Forebyggende kostholdsråd mot hjerte- og karsykdom

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Motivasjonsgruppenes HVEM HVA HVOR
Advertisements

Foredrag eldrerådskonferanse 5/9 2011
Hjerneslag Primær- og sekundærprevensjon
Kosthold og trening med fokus på syklister
Å opprettholde et godt immunforsvar
Bakgrunnsfakta om faste og Diabetes -
Bjørnar Allgot Generalsekretær Diabetesforbundet
Svimmelhet – en oversikt fra allmennpraksis med innlagt quiz
Leptin.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nasjonal strategi for diabetesområdet
Hverdagsrehabilitering
«3 muffins i døgnet» - Hva inneholder maten?
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 2 Barn og kosthold
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Kosthold og trening, noen grunprinsipper
Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog
Generelle ernæringsanbfalinger
Energibalansen.
Marianne Dahlum Helsesøster
Livsstil og sykdommer Av Sara og Marianne.
Grenseløse oppgaver og vanskelige prioriteringer Forskrift folkehelse
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Forebyggende kardiologi – et seminar
Forebyggende kardiologi og den motiverende samtalen
Overvekt Konsekvenser, årsaker, behandling Serena Tonstad, OUS
Avdeling for Barn og ungdom, St Olavs Hospital
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Vitaminer.
Forekomst av Diabetes.
Fest og foredrag for hjertehelse
Bjørnar Allgot generalsekretær
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Samtale 3.
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Erfaringer med forebyggende helsearbeid og effekter av tiltak i bydel
Status barn og unge Barnevekststudiet: hver 6. elev i 3. klasse er overvektig Etablert overvekt i 4. klasse gir økt risiko for varig vektproblematikk i.
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Grunnleggende ernæring
Lipider Trine Vingsnes Fagdag hjertesykdom Nordfjordeid
Sykdommer knyttet til livsstil
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Tallerkenmodell og Karbohydrater Uke 8. Tallerkenmodell.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Livea Xpress Tallerkenmodellen. Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Tryggleik og ernæring for trivsel og god eldrehelse
Frisklivssentraler inn i KOSTRA?
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Protein og fett Uke 9.
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
FETTSKOLEN.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Utskrift av presentasjonen:

Forebyggende kostholdsråd mot hjerte- og karsykdom Eivind Meland, Seksjon for allmennmedisin, UiB min bakgrunn forskningsinteresse NSAM’s handlingsprogram om foredraget: kostholdsråd relatert til forebygging av hjerte- og karsykdom

Dagens quiz Hvor stor relativ risikoreduksjon for hjerte- og karsykdom oppnås med følgende intervensjoner? Statiner Fet fisk/ fiskeolje Middelhavs/ kardioprotektiv diett Kolesterolsenkende kost

Dokumentasjonskriterier - forebyggende kostholdsråd Hva kan virke (dokumentert i kontrollerte studier, efficacy) Er studiene gjennomført i en klinisk praksis som likner allmennpraksis (implementérbarhet, effectiveness) Har liknende intervensjoner vært gjennomført med hell i allmennpraksis

Kolesterolsenkende kost – hva er det? Reduser inntaket av fett Reduser inntaket av mettet fett Erstatt mettet fett med umettet fett Bruk minst mulig sukker og alkohol hvis høye TG og overvekt Reduser inntaket av kolesterolholdige matvarer

Kolesterolsenkende kost Inviterer til s.k. forbuds-motivasjon? Vanskelig å implementere trass stor innsats Oxcheck- og Family heart-studien Noe inkonsistent dokumentasjon Epidemiologiske studier Intervensjonsstudier Vis tegning fra helseopplysningsboka med forbudsskilt evt diktet til piet hein Motivasjonspsykologi: Ikke tenk på rødt Begge studiene benyttet spesialtrente helseopplysere med opplæring i motivasjonsfremmende strategier med marginale effekter på totalkolesterol (mest effekt hos kvinner, nesten ingen effekt hos menn) Forbindelsen mellom høyt fettinnhold og kolesterolinnhold i kosten - høyt serumspeil av totalkolesterol i serum i populasjonen - høy sykelighet og dødelighet av hjerte- og karsykdom er tvilsom Anomalier og paradokser: Det franske parad, det japanske immigrasjonsparad, indianerparadokset, Masaiparadokset, eskimoparadokset Liten effekt i kontrollerte studier der man så på harde endepunkt. Osloundersøkelsen og den indiske studien (Hjermann/ Singh) unntak Metaanalysen i BMJ 31.-marsnummer -01 (ca 15% risikoreduksjon for KV endepunkt i studier med interv tid >2 år der diettråd alene var brukt, noe større effekt der flerfaktor rådgivning var applisert)

NSAMs forebyggende kostholdsråd Fet fisk 2-3 ganger per uke, alternativt tran/fiskeolje Middelhavsdiett: Mer brød, rotfrukter, grønne grønnsaker, frukt (ingen dag uten), fjørfekjøtt og rapsolje eller andre oljer rik på alfalinolensyre (oliven-/solsikke-/ soyaolje) - effekt uavhengig av lipider el BT TDNL nr 22, 2000; nr 9, 2001 Effekten ble oppnådd uten effekt på blodtrykk eller noen av lipidfraksjonene Hvilke konsekvenser må det få for klinisk praksis Spørsmålet til salen

Slanking – innsats og resultater Slanking er mangelfullt dokumentert med harde endepunkt Ofte tilbakefall – dårlige langtidsresultat i klinisk praksis Gruppebehandling sannsynlig bedre langtidsresultat enn individveiledning spesielt hos høyrisiko individer Store ressurser ved høy risiko viser effekt og reduserer diabetes 2 insidensen radikalt, bedre enn metformin (slankeråd og tilbud om organisert trening)

Er overvekt farlig - edruelig dokumentasjon Øker risiko for KV-sykdom og død noe Øker risiko for diabetes 2 Totaldødelighet blant overvektige og slanke menn med god fysisk form er ikke forskjellig Fete menn med god form har lavere KV dødelighet enn slanke menn i dårlig form

Er overvekt farlig - edruelig dokumentasjon Sjansen for å få diabetes er svært lav hos overvektige som ikke klarer å slanke seg, men som klarer å mosjonere mer (4 timer per uke eller mer) Til forskjell fra slankeråd er råd om fysisk aktivitet dokumentert med harde endepunkt

To snaps og salte peanøtter? Moderat (1-3 enheter per dag) alkoholbruk ikke dokumentert i kliniske studier Sannsynlig helseskadelig som befolkningsrettet strategi, spesielt hos unge Store forskjeller i kohortstudier på “eldre” høyrisiko individer - observasjonsevidens! Saltrestriksjon reduserer BT. Er mangelfullt dokumentert med harde endepunkt Der var ingen forskjell i alkoholkonsum melom intervensjons- og kontrollgruppen i Lyon-studien

Andre nøtter, kanel og fiber Nøtter og vannløselige fiberprodukter reduserer totalkolesterol Kanel reduserer kolesterol, triglycerider, blodsukker og insulinresistens Men altså: manglende dokumentasjon med harde endepunkt

Glykemisk index -ladning Sammenlikner arealet under belastningskurven med glukosebelastning Inntak av matvarer med høy GI er forbundet med de fleste parametre i det metabolske syndrom (insulin, polyfagi, lipider etc) Frukt, rotfrukter, belgfrukter, grønnsaker Ikke dokumentasjon på harde endepunkt Langtidsstudier (12 mndr) viser reduserte TG, og HDL-kol, men økt Tot-kol og LDL-kol sammenliknet med lav-kalori og fettfattig kost

Dagens quiz Statiner Fet fisk/ fiskeolje Middelhavs/ kardioprotektiv diett Kolesterolsenkende kost 30 - 35% 0 - 30% (14%) (død) 40 -70% 15%

Konklusjoner Fet fisk eller fiskeolje (omega-3) (?) Mer (grovt) brød, rotfrukter, grønne grønnsaker, frukt (ingen dag uten), fjørfekjøtt og rapsolje eller andre oljer rik på alfalinolensyre (oliven-/solsikke-/ soyaolje) Bruk mer energi på råd om fysisk aktivitet enn slanking

Kostholdsråd - prøv deg Frank Frugaard kommer til kontroll hos deg 4 uker etter utskrivelse fra medisinsk avdeling ved ditt lokalsykehus Under konsultasjonen spør du om han fikk noen råd om kostholdet ved utskrivelsen Han legger brosjyren: Kolesterol-reduserende kost på pulten og sier det er vanskelig for ham å leve slik Gi ham de råd og den informasjon du mener er påkrevd I hvor stor del av denne tiden var pasienten verbalt aktiv?

God informasjon - noen kriterier Pasienten er verbalt aktiv Tar utgangspunkt i pasientens mestrings-forventninger Formulerer budskapet positivt Anerkjenner pasientens vansker Anerkjenner pasientens autonome valg Interesse over tid Hvis tid kan deltagerne forsøke igjen 2-3 min Etter dette kommer svarene på dagens quiz