Barnefedme - forebygging Rønnaug Ødegård, Overlege/1.amanuensis II Avdeling for Barn og ungdom, St Olavs Hospital/NTNU
1) Hva er overvekt og fedme hos barn? 2) Forekomst 3) Behandlingstiltak i vår region 4) Rolle for frivillig arbeid
Hvorfor forebygge barnefedme? Av overvektige 11-åringer vil 1 av fem være normalvektig ved 16 års alder. Fedme som barn gir økt risiko for metabolsk sykdom som voksen uavhengig av voksenvekt. Mat – og aktivitetsvaner fastlagt ved 12 års alder - ? Med 2 overvektige foreldre en det 80% risiko for å utvikle fedme
Definisjon av overvekt og fedme 135 cm, 50 kg 11 år: 145cm, 57,6 kg 11 år: 145cm, 50 kg T.Cole BMJ 2000 May 6;320(7244):1240-3
Forekomst av overvekt i Norge 1993 – 2000: Andersson et al 2005
Trender i fedmeforekomst: 2002: 1999 – 2004: Obesity Reviews 2010;11:8:553-559 L Lissner et al
Status 2010: Overvekt: 50% voksne og 15-18% barn Fedme: 25% voksne og 4% barn = 2500 - 3000 barn/ungdom i Trøndelag!
Klinisk håndtering – hva gjør vi?
? 2.linjen; diagnostisere og undervise 35 1.linjen; forebygge og behandle ? T.Cole BMJ 2000 May 6;320(7244):1240-3
Status for fedmejobbing i dag Prosjekter: - Akkurat passe BARN ”FamilY” Individ.avtaler for oppfølging ”Hopp og sprett” Namsos + + Barn/ ungdom Voksne/ Ungdom NTNU, Regionalt Senter for Sykelig Overvekt
Primærhelsetjenesten - ? Veien videre: Spesialisthelsetjenesten Kunnskap samlet i 2.linjen overføres til 1.linjen Primærhelsetjenesten - ?
Hva må kommunen ha på plass: Hva må fastlegen kunne: Snakke med barn om fedme Vise foreldre hvordan de kan snakke med barnet sitt om fedme Mestre endringsfokusert rådgivning Identifisere en negativ vektutvikling Delta i tverrfaglig samarbeid rundt slike pasienter! Formidle kostråd på en meningsfylt måte Hva må kommunen ha på plass: Sikre treningstilbud til alle barn 2 ganger pr uke Robuste fagmiljø som følger opp familiene individuelt og i grupper. Eks: helsesøster, fysioterapeut, psykiatrisk sykepleier, fysak-koordinator
? 2.linjen; diagnostisere og undervise Frisklivsentral! Oversikt over alle frivillige organisasjoners tiltak Helsefaglig kompetanse på barn-voksne-familier på endring, kost, aktivitet (Brukes ved fedme, diabetes, utmattelse, geriatri etc.) 35 1.linjen; forebygge og behandle ? T.Cole BMJ 2000 May 6;320(7244):1240-3
”FamilY” - et forskningsbasert behandlingstilbud til familier med fedme 15
FamilY - Familieintervensjon ved sYkelig overvekt 2010 - 2013 50 familier 2010 50 familier 2011 Fedme foreldre + barn 7-12 år 20 familier i Helse Midt-Norge 30 familier i Helse Sør-Øst 10 familier til sommerleir på Røros Rehabiliteringssenter (RRS) 10 familier til familieopplæring ved St. Olavs hospital 15 familier til sommerleir på Evjeklinikken (Ek) 15 familier til familieopplæring ved SSO-SBU 2 års oppfølging: Samarbeid mellom familien, RRS, St.Olavs og hjemkommunen 2 års oppfølging: Samarbeid mellom familien, St.Olavs og hjemkommunen 2 års oppfølging: Samarbeid mellom familien, Ek, SSO-SBU og hjemkommunen 2 års oppfølging: Samarbeid mellom familien, SSO-SBU og hjemkommunen
Er fete late??
Daglig kaloriforbruk hos gutter Vekst Aktivitet Basal Avføring Spes.dyn 5-20% 20-25% Kalorier 5-10% 5% 50% Kalorier
Fysisk aktivitet: Fysisk aktivitet beskytter mot fedme! Usikkert hvor mye overvekt det går an å slanke bort. Avventer mer forskning. Aktivitet kan være en måte å begrense matinntaket.
Kostråd Sunn mat / for mye mat: Porsjonstørrelse – mindre mat Måltidshyppighet – min 4 ggr om dagen Unngå åpenbart usunn mat (brus, godteri og kaker på hverdager)
Utarbeidet av Siv Tone Natland, kef. St. Olavs Hospital, 2005. Velg smart! 1 sjokolademuffins 450 kcal/26 g fett 3 havreknekkebrød - 1 kokt egg og 1 tomat - 2 skiver fiskepudding 3 skiver rødbete - 2 skiver skinke Agurk- og purreskiver 1 pære og 1 kiwi 1 glass skummet melk 450 kcal/10 g fett Utarbeidet av Siv Tone Natland, kef. St. Olavs Hospital, 2005.
”Basiskosten” 4 måltider om dagen 5 om dagen (2 frukt + 3 grønnsaker) Kun én porsjon middag Vann som tørstedrikk Spise mindre fett og sukker
Snacks – ulike alternativer... 250 g potetgull: 1385 kcal 250 g peanøtter: 1410 kcal 250 g grønnsaker, dip av 1 dl Kesam og dippmixpulver: 130 kcal
Insulin – effekt og resistens Pro-inflammatorisk aktivitet Fettvev: Gir Økte adipocytokiner (tnf-@,leptin, resistin, red. Adiponectin) Gir økte FreeFattyAcids Insulin GLUT-4 Glukose Cellevekst og deling Cellevekst og deling Pro-inflammatorisk aktivitet Pro-inflammatorisk (Sven Carlsen 2002)