10Velstand og velferd.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

Trygg økonomisk styring. Bilder: VG/Na24 Krevende tider i våre naboland - Over 25 millioner mennesker i Europa er uten jobb.
1 23. juni 2014 Styrer Norges Bank norsk næringsliv?
Grunnleggende bedriftsøkonomisk analyse (3ØB112)
Skatter og fordeling Ådne Cappelen Forskningsavdelingen Statistisk sentralbyrå.
8 Det politiske systemet i Norge
Om skole og næringslivssamarbeid
Samfunnsøkonomi timer Modul 2 bygger på modul 1
2007 Utfordringer for finanspolitikken Steinar Holden Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo Faglig-pedagogisk dag, 3. jan.
HVEM TJENER PÅ ARBEIDSINNVANDRINGEN? OXLO-KONFERANSEN 2012.
Hva gjør vi med alle pengene? Selv med avtakende oljeutvinning vokser Fondet raskt, men hvordan prioriterer vi? Øystein Noreng Partnerforum BI 12. februar.
3 Jeg og mitt.
11Jeg i arbeidslivet.
Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk
Kapittel 4 Velferdsstaten.
1 Passer inflasjonsmålstyringen Norge? Per Richard Johansen Samfunn og økonomi, Sparebankforeningen, 22. oktober 2004.
13 En verden uten grenser.
#budsjett2013 Statsbudsjettet Arbeid og velferd Totale inntekter: 1314 mrd. kroner Figur: Inntektene på statsbudsjettet, utenom lånetransaksjoner.
Norsk økonomi.
Generelle betraktninger Kommunesektoren skal legge til rette for gode liv for innbyggerne i det lange løp. Det normale er at konjunkturene svinger. Buffer.
1 Økonomisk politikk i usikre tider Statssekretær Hilde Singsaas, Finansdepartementet 23. januar 2012.
Et kunnskapsbasert barnevern Innlegg på regional barnevernskonferanse, Hell Kjell Erik Øie Statssekretær
els-fredrikstad En moderne industripolitikk for innovasjon og konkurranseevne Nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen Sunndal 3. desember.
2010 Introduksjonsforelesning Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk Steinar Holden Økonomisk institutt, UiO 18. august.
Økonomi.
Agenda Kaupang Hermansverk Finn Arthur Forstrøm Fylkeskommunes økonomi og driften i
Velkommen til klimatoppmøte!
Norsk næringspolitikk – mer enn en langdryg diskusjon om verktøykasser? Karen Helene Ulltveit-Moe Universitetet i Oslo ___________________ Den nordiske.
Internasjonale finansmarkeder Fra midten av 80-tallet har finansmarkedene stadig blitt mer internasjonale. Dette betyr blant annet at problemer lett beveger.
1 2006: tredje år med høy vekst i norsk økonomi og ledigheten har kommet markert ned Framover –lavere vekst –enda litt lavere ledighet –noe høyere lønns-
Norsk økonomi I 2007 var bruttonasjonalproduktet (BNP) i Norge på ca milliarder. BNP er verdien på alt som blir produsert av varer og tjenester.
Kjennetegn ved fattige land Økonomien er i stor grad basert på jordbruk og naturalhusholdning. Inntektene er knyttet til eksport, ofte av bare et par råvarer.
Finanspolitikk og stabiliseringspolitikk Finanspolitikk er myndighetenes bruk av skatter og utgifter gjennom statsbudsjettet for å påvirke aktivitetsnivået.
Kapittel11. Etablering av bedrift Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne.
Kapittel 9. Norsk økonomi Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne informasjon.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag) lokus.no/open/samfunnsfag.
Store forskjeller i arbeidsledighet Arbeidsledigheten varierer mye mellom ulike land:
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
- Jeg vil understreke hvor viktig det er at vi nå ikke gjentar feil fra mellomkrigstiden og bygger opp handelshindre. Sammen med store penge- og finanspolitiske.
Finansmarkedene Finansmarkedet er markedet for finanskapital. I finansmarkedet kan privatpersoner og bedrifter plassere formuer eller skaffe kapital.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
I de fleste samfunn blir godene i dag fordelt på to måter: Fordeling gjennom offentlige budsjetter, der politikeres prioriteringer og vedtak står sentralt.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Hva driver egentlig det offentlige med? Det offentlige utfører: Viktige fellesoppgaver (som politi og brannvesen) Omfattende regulering av økonomisk virksomhet.
Kapittel 1 – Hva er samfunnsøkonomi?. I kapittel 1 skal du blant annet lære: Hva samfunnsøkonomi er Om forskjellen mellom mikroøkonomi og makroøkonomi.
Inflasjonsmål I 2001 ble det innført et inflasjonsmål for pengepolitikken i Norge. Norges Bank fikk i oppdrag å holde inflasjonen nær 2,5 % på årlig basis.Norges.
Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Udanning BNP, Verdenshandel,
Fattige og rike land Kapittel 6. Rike land  Vest-Europa, USA, Canada, Australia og Japan  Også mennesker som lever under fattigdomsgrensen i disse landene.
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
Undervisningsopplegg Perspektivmeldingen 2013
Noreg har ei lang kyststripe- med rikeleg tilgang til fisk.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Den norske arbeidslivskulturen
Introduksjonsforelesning Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk
Mikroøkonomi og makroøkonomi
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk».
Den internasjonale arenaen
Velferdsstaten Foto: Heidi Voss-Nilsen/Scanpix
Grunnlaget for arbeidsplasser og sysselsetting
Kapittel 4 oppgave b Sett inn riktig form av substantivene og
Nasjonalregnskapet Regnskapet for AS Norge Hovedformål
Høgskolen i Rena Høstsemester 2004
Norsk Friluftslivs folkehelseseminar 1. feb. 2018
Uten virkemidler? Makroøkonomisk politikk etter finanskrisen
Forbruk, fritid og skatt fremover Må vi jobbe mer?
9 Arbeidsledighet og konjunkturer
Konjukturer og stabiliseringspolitikk
Utskrift av presentasjonen:

10Velstand og velferd

Norsk økonomi Norge – et rikt land BNP – bruttonasjonalproduktet Samlet verdi av ferdige varer og tjenester som blir produsert i et land i løpet av et år. Målestokk for et lands økonomiske rikdom.

Norsk økonomi Norge – et lite land Relativt lavt totalt BNP. Avhengig av handel med utlandet. Internasjonal økonomi påvirker norsk økonomi.

Norsk økonomi Norge – et rikt land Høyt BNP per innbygger. Jevn vekst i BNP over mange år.

Karakteristiske trekk ved norsk økonomi Høy produktivitet. Lav arbeidsledighet. Jevn fordeling av rikdommen. Gode velferdsordninger. Dyr og høyt utdannet arbeidskraft. Høyt kostnadsnivå.

Årsaker til at Norge er et rikt land God tilgang til naturressurser: Olje og gass. Vannkraft. Fisk (vår nest største eksportartikkel).

Årsaker til at Noreg er eit rikt land Politisk stabilitet: Få konflikter, trygge rammer som skaper godt grunnlag for vekst. Relativt forutsigbar økonomisk politikk. Folk vet hva de har å forholde seg til.

Årsaker til at Noreg er eit rikt land Effektiv organisering av arbeidslivet: Høy produktivitet. Godt samarbeid mellom partene i arbeidslivet.

Mål for norsk økonomisk politikk Jevn økonomisk vekst: Økonomisk vekst gir grunnlag for styrking av velferdsstaten. Flest mulig i arbeid.

Mål for norsk økonomisk politikk Pengepolitikk er styring av inflasjon, renter og valutakurs. Pengepolitikken er delegert til Norges bank. Hovedmålet er å oppnå en lav og stabil inflasjon.

Mål for norsk økonomisk politikk Å fastsette styringsrenten er Norges banks hovedvirkemiddel. Renten spiller inn på kronekursen, forventningene til økonomien og hvor mye penger folk og bedrifter har til forbruk og investeringer.

Mål for norsk økonomisk politikk Statens oppgave: Å bidra til størst mulig velferd. Å sikre en mest mulig effektiv fordeling av ressursene. Å skaffe inntekter gjennom skatter og avgifter. Å utjevne konjunktursvingninger. Å skape økonomisk trygghet for innbyggerne og gode vilkår for næringslivet.

Ulike måter å organisere økonomien på: Planøkonomi Staten detaljstyrer økonomien og bestemmer hvor mye som skal produseres, og hvor mye alt skal koste. Problem: -Vanskelig å detaljstyre en hel økonomi på denne måten. - Praktisk talt alle land som har prøvd, har mislyktes.

Markedsøkonomi Staten involverer seg minst mulig i landets økonomiske aktivitet. Prisen på varer og tjenester (og hvor mye som skal produseres) bestemmes av: - Hvor mye bedriftene er villige til å tilby. - Forbrukernes etterspørsel. Problem: Ofte skjev fordeling av goder.

Blandingsøkonomi – Norge I utgangspunktet en markedsøkonomi, men det offentlige styrer på viktige områder. Det offentlige sitter regler for hvordan næringslivet skal fungere. Viktigst: produksjon av visse tjenester som vi mener alle bør ha likt tilgjengelig, for eksempel: Helsetjenester. Skoler. Barnehager. Veier.

Blandingsøkonomi – Norge Også støtteordninger og subsidier til enkelte næringer som vurderes som utsatt: - Landbruk. - Nyetableringer. Finansieringen av statens utgifter: skatter og avgifter viktigst. Petroleumsinntektene også viktige: plasseres i fond som skal finansiere framtidige pensjonsutgifter.

Blandingsøkonomi – Noreg Styringsinstrument – statsbudsjettet viktigst: - En oversikt over statens inntekter og utgifter kommende år. - Oversikten viser hvordan politikerne prioriterer. - Stortinget vedtar statsbudsjettet.

Utfordringer for velferdsstaten Færre unge son skal forsørge stadig flere eldre. Folk står kortere i jobb og lever lenger. Stadig flere som må over på tidsbegrenset uførestønad eller varig uførepensjon. Utgiftene til helsevesenet øker.

Levestandard og livskvalitet BNP per innbygger gir et mål på materiell levestandard. HDI (Human Development Index) forsøker å si noe om livskvalitet. Objektiv måling av lykke er svært vanskelig.