Uønskede bestanddeler i næringsmidler

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Innføring i hygiene.
Advertisements

Studieforbundet natur og miljø. Hva er Studieforbundet?  Serviceorgan som legger til rette for studiearbeid i medlemsorganisasjonene.  Formidler av.
Studieforbundet natur og miljø. Hva er Studieforbundet?  Serviceorgan som legger til rette for studiearbeid i medlemsorganisasjonene  Formidler av tilskudd.
Utbrudd av matbåren sykdom i Tana
Fokusperiode – Frisk i barnehagen
Utfordringer og muligheter……
Sentralt regelverk om skadedyr - etter matlovgivningen
Utlendinger i landbruket
Georg Kapperud Utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer
Indikatorbakterier i drikkevann.
Drikkevann – hvordan tolker vi vannanalyser
Akutt hestepraksis - forfangenhet-
Veterinærinstituttet Seminar for styrene ved UMB, NVH og VI
Statssekretær Roger Ingebrigtsen Helse- og omsorgsdepartementet Norsk Dagkirurgisk forum, 8. januar 2010 Samhandling mellom primærhelsetjenesten og dagkururgiske.
Veier til god helse Immunforsvaret og bakteriesykdommer
Skikkethetsvurdering
Gram farging - En mikrobiologisk arbeidsmetode for å skille bakterier med ulike cellevegger En gjennomgang av fargemetoden, og hvorfor ulike bakterier.
Byåsen videregående skole VG2 MATFAG
Søknader om permisjon fra stipendiater Regelverk.
Prosjekt institusjonshygiene
Sykdommer i nyrene Thor Andreas Moe Våren 2002.
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Smittevernseminar 3. mars 2010
Smittemåter og smitteforebygging
Støy og gravide NFAM/NAMF Vårkonferansen 2012, Son Petter Kristensen.
Hva er en hygienisk barriere?
Forberedelse til bekjemping
Nasjonalt utbrudd av SF E. coli O157 - Jakten på smittekilden
Trygg mat i helseinstitusjoner
Rotte- og kakerlakkbekjempelse
Nytt utbruddsvarslingssystem
Georg Kapperud Utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer
Forskrift om skadedyrbekjempelse – kommunens rolle Kurs på Folkehelseinstituttet, 17. april 2007 v/førstekonsulent Mona Keiko Løken
Blir vi syke av norsk kjøtt?
SINTEF Fiskeri og havbruk AS 1 SINTEFs Torskesminar på AQUA NOR 2005 Immunstimulering gir friskere yngel – og bedre overlevelse Jorunn Skjermo, SINTEF.
Effektiv og automatisert yngelproduksjon av torsk, er det mulig?
NIFES er nasjonalt referanselaboratorium for kvalitetsreduserende og humanpatogene parasitter i fisk NIFES overvåker pelagisk råstoffkvalitet mht parasitter.
Hvordan skal personopplysninger registreres? Hvilke rettigheter har du som ansatt? Kan arbeidsgiver registrere alt mulig av opplysninger uten å gjøre noe.
FORDØYELSE EN FORNØYELSE
Folkehelseinstituttets anbefalinger ved rotte- og musebekjempelse
Faktorer som påvirker forekomsten av infeksjonssykdommer
Hygiene og renhold.
Mattilsynet Distriktskontoret for Midt- og Nord-Helgeland Foredrag: ”Mattilsynets fokus i forhold til drikkevannskvalitet og beredskapsplaner”. VA-fagsamling,
Arv og miljø.
Studieforbundet natur og miljø. Hva er Studieforbundet?  Serviceorgan som legger til rette for studiearbeid i medlemsorganisasjonene.  Formidler av.
Ny Smittevernhåndbok Overlege Hans Blystad
Biologisk kontroll I naturen - veldig få arter som eksploderer i antall. Gjøre regnestykker - det skjer ikke.
NY HÅNDBOK I SMITTEVERNSERIEN Oppklaring av utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer og zoonoser Georg Kapperud Nasjonalt folkehelseinstitutt Smitteverndagene.
Bjørn G. Iversen, overlege Folkehelseinstituttet
Mat og Helse Fordypning Naturfag Vår 2009 Daniel Bødtker-Lund
Fakta om LA-MRSA LA-MRSA er gule stafylokokker som har utviklet motstand mot flere typer antibiotika. I 2014 har det.
Infeksjonssykdommer. Mål fra LK06 Forklare hvordan kroppen beskytter seg mot sykdom. Beskrive hvordan man kan forebygge og behandle infeksjonssykdommer.
Håndhygiene. Hvorfor håndhygiene? Hindrer spredning av sykdomsframkallende mikroorganismer og reduserer risikoen for at pasienten får en infeksjon.
1 H azard A nalysis C ritical C ontrol P oint. 2 Hva er HACCP System for å dokumentere, vurdere og evaluere eget kvalitetssystem Vurdering av biologiske,
Immunforsvaret Oppgaver:
Grunnleggende mathygiene Ågot Li, seniorrådgiver Mattilsynets distriktskontor i Drammen.
TEORI MAT & HELSE 2 Tema: Hygiene, redskapslære, livsstil, mål & vekt.
Infeksjonssykdommer - av Emil Nygårdgård. Infeksjonssykdommer Mikroorganismer Bakterier, virus og sopp Overalt Ca 10 ganger flere bakterieceller i kroppen.
1 © 2015 Ipsos. 1 Holdningsundersøkelse om mattrygghet Gjennomført uke 8/2016 Innledningstekst lest for respondentene: Mattrygghet er god kontroll med.
Håndhygiene. Hvorfor håndhygiene? Hindrer spredning av sykdomsframkallende mikroorganismer og reduserer risikoen for at pasienten får en infeksjon.
Professor Stig Harthug studentforelesning
Trygg mat og næringsstoffer
Vesuv - modulen i CIM Kommuneoverlegemøte 14. juni 2017
TRENDER VEDRØRENDE DRIKKEVANNSKVALITET OG VANNKVALITETSSTANDARDER
Ganguttprosjektet på Ullersmo Jessheim vgs. og Ullersmo fengsel
Professor Stig Harthug studentforelesning
Smittestoff er en forutsetning for smittekjeden
Utskrift av presentasjonen:

Uønskede bestanddeler i næringsmidler Endogene toksiner finnes naturlig i råvarene Mikrobielle toksiner dannes av sopp og bakterier Toksiske rester tilføres under dyrking, høsting, produksjon Toksiske forurensinger oppstår under prosessering, konservering Mange stoffer i mat er ikke sunne eller har næringsmessig betydning. God regel - ikke venn = fiende Noen er i grenseland Mange ulike strukturer Stoffer overført fra pakkemateriale hører med under toksiske forurensinger

Mikrobielle toksiner Mykotoksiner Aflatoksiner - Aspergillus flavus ergot alkaloider aflatoksiner Aflatoksiner - Aspergillus flavus meget giftig, kanserogen nøtter, korn hindres ved tørr oppbevaring, rene startkulturer

Meldesystem for infeksiøs sykdom Noen sykdommer er meldepliktige http://www.msis.no/ Ligger under folkehelseinstituttet – www.fhi.no

Bakterietoksiner Matinfeksjoner: Infeksjon som skyldes sykdomsfremkallende mikroorganismer i maten Matforgiftninger: Skyldes giftstoffer som mikroorganismene har dannet i maten

Matinfeksjoner/-forgiftninger i Norge

Salmonella infeksjoner organisme: G- staver (enterobakterie) sykdom: inkubasjonstid 1 - 3 døgn, febril gastroenteritt, bakterier i avføring kreves store infeksjonsdoser forekomst: veg. kraftfôr, kjøtt, kjøttprod., upast. melk, pultost, skadedyr, kjæledyr forebygging: kontroll med import, kontroll av slakt, hygiene

Salmonella etter smittested

Forskrifter Mattilsynet www.mattilsynet.no Forskrift om salmonella http://www.lovdata.no/cgi-wift/ldles?ltdoc=/for/ff-20120502-0415.html http://www.lovdata.no/cgi-wift/ldles?doc=/sf/sf/sf-20081222-1623.html

Campylobacter organisme: G-, krumme staver, polar flagell, mikroaerofile, vekst bare mellom 30,5 og 45oC sykdom - febril diare, 4 - 5 dager forekomst - drikkevann, fjærkre Yersinia Y. enterocolitica, kan vokse på kjølerom viktig i Norge sykdom - febril diare, 2 - 3 dager forekomst - husdyr, fisk, fugl, drikkevann