer
Aktørenes roller i planprosessene
Kompetansesituasjonen i Rogaland innen bioenergi per 2020
Forskningssamarbeid i UH-nett Vest: Status, utvikling og perspektiver Sigmund Grønmo Samarbeidsmøte HiB 30. november 2010.
Tanker rundt samarbeidet i Trøndelag Nye muligheter i ny plan- og bygningslov v/Alf Daniel Moen.
Sammen skal vi gjøre Stavanger-regionen åpen, energisk og nyskapende Vi arbeider med strategisk næringsutvikling i en flerkommunal.
Norsk Bioenergiforening Bioenergidagene mai 2014.
Ny klima og energistrategi i Troms
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
1 KLIMA Innen 2020 skal utslippene av klimagasser i Trøndelag reduseres med 30% sammenlignet med Trøndelag skal spille en ledende rolle i forhold.
Frostating på Frosta juni 2008 – Felles fylkesplan – Kirsten Haugum TRØNDELAGSPLAN Høringsutkast.
Virkemidler for regional FoU og innovasjon VRI – 2007 – 2017 Seminar om kultur/opplevelsesnæringer og FoU 17. april 2007 Tindved Kulturhage, Verdal.
Barnehageforum, Fylkesmannen i Oslo og Akershus 29. nov. 2013
Norwegian Ministry of Fisheries ”Tromsø–regionens marine fremtid” Fredag 23 mai 2003 Fiskeriminister Svein Ludvigsen.
Strategiplan for kulturnæringer og kulturbaserte næringer Oppland Festivalkonferanse
Verksted på Planstrategikonferansen onsdag 25.1 Regional planstrategi.
Regionalavdelingen Foto: Bragdøya kystlag EUs Blå vekst og Norsk Maritim strategi Presentasjon på dagskonferanse om Blå vekst 5.juni Jon.
Regional planstrategi
Statssekretær Åge Rosnes: Hvordan bidra til økt privat finansiering av forskning – myndighetenes politikk og virkemidler.
NTNU – samarbeid med bransjen Fremtidens byggstudium Møte i policygruppe for bransjekontakt 14.oktober Tore Hoven Styreleder NLR.
Mulighetenes Oppland Program 10: :30 PlanOppland 10: :00 Regional planstrategi/Fylkesstatistikk 11: :30 Kommunal planstrategi, Gausdal.
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
Arkitektenes hus, Oslo BIOenergi – viktig for fremtidens fornybare energisystem Hrefna Johannesdottir Energigården – Senter for bioenergi.
Kenneth Ruud Prorektor forskning og utvikling UiT 2020: Drivkraft i nord Foto: Geir Gotaas.
Kommunal planstrategi Teknisk sjef Ove Røys. Stikkordsmessig disposisjon: Hvorfor planlegge ? Det kommunal plansystemets oppbygging og lovgrunnlag Kommunal.
Kommuneplanlegging Lokale utfordringer sett fra regionalt ståsted Dato 11.juni 2012 Foto: Peter Hamlin.
NVF-seminar Forvaltningsreformen og samferdsel Plan- og beslutningsprosesser KVU/KS1-prosesser og planprosess etter plan- og bygningsloven Marit Winther.
Kommunal planstrategi Temadag Regionalt planforum 12. april 2016.
Foto: Bjørn Erik Olsen Kommunal planstrategi Tim Chr. Tomkins-Moseng Dato Plannettverk Salten.
Fylkesplan for Nordland Geir Davidsen Dato Foto: Bjørn Erik Olsen.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Kunnskap og attraktivitet Saltstraumen 6. og 7. november 2008 Edel Storelvmo Regiondirektør NHO Nordland.
Kommunal planstrategi Folkevalgtopplæring Sigdal Kommune Tyrifjord Hotell
Østlandssamarbeidet Orientering v/Ann Irene Sæternes.
Tips, råd og verktøy til kommunenes planstrategier
Klimasmart bruk av drivstoff i landbruket
Anne-Marte Kolbjørnshus, komitéleder
Erfaringer fra samarbeid mellom kommuner, region og FoU
Lokal samfunnsutvikling i kommunene (LUK)
Jevnaker kommune, May-Britt Nordli
Mulighetenes Oppland i en grønn framtid:

Arrangementsstrategi Lillehammer-regionen
Kompetansestrategi Agder 2030
Utskrift av presentasjonen:

Planstrategiverksted 2012 Regional planstrategi for Oppland v/fylkesordfører Gro Lundby og fylkesvaraordfører Ivar Odnes 25.1.2012

Bakgrunn Skisse til regional planstrategi 2012-2016 bygger på vedtatt regional planstrategi 2010-2011 Resultat av en omfattende prosess med involvering av alle kommunene i Oppland Satsingsområdene Kompetanse Klima og energi Bruk og vern videreføres, mens Samferdsel er foreslått som eget satsingsområde

Bakgrunn forts. Hovedelementene i regional planstrategi er gitt i plan- og bygningsloven § 7-1 og skal inneholde: En redegjørelse for viktige regionale utviklingstrekk og utfordringer En vurdering av langsiktige utviklingsmuligheter En prioritering av spørsmål for videre regional planlegging En oversikt over oppfølging av prioriterte planoppgaver Et opplegg for medvirkning i planarbeidet Dette er på et overordnet nivå. Hvordan kommunene svarer på dette i sine planstrategier må gjøres ut fra deres forutsetninger, men forankringen ligger i den regionale planstrategien. Derfor er det så viktig å få klarhet i hvilke satsingsområder fylkeskommunen skal vektlegge i neste fire års periode!

Attraktivitet Utdanning - samfunnets evne til å utdanne tilstrekkelig antall kandidater innen områder som næringslivet etterspør Forskning og innovasjon - utdanningsinstitusjonenes evne til å hevde seg nasjonalt innen sitt viktigste satsingsfelt Rekruttering - næringslivets evne til å tiltrekke seg kjernearbeidskraft Eierskap - næringslivets evne til å tiltrekke seg kompetente eiere Miljø - næringslivets evne til å møte fremtidige miljø- og energikrav Klyngeetablering - flere bedrifter innenfor en næring eller et sammenhengende næringsmessig kunnskapsfelt Her har Knut Vareide gitt en god presentasjon av utvikling og nå situasjon for Oppland innen blant annet demografi, utdanning og næringsvirksomhet. De forskjellige regionene står overfor forskjellige utfordringer. Men alle er gode på noe, og det er viktig å dyrke de fortrinn vi har! Oppland er attraktivt som bosted, men sliter med å få vekst innen våre basisnæringer og har kun en svak utvikling innen besøksnæringer. De seks punktene over gir næringslivet utfordringer med hensyn til hvordan de skal arbeide fremover og ikke minst hvordan kan fylkeskommunen og kommunene legge til rette for å legge Kilde: Torgeir Reve

Kompetanse Pilene går i rett retning, me Muligheter zz Høgkolemiljøene zz Karrieresentre zz Videregående opplæring Aktuelle utfordringer zz Å sikre at ungdom fullfører videregående opplæring zz A styrke den formelle kompetansen i befolkningen zz Å bidra til å etablere og utvikle kunnskapsintensive bedrifter i Oppland Behov for ny politikkutforming og planlegging zz Gjennomføring videregående opplæring zz Voksnes læring zz Kompetanseheving i bedriftern hvordan opp fylle punktene foran?

Utslipp fordelt på sektor, Oppland 2009 Klima og energi Utslipp fordelt på sektor, Oppland 2009 Vårt bidrag skal være å begrense utslippene, men samtidig må vi også kunne benytte oss av de fortrinn vi har som leverandør av kraft. Vi er sammen med Hedmark landets desidert største biomasse leverandør, utfordringen er å få ut potensialet. Det vil kreve økonomi til å tørre å satse dvs forutsigbare rammer, infrastruktur som gjør det mulig å transportere masse på en hensiktsmessig og miljøriktig måte, nye markeder må etableres Mer om potensiale for kraft…. Muligheter zz Utnytte store bioenergiressurser zz Teknologiutvikling knyttet til fornybar energi zz Vannkraft Aktuelle utfordringer zz Virkemidler for å stimulere til utslippsreduksjoner zz Avveiing mellom utbygging av fornybar energi og naturvern zz Sikkerhet og beredskap knyttet til konsekvenser av klimaendringer zz Samordnet areal- og transportplanlegging Behov for ny politikkutforming og planlegging zz Regional plan for senterstruktur og handel

Klima og energi forts Energi produksjon Potensiale:13 TWh vannkraft Vannkraft 6,7 TWh Fjernvarme 0,25TWh Potensiale:13 TWh vannkraft Men, en fjerdedel er vernet Nye fornybare kilder Bioenergi Vind Oppland produserer mer elektrisitet enn vi forbruker. Ca 50 % blir eksportert til andre områder. Vannkraft er dominerende. Tallene er fra september 08 til august 09, hentet fra SSB.

Bruk og vern Prosentvis andel bosatt i tettsteder fordelt på kommuner, 2009 Lar en fortetting seg gjennomføre for distriktsnorge? Muligheter zz Rike verdier knyttet til natur- og kulturarv zz Gode muligheter for verdiskaping knyttet til reiseliv og fritidsbebyggelse zz Aktive landbrukskommuner zz Mangfoldig vassdragsnatur Aktuelle utfordringer zz By- og tettstedsutvikling zz Ivaretakelse av den europeiske villreinstammen zz Jordvernmålet zz Fritidsbebyggelse Behov for ny politikkutforming og planlegging zz Retningslinjer for areal- og ressursbruk zz Verdiskapings- og innovasjonprogram på natur- og kulturarv i Oppland zz Retningslinjer for planlegging av fritidsbebyggelse

Samferdsel Kollektivtransport med buss y-aksen er passasjerkm (1000 km) og z- aksen er 1000 passasjerer Muligheter zz Rask og effektiv transport mellom arbeidsmarkedene i Lillehammer, Gjøvik og Hamar og mellom Oppland og Stor-Oslo zz Økt satsing på kollektivtilbud mellom/til regionsentra zz Jernbanesatsing Aktuelle utfordringer zz Tilrettelegge for mer miljøvennlig transport zz Kollektivsatsing på tvers av fylkene zz Samordnet areal- og transportplanlegging (se kap. 2.2) zz Finansiering av utbygging og vedlikehold av veger zz Utbygging av jernbane Behov for ny politikkutforming og planlegging zz Samordnet areal- og transportplanlegging

Verksted på Planstrategikonferansen onsdag 25.1 Regional planstrategi

Skisse: Regional planstrategi 2012-2016

Velg 3 farger : 3 tema à 20 min Rødt: Attraktivitet Gult: Kompetanse Lilla: Klima/energi Grønt: Bruk/Vern Grått: Samferdsel

Attraktivitet   Per Erik Fonkalsrud Inger Kolstad Kompetanse Synnøve Tollefsud Stig Søvik Klima/energi Kjersti Moltubakk Terezia Lestinska Bruk/Vern Jon Halvor Midtmageli Marit Vorkinn Samferdsel Jørn Prestsæter Skjalg W. Trond Carlson Marit Brænd Sissel Bye Ingvaldsen Else Marie Bjørnstad Bergum Christen Ness Ann Kristin Ødegaard Ragnar Bjørnstad Heidi Eriksen Lars Eide Rigmor Myhre Ane Bjørnsgård Therese Hole Svein Thore Jensen Louvise Hansen Tord Kristin L. K Ola Idar Løkken Ola Hegge Ove Søberg Marianne Hvalsmarken Anne Marie Sveipe Ingvil Hegna Terje Storbakken Anette Strømhaug Kristin H H Barbro Nordby Magnhild Apeland Olav Malmedal Magne Flø Gyda

Attraktivitet Hva gjør Oppland attraktivt - hvilke tre fortrinn kan Oppland foredle? Hva er de tre viktigste områdene for å stimulere til næringsutvikling og bosetting i Oppland? Hvordan jobbe bedre sammen? Hvilke tema bør tas tak i gjennom videre politikkutforming og regional planlegging?

Kompetanse Hva er de tre viktigste mulighetene og utfordringene i Oppland innen kompetanseområdet? Hvordan få til god, forpliktende samhandling? Hvilke tema bør tas tak i gjennom videre politikkutforming og regional planlegging?

Klima/energi Hva er de tre viktigste mulighetene og utfordringene i Oppland innen klima/energi? Hvordan få til god, forpliktende samhandling? Hvilke tema bør tas tak i gjennom videre politikkutforming og regional planlegging?

Bruk/vern Hva er de tre viktigste mulighetene og utfordringene i Oppland innen bruk/vern? Hvordan få til god, forpliktende samhandling? Hvilke tema bør tas tak i gjennom videre politikkutforming og regional planlegging?

Samferdsel Hva er de tre viktigste mulighetene og utfordringene i Oppland innen samferdselsområdet? Hvordan få til god, forpliktende samhandling? Hvilke tema bør tas tak i gjennom videre politikkutforming og regional planlegging?