Energisektorens bidrag og muligheter til å nå klimamålene Steinar Bysveen Adm. dir., EBL Eneregirådet, 01.12.08 EBL – drivkraft i utviklingen av Norge.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Påvirkningsparadokser
Advertisements

Drivkraft for fremtidsrettede energiløsninger Enova SF Virkemidler og støtteordninger for boliger Sverre I. Heimdal Enova SF Oktober 2012.
BIOMASSETILGJENGELIGHET
Lansering Oslo 16. mars 2009 Jørgen Randers, BI Sverre Aam, SINTEF Steinar Bysveen, EBL.
Snåsa Geir Rannem Nord-Trøndelag fylkeskommune Strategi for små vannkraftverk i Nord-Trøndelag Status – muligheter – interesser - strategier.
Statssekretær Anita Utseth, OED. SINTEF-seminar 13. mars 2007, Oslo
EBL – drivkraft i utviklingen av Norge som energinasjon EBLs synspunkter på hjemfall LO, KS og LVK- seminar 20. januar 2005.
Byr EUs nye klima- og energipolitikk på problemer eller muligheter for Norge? Per Ove Eikeland EBL seminar: Energibransjen - Norges svar på klimautfordringen.
Olje- og energidepartementet | regjeringen.no/oed Norsk mal: Startside Tips for engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk Eller velg.
Industriell verdiskapning en mulighet for gode klimatiltak? Stortingets klimaforlik, klimatiltak og virkemidler i industrien Terje Lien Aasland, Næringskomiteen.
Markedsutsikter: Begrenset produksjonsvekst og sterk etterspørsel
Energiutfordringene - klima, forsyningssikkerhet og grønn verdiskaping
Initiativtaker til prosjektet: Gründer Svein Lilleengen
Biogass 09 ENOVAs program for biogass Seniorrådgiver Jens Musum Enova SF.
Dagens rammebetingelser for å utvikle miljøvennlig energiproduksjon
Klimaarbeid fra plan til praksis Kommunal klimastatistikk og resultatoppfølging? Eivind Selvig Civitas Rådgivergruppen
50 millioner til etablering av ladestasjoner i 2009 Camilla Nørbech
Slik gjør vi det! Veileder for bygging av ladestasjoner.
Norwegian Ministry of Transport and Communications Rammebetingelser for bruk av gass i transportsektoren Anne Brendemoen.
Tar staten ansvar? Heikki Holmås, Leder Stortingets kommunal og forvaltningskomite.
1 1 Veien mot lavutslippssamfunnet Klimapolitikk i et lite land.
Europeiske selskapers tilpasning til EUs klimapolitikk Jon Birger Skjærseth CREE-CICEP 2012.
1 Brita Bye CREE Seminar, KLD, 31. mars 2014 Hvordan skal vi innrette teknologi- og klimapolitikken? Modeller for endogen teknologiutvikling.
Konsernsjef Torbjørn R. Skjerve
Klimamål i et kommuneperspektiv Status og utvikling i kommunalt klimaarbeidet Aggregering til klimamål og tiltakspotensial for et samlet kommune-Norge?
UDs Topplederkonferanse 2007 Fornybar energi: Verdensbildet og Norges plass i dette Divisjonsdirektør Anne Kjersti Fahlvik.
Hvordan utfordrer NoBio regjeringen i arbeidet med statsbudsjettet 2010? Årsmøte i Norsk Fjernvarme, Fredrikstad 28. mai 2009 Kari Asheim, NoBio.
FJERNVARMENS JULEMØTE :00Bedre kommunikasjon av fjernvarmens verdi v/ Trygve Mellvang-Berg Oppsummering fra fagmøte om kunderelasjoner. Forslag.
Konverteringsprogrammet 2009, fra el til vannbåren varme Fjernvarmedagene i Oslo 29. september 2010 Trond Bratsberg.
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Dag A. Høystad Energirådgiver.
Fornybar energi: Bra for næringslivet, men hva med miljøet?
EUs miljø- og klimapolitikk - aktuelle saker Knut F. Kroepelien, Miljøråd Difi 18 oktober 2010.
Fornybar kraft og varme
Statsbudsjettet 2009 Høring i finanskomiteen Steinar Bysveen Administrerende direktør, EBL Høring i finanskomiteen, 17. oktober 2008 EBL – drivkraft i.
Energi Norges regionmøte Trondheim, 7. februar 2011
Landbruket – fremdeles en del av løsningen?
Biogasskonferanse Ørland Asbjørn Johnsen
Klima og kvoter Hva er god miljøpolitikk? Nei til EU 10. Mars 2007 Lars Haltbrekken.
Fredrikstad 7. september 2005
Kritiske faktorer for biogass basert på avfall – Kurerer klimakuren?
Bellonas Energiforum 19.juni 2009 ENOVAs program for biogass Seniorrådgiver Jens Musum Enova SF.
Fossil energi og klimautfordringer
Fornybar verdiskapning Hardangerrådet Ulvik, 13
En bedre kraftsituasjon i Midt-Norge
KLIMAKAMPANJE Hvordan tenker Oslo ifht informasjon om klimatiltak overfor befolkningen? Hvordan tenker Oslo ifht informasjon om klimatiltak overfor befolkningen?
Fjernvarme og fjernkjøling i Norge – drivere og utfordringer
Møte med OED 18. desember 2007 Jan Harsem / Terje Løkken.
Strategi for biltrafikkreduserende tiltak i Buskerudbyen
Aktuell heading Kostnader ved produksjon av elektrisk kraft
Infrastruktur og rammebetingelser i Vestlandsregionen Energirike Topplederforum 2009 konsernsjef Atle Neteland 1.
Ny klima og energistrategi i Troms
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nordland.
Olje- og energidepartementetwww.regjeringen.no/oed Sigurd Tveitereid Energi- og vannressursavdelingen Olje- og energidepartementet
Norge mot 2030 Hvilken rolle får vindenergi? Bjart Holtsmark Statistisk sentralbyrå.
Klimavennlige energiprosjekter i Knutepunkt Sørlandet Arild Olsbu, Agder Energi Nettkonsult. 9. november 2007.
1 Fylkesplan for Østfold med fokus på klima og energi Fylkesplan  Tre grunntemaer  10 satsingsområder  6 mål og indikatorer for miljø Levekår.
Technology for a better society Tiltak for at Norden skal oppnå målet om fossilfri elektrisitetsforsyning innen 2050 Forsker Ingeborg Graabak SINTEF Energi.
Olje- og energidepartementetwww.regjeringen.no/oed Nasjonal energipolitikk i et klimaperspektiv Bente Anfinnsen, rådgiver Energi- og vannressursavdelingen,
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Høringsmøte fylkesdelplan for vindkraft i Nordland Mosjøen 4. september 2009.
Resultater og mål for energiforskningen i Norge Status på Stratos, 7. September 2011 Arvid Hallén, Norges forskningsråd.
Norsk energipolitikk mot 2030
Utnyttelse av sluttbrukerfleksibilitet (Overordnet tema: Prosumentens rolle i framtidens energisystem) Birger Bergesen.
Fastlandsindustriens bidrag og muligheter til å nå klimamålene
Kraftbransjen – mer enn kun en innsatsfaktor?
Wenche Teigland,
Næringslivets klimahandlingsplan – virkemidler for utslippsreduksjoner
Hovedpunkter i EUs klima- og energipolitikk fra
Nasjonal ramme for vindkraft
Utskrift av presentasjonen:

Energisektorens bidrag og muligheter til å nå klimamålene Steinar Bysveen Adm. dir., EBL Eneregirådet, EBL – drivkraft i utviklingen av Norge som energinasjon

Spesielle forhold i Norge - energi og klima Generelt Stor fornybar andel, fortsatt stort potensial for mer fornybar produksjon. Ingen effekt av redusert fossilt bruk til kraftproduksjon. Begrenset effekt av CCS Forbruk Desto viktigere Fossilt energibruk må reduseres betydelig Energi- effektivisering Konvertering fra fossilt til fornybar –Olje/gassvirksomheten –Transport –Oljefyring Ny produksjon 1. Hvor mye trenger vi å bygge ut for å konvertere fra fossilt til mer fornybart? 2. Skal vi hjelpe resten av Europa? Vannkraftens reguleringsevne. Viktig for vindkraftsatsingen i Europa Eksport av fornybar energi. Utfasing av kull- og kjernekraft vil kreve nok fornybar.

Vi mangler ikke muligheter, vi mangler tid Kort tid til Norge trenger en energi og klima- strategi. Det tar tid (2010/2011?). Klimakur først klar høsten Hva kan vi gripe fatt i allerede nå?

CO2- reduksjoner Oljefyring forbud fra eksempelvis 2020 anbefales El til transportsektoren Går sin gang. Bilindustrien omstiller nå pga nedgangstidene. Avgifter viktig. Stor aktivitet på marked og infrastruktur. El til offshorenæringen Nøtt som må knekkes: Hvordan få næringen til å gjøre tiltak dyrere enn kvotepris.

Konsesjons- behandlingssystemet må gjennomgås Tar altfor lang tid. Må sees på utfra dagens og morgendagens behov. Hva kan NVE delegere? Hvordan redusere antall søknader? Hvordan la lokale interessenter finne gode løsninger?

Støttesystem Viktig å få på plass norsk/svensk støttesystem. Har Norge revidert sin posisjon? Hvis ikke, vil dette ikke bli gjennomførbart. Vi kan ikke feile en gang til. Enovas mål og virkemidler bør gjennomgås med tanke på Fornybardirektiv og Klimaforlik.

Energi- effektivisering Sett i gang tiltak fra rapporten som legges frem for Energirådet i dag.

Fremtidsrettet nettpolitikk Energi- og klimapolitiske mål Fremtidsrettet nettpolitikk Regulatoriske tiltak Utfordringer Velfungerende marked Leveringssikkerhet Regional utvikling/verdiskaping Ny produksjon inn i regional- og distribusjonsnett Fornying/opprusting Nybygg Utenlandsforbindelser Parallell infrastruktur Kostnadsfordeling ► Dagens nettpolitikk er tilpasset 90-tallets energipolitikk ► Fremtidsrettet nettpolitikk krever politisk forankring ► EBL har gitt innspil til OED og Stortinget

Fossil eller fornybar? Nåverdi av skattebelastning målt i prosent av totalverdi. Kilde: ECON Pöyry

Vannkraftbeskatning Marginale vannkraft- prosjekter stoppes av skattesystemet fra Bør gjøre justeringer som man har gjort med petroleums- skattereglene.

NVEs tildelingsbrev Må adressere de aktuelle problemstillingene. Ellers mister vi et år.

Suksess krever samarbeid mellom myndigheter og industri Hva kan Energirådet bidra med?