Barnefedme - forebygging

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Overlege Dr.Med Bård Kulseng
Advertisements

Samhandlingsreformen Tove Karoline Knutsen 3. februar 2010.
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Foredrag eldrerådskonferanse 5/9 2011
Forvandle livet ditt på 90 dager
Å snakke med ungdom - kan vi forebygge spiseforstyrrelser?
Kosthold og trening med fokus på syklister
Råd for et sunt kosthold (1)
Samhandlingsreformen Rett behandling på rett sted til rett tid
Samhandlingsutfordringer sett fra helsemyndighetenes perspektiv
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Tone L. Bie, 2014.
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Fysioterapeutens rolle i behandling av overvektig barn og ungdom
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nasjonal strategi for diabetesområdet
Livsstilskolen for hele familien Små skritt -store forandringer
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
«3 muffins i døgnet» - Hva inneholder maten?
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Haukeland universitetssykehus
Et sunt kosthold.
12. september 2012 Samlingssjef Britt Rakvåg Roald
Energibalansen.
Marianne Dahlum Helsesøster
Statssekretær Roger Ingebrigtsen Helse- og omsorgsdepartementet Norsk Dagkirurgisk forum, 8. januar 2010 Samhandling mellom primærhelsetjenesten og dagkururgiske.
SPESIALISERT REHABILITERING I
Barn og unges helse Levanger kommune
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
FamilY Åshild Skulstad-Hansen Helsesøster/prosjektkoordinator
Gratulerer NSF Sør-Trøndelag 100 år Bårdshaug 23 mai 2013 Diabetessykepleier Anna Kristoffersen Frøya kommune.
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Forebyggende kostholdsråd mot hjerte- og karsykdom
Kroppsvekt.
Overvekt Konsekvenser, årsaker, behandling Serena Tonstad, OUS
Stasjon 1 GRØNNSAKER Smak på dip-alternativene!! 1-4 Svar på følgende spørsmål: Hvilken dip foretrekker du? Hvor mye må du spise for å oppnå en grønnsaksporsjon?
Betyr ernæring noe for evne til fysisk aktivitet?
”Akkurat passe” ”Akkurat passe” ”Akkurat passe” BARN 7-12 år
Avdeling for Barn og ungdom, St Olavs Hospital
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
FRISKLIVSSENTRAL Værnesregionen DMS
Regionalt henvisningsmottak for private rehabiliteringsinstitusjoner i Midt-Norge (ReHR) Orientering om: Rehabiliteringsinstitusjonene – status etter et.
Overvektsbehandling i kommunene
”Da klokka klang, så fort vi sprang og ingen sto igjen og hang”
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Samtale 1.
Samtale 3.
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Hvilke forventninger og planer har St. Olavs Hospital knyttet til at reformens hensikt skal kunne bli en realitet? Samhandlingssjef Rolf J. Windspoll.
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Status barn og unge Barnevekststudiet: hver 6. elev i 3. klasse er overvektig Etablert overvekt i 4. klasse gir økt risiko for varig vektproblematikk i.
Samtaleverktøyet «Gode vaner for god helse» er utviklet av Kreftforeningen i samarbeid med helsesøstre og fysioterapeut. Målgruppen for samtaleverktøyet.
Grunnleggende ernæring
NASJONALT SENTER FOR MAT, HELSE OG FYSISK AKTIVITET.
Fremme helse og forebygge sykdom
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Oppfølging av fedmeopererte Namdal Legeforum INGRI BERGIN SOLEM – FASTLEGE I GRONG/ LEGE VED FEDMEPOLIKLINIKKEN SYKEHUSET NAMSOS.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
VELKOMMEN TIL KURS kursøkt 1
Lage ernæringsplan og sette i gang tiltak
Tiltakspakke for forebygging og behandling av underernæring
LYKKE TIL MAT I BARNEHAGEN.
Utskrift av presentasjonen:

Barnefedme - forebygging Rønnaug Ødegård, Overlege/1.amanuensis II Avdeling for Barn og ungdom, St Olavs Hospital/NTNU

1) Hva er overvekt og fedme hos barn? 2) Forekomst 3) Behandlingstiltak i vår region 4) Rolle for frivillig arbeid

Hvorfor forebygge barnefedme? Av overvektige 11-åringer vil 1 av fem være normalvektig ved 16 års alder. Fedme som barn gir økt risiko for metabolsk sykdom som voksen uavhengig av voksenvekt. Mat – og aktivitetsvaner fastlagt ved 12 års alder - ? Med 2 overvektige foreldre en det 80% risiko for å utvikle fedme

Definisjon av overvekt og fedme 135 cm, 50 kg 11 år: 145cm, 57,6 kg 11 år: 145cm, 50 kg T.Cole BMJ 2000 May 6;320(7244):1240-3

Forekomst av overvekt i Norge 1993 – 2000: Andersson et al 2005

Trender i fedmeforekomst: 2002: 1999 – 2004: Obesity Reviews 2010;11:8:553-559 L Lissner et al

Status 2010: Overvekt: 50% voksne og 15-18% barn Fedme: 25% voksne og 4% barn = 2500 - 3000 barn/ungdom i Trøndelag!

Klinisk håndtering – hva gjør vi?

? 2.linjen; diagnostisere og undervise 35 1.linjen; forebygge og behandle ? T.Cole BMJ 2000 May 6;320(7244):1240-3

Status for fedmejobbing i dag Prosjekter: - Akkurat passe BARN ”FamilY” Individ.avtaler for oppfølging ”Hopp og sprett” Namsos + + Barn/ ungdom Voksne/ Ungdom NTNU, Regionalt Senter for Sykelig Overvekt

Primærhelsetjenesten - ? Veien videre: Spesialisthelsetjenesten Kunnskap samlet i 2.linjen overføres til 1.linjen Primærhelsetjenesten - ?

Hva må kommunen ha på plass: Hva må fastlegen kunne: Snakke med barn om fedme Vise foreldre hvordan de kan snakke med barnet sitt om fedme Mestre endringsfokusert rådgivning Identifisere en negativ vektutvikling Delta i tverrfaglig samarbeid rundt slike pasienter! Formidle kostråd på en meningsfylt måte Hva må kommunen ha på plass: Sikre treningstilbud til alle barn 2 ganger pr uke Robuste fagmiljø som følger opp familiene individuelt og i grupper. Eks: helsesøster, fysioterapeut, psykiatrisk sykepleier, fysak-koordinator

? 2.linjen; diagnostisere og undervise Frisklivsentral! Oversikt over alle frivillige organisasjoners tiltak Helsefaglig kompetanse på barn-voksne-familier på endring, kost, aktivitet (Brukes ved fedme, diabetes, utmattelse, geriatri etc.) 35 1.linjen; forebygge og behandle ? T.Cole BMJ 2000 May 6;320(7244):1240-3

”FamilY” - et forskningsbasert behandlingstilbud til familier med fedme 15

FamilY - Familieintervensjon ved sYkelig overvekt 2010 - 2013 50 familier 2010 50 familier 2011 Fedme foreldre + barn 7-12 år 20 familier i Helse Midt-Norge 30 familier i Helse Sør-Øst 10 familier til sommerleir på Røros Rehabiliteringssenter (RRS) 10 familier til familieopplæring ved St. Olavs hospital 15 familier til sommerleir på Evjeklinikken (Ek) 15 familier til familieopplæring ved SSO-SBU 2 års oppfølging: Samarbeid mellom familien, RRS, St.Olavs og hjemkommunen 2 års oppfølging: Samarbeid mellom familien, St.Olavs og hjemkommunen 2 års oppfølging: Samarbeid mellom familien, Ek, SSO-SBU og hjemkommunen 2 års oppfølging: Samarbeid mellom familien, SSO-SBU og hjemkommunen

Er fete late??

Daglig kaloriforbruk hos gutter Vekst Aktivitet Basal Avføring Spes.dyn 5-20% 20-25% Kalorier 5-10% 5% 50% Kalorier

Fysisk aktivitet: Fysisk aktivitet beskytter mot fedme! Usikkert hvor mye overvekt det går an å slanke bort. Avventer mer forskning. Aktivitet kan være en måte å begrense matinntaket.

Kostråd Sunn mat / for mye mat: Porsjonstørrelse – mindre mat Måltidshyppighet – min 4 ggr om dagen Unngå åpenbart usunn mat (brus, godteri og kaker på hverdager)

Utarbeidet av Siv Tone Natland, kef. St. Olavs Hospital, 2005. Velg smart! 1 sjokolademuffins 450 kcal/26 g fett 3 havreknekkebrød - 1 kokt egg og 1 tomat - 2 skiver fiskepudding 3 skiver rødbete - 2 skiver skinke Agurk- og purreskiver 1 pære og 1 kiwi 1 glass skummet melk 450 kcal/10 g fett Utarbeidet av Siv Tone Natland, kef. St. Olavs Hospital, 2005.

”Basiskosten” 4 måltider om dagen 5 om dagen (2 frukt + 3 grønnsaker) Kun én porsjon middag Vann som tørstedrikk Spise mindre fett og sukker

Snacks – ulike alternativer... 250 g potetgull: 1385 kcal 250 g peanøtter: 1410 kcal  250 g grønnsaker, dip av 1 dl Kesam og dippmixpulver: 130 kcal

Insulin – effekt og resistens Pro-inflammatorisk aktivitet Fettvev: Gir Økte adipocytokiner (tnf-@,leptin, resistin, red. Adiponectin) Gir økte FreeFattyAcids Insulin GLUT-4 Glukose Cellevekst og deling Cellevekst og deling Pro-inflammatorisk aktivitet Pro-inflammatorisk (Sven Carlsen 2002)