Uønskede bestanddeler i næringsmidler Endogene toksiner finnes naturlig i råvarene Mikrobielle toksiner dannes av sopp og bakterier Toksiske rester tilføres under dyrking, høsting, produksjon Toksiske forurensinger oppstår under prosessering, konservering Mange stoffer i mat er ikke sunne eller har næringsmessig betydning. God regel - ikke venn = fiende Noen er i grenseland Mange ulike strukturer Stoffer overført fra pakkemateriale hører med under toksiske forurensinger
Mikrobielle toksiner Mykotoksiner Aflatoksiner - Aspergillus flavus ergot alkaloider aflatoksiner Aflatoksiner - Aspergillus flavus meget giftig, kanserogen nøtter, korn hindres ved tørr oppbevaring, rene startkulturer
Meldesystem for infeksiøs sykdom Noen sykdommer er meldepliktige http://www.msis.no/ Ligger under folkehelseinstituttet – www.fhi.no
Bakterietoksiner Matinfeksjoner: Infeksjon som skyldes sykdomsfremkallende mikroorganismer i maten Matforgiftninger: Skyldes giftstoffer som mikroorganismene har dannet i maten
Matinfeksjoner/-forgiftninger i Norge
Salmonella infeksjoner organisme: G- staver (enterobakterie) sykdom: inkubasjonstid 1 - 3 døgn, febril gastroenteritt, bakterier i avføring kreves store infeksjonsdoser forekomst: veg. kraftfôr, kjøtt, kjøttprod., upast. melk, pultost, skadedyr, kjæledyr forebygging: kontroll med import, kontroll av slakt, hygiene
Salmonella etter smittested
Forskrifter Mattilsynet www.mattilsynet.no Forskrift om salmonella http://www.lovdata.no/cgi-wift/ldles?ltdoc=/for/ff-20120502-0415.html http://www.lovdata.no/cgi-wift/ldles?doc=/sf/sf/sf-20081222-1623.html
Campylobacter organisme: G-, krumme staver, polar flagell, mikroaerofile, vekst bare mellom 30,5 og 45oC sykdom - febril diare, 4 - 5 dager forekomst - drikkevann, fjærkre Yersinia Y. enterocolitica, kan vokse på kjølerom viktig i Norge sykdom - febril diare, 2 - 3 dager forekomst - husdyr, fisk, fugl, drikkevann