Gjenfinningssystemer og verktøy II

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Trykk på mus eller tastatur for neste bilde…
Advertisements

GoOnline XP publisering Hvordan komme i gang med GoOnline XP. Denne presentasjonen tar deg steg for steg gjennom oppsett av nettsted med bruk av GoOnline.
Rutearket i Excel Et regneark består av en mengde ”celler” med innhold. Hver celle er plassert i en bestemt kolonne (her: C) og en bestemt rad (her: 5).
Datakurs i heimesida Skei hotell 15.mai  Søk opp på internett  Last ned Google Chrome – gratis  Gå inn via Google Chrome når du skal inn på pensjonistforbundet.
Hvordan bruke Lions medlemsregister?
YouTube Amerikansk nettside Gratis Video og musikk
Internett for nybegynnere
”BRØK-, DESIMAL- OG PROSENTPLATER”
Brukerveiledning for gruppeledere
Klikk Aktiver redigering i meldingsfeltet.
© 2006 IFS AB. All rights reserved.
Kontoinnstillinger Slik kommer du til «Kontoinnstillinger»:
1 Sannsynlighetsregning Gjenfinningssystemer og verktøy II Jon Anjer.
Kontoinnstillinger Slik kommer du til «Kontoinnstillinger»:
Refleksjoner og tanker rundt bruk av C-map i skolen
SPSS (Statistical Packages for the Social Sciences)
Slik kommer du til «Personverninnstillinger»: Logg inn på Facebook.
Nedlasting av Java Java bruker du til bl.a. å logge deg inn i nettbanken. Åpne Internett og skriv, java.com i adressefeltet, klikk Enter. Klikk på Free.
Bilderedigering 6e Kopiere bilde
For å åpne Internett trykker du på i startskjermbildet. Når du klikker i adressefeltet, blir det en blå bakgrunn på den nettadressen som står der, og det.
Gjenfinningssystemer og verktøy II
23 Finn ligningen for det planet  som inneholder linja
Versjon 16 Nye klienter. Fra 10 til 4 ALEPH modulsammenslåing.
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Grunnleggende matematikk
Forelesing kveld 8 IT For medisinsk sekretær Fredrikstad Kai Hagali.
Formler og funksjoner.
MAL MEMORYOPPGAVER Eksempel fra kurset! 1.Rød 2.Svart 3.Black 4.Grønn 5.Green 6.Gul 7.Yellow 8.Hvit 9.White 10.Rosa 11.Pink 12.Lilla 13.Purple 14.Blå 15.Blue.
Gjenfinningssystemer og verktøy II
1 (Helst) alle, men minst 1 i gruppa oppretter følgende: Personlig hjemmeside (indexside) Lenkeside / Generell faglig ressurside (Side med generelle allmennlærerfaglig.
Manual for skoleavis i 6. klasse
Eksempel AOA (Activity On Arc)
WinSpirs 5.0 En presentasjon. Start av systemet Trykk på Medline Advanced i mappen for medisin og helsefag.
Innskriving av data (1) 1. Slik ser dataeditoren ut fra start.Vi
Sqlite Et lite eksempel på en SQL- database. SQL kan startes på ulike måter Kommandolinjeversjon or Windows –Programmet må innstalleres Hentes fra
Opplæring: Digital Diktering
Dette er en automatisk presentasjon
Wikipedia Wikipedia er leksikon på Internett. Wikipedia blir utgitt av den ideelle organisasjonen Wikimedia Foundation. Wikipedia har over 18 millioner.
Ctrl-taster (2 stk.) har flere funksjoner sammen med bokstaver, For eksempel: hold nede Ctrl pluss et lett trykk på bokstaven A for å merke alt.
Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme
IT for Medisinsk sekretær Kai Hagali KVELD 4.  Siste rest kapittel 3  Kapittel 4  OPPGAVER  Neste gang Fletting Kai Hagali - Fredrikstad.
HØGSKOLEN I AGDER Agder University College © Bjørn Olav Hogstad, HiA, 2002 HØGSKOLEN I AGDER Agder University College Word - maler 1 DAT100 TEMA: Maler.
1 Arrayer og form(ularer) (Kapittel 4). 2 Mål  Forstå assosiative og superglobale arrays  Kunne behandle webformularer (forms)  Kjenne forskjellen.
Publisering på verdensveven Kursdag 2 VÅFF, våren 2002.
i:SEE Conceptual Learning DA
Figur 1 Behov. Figur 2 Behov Figur 3 Prioritering/ressursinnsats.
morild.org en interaktiv nettjeneste i ti år Mer enn 1000 spørsmål
Andre funksjoner. Her kommer en beskrivelse av søkefunksjoner, knapper og annen funksjonalitet. 2.
Hvordan kan foreldre bruke de vangligste funksjonene i Itslearning.com
Grunnleggende tekstbehandling
NÅ SKAL VI LÆRE OM LIKNINGER.
Diskrete stokastiske variable
Mandag Excel.
Kapping av plater Mål: Vi skal lage komponenter for en møbelfabrikk ut fra standardiserte plater på 12 x 24 dm. Komponentene har lengde og bredde oppgitt.
BasWare PM bestillingssystem - selvstudiemateriell:
Inflation og produktion 11. Makroøkonomi Teori og beskrivelse 4.udg. © Limedesign
1 Java Database Connectivity (JDBC) Norvald H. Ryeng
Harald Kaasa Hammer: Manual til redigering av nettstedet Først forklares hva de ulike elementene på nettsidene betyr. Så ser vi på mappene.
Høgskolen i Oslo Bli kjent med de grunnleggende funksjonene i regnearkprogrammet Excel IT-seksjonen ved Avdeling for lærerutdanning 2006/2007 Praktisk.
Befolkning og arbejdsmarked 7. Mikroøkonomi Teori og beskrivelse © Limedesign
Intro til (x)html Del 1. HUMIT1731 uke35b Kåre A. Andersen 2 En mal … Dette er en mal for DTD XHTML 1.0 Transitional Her kommer.
Finne feil - Debugging Introduksjon til sortering.
23. Spillere For spillere i Postenligaen og 1.div.
Datakortet – Modul 3 Word 2003, Kap Modul 3.
GODT NYTT ÅR ! Hilsen Styret i NEKF TIL
Funksjoner Kapittel 2.
Romsviks DIPS-tips - og andre elektroniske snarveier
Velkommen til denne interaktive oppgaven i Engelsk, IKT og Matematikk
Grafen til kvadratiske funksjoner
Utskrift av presentasjonen:

Gjenfinningssystemer og verktøy II Matriser Jon Anjer

Hva er en matrise? En matrise er et rektangulært skjema eller tabell med tall eller symboler. I statistikken brukes datamatriser, som sammenfatter enheters verdier for gitte variabler Matematikk har flere anvendelsesområder, bl. a. Oversikt over vektorer i samme rom Oversikt over relasjoner Oversikt over grafer

Eksempel på matrise En matrise med m linjer og n kolonner kalles en m  n- matrise. En slik matrise sies å ha orden (m, n). De enkelte tallene (evt. verdien) i matrisen kalles komponenter (celler). En m  n -matrise har m • n komponenter Nedenfor er en 4  5-matrise. Matriser avgrenses med hakeparenteser:

Dokument-term-matriser For å få oversikt over en database med n dokumenter som er indeksert med m kontrollerte termer, kan vi sette opp en dokument-term-matrise, der linjene står for dokumenter, og kolonnene for termer. I praksis betyr dette at vi setter dokumentvektorene under hverandre. Nedenfor vises en 5  5-matrise, som sammenfatter 5 dokumenter indeksert med 5 termer

Binærmatriser Hvis dokument-term-matrisene bare viser om termene finnes i dokumentene eller ikke, er alle komponentene enten 0 eller 1. Slike matriser kalles binærmatriser. Disse matrisene er enkle å bruke fordi: De tar svært lite plass i en datamaskin (én bit for hver komponent) Det er enkelt å regne ut skalarproduktet mellom linjene ved å telle antall samsvarende komponenter som er lik 1. Tilsvarende er en binærvektor en vektor der alle koordinatene er 0 eller 1

Eksempel på dokument-term-matrise Vi vender tilbake til eksemplet fra presentasjonen om vektorer, med termene Sauer Term 1 Geiter Term 2 Fôring Term 3 Norge Term 4 Sykdommer Term 5 Nedenfor: Matrisen til venstre, vektorene den sammenfatter til høyre. Fôring av geiter [0, 1, 1, 0, 0] Sykdom hos sauer og geiter [1, 1, 0, 0, 1] Norske sauer [1, 0, 0, 1, 0] Fôring av syke sauer [1, 0, 1, 0, 1] Fôring av sauer og geiter [1, 1, 1, 0, 0] Norske sauer og geiter [1, 1, 0, 1, 0]

Linjer og rader i dokument-term-matriser Linjene i dokument-term-matrisen forteller hvilke termer som blir brukt i hvert enkelt dokument Kolonnene forteller hvilke dokumenter som er indeksert med hver enkelt term. Følger vi andre linje nedover, ser vi at Term 2 (som her står for”Geiter”) blir brukt i dokument 1, 2, 5 og 6. Vi kan transponere (”snu”) matrisen, slik at linjene blir kolonner, og kolonnen linjer:

Transponerte matriser Den transponerte matrisen er matrisen der rader og kolonner har byttet plass. Vi bruker apostrof-tegn (’) for å vise transponert matrise

Vektorer som matriser og transponerte matriser En vektor kan skrives som en matrise med én linje. F.eks. kan den 5-dimensjonale søkevektoren [0, 1, 1, 0, 0] skrives som 15-matrisen [0 1 1 0 0] Videre kan vi transponere matrisen, slik at søkevektoren representeres ved en 51-matrise. Grunnen til å transponere vektoren som matrise er at vi da kan bruke matriseregning for søking i dokumentene

Matrisemultiplikasjon Matriser multipliseres ved å multiplisere alle linjer i første matrise med alle kolonner i andre matrise Når vi multipliserer n-te linje i første matrise med m-te kolonne i andre matrise, kommer resultatet i komponenten i n-te linje og m-te kolonne. I eksemplet er første linje, tredje kolonne uthevet:

Multiplisere dokument-term-matrisen med søkevektor (1) Vi multipliserer dokument-term-matrisen med søkevektor ved å multiplisere alle linjene (som om det var vektorer) med søkevektoren. For å få oversikt vises utregningen av første og siste linje:

Multiplisere dokument-term-matrisen med søkevektor (2) Når vi har multiplisert dokument-term-matrisen med søkevektoren ser vi hvor mange relevante termer som er funnet i hvert enkelt dokument:

Dokument-dokument-matrisen Når vi multipliserer en dokument-term-matrise med sin transponerte matrise (term-dokument-matrisen), får vi en dokument-dokument-matrise. Komponentene i matrisen viser hvor mange termer dokumentene har felles. Vi ser her at f.eks. dokument 1 og dokument 2 har 1 term felles, mens dokument 1 og 3 ikke har noen termer felles (disse er merket som fete).

Summere matriser Summering av matriser skjer ved å summere (legge sammen) innholdet i samsvarende komponenter. For at dette skal være mulig, må matrisene være av samme orden

Multiplisere matriser med tall Matriser multipliseres med tall ved å mulitplisere tallet med hver av komponentene:

Grafer og matriser Grafer kan beskrives med punkt-linjematriser, der linjene står for punkter, og kolonnene for linjestykker:

Siteringsgrafer og matriser Siteringsgrafer kan vise siteringer mellom dokumenter. Her vises siteringer fra dokumentene i linjene, siteringer til dokumentene i kolonnene:

Siteringer av siteringer Hvis vi multipliserer siteringsgrafen med seg selv, får vi vite antall siteringer til siteringer:

Bibliografisk kobling Hvis vi multipliserer siteringsmatrisen med sin transponerte matrise, får vi vite antall siterte artikler som to artikler har felles:

Transponere matriser i EXCEL Skriv inn matrisen Merk området kopier (Ctrl-C) ”lim inn utvalg” under ”Rediger” Merk ”Bytt rader og kolonner” trykk OK

Multiplisere matriser i EXCEL (1) Skriv inn matrisene (evt. sett inn den andre som transponert av den første) Merk området der du vil ha resultatet (må ha like mange linjer som den første, like mange kolonner som den andre) Skrevet inn Transponert Området merkes

Multiplisere matriser i EXCEL (2) Skriv inn matrisene Merk området der du vil ha resultatet Trykk på tasten for ”lim inn funksjon” fx finn ”MMULT” (matematisk funksjon)

Multiplisere matriser i EXCEL (3) Når MMULT er lastet: Trykk ved den røde pilen ved feltet for Matrise1. Merk området for denne matrisen, etterfulgt av <Enter> Tilsvarende for Matrise 2 Trykk OK Klikk i formel-linjen; trykk <Ctrl>-<Skift>-<Enter>

Noen lenker Siteringsnett / Per Ongstad http://www.jbi.hio.no/bibin/SivBib/Ongstad/Gjenfinning/Dokumenter/gj15.htm Search and Retrieval: More on Term Weighting and Document Ranking / Marti A. Hearst http://www.sims.berkeley.edu/academics/courses/is202/f97/Lecture22/ An introduction to the Vector Space model / Michael S. Preminger http://home.hio.no/~michaelp/english/Professional/Doctoral/Visualization/VS_model/SEMINAR3.html