Rammebetingelser og politiske føringers betydning for arbeidslivet Kurset Arbeidsdeltakelse, Trondheim 2011 Anita Engeset.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ny lov om folkehelsearbeid
Advertisements

Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
IA avtalen - bakgrunn Om avtalen Parter i avtalen
Hvilken samfunnsnytte har ergoterapi?
Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
Aktuelle lover og forskrifter
SYSTEMATISK HMS-ARBEID
Først vil jeg takke for at Arbeidstilsynet er invitert hit til å holde innlegg om hvordan vi jobber med på å sette fokus på helsefremmende arbeidsplasser.
Overordnet målbilde for nye arbeids- og velferdskontor
Samarbeidsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv
IA-verktøy. inkluderende.no Etter IA-avtalen som ble signert i 2010, var partene forpliktet til å utarbeide nytt opplæringsmateriell for å øke kunnskap.
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Attføringsbedriftene og Ernæring – hva har vi gjort? •5. oktober 2006 arrangerte vi et dagsseminar om ernæring sammen med GIAX hvor om lag 20 medlemsbedrifter.
Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005.
Videreføring / Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005 Tone.
NETTVERK TV BHG MARS 2011 Inkluderende arbeidsliv – IA avtale
Hvordan jobbe godt med IA!
Arbeidsmarkedsbedriftene – veien videre
Norsk Industri – Inkluderende arbeidsliv i praksis
Arbeidsmiljøloven og andre aktuelle lover og forskrifter
Norsk Ergoterapeutforbunds lederseminar De nye helsetjenestene Mette Kolsrud Forbundsleder i Norsk Ergoterapeutforbund.
Etisk kompetanse er en forutsetning for kvalitet
Systematisk Helse- Miljø- og Sikkerhetsarbeid Arbeidsmiljøloven
Et inkluderende arbeidsliv - en utnyttelse av individets ressurser Statssekretær Jan Erik Støstad Arbeids- og inkluderingsdepartementet 27. mars 2007.
Et utfordrende - men spennende samarbeid mellom pårørende og helsepersonell Offentlige dokumenter om samarbeidet ml helsepersonell og pårørende v/Hanne.
Gratulerer med dagen ”Brukerens hjem – din arbeidsplass”
Alle ansatte må involveres Hvordan tilrettelegge HMS-arbeidet i mindre energibedrifter? Rica Nidelven Hotel Trondheim, 26. – 27.januar 2011 Eirik.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Landsorganisasjonen i Norge Et mer inkluderende arbeidsliv: Det skal være godt å jobbe Inkluderende arbeidsliv.
IA-avtalen – viktig brikke i regjeringens velferdspolitiske strategi LO STATs IA-konferanse i Oslo 21. mai 2007 Statssekretær Jan-Erik Støstad Arbeids-
Forventninger til samhandlingsreformens betydning for funksjonshemmede Hva er, hvem har behov for koordinerte tjenester?
Oslo kommune Sykehjemsetaten Arbeidsmiljøloven Kai Jensen.
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
8. mai 2014 Helse, miljø og sikkerhet (HMS) hos USIT.
Ny IA-avtale ”Aktiviserings og nærværsreformen”
Om regjeringens politikk for Inkludering av mennesker i utkanten av arbeidsmarkedet Spesialrådgiver Bjørn Halvorsen
Ola Heen Strømmen, oktober 03
NYHETSBREV nr. 3 FRA HMS-AVDELINGEN-BEDRIFTSHELSETJENESTEN JULI 2011 Til våre kunder i private barnehager. Innhold: Hera-kurs Dialogmøter Nærværsarbeid.
Forsøk med Utdanningspermisjoner/ Utdanningsvikariater Seniorrådgiver Kirsten Nieuwejaar, Arbeids- og velferdsdirektoratet 14. Oktober 2008.
MEDBESTEMMELSE OG ROLLEN SOM TILLITSVALGT PÅ ARBEIDSPLASSEN
Siren Risti, nestleder seksjon barnehage, Utdanningsforbundet Bergen
Veiledningsplikten til spesialisthelsetjenesten
Nytt fra NAV på boligfeltet Hege Løchen, KS storbyforum
Innledning – om samhandlingsreformen og endringer i helselovgivningen
Implementering av IA- avtalen Oppgavebeskrivelse
Temamøte Skole 2. februar 2009 Velkommen !. Skolen og grenda.
FOR nr 1127: Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften)
Internkontroll ved Setesdal vgs Mål: ”Å få til felles rutiner og dokumentasjon”, virksomhetsplanen Hele internkontrollsystemet ligger i Fronter, rom.
Meldemsmøte 11. november 2004 Inkluderende arbeidsliv Bakgrunn for arbeidet er et høyt og økende sykefravær, stadig lavere reell pensjonsalder, en avtakende.
Vigdis Solheim - Rikstrygdeverket Januar Attføringsmessa 2006 Det inkluderende arbeidsliv. Erfaringer og veien videre.
Folkehelseoversikter – Én for alle – alle for én!.
Arbeidsmiljøet for ansatte
IA-avtalen IA, Side 2 Myndighetene Arbeidstakere Arbeidsgivere.
Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?. Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?
Tillitsvalgtes rolle i IA-arbeidet. Likeverdige parter Arbeidsgiver og tillitsvalgt er likeverdige avtaleparter i virksomheten Medbestemmelse etter Hovedavtalen.
Inkludering og mangfold. Hva betyr inkludering? Inkludering Når enkeltmennesker eller ulike sosiale grupper blir del av et nytt fellesskap som består.
Tillitsvalgtes rolle i IA- arbeidet 26.oktober 2009 Rådgivere Annelise Nilsen og Linda D.Andersen NAV Arbeidslivsenter.
Hva er IA-avtalen? GRUNNOPPLÆRING NYE TILLITSVALGTE TRINN3 STAT: ARBEIDSRETT.
Hva er IA-avtalen? Denne presentasjonen er oppdatert pr desember 2014.
Åsmund Nyhus Daglig leder
HTV-konferanse februar
Tillitsvalgte har en sentral og viktig rolle i IA
Helse miljø og sikkerhet
Sosiale ytelser/goder (tilpasset Finans Norge-bedrifter)
Forebyggende og helsefremmende arbeid
Arbeidstilsynet syn på verneombudenes plass og rolle i virksomheten
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Forskrift om Internkontroll
Hvor går NAV i Hedmark? Satsinger i NAV, konsekvenser for forventninger til fastlegene 13.September 2017 Bjørn Lien, direktør NAV Hedmark.
Sykefravær / personalpolitikk
Utskrift av presentasjonen:

Rammebetingelser og politiske føringers betydning for arbeidslivet Kurset Arbeidsdeltakelse, Trondheim 2011 Anita Engeset

Arbeidslinja og IA-æraen Arbeidslinja: Intensjon var økt arbeidsdeltakelse og reduksjon i sosiale ytelser og utstøting • St.meld. nr. 35 (1994 – 1995) Velferdsmeldingen • St.meld nr. 39 ( ) Attføringsmeldingen IA-æraen: • Det overordnede ansvaret fra myndighetene og arbeidstaker til arbeidsgiver • Arbeidsplassen hovedarena for forebyggende og rehabiliterende sykefraværsarbeid • Arbeidstaker og arbeidsgiver ble hovedaktører ”Inkludere på tross av sykdom” Kurset Arbeidsdeltakelse, Trondheim 2011 Anita Engeset

Arbeidsmarkedspolitikk Regjeringens mål i arbeidsmarkedspolitikken er å legge til rette for høy yrkesdeltakelse og god utnyttelse av arbeidskraften, samt å motvirke at personer blir gående ledige over lengre tid. En aktiv arbeidsmarkedspolitikk skal stimulere til god tilgang på arbeidskraft, motvirke avgang fra arbeidslivet til varige trygdeytelser og redusere og forebygge arbeidsledighet. Arbeidsdeltakelse er viktig med tanke på inntektssikring, utjevning av levekår og for å opprettholde og videreutvikle velferdssamfunnet. ( Kurset Arbeidsdeltakelse, Trondheim 2011 Anita Engeset

Ny IA - avtalen Det er forhandlet frem en ny intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen), som varer frem til Den nye IA – avtalen innebærer en endring fra fokus på sykelønn og sykefravær til arbeidsnærvær. Kurset Arbeidsdeltakelse, Trondheim 2011 Anita Engeset

Ny godkjenningsordningen for bedriftshelsetjeneste Vilkårene for godkjenning er fastsatt i den nye forskriften om arbeidsgivers bruk av godkjent bedriftshelsetjeneste, og godkjenning av bedriftshelsetjeneste. Forskriften ble vedtatt i september 2009, og godkjenningsordningen trådte i kraft 1.januar 2010 og forvaltes av Arbeidstilsynet. Kurset Arbeidsdeltakelse, Trondheim 2011 Anita Engeset

Nasjonal strategi for utjevning av sosiale helseforskjeller – ivareta likebehandling. – legge til rette for tilpasninger i tråd med den enkeltes forutsetninger og livssituasjon. – bidra til helsefremmende arbeidsplasser og et inkluderende arbeidsliv - redusere ledigheten og øke sysselsettingen blant innvandrere (St.meld. nr. 20( )) Kurset Arbeidsdeltakelse, Trondheim 2011 Anita Engeset

Oppfølging av intensjonene i Samhandlingsreformen • Folkehelselov • Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester • Nasjonal helse- og omsorgsplan Kurset Arbeidsdeltakelse, Trondheim 2011 Anita Engeset

Utdanning for velferdstjenestene Nye arbeids- og velferdsordninger (NAV) og inkluderende arbeidsliv Ergoterapeuter som brobyggere Behov og utdanningskapasitet Kurset Arbeidsdeltakelse, Trondheim 2011 Anita Engeset

NOU 2010:13 Arbeid og helse NOU 2010:13 Arbeid og helse. Sykefravær og utstøting i helse og omsorgssektoren. Helse og omsorgsdepartementet Kurset Arbeidsdeltakelse, Trondheim 2011 Anita Engeset

Felles ansvar for et godt og anstendig arbeidsmiljø Den noverande registreringa av arbeidsulykker, yrkessjukdommar og arbeidsskadedødsfall er for fragmentert og gir ei mangelfull oversikt over omfanget og utviklinga av arbeidsrelaterte ulykker, skadar og sjukdom i Noreg. Kurset Arbeidsdeltakelse, Trondheim 2011 Anita Engeset

Arbeidsmiljø og sikkerhet Regjeringens mål med arbeidsmiljø- og sikkerhetspolitikken er et arbeidsliv med plass for alle, som sikrer arbeidstakernes behov for vern og trygghet, og som gir en hensiktsmessig tilpasning til utviklingen i næringslivet. Det er virksomhetene selv som er ansvarlig for å forebygge ulykker og helseskade som følge av arbeid. Arbeidsgiver har plikt til å sørge for at arbeidsmiljøet og sikkerheten er forsvarlig og tilfredsstillende. Myndighetene skal bidra til dette ved å påvirke at virksomhetene driver et systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid (HMS-arbeid). Arbeidsmiljø- og sikkerhetsarbeidet er organisert under Arbeidsmiljø- og sikkerhetsavdelingen i Arbeidsdepartementet. Det operative tilsynsansvaret ligger hos Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet. ( )

Velferdspolitikk • Fattigdom: Rettferdig fordeling og utjamning er grunnleggende verdier for Regjeringen. For å redusere ulikheter i levekår vil Regjeringen utjevne økonomiske og sosiale forskjeller og bekjempe fattigdom. • Hjelpemidler for bedret funksjonsevne: Hjelpemidler skal kompensere for praktiske problemer som oppstår i møtet mellom den enkelte person med nedsatt funksjonsevne og samfunnets krav. Et hjelpemiddel kan være en gjenstand, ytelse eller et tiltak, og skal inngå som en del av en helhetlig plan. Inkluderende arbeidsliv • Intensjonsavtalen:Gjennom intensjonsavtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) arbeider regjeringen og partene i arbeidslivet for et mer inkluderende arbeidsliv til beste for den enkelte arbeidstaker, arbeidsplass og samfunnet. • NAV-reformen er den største velferdsreformen i nyere tid, hvor kommune og stat samarbeider om å levere tjenester til innbyggerne. • Sosiale tjenester: Kommunene skal gjennom forebyggende virksomhet, råd, veiledning, økonomisk stønad og sosiale tjenester arbeide for at den enkelte settes i stand til å klare seg selv. Kommunene er gjennom sitt ansvar for å forebygge sosiale problemer og bedre levekårene for vanskeligstilte en viktig aktør i innsatsen mot fattigdom.

Norsk Ergoterapeutforbunds politiske dokument for Arbeidshelse Dette mener Norsk Ergoterapeutforbund om arbeidshelse Sentralstyret vedtok det politiske dokumentet "Dette mener Norsk Ergoterapeutforbund om arbeidshelse" (word). Dokumentet presenteres i sin helhet her. I høyre menyfelt finnes også dokumentet "Dette kan ergoterapeuter bidra med til å fremme deltakelse i arbeidslivet" (word). "Dette mener Norsk Ergoterapeutforbund om arbeidshelse""Dette kan ergoterapeuter bidra med til å fremme deltakelse i arbeidslivet" paavirkning/Standpunkt/Arbeidshelse paavirkning/Hoeringsuttalelser Kurset Arbeidsdeltakelse, Trondheim 2011 Anita Engeset

Referanser Aas, R. W. (2009): Raskere tilbake. Kunnskapsbasert rehabilitering av sykmeldte. Gyldendal Norsk Forlag AS.Oslo Arbeidstilsynet. Systematisk helse-,miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften) (Arbeidstilsynet bestillingsnummer 544). Arbeidstilsynet. Arbeidsgivers tilretteleggingsplikt til å gjennomgå opplæring i helse-, miljø og sikkerhetsarbeid. (Arbeidstilsynet bestillingsnummer 588). Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv 1. mars 2010 – 31. desember (IA-avtalen) Arbeidstilsynet. Ny ordning for bedriftshelsetjeneste fra Ose.S.O. (2009)Evaluering av IA-avtalen (2001 – 2009)SINTEF Teknologi og samfunn,Trondheim