Levende HMS-system – hva betyr det i praksis?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
4.3 FORSKRIFT OM ORGANISERING, LEDELSE OG MEDVIRKNING
Advertisements

Risiko Sannsynlighetsgradering:1 = Lite sannsynlig (kan inntreffe mindre enn én gang hvert 100. år) 2 = Mindre sannsynlig (kan inntreffe mellom én gang.
Systematisk HMS arbeid
Utlandsprosessen Studiestøtteonferansen i Stockholm 1. – 3. juni 2014.
Risiko Sannsynlighetsgradering:1 = Lite sannsynlig (kan inntreffe mindre enn én gang hvert 100. år) 2 = Mindre sannsynlig (kan inntreffe mellom én gang.
 Arbeidsgiver skal sørge for at BHT bistår med planlegging og gjennomføring av fysiske og organisatoriske endringer i virksomheten, herunder etablering,
Opplæring for representanter i skolemiljøutvalget
PLANLEGGING SOM STYRINGSVERKTØY
Risikovurdering Systematisk HMS – arbeid dreier seg om mestring av risiko, for å unngå skader og sykdom Mestring av risiko- redusere eller fjerne.
Kan det lages et felles internkontrollsystem i kommunen. Åre
Revisjon ved Rikshospitalet den 11. – 18. desember 2007.
Internkontroll i kommuner
Læring av uønskede hendelser – for bedre pasientsikkerhet
Prosedyre for IPLOS- registrering Hjemmetjenesten, Øra distrikt
Mal: Risikoanalyse med veiledning
Risiko Sannsynlighetsgradering:1 = Lite sannsynlig (kan inntreffe mindre enn én gang hvert 100. år) 2 = Mindre sannsynlig (kan inntreffe mellom én gang.
Oppfølging av studenter: Kontroll av registrering og betaling Det er nødvendig å føre kontroll med registrering av studenter hvert semester. Vi har rapportering.
FUNNKe Risikovurdering informasjonssikkerhet Nettverksmøte Tromsø 10. okt Eva Henriksen, Eva Skipenes,
«Sammen om Kvalitet» Informasjon om kvalitet, kvalitetssystem og avvikssystem Kurs tillitsvalgte Utdanningsforbundet 23.mai 2013 Kjell Meen, kvalitetssjef.
Grunnkurs Arbeidsmiljø Våren 2014
NASJONAL GODKJENNINGSORDNING FOR INN PÅ TUNET – slik kvalitetssikrer vi tjenestene. Steinkjer 1.mars 2013.
Kjemikalieregisteret Et verktøy til hjelp ved kartlegging og vurdering av kjemisk fare for både arbeidsmiljøet og det ytre miljø. Orienteringsmøte 3-5.
IKP – basert på risiko- og sårbarhetsvurderinger i egen virksomhet
IKP basert på risiko- og sårbarhetsanalyser i egen virksomhet
Kvalitetssystemet EQS Introduksjon for tilsette
Alle ansatte må involveres Hvordan tilrettelegge HMS-arbeidet i mindre energibedrifter? Rica Nidelven Hotel Trondheim, 26. – 27.januar 2011 Eirik.
Klare mål for kvalitets- og miljøarbeidet Nye utfordringer krever nye tanker: Skal vi sertifisere oss? Rica Nidelven Hotel Trondheim, 26. – 27.januar.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Kvalitetssikring av byggeprosjekt – del 4
Hvorfor vernerunder Kurs i vernearbeid/vernerunder 23. januar 2013
Risikostyringsprosessen
Noen nyttige råd og tips – IK - Akvakultur Denne presentasjon er utarbeidet av Fiskeridirektoratet og Mattilsynet i forbindelse med innføring av IK – Akvakultur.
Foreløpig oppsummering etter tilsyn med styring av vedlikehold
Organisering og arbeidet i kommunene
CAKE session no. 7 Skader på hender og fingrer. Siden sist … Vi har nylig avsluttet vår stille avvik-serie, og vi er fornøyde med både form og innhold.
Internkontroll etter alkoholloven Møte med bransjen
Hvordan skal vi som ledere bekjempe økonomisk kriminalitet i Bydel Sagene? Økonomisk kriminalitet benevnes heretter: økkrim.
Hvordan holde orden i eget hus? Internkontrollforskriften
Sikkerhet, helse og arbeidsmiljø BIR Nett
Hovedkontormodell og HMS
1 Lokale beredskapsplaner. 2 Hovedmål Det skal gjennomføres beredskapsanalyser og utarbeides beredskapsplaner for NTNUs enheter. De lokale beredskapsplanene.
CAKE session no. 9 SAFEtalk Vårt nye sikkerhetsverktøy.
Planlegge og prioritere tiltak
Veileder for risikovurdering
Internkontroll ved Setesdal vgs Mål: ”Å få til felles rutiner og dokumentasjon”, virksomhetsplanen Hele internkontrollsystemet ligger i Fronter, rom.
Status på oppfølgingsarbeidet i forbindelse med tilsynsrapporten og varsel om pålegg fra Arbeidstilsynet, ”Arbeid for helse” per
ABS-rapportering 2008 for Regionalnett
3/29/2015 Et skolebygg å være stolt av!. 2 Nøkkeltall  etablert 1. januar 2002  eier og drifter alle skolebygningene i Oslo  ca. 1,3 millioner kvm,
Innledning til: Tilsyn, hva finner vi av avvik og hvordan lukke disse avvikene? Regelverk og veileder; § 3a og rapport fra ROS.
Definisjon av ulike HMS-begreper
Helsefremmende arbeidsplasser i Orkla
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
Arbeidsmiljøet for ansatte
ROS-analyse.
Hva er risiko ? Med ” risiko” menes sannsynligheten for og konsekvensene av at noe uønsket skal hende eller utvikle seg.
Samfunnssikkerhet i ny plan- og bygningslov Geir Henning Hollup Fylkesmannen i Østfold.
Elektronisk system for HMS-avvik Orientering. Bakgrunn og begrunnelse (1) Arbeidsmiljøloven og forskrift om internkontroll setter krav til at alle virksomheter.
Kommunal beredskapsplikt
Kjemikaliehåndtering
Møte i Arbeidsmiljøutvalget
VEILEDNING – RISIKOVURDERINGER
Kvalitet, risiko og avvik
ROS-analyse.
Prosjektpresentasjon for [Virksomhet]
«Rop-tilsynet» i Haugesund kommune
Risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS)
Nye personvernregler i Norge EUs personvernforordning - General Data Protection Regulation (GDPR) Maren Magnus Jegersberg Seniorrådgiver IT-direktørens.
03 Introduksjon til ROS-analyse 08 PowerPoint-mal for ROS-analyse
Oslo Havn Risikokartlegging Ytre Miljø
Utskrift av presentasjonen:

Levende HMS-system – hva betyr det i praksis? ”Et levende HMS-system finnes bare i virksomheter hvor ”overlevelsen” avhenger av alles oppmerksomhet på helse, miljø og sikkerhet?”

Finnes det kriterier for et levende HMS-system? Forskriftsmessig – hensiktsmessig? Griper fatt i de sakene/situasjonene som virkelig betyr - Det som skjer ofte Det som man vet kan være vanskelig/farlig dvs. et mulig problem Det som kan bli et problem om man ikke blir informert Sårbarhet - overlevelse

Mulige kriterier? Har etablert et ”årshjul” for HMS-aktiviteter AMU-møter gjennomføres jevnlig HMS-runder foretas jevnlig Medarbeidertilfredshetsundersøkelser eller andre psykososiale kartlegginger gjennomføres jevnlig Kartlegginger følges opp med tiltak Kartlegginger og tiltak dokumenteres HMS-spørsmål/saker tas opp jevnlig på seksjons- og avdelingsmøter

Mulige kriterier forts. Beskrevne rutiner/prosedyrer er bekjentgjort Ansatte bruker HMS-rutinene når de skal ha svar på hvem og hvordan Rutiner og prosedyrer oppdateres jevnlig og/eller interne HMS-revisjoner foretas Det er kjent hvordan avvik meldes Avviksmeldinger dokumenteres Læring og erfaringsoverføring

I hvilke sammenhenger bruker vi det og hvordan gjør vi det i praksis? Risikovurdering I hvilke sammenhenger bruker vi det og hvordan gjør vi det i praksis?

ROS-modellen Risiko- og sårbarhetsanalyser – en forutsetning for et levende HMS-system? Har til hensikt å forebygge uønskede hendelser og forberede håndtering av uønskede hendelser Brukes for å sikre at tap av liv, helse, miljø, viktig infrastruktur og materielle verdier kan unngås og/eller bli minst mulig

Risiko En funksjon av sannsynligheten for og konsekvensen av at skade eller uhelse oppstår i forbindelse med eksponering for en negativ arbeidsmiljøfaktor. (fritt etter definisjon fra ATs Kjemikalieforskrift) Uønsket hendelse er en hendelse som kan medføre tap av liv, helse, miljø, viktig infrastruktur og materielle verdier.

Sannsynlighet I hvilken grad det er trolig at en hendelse vil kunne inntreffe Kan uttrykkes som en tallverdi.  Frekvens kan brukes i stedet for sannsynlighet ved estimering av risiko.  

Konsekvens Mulig følge av en uønsket hendelse For eksempel tap av liv og helse Kan uttrykkes som tallverdi Uønsket hendelse = eksponering for en negativ arbeidsmiljøfaktor

Bruk av ROS-modellen Hver risikofaktor settes inn i en tabell ut fra hvilken tallvurdering som er gitt både for sannsynlighet og konsekvens. Rødt = områder som er kritiske og bør utbedres Gult = områder som med fordel bør forbedres Grønt = områder som er under kontroll

ROS-modellen

Når og hvordan utføres risikovurdering ? HMS-runde – inkludert enkel risikovurdering Kjemikalierisiko – ved bruk av elektronisk verktøy kan risikovurdering skje ”automatisk” Beredskapsplaner – bruk av ROS-modellen

Risikovurdering ved HMS-runde

Avvikssystem Hvilke avvik registreres? Hvordan registreres avvik i fylkene? Hvordan og av hvem følges avvik opp?

Erfaringer i VFK Bruker QM+ som elektronisk verktøy for HMS-systemet Avviksmodulen inneholder ”saksbehandlingssystem” med mange valgmuligheter I verktøyet kan det bl.a. skilles på avvik og merknader Stor funksjonalitet fører gjerne til mindre brukervennlighet Opp til den enkelte virksomhet å definere hva som skal meldes i QM+ - gjort i liten grad

Erfaringer i VFK forts. Registreringen er svært variabel Linjeledelsen ansvarlig for oppfølging – noe manglende oppfølging Ansatte/ledere trenger mer opplæring –– utpeke ressurspersoner?