Ngitili Sukumaenes løsning for å gjenoppbygge skog og gresslandskap.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norges historie Middelalderen Stavkirker
Advertisements

I.
RESSURSER, NÆRINGER OG BOSETTINGER
«[Revenge is] like a poison, it can take you over
Bli en bedre fisker ! Av Ulf Skauli
Den første industrielle revolusjonen (Del 2)
Arven fra Athen Humanismens hjemby.
PROSJEKTET OM KOKO OG FLYPLASSEN SOLSTRÅLEN
YORDANOS. Rahel. Hamed. PATTHAWEE
Hjemmeoppgave 1: Å høre etter NAVN: ……………………………….. DATO: ……………………….
Industribyen Notodden
”Se, vi går opp til Jerusalem”
Året var 1987, i en liten by med navn Sussex, ble et lite hus totalt til intetgjort. Alt ble kastet ut, inkludert en liten brun bamse... Den ble liggende.
DYR.
Sørhagen var opprinnelig brukt av besteforeldre, foreldre og fettere og kusiner, i alt 16 personer.
Vi er i gang med å klargjøre byggeplassn for å bygge vår CABLAC i Zemba! (CABLAC er omtrent det samme som et samfunnshus.) Hei lærere og elever på Rasta.
HISTORIEN OM DE 4 LYSENE.
Martin Luther Martin Luther ble født i Tyskland i 1483.
Den Amerikanske Revolusjon.
Å vokse i erkjennelse og erfaring
Hva er vitsen med å gifte seg?
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Den franske revolusjonen
EN DAG I UKA GÅR VI PÅ PIRATEN PÅ TUR. VI ER SÅ HELDIGE SOM HAR EN EN LITEN SKOGHOLT RETT VEDSIDEN AV BARNEHAGEN, OG DER HAR VI OGSÅ EN KJEMPE FIN BÅLPLASS.
Lorax. Det var en gang et vakkert sted med fargerike planter og lekne dyr. Lorax passet på dette stedet og snakket for trærne, dyrene og andre som ikke.
ONSDAG  1.økt fra  Vi var i klasserommet og sang sanger med bevegelse og rytmer. Konsentrerte oss veldig om puls-slag. Pulsen i.
Norske landskap Ulf Skauli
23. MAI GRATULERER MED DAGEN, ULF!.
Kapittel 47 Å gjøre lekser.
Kapittel 3 oppgave h Sett inn riktig stedsadverb
O PPGAVE 20 Side Å KJENNE ( SEG ) IGJEN 1. Tror du de vil kjenne meg igjen etter at jeg har farget håret? 2. Han hadde gått seg vill. Han kjente.
Hai ! Hai !.
Tro & Tilhøre Gode vaner for å pleie forholdet til Jesus.
Kaniner er dyr Det er mange som tror at kaniner alltid er fredlige dyr men det er ikke sant. Det er noe som egentlig er kanin men blir kalt hare. Hare.
Plantelivsgruppa! Laget av Terese, Kim Jana og Lale.
Vannressurser i Norge og verden!
En multimedia presentasjon
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
Hvordan vi fant det ut... Vi søkte først mye på internett og leste i bøker. Når det ikke var noe mer å lese igjen på skolebibloteket, og ikke noe mer.
Fremtidens matproduksjon
VERDENSROMMET VI HAR NÅ JOBBET MED VERDENSROMMET I HELE NOVEMBER, OG DET HAR VÆRT KJEMPE VELLYKKET. DET HELE BEGYNTE MED AT TO GUTTER HADDE FUNNET BØKER.
 Kunnskapsmål: stille spørsmål, samtale og filosofere rundt naturopplevelser og menneskets plass i naturen  Vi ønsker å gjøre elevene bevisste på hva.
100 lure ord å lære.
Og.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Kriger og revolusjoner
ONSDAG  1.økt fra  Vi var i klasserommet og sang sanger med bevegelse og rytmer. Konsentrerte oss veldig om puls-slag. Pulsen i.
Demokratier som overlevde
“Disippel-høring”.
ÅSATRO Gud = ås, flertall – æser
Arbeidsløs En arbeidsløs søker stilling som toalettvasker hos Microsoft.
Shanti - Er det sider ved ditt religiøse liv du synes er for privat til å snakke om? -...[tenker lenge] jeg synes det med menstruasjonen. I India er det.
Moscito2 Guro, Tone, Mari og Elna. Om prosjektet Tilstedeværelsesinformasjon i organisasjoner Tilstedeværelsesinformasjon i organisasjoner - systemer.
Avdeling: Gul Tema: Luft og påske.
Kapittel 2 oppgave i Kjenner disse personene ansvarsfølelse?
Månedsplan for Froskene Mai 2015
Den franske revolusjon
Han sier: Jeg kaller dere ikke lenger tjenere, men venner.
Fattigdommen ingen ser
POST 1 Hva betyr det at en vare er økologisk? a.At den er liten og litt skrukkete b.At den er framstilt i samspill med naturen, uten kunstgjødsel og sprøytegifter.
Jesus og evangeliene. Lammet Symbol på Jesus: - Guds lam - Påskelammet slaktet: Jesu død innledet noe nytt. Jesus som den gode hyrden eller gjeteren er.
Viktige ord vi skal jobbe med. Disse må dere forstå og lære: En revolusjon Et monarki Eneveldig konge Et klasse-samfunn En stand – flere stender En adel,
Den industrielle revolusjon Læreplanen sier du skal kunne: gjere greie for teknologiske og samfunnsmessige endringar som følgje av den industrielle revolusjonen.
Kapittel 35 Hans forteller om jobben som sosionom Hans ønsker å hjelpe andre mennesker.
Driftsbudsjett og regnskap
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
En gang skal det bli min tur
Undersøkelse blant synshemmede For Norges Blindeforbund
TEKNOLOGI, RESSURSER OG UTVIKLING UNDERVEIS GEOGRAFI KAP. 3.
Livets historie.
Utskrift av presentasjonen:

Ngitili Sukumaenes løsning for å gjenoppbygge skog og gresslandskap.

Problemet I Shinyanga i sukumaenes land ble trær og busker hugget ned for å bli kvitt tse-tse-fluen som førte til sykdom og død. Senere ble enda flere trær kuttet ned, slik at en kunne dyrke bomull og selge det. Det er ofte tørke i dette området. Fordi det var få trær igjen, blåste vinden sterkere og fjernet det øverste laget av jorda. Dette kalles jorderosjon. Landskapet ble endret. Tidligere hadde det vært fruktbart, men nå ble det kalt Tanzanias ørken. Jorda ble så dårlig at plantene vokse dårlig. Folk hadde ikke lenger nok gress til husdyrene sine, og det var vanskelig å skaffe nok mat. Vannressurser tørket ut.

Kvinnene måtte gå veldig langt for å finne vann og ved, ofte mange timer hver dag. Grønnsakene bøndene sådde vokste dårlig fordi jorda var næringsfattig. Det var ikke nok gress til husdyrene. Gjeterne måtte gå mange timer for å finne gress og vann til dyrene sine.

Regjeringen i Tanzania samarbeidet med landsbyfolkene. De hørte på hva slags problemer folk i landsbyene hadde, og hva de mente var løsningenpå problemet.Landsbyfolkene fortalte dem at de før i tiden hadde hatt «Ngitili». Det var et område nær landsbyen der de hadde gress, busker og trær. De hadde fór til dyrene i den tørre årstiden. De hadde også ved og planter de kunne lage naturmedisiner av. Nå var alt borte.

Regjeringen bestemte seg for å hjelpe folk å bygge opp igjen Ngitilier. Hver landsby fant sine problemer og sine løsninger. De ba om planter og trær som hadde vokst der tidligere. De ba også om nye sorter de ville prøve om kunne vokse der. Regjeringen ga dem trær. De arrangerte turer til andre landsbyer slik at folk kunne lære av hverandre. Det ble laget videoer, sanger og danser som forklarte folk hva de skulle gjøre. Regjeringen fikk pengestøtte og råd fra NORAD og IUCN (The World Conservation Union)

Nå kunne de hente ved på 20 minutter. De hadde medisinplanter i nærheten. De hadde gress til husdyrene sine i tørre perioder. Det ble mindre jorderosjon. Bladene som falt ned fra trærne ga gjødsel og forbedret jorda. Det ble mindre vind. De kunne ha frukttrær og lage syltetøy. De kunne holde bier. De fikk vannet tilbake.

Kvinnene solgte honning og syltetøy til butikker og til naboer. Familiene kunne leie ut sin Nigitili og tjene penger på det. De kunne selge ved.

Pengene ble brukt til å bygge skoler for barna. Lærerne fikk lærerboliger. Elevenes foreldre fikk råd å betale for bøker og utstyr til barna. Banra fikk skolemat.